Μάνος Κόνσολας: «69 κρούσματα Ηπατίτιδας Α, 24 φυματίωσης και 8 ελονοσίας στα hot spot το πρώτο οκτάμηνο του 2016»

Μάνος Κόνσολας: «69 κρούσματα Ηπατίτιδας Α, 24 φυματίωσης και 8 ελονοσίας στα hot spot το πρώτο οκτάμηνο του 2016»

Μάνος Κόνσολας: «69 κρούσματα Ηπατίτιδας Α, 24 φυματίωσης και 8 ελονοσίας στα hot spot το πρώτο οκτάμηνο του 2016»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 422 ΦΟΡΕΣ

Ιδιαίτερα αποκαλυπτική είναι η απάντηση του Υπουργείου Υγείας στην Ερώτηση που είχε καταθέσει ο Μάνος Κόνσολας, μαζί με άλλους βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας για τις συνθήκες υγιεινής στα κέντρα παραμονής προσφύγων και παράνομων μεταναστών.

Σύμφωνα με την απάντηση του Υπουργείου Υγείας, το πρώτο οκτάμηνο του 2016 υπήρξαν εξήντα εννέα (69) κρούσματα Ηπατίτιδας Α, οκτώ (8) κρούσματα ελονοσίας και είκοσι τέσσερα (24) κρούσματα φυματίωσης.

Επιβεβαιώνεται, επίσης, ότι τον περασμένο Νοέμβριο υπήρξε κρούσμα Ηπατίτιδας Α σε άνδρα του Λιμενικού Σώματος.

Στην απάντηση του Υπουργού Υγείας, επισημαίνεται ότι γίνεται προσπάθεια εμβολιασμού σε παιδιά κάτω των 15 ετών, στο στενό κύκλο των οικογενειών που παρουσιάστηκαν κρούσματα Ηπατίτιδας Α και γίνεται ενημέρωση των προσφύγων και των παράνομων μεταναστών στα hot spot για την τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Σε δήλωσή του, ο Βουλευτής Δωδεκανήσου, κ. Μάνος Κόνσολας, τονίζει:

«Χωρίς καμία διάθεση ή πρόθεση κινδυνολογίας, καλώ την κυβέρνηση να συνειδητοποιήσει ποια είναι η πραγματικότητα, που ή ίδια διαμόρφωσε στο μεταναστευτικό.

Αυτή τη στιγμή προέχει η υγειονομική θωράκιση.

Πως, όμως, μπορεί να γίνει αυτό όταν δημιουργούνται ανεξέλεγκτες καταστάσεις;

Όταν στοιβάζονται στη Μυτιλήνη, στη Χίο, στην Κω, στη Σάμο και στη Λέρο χιλιάδες άνθρωποι;

Η υγειονομική θωράκιση και οι αποτελεσματικές παρεμβάσεις για την αποφυγή μετάδοσης ασθενειών, δεν μπορούν να γίνουν μέσα σε ανεξέλεγκτους καταυλισμούς και με ελλιπές προσωπικό.

Ούτε μπορούν να εναποτεθούν στις ΜΚΟ».

Η απάντηση

ΘΕΜΑ: Απάντηση σε ερώτηση Βουλευτών

Σε απάντηση της με αριθμ. πρωτ. 7243/25-7-2016 ερώτησης, που κατατέθηκε στη Βουλή από τους Βουλευτές K.K. Δημήτριο Κυριαζίδη, Χαράλαμπο Αθανασίου, Σάββα Αναστασιάδη, Ιωάννη Ανδριανό, Μαρία Αντωνίου, Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου, Γεώργιο Βαγιώνα, Απόστολο Βεσυρόπουλο, Κωνσταντίνο Βλάση, Γεώργιο Γεωργαντά, Άδωνη Γεωργιάδη, Στέργιο Γιαννάκη, Βασίλειο Γιόγιακα, Κωνσταντίνο Γκιουλέκα, Σταύρο Καλαφάτη, Θεόδωρο Καράογλου, Γεώργιο Καρασμάνη, Γεώργιο Κασαπίδη, Κωνσταντίνο Κατσαφάδο, Χρήστο Κέλλα, Όλγα Κεφαλογιάννη, Ιωάννη Κεφαλογιάννη, Μάνο Κόνσολα, Κωνσταντίνο Κουκοδήμο, Ευάγγελο Μπασιάκο, Χρήστο Μπουκώρο, Νικόλαο Παναγιωτόπουλο, Ελένη Ράπτη, Κωνσταντίνο Σκρέκα, Γεώργιο Στύλιο και Μάξιμο Χαρακόπουλο, με θέμα: «Εμβ0λιασμός προσωπικού Σωμάτων Ασφαλείας και Λιμενικού Σώματος», σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

Σύμφωνα με γνωμοδότηση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών για τον εμβολιασμό των προσφύγων, η οποία έγινε αποδεκτή από την πολιτική ηγεσία και συνεκτιμώντας τα υπάρχοντα επιδημιολογικά δεδομένα της χώρας, εκδόθηκε από την Δ/νση Δημόσιας Υγείας η με αρ. πρωτ. ΓΙα/Γ.Π.οικ. 21373/18-3-2016 (ΑΔΑ: 63ΤΚ465ΦΥΟ-ΠΘΖ) εγκύκλιος με την οποία συστήνεται κατά προτεραιότητα ο εμβολιασμός των παιδιών για a) Ιλαρά, ερυθρά, παρωτίτιδα και β) διφθερίτιδα, τέτανο, ΚΟΚΚύΤη, πολιομυελίτιδα, ο εμβολιασμός των ενηλίκων κατά προτεραιότητα για τα παραπάνω νοσήματα, καθώς και ο εμβολιασμός των νεογνών για την φυματίωση.

Σε ότι αφορά στο υγειονομικό προσωπικό που υπηρετεί σε κέντρα φιλοξενίας προσφυγών συμφώνα με την εγκύκλιο συνιστάται να είναι πλήρως εμβολιασμένο, σύμφωνα με το Εθνικό πρόγραμμα εμβολιασμών. οι παραπάνω συστάσεις θα επικαιροποιούνται από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ανάλογα με τα επιδημιολογικά δεδομένα και τη διαθεσιμότητα των εμβολίων.

Επιπλέον, εκδόθηκαν από την αρμόδια Διεύθυνση οι κάτωθι εγκύκλιοι:

Α. Η με αρ. πρωτ. ΓΙδ/οικ. 17905/4-3-2016 (ΑΔΑ•. 73ΤΛ465ΦΥΟ-ΗΣΠ) αναφορικά με την αναγκαιότητα ύπαρξης απαραίτητων έργων υποδομής για την υγιεινή διαβίωση και ασφαλής σίτισης για τους πρόσφυγες.

2. H με αρ. πρωτ. ΓΙδ/οικ. 20405/16-3-2016 (ΑΔΑ: 6ΙΚΔ465ΦΥΟ-ΚΕΗ) με θέμα. «Αποστολή στοιχείων για τις συνθήκες υγιεινής διαβίωσης των προσφύγων-Μεταναστών στουςπροσωρινούς χώρους διαμονής τους».

Γ. Η με αρ. πρωτ. ΓΙδ/οικ. 20761/17-3-2016 (ΑΔΑ: 712712Φ465ΦΥ0-Ζ73) εγκύκλιος με θέμα: «Λήψη μέτρων προστασίας του πόσιμου νερού σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης».

Δ. H με αρ. πρωτ. ΓΙα/Γ.Π. οικ. 24708/31-3-2016 (ΑΔΑ: 6ΗΖΝ465ΦΥΟ-Ο2Γ) εγκύκλιος με θέμα: « Προγράμματα καταπολέμησης των κουνουπιών, σχετική ενημέρωση και προφύλαξη γο κοινού για το έτος 2016» με την οποία δίνονται οδηγίες για εντατικοποίηση των εφαρμογών προνυφοκτονίας σε κοντινή απόσταση (μέχρι 2 χιλιόμετρα) από χώρους φιλοξενίας μεταναστών.

Με Υπουργική Απόφαση συγκροτήθηκε Ομάδα Εργασίας (ΑΔΑ:6ΚΩ1465ΦΥΟ-ΓΗ5) που σκοπό έχει την εποπτεία και τον συντονισμό της εμβολιαστικής κάλυψης των προσφύγων στα Κέντρα Φιλοξενίας Προσφύγων.

Σε συνέχεια της με αρ. πρωτ. 2393/21-6-2016 εγκυκλίου (ΨΙΨΜ465ΦΥΟ-ΞΚΜ) που εκδόθηκε από το γραφείο του Υπουργού Υγείας αφορά στη διενέργεια εμβολιασμού σε χώρους φιλοξενίας προσφύγων, διατέθηκαν μετά από απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημόσιας Υγείας ποσότητες εμβολίων MM2 και TETRAVAC και πραγματοποιήθηκε από τις ανθρωπιστικές οργανώσεις «Γιατροί χωρίς Σύνορα», «Γιατροί του Κόσμου» και «Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός» εμβολιασμός των παιδιών στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων.

Τέλος, δόθηκαν από το Υπουργείο Υγείας στις παραπάνω ανθρωπιστικές οργανώσεις 7400 βιβλιάρια για την καταγραφή των εμβολίων που πραγματοποιήθηκαν στους πρόσφυγες. Τα βιβλιάρια αυτά αποτελούν δωρεά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Σχετικά με το υποερώτημα 2, το Τμήμα Επιδημιολογικής Επιτήρησης του ΚΕΕΛΠΝΟ επιτηρεί λοιμώδη νοσήματα μέσω τριών (3) συστημάτων επιτήρησης και συγκεκριμένα, του συστήματος υποχρεωτικής δήλωσης, του συστήματος παρατηρητών νοσηρότητας στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας και του εργαστηριακού συστήματος επιτήρησης.

Ειδικότερα, για την επιδημιολογική επιτήρηση του πληθυσμού των προσφύγων λειτουργεί:

το σύστημα υποχρεωτικής δήλωσης νοσημάτων του ΚΕΕΛΠΝ0, μέσω του οποίου συλλέγεται επιδημιολογική Πληροφορία για τα κρούσματα λοιμωδών νοσημάτων από το σύνολο του ιατρικού κόσμου σε όλες τις δομές υγείας της χώρας.

το σύστημα επιδημιολογικής επιτήρησης σε σημεία φροντίδας υγείας προσφύγων/μεταναστών στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων/μεταναστών (ΚΦΠΜ) της χώρας, με καθημερινή συλλογή επιδημιολογικών δεδομένων για επιλεγμένα σύνδρομα/καταστάσεις υγείας που παρουσιάζουν ενδιαφέρον από πλευράς δημόσιας υγείας.

Τα δεδομένα αυτά προέρχονται απότους χώρους παροχής υπηρεσιών πρωτοβάθμιας περίθαλψης στον πληθυσμό των προσφύγων/μεταναστών και αποστέλλονται καθημερινά στο ΚΕΕΛΠΝΟ από τους συμμετέχοντες ιατρούς και νοσηλευτές όλων των φορέων και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων

Ποι-' στελεχώνουν τα ΚΦΠΜ. Στόχος του συστήματος είναι η διαχρονική παρακολούθηση της νοσηρότητας του πληθυσμού των προσφύγων/μεταναστών στους χώρους φιλοξενίας τους, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα έγκαιρης παρέμβασης με λήψη μέτρων προάσπισης της δημόσιας υγείας, όπου αυτό κριθεί αναγκαίο.

Στο πλαίσιο αποτροπής της εξάπλωσης λοιμωδών νοσημάτων, εκδίδονται άμεσα οδηγίες για την αντιμετώπιση είτε μεμονωμένου κρούσματος ή επιδημίας, ενώ ταυτόχρονα γίνεται παρέμβαση στο πεδίο με παροχή Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, αναζήτηση των επαφών του κρούσματος και εμβολιασμός αυτών σε περίπτωση που πρόκειται για νόσημα που προλαμβάνεται με εμβολιασμό.

Εκθέσεις με τα επιδημιολογικά δεδομένα και τις παρεμβάσεις που έλαβαν χώρα δημοσιεύονται στην ιστοσελίδα του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. (www.keelpno.gr).

Συγκεκριμένα, από την αρχή του 2016 έχουν δηλωθεί τα ακόλουθα:

Α. Ηπατίτιδα Α

Μέσω του Συστήματος Υποχρεωτικής Δήλωσης Νοσημάτων το 2015 δηλώθηκαν 15 κρούσματα ηπατίτιδας Α αε πρόσφυγες-μετανάστες, εκ των οποίων τα 14 νοσηλεύτηκαν. Το διάστημα 01/01/2016 έως 10/08/2016 δηλώθηκαν 69 κρούσματα, εκ των οποίων 60 νοσηλεύτηκαν, 3 δεν νοσηλεύτηκαν, ενώ για 6 η πληροφορία απουσίαζε. Όσον αφορά την αποφυγή της μετάδοσης της νόσου, τα μέτρα που λαμβάνονται αφορούν κυρίως στην καταγραφή των στενών επαφών των κρουσμάτων με στόχο τον εμβολιασμό τους, με προτεραιότητα στα παιδιά ηλικίας < 15 ετών, ενώ Ιδιαίτερη προσοχή δίνεται στην ενημέρωση του πληθυσμού σχετικά με την τήρηση των κανόνων υγιεινής που είναι ο ακρογωνιαίος λίθος για την πρόληψη της μετάδοσης της νόσου.

Β. Ελονοσία

H Ελλάδα ήταν χώρα ενδημική για την ελονοσία μέχρι τα Τέλη της δεκαετίας του '60 και θεωρείται «χώρα ελεύθερη ελονοσίας» από το 1974. Έκτοτε καταγράφονται πανελλαδικά ετησίως 20-100 κρούσματα της νόσου που σχετίζονται -στη μεγάλη τους πλειονότητα- με ταξίδι ή παραμονή σε ενδημική για την ελονοσία χώρα («εισαγόμενα» κρούσματα), ενώ τα τελευταία έτη (2009 - 2013 και 2015, 2016) έχουν καταγραφεί και εγχώρια κρούσματα σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Κατά τη διάρκεια του έτους -έως τις 11/08/2016- έχουν δηλωθεί στο ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. οκτώ (8) κρούσματα σε κέντρα φιλοξενίας μεταναστών-προσφύγων σε νήσους του Βόρειου Αιγαίου.

Τα μέτρα πρόληψης της ελονοσίας αφορούν γενικά σε ολοκληρωμένα προγράμματα ελέγχου των διαβιβαστών, εγρήγορση των επαγγελματιών υγείας για την έγκαιρη διάγνωση και

αντιμετώπιση των κρουσμάτων και ευαισθητοποίηση του κοινού και των μεταναστών-προσφύγων, για τη λήψη των ενδεικνυόμενων μέτρων ατομικής προστασίας από την έκθεση σε κουνούπια.

Σχετικά με τις δράσεις πρόληψης για την αντιμετώπιση της ελονοσίας, το ΚΕ.ΕΛ.Π.Ν0. πραγματοποιεί σε πανελλαδικό επίπεδο (επιγραμματικά):

Δράσεις ενισχυμένης επιδημιολογικής επιτήρησης και παρέμβασης, οι οποίες περιλαμβάνουν άμεση διερεύνηση όλων των δηλωθέντων κρουσμάτων ελονοσίας, εκτίμηση κινδύνου για περαιτέρω μετάδοση της νόσου, άμεση ενημέρωση. των φορέων και επαγγελματιών υγείας σε εθνικό και ΤΟΠΙΚό επίπεδο, υποστήριξη των υπηρεσιών υγείας -όπου χρειάζεται- για την ορθή διαχείριση (διάγνωση, θεραπεία και παρακολούθηση) των ασθενών, ενεργητική αναζήτηση κρουσμάτων ελονοσίας σε περιοχές υψηλού κινδύνου.

Δράσεις ενίσχυσης της εργαστηριακής διάγνωσης της ελονοσίας.

Δράσεις ενημέρωσης - ευαισθητοποίησης επαγγελματιών υγείας.

Δράσεις ενημέρωσης κοινού.

Ευαισθητοποίηση τοπικών αρχών σχετικά με τα προγράμματα καταπολέμησης

κουνουπιών.

Πιο συγκεκριμένα, σχετικά με τις δράσεις πρόληψης νοσημάτων που μεταδίδονται με κουνούπια (ή σκνίπες) σε περιοχές που υποδέχονται / φιλοξενούν μετανάστες και πρόσφυγες από ενδημικές χώρες, το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ.,

Έχει ήδη αποστείλει (στις 15/03/2016) επιστολή ευαισθητοποίησης στις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης και αρχές δημόσιας υγείας πανελλαδικά (σε όλες τις Περιφέρειες και Δήμους της Χώρας) σχετικά με τις- συνιστώμενες δράσεις πρόληψης για νοσήματα που μεταδίδονται με κουνούπια (ή σκνίπες) στις περιοχές αυτές, για την περίοδο 2016.

Από το 2012, προμηθεύει με δοκιμασίες ταχείας διάγνωσης ελονοσίας τις μονάδες υγείας (και άλλες υπηρεσίες που δραστηριοποιούνται στην πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας μεταναστών) σε περιοχές υψηλού κινδύνου και περιοχές που υποδέχονται μεγάλους πληθυσμούς μεταναστών από ενδημικές χώρες, με στόχο την έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία των κρουσμάτων και τη μείωση του κινδύνου περαιτέρω ΤΟΠΙΚής μετάδοσης της νόσου.

Στηρίζει -όπου χρειάζεται- τις μονάδες υγείας στη διάγνωση και αντιμετώπιση των κρουσμάτωγ ελονοσίας, οργανώνογτας και διευκολύνοντρς την αποστολή δειγμάτων σε διαγνωστικά εργαστήρια και εργαστήρια αναφοράς, για την ολοκλήρωση του διαγνωστικού και εργαστηριακού ελέγχου των ασθενών και μεριμνώντας για την επάρκεια ανθελονοσιακών φαρμάκων στις μονάδες υγείας και την Ολοκληρωμένη θεραπεία Των ασθενών.

Αναλυτικότερες πληροφορίες σχετικά με τα δεδομένα επιδημιολογικής επιτήρησης της ελονοσίας και τις δράσεις αντιμετώπισης του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα του ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. (www.keelpno.gr).

Γ. Φυματίωση

Σε χώρους φιλοξενίας μεταναστών έχουν αναφερθεί από τις αρχές του 2016, μέσω του συστήματος Υποχρεωτικής Δήλωσης, 24 περιστατικά με υποψία φυματίωσης. Το σύνολο αυτών παραπέμφθηκε σε νοσοκομεία για το σχετικό έλεγχο. Κατόπιν ενημέρωσης των τοπικών

Διευθύνσεων Δημόσιας Υγείας και σχετικής διερεύνησης, 5 επιβεβαιώθηκαν μέσω εργαστηριακών εξετάσεων και τα υπόλοιπα 19 βρίσκονται υπό διερεύνηση (αναμένονται οι εργαστηριακές εξετάσεις). Σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις ενημερώθηκαν οι ΤΟΠΙΚές αρχές και εδόθησαν οι σχετικές οδηγίες.

Δ. Ανεμευλογιά

Από την αρχή του έτους 2016 και έως 17/08/2016, καταγράφηκαν συνολικά 635 κρούσματα ανεμευλογιάς χωρίς επιπλοκές σε χώρους φιλοξενίας προσφύγων.

Σε συνεργασία με τις αρμόδιες Διευθύνσεις Δημόσιας Υγείας και Κοινωνικής Μέριμνας των Περιφερειακών Ενοτήτων, δόθηκαν οδηγίες για λήψη των κατάλληλων μέτρων προστασίας στο περιβάλλον των κρουσμάτων, τα κυριότερα από αυτά είναι:

Απομόνωση των κρουσμάτων (π.χ. ιδιαίτερη σκηνή, εφόσον η κατάσταση υγείας των παιδιών δεν απαιτεί νοσοκομειακή περίθαλψη), η οποία πρέπει να διαρκέσει μέχρι τη δημιουργία εφελκίδας (κρούστας) σε όλες τις δερματικές βλάβες (φυσαλλίδες, φλύκταινες), συνήθως έως 5 ημέρες από την εμφάνιση του εξανθήματος. Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στην απομόνωση των ασθενών, ώστε να μην έρθουν σε επαφή με έγκυες γυναίκες.

Εμβολιασμός όσο το δυνατόν ταχύτερα μετά την έκθεση των επίνοσων ατόμων που βρίσκονται σε στενή επαφή με το κρούσμα. Ο εμβολιασμός μπορεί να είναι προστατευτικός εάν πραγματοποιηθεί έως -και 5 ημέρες μετά την έκθεση.

Παρακολούθηση της υγείας των επαφών των κρουσμάτων και άμεση ενημέρωση του ΚΕΕΛΠΝΟ σε περίπτωση που κάποια από αυτές εκδηλώσει συμπτώματα συμβατά με ανεμευλογιά.

Σχετικά με το υποερώτημα 3, το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει εκδόσει σχετικές κατευθυντήριες οδηγίες για τα σώματα ασφαλείας που εργάζονται σε χώρους φιλοξενίας προσφύγων-Ιατρική/Οδηγίες μεταναστών.

Επιπρόσθετα, έχουν αποσταλεί γραπτές οδηγίες σχετικά με τη μεταφορά ασθενών με φυματίωση, σε Υπηρεσίες του Λιμενικού και Σωμάτων Ασφαλείας κατόπιν σχετικών αιτημάτων των παραπάνω υπηρεσιών. Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. έχει, επίσης, συμμετάσχει σε εκπαιδευτικές δραστηριότητες που οργανώθηκαν από τη Σχολή Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης της Ελληνικής Αστυνομίας, σχετικά με την ενημέρωση του Προσωπικού των Σωμάτων για την πρόληψη λοιμωδών νοσημάτων.

Σχετικά με το υποερώτημα 4, στις 03/11/2015 δηλώθηκε ένα κρούσμα ηπατίτιδας Α σε εργαζόμενο στο Λιμενικό Σώμα σε νησί του Αιγαίου.

Διαβάστε ακόμη

Την ίδρυση Ενιαίου Επαγγελματικού Γυμνασίου και Λυκείου στην Κω, ζητά ο Μάνος Κόνσολας

Παρέμβαση του Μάνου Κόνσολα για την ενίσχυση του ΠΠΙ Κάσου και τις διακομιδές

Γ. Παππάς Υφυπουργός Ναυτιλίας: «Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην περιοχή τοποθέτησής τους»

Γιάννης Παππάς: Λύση από τον υφυπουργό Ναυτιλίας για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα στα πλοία

Ομιλία Μίκας Ιατρίδη στη Βουλή για την αναμόρφωση του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας: «Στόχος μας, ένας κράτος λιγότερο γραφειοκρατικό, πάντα δίπλα στον πολίτη!»

Γ. Παππάς, υφ. Ναυτιλίας: «Νέα πραγματικότητα η visa express για επιχειρηματίες του τουρισμού Καλύμνου και Λέρου»

Συνάντηση του Μάνου Κόνσολα με πολίτες, τον Δήμαρχο και δημοτικούς Συμβούλους της Σύμης

Κοινοβουλευτική Αναφορά του Βασίλη Α. Υψηλάντη για να συμπεριληφθεί η Πάτμος στα νησιά της Express Visa