Επιτυχημένες οι δράσεις ευαισθητοποίησης της Ρόδου για την εμπορία ανθρώπων

Με μεγάλη επιτυχία ο Δήμος Ρόδου πραγματοποίησε  την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016 μια σειρά δράσεων με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας αναφορικά με το θέμα της Εμπορίας Ανθρώπων και τις διαστάσεις που λαμβάνει σήμερα.

Οι δράσεις διοργανώθηκαν από τις δομές Υποστήριξης Γυναικών της Διεύθυνσης Κοινωνικής Πολιτικής και Υγείας του Δήμου Ρόδου: το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών και τον Ξενώνα Φιλοξενίας Γυναικών σε συνεργασία με το Διεθνή Μη Κερδοσκοπικό Οργανισμό Α21 και  υπό την αρωγή και το συντονισμό της κας. Ζωάννου Άννας, Αντιδημάρχου Προστασίας και Προαγωγής της Υγείας, Κοινωνικής πολιτικής, Ισότητας δύο φύλλων και Τρίτης Ηλικίας.

Αρχικά δόθηκε συνέντευξη τύπου στην αίθουσα εθιμοτυπίας του Δήμου Ρόδου με τη συμμετοχή της κας. Ζωάννου Άννας, Αντιδημάρχου Δήμου Ρόδου,  του κ. Καρδασιλάρη Άρη, Διευθυντή της  Α21 στην Ελλάδα  και του κ. Καϊσίδη Βλαδίμηρου, σημαιοφόρου του Κεντρικού Λιμεναρχείου Ρόδου.

Η κα.Ζωάννου αναφέρθηκε στη σοβαρότητα του προβλήματος της εμπορίας ανθρώπων και επεσήμανε τη σημαντικότητα της ευαισθητοποίησης των πολιτών για την ύπαρξη του φαινομένου. Παράλληλα, τόνισε ότι η συνεργασία των Δομών Υποστήριξης Γυναικών, των Σωμάτων Ασφαλείας και της Α21 είναι καθοριστικής σημασίας, αφού συμβάλει στην πρόληψη του φαινομένου με απώτερο σκοπό την καταστολή αυτού.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε εκπαιδευτικό σεμινάριο για το φαινόμενο της Εμπορίας Ανθρώπων, με βασικό ομιλήτη τον κ. Καρδασιλάρη από την Α21- η οποία ειδικεύεται στην πρόληψη και υποστήριξη θυμάτων Σωματεμπορίας- για το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος, το οποίο έλαβε χώρα στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Ρόδου.

Ακολούθησε ημερίδα στο θερινό κινηματοθέατρο Ρόδου με τίτλο : «Εμπορία Ανθρώπων: Δες κάτω από την επιφάνεια». Την ημερίδα άνοιξε η κα. Ζωάννου, απευθύνοντας χαιρετισμό  και υπογραμμίζοντας ότι «το κρίσιμο  ζήτημα  του φαινομένου της εμπορίας ανθρώπων, καθώς και οι επιπτώσεις που έχει αυτό στην ψυχική και σωματική υγεία ενός τόσο μεγάλου αριθμού ανθρώπων δε μπορούν να βρουν αμέτοχο το Δήμο Ρόδου.

Ως ενεργοί πολίτες προσβλέπουμε όλοι και όλες στην πρόληψη και αντιμετώπιση των επιπτώσεων του φαινομένου». Ακολούθησε χαιρετισμός της κας. Γιασιράνη Χαρούλας, Εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Εθελοντισμού και Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων και Πρόεδρος της Διεθνούς Οργάνωσης «Γυναίκες Χωρίς Σύνορα».

Ανάμεσα στον κόσμο που παρακολούθησε την εκδήλωση παρευρέθηκαν οι: κ. Ανανίας, Εντεταλμένος Περιφερειακός Σύμβουλος Δια Βίου Μάθησης, η κα. Χατζηστρατή, Διοικήτρια του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, οι καθηγήτριες κα. Σκούρτου και κα. Τσιμπιδάκη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, η κα. Παπαπαύλου, πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΔΣΡ, ο κ. Στογιάννης, Πρόεδρος των Κοινωνικών Λειτουργών Ρόδου και η κα. Καρύδη, Πρόεδρος της ΕΥΘΥΤΑ Ρόδου.

Η ημερίδα ξεκίνησε με την παρουσίαση των υπηρεσιών των Δομών Υποστήριξης Γυναικών του Δήμου Ρόδου, από την κα. Μηνατσή Εύη, Κοινωνιολόγο, κα. Χρυσού Θεανώ, Κοινωνικό Λειτουργό, στελέχη  του Κέντρου Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών και τον κ. Μητσογιάννη Παναγιώτη, Κοινωνικό Λειτουργό του Ξενώνα. Βασικοί ομιλητές ήταν  ο κ. Καρδασιλάρης Άρης, Διευθυντής της Α21 και η κα. Παπαδοπούλου Μαρίνα, Υπεύθυνη Προγραμμάτων Πρόληψης και Ενημέρωσης της Α21 οι οποίοι ανέπτυξαν πολύ εμπεριστατωμένα το θέμα: «Η εμπορία Ανθρώπων στην Ελλάδα: Θυματοκεντρική προσέγγιση».

Όπως επισήμαναν οι εκπρόσωποι της Α21, «η Ελλάδα αποτελεί κομβικό σημείο της εμπορίας ανθρώπων στην Ευρώπη, καθώς είναι χώρα διέλευσης και προορισμού για τα θύματα». Κατά τη διάρκεια της ημερίδας έγιναν προβολές βίντεο της Α21.

Η ημερίδα έκλεισε με την προβολή ταινίας μικρού μήκους με τίτλο:’’ Let’s Talk About Sex” (2013) της Li-DA Kruger, μια ταινία βασισμένη σε πραγματικές μαρτυρίες. Ακολούθησε διαλογική συζήτηση μεταξύ του κοινού και του επιστημονικού προσωπικού της Α21 και των Δομών Υποστήριξης Γυναικών του Δήμου Ρόδου.