Ολοκληρώθηκε το Α΄ Ετήσιο Διεθνές Φεστιβάλ Ιστορικού Ντοκιμαντέρ Καστελλόριζου «Πέρα από τα Σύνορα»

Ολοκληρώθηκε το Α΄ Ετήσιο Διεθνές Φεστιβάλ Ιστορικού Ντοκιμαντέρ Καστελλόριζου «Πέρα από τα Σύνορα»

Ολοκληρώθηκε το Α΄ Ετήσιο Διεθνές Φεστιβάλ Ιστορικού Ντοκιμαντέρ Καστελλόριζου «Πέρα από τα Σύνορα»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 181 ΦΟΡΕΣ

Το Α΄ Ετήσιο Διεθνές Φεστιβάλ Ιστορικού Ντοκιμαντέρ Καστελόριζου «Πέρα από τα Σύνορα», που διοργανώθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών και έγινε υπό την αιγίδα της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και του Δήμου Μεγίστης, ολοκληρώθηκε στις αρχές Σεπτεμβρίου στο Καστελόριζο.

Τον ερχόμενο Δεκέμβριο το φεστιβάλ θα μεταφερθεί στην Αυστραλία, έπειτα από πρόσκληση του δραστήριου Ελληνικού Γενικού Προξενείου του Σίδνεϊ και τον Ιανουάριο στην Αμερική, με τη συμβολή των εκεί απόδημων Καστελλοριζιών.

Το ακριτικό Καστελόριζο έχει πολλές δεκάδες χιλιάδες παιδιά του στα πέρατα του κόσμου και οι Καστελορίζιοι αποτελούν δυναμική ομάδα της Ελληνικής διασποράς κυρίως στην Αυστραλία, αλλά και στη Βόρειο Αμερική. Δεν είναι τυχαία η στήριξη της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού στο Φεστιβάλ.

Οι Έλληνες του κόσμου αποτελούν το σημαντικότερο συγκριτικό πλεονέκτημα για τη διεθνή απήχηση του φεστιβάλ, που έχει το όραμα «Να φέρουμε τον κόσμο στο Καστελλόριζο και να μεταφέρουμε το Καστελλόριζο στον κόσμο».

Ο διοργανωτής, το άοκνο Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών – ΙΔΙΣΜΕ, έχει σκοπό τη διάσωση, καταγραφή και διάδοση της ελληνικής ιστορίας μέσα από πρωτογενείς πηγές. Η καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ, η ιστορικός Ειρήνη Σαρίογλου, συνιδρύτρια και γενική γραμματέας του ΙΔΙΣΜΕ, γεννημένη στην Πόλη, είναι επίκουρη καθηγήτρια του τμήματος Νεοελληνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης. Μία ομάδα νέων ανθρώπων (φαίνονται στη φωτογραφία) τη στηρίζουν και συμβάλλουν στο έργο του ΙΔIΣΜΕ.

Κύριος στόχος του Φεστιβάλ είναι να προωθήσει τις πιο σημαντικές παραγωγές ντοκιμαντέρ σε όλο τον κόσμο που εστιάζουν στην ιστορία, την πολιτιστική κληρονομιά, την πολιτική και άλλα κοινωνικά θέματα. To Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «Πέρα από τα Σύνορα» προέβαλε Ελληνικής, Ευρωπαϊκής και παγκόσμιας κλίμακας παραγωγές των πέντε τελευταίων ετών.

Είκοσι δύο ταινίες συμμετείχαν στο φεστιβάλ (οι 15 διαγωνιστικές). Οι 17 από Έλληνες σκηνοθέτες δύο σε συνεργασία με Γερμανία και Ηνωμένο Βασίλειο, μία Γερμανία με Σκόπια και από μία Αίγυπτος και Κροατία.

Το Φεστιβάλ, που διοργανώθηκε από το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (http://www.idisme.gr/), πλαισιώθηκε από ποικίλες πολιτιστικές δραστηριότητες (εκθέσεις, παρουσιάσεις βιβλίων, διαλέξεις, κινηματογραφικό σεμινάριο κ.ά.).

Έληξε με την απονομή των βραβείων στους νικητές και με μουσική παράσταση του Μπάμπη Τσέρτου. Υλοποιήθηκε με την ευγενική υποστήριξη του ΕΟΤ - http://www.visitgreece.gr/ , της ΓΓ Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και των Australian Friends of Κastellorizo. Για τα βραβεία μερίμνησε η Βουλή των Ελλήνων.

Βραβείο καλύτερου ιστορικού ντοκιμαντέρ
Το ντοκιμαντέρ των Ανιές Σκλάβου και Στέλιου Τατάκη «Γεγονότα στη Φώκαια 1914» (έως 60 λεπτά) και το «It was all just a good dream – The Frenchman from Vucovar», του Μπράνκο Ίστβαντσιτς (+60 λεπτά) πήραν το βραβείο καλύτερου ιστορικού ντοκιμαντέρ.

Βραβείο καλύτερου κοινωνικού-πολιτικού ντοκιμαντέρ
Βραβείο καλύτερου κοινωνικού-πολιτικού ντοκιμαντέρ πήραν η «Κατινούλα» της Μύρνας Τσάπα (έως 60 λεπτά) και «Ο πιο μακρύς δρόμος» της Μαριάννας Οικονόμου (60+ λεπτά).

Ειδικό βραβείο
Ειδικό βραβείο έλαβε το ντοκιμαντέρ «Είμαι ενενήντα, αλλά…», των μαστρο-Μιχάλη Χατζηνικολάου (που είναι ένας από τους τελευταίους καραβομαραγκούς) και των Γιώργου Τζεδάκη και Γρηγόρη Τσιόγκα.

Διαβάστε ακόμη

"Μαθαίνω να παίζω -Μαθαίνω να ζω στο Καστελλόριζο"

Στο Καστελλόριζο η Ολυμπιακή Φλόγα - Φωτογραφίες

Το 8ο BEYOND BORDERS ταξιδεύει στην Αθήνα!

Στο Καστελλόριζο οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες από τις 8 έως τις 10 Μαρτίου

Στο Καστελλόριζο οι Κινητές Ιατρικές Μονάδες από τις 8 έως τις 10 Μαρτίου

«Τουρκικό» βάφτισε το Καστελλόριζο η Sun και το έκανε… ελληνικό μετά τις αντιδράσεις

Πανταζής Χούλης: Ο Έλληνας που έφτιαξε το Μουσείo των γρίφων στο Καστελλόριζο

Διορισμός αντιδημάρχων στον δήμο Μεγίστης