Η Τράπεζα Δωδεκανήσου έκλεισε με πολιτική απόφαση

Σε δήλωσή του ο πρώην εκδότης της εφημερίδας “Γνώμη” κ. Δ. Τσοπανάκης, αναφορικά με δημοσίευμα που αφορούσε την Τράπεζα Δωδεκανήσου αναφέρει τα εξής:

«Ως εκδότης της εβδομαδιαίας Δωδεκανησιακής εφημερίδας «ΓΝΩΜΗ», σε πρωτοσέλιδο άρθρο του φύλλου της στις 03/03/2014 με τίτλο “Οσμή σκανδάλων” και υπότιτλο “Σημεία και Τέρατα ως προς τη Διαχείριση της Τράπεζας Δωδεκανήσου διαπιστώνει ο Ειδικός Εκκαθαριστής”, είχα παρουσιάσει τις ενέργειες των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου της Τράπεζας Δωδεκανήσου και ανωτάτων διευθυντικών της στελεχών, με τρόπο κατά τη γνώμη μου τότε κριτικό, αλλά και όπως αποδεικνύεται κατωτέρω κατά τρόπο απόλυτα άδικο και μειωτικό της προσωπικότητας και των προσπαθειών τους αναφορικά με το περιεχόμενο των υποτιθέμενων “καταγγελιών” που κατεγράφησαν.

Η τότε δημοσιογραφική πληροφόρηση που είχα από “εκ των έσω” πηγών της Τράπεζας, όπως αποδείχθηκε μετά από τη λεπτολογημένη έρευνα που διενήργησα, ήταν ψευδής, παραπλανητική, κακόβουλη και εν κατακλείδι, ατεκμηρίωτη.

Ουδέποτε αποδείχθηκαν ούτε και επιβεβαιώθηκαν από τις ανωτέρω δημοσιογραφικές μου πηγές οι καταγγελίες που δημοσιεύθηκαν στο φύλλο της “ΓΝΩΜΗΣ” στις 03/03/2014, περί παράνομων ενεργειών του δ.σ., χαριστικών δανείων, σκόπιμα πλημμελούς διαχείρισης και μεροληπτικής πολιτικής υπέρ “ημετέρων”.

Λαμβάνοντας δε υπόψη τα γεγονότα της τελευταίας τριετίας στον Τραπεζικό κλάδο, που κυριολεκτικά κατέρρευσε κεφαλαιακά από το αβάσταχτο βάρος των κόκκινων δανείων, την ανυπαρξία οποιουδήποτε πορίσματος του εκκαθαριστή σχετικά με την τράπεζα Δωδεκανήσου, και ειδικότερα, το ιστορικό της μεταβίβασης του συνόλου τωνκαταθέσεων της Δωδεκανήσου, όπως αυτό προκύπτει από την δημοσιευμένη Απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τις κρατικές ενισχύσεις που χορηγήθηκαν από την Ελλάδα υπέρ του Ομίλου Alpha Bank σε σχέση με την ανακεφαλαιοποίηση και αναδιάρθρωσή της και την εξυγίανση των Συνεταιριστικών  Τραπεζών Δυτικής Μακεδονίας, Ευβοίας και Δωδεκανήσου (Απόφαση ΕΕ) 2015/454 της Επιτροπής, την 06/07/2014), η  οποία παρουσιάζει επίσημα και στοιχειοθετημένα το πώς “στήθηκε” το κλείσιμο της Τράπεζας Δωδεκανήσου, με στόχο το πέρασμα των καταθέσεων των Δωδεκανησίων σε συστημική Τράπεζα, αντιλήφθηκα το μέγεθος της πλάνης και των ανυπόστατων κατηγοριών που κατεγράφησαν και υποστηρίχθηκαν στο επίμαχο τότε άρθρο, πάντα όμως βασιζόμενος σε “εσωτερική πληροφόρηση”.

Είχα δεσμευθεί, όπως είναι γνωστό (ΓΝΩΜΗ, 31/03/2016, τελευταία σελίδα) ότι, αν αυτά που γράφονταν στη “ΓΝΩΜΗ” αποδεικνύονταν αναληθή, εγώ πρώτος θα αναγνώριζα την πλάνη και θα ζητούσα συγνώμη:

«Γι’ αυτό και θα συνεχίσω να ψάχνω τη διαλεύκανση της υπόθεσης κλεισίματος και οι κύριοι σύμβουλοι να είναι σίγουροι ότι εγώ πρώτος θα τους ζητήσω συγνώμη αν ο εκκαθαριστής τους δικαιώσει...»

Η δήλωσή μου αυτή ήταν και είναι αληθής γιατί πρόθεσή μου σε καμία περίπτωση δεν ήταν να θίξω την τιμή και την υπόληψη των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου ούτε και να αμφισβητήσω την έντιμη επιχειρηματική τους δραστηριότητα.

Απλά ήταν από δημοσιογραφικό καθήκον να αναδείξω το θέμα και να ακουστούν όλες οι απόψεις και να φωτιστούν όλες οι λεπτομέρειες μιας υπόθεσης με έντονο κοινωνικό και οικονομικό αντίκτυπο για την περιφέρεια των Δωδεκανήσου.

Με τη δήλωσή μου αυτή, επιθυμώ να απολογηθώ στα μέλη του δ.σ. της Τράπεζας και τα κορυφαία διευθυντικά της στελέχη, με σκοπό την αποκατάσταση της προσβολής της προσωπικότητάς τους, η οποία προκλήθηκε από τα δημοσιεύματα της εφημερίδας “ΓΝΩΜΗ”.

Επειδή είναι όλοι τους γνωστά και επιτυχημένα μέλη της δωδεκανησιακής κοινωνίας, η αναγνώριση της εσφαλμένης τότε αναφοράς και κριτικής είναι απαραίτητη ενέργεια εκ μέρους μου, υπεύθυνη πράξη πολίτη.

Γιατί η “Συνεταιριστική Τράπεζα Δωδεκανήσου” τελικά αποδεικνύεται ότι έκλεισε με πολιτική απόφαση η οποία εξυφάνθηκε παρασκηνιακά εις βάρος όλων των Δωδεκανησίων.

Η επιστολή αυτή είναι άλλωστε ευθύνη μου να ανακοινωθεί και ναδημοσιευθεί σε όλα τα Μ.Μ.Ε. της Δωδεκανήσου, ακριβώς για να αποκατασταθεί η αλήθεια και η πραγματικότητα.

Άλλωστε, αν δεν είχε διακοπεί η έκδοση της εφηεμρίδας “ΓΝΩΜΗ” αυτά τα στοιχεία θα είχαν επισημανθεί σε νεότερα ρεπορτάζ και σχόλια.

Ρόδος, 16/069/2016
Τσοπανάκης Δημήτρης
Πρώην εκδότης εφημερίδας “ΓΝΩΜΗ”».