Στις 6 Νοεμβρίου η μάχη για τον καρκίνο του πνεύμονα στη Ρόδο

Στις 6 Νοεμβρίου η μάχη  για τον καρκίνο του πνεύμονα στη Ρόδο

Στις 6 Νοεμβρίου η μάχη για τον καρκίνο του πνεύμονα στη Ρόδο

Λίζα Γ. Τσοπανάκη

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 864 ΦΟΡΕΣ

Από την εταιρεία «Ρόδος για τη ζωή» που φιλοδοξεί να «ξεσηκώσει» και φέτος στους ροδίτες

Πιστή στο ραντεβού της όπως κάθε χρόνο, η αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία "Ρόδος για τη ζωή" πραγματοποιεί φέτος το έβδομο περπάτημα κατά του καρκίνου, που για τη φετινή χρονιά θα αφορά τον καρκίνο του πνεύμονα.

Την Κυριακή 6 Νοεμβρίου, η Ρόδος θα αποδείξει για μια ακόμη φορά πως για θέματα ευαίσθητα όπως αυτό του καρκίνου, γίνεται "μια γροθιά", ξεπερνώντας κάθε προσδοκία.

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, ο πήχης ανεβαίνει και πάλι ψηλά, και αυτή τη φορά ο στόχος αγγίζει τα 40.000 αφού τόσα θα χρειαστούν ούτως ώστε να αναβαθμιστεί ο ακτινολογικός εξοπλισμός του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου, που αποτελεί τη βασική διαγνωστική μέθοδο για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα.

Ταυτόχρονα, θα διεξάγεται και εκστρατεία κατά του παθητικού καπνίσματος, όπου το κάπνισμα απαγορεύεται.

Σε οτι αφορά τον καρκίνο του πνεύμονα αρκεί μόνο να αναφέρουμε οτι είναι η πιο κοινή αιτία καρκίνου που σχετίζεται με το θάνατο σε άνδρες και γυναίκες και είναι υπεύθυνη για 1.380.000 θανάτους στον κόσμο ετησίως από το 2008 και οφείλεται κατά 80% στο κάπνισμα.

Σε ότι αφορά το παθητικό κάπνισμα, αυτό εξακολουθεί να αποτελεί σήμερα μια σημαντική αιτία αύξησης της νοσηρότητας και της θνητότητας του πληθυσμού, επιβαρύνοντας ολόκληρο το κοινωνικό σύνολο. Σύμφωνα με τα στοιχεία που προκύπτουν από μελέτες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), το παθητικό κάπνισμα ευθύνεται για 600.000 θανάτους ετησίως, οι 379.000 από τους οποίους οφείλονται σε ισχαιμική καρδιακή νόσο.

Τις προηγούμενες 6 χρονιές, οι δωρεές απο τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν απο τη "Ρόδο για τη Ζωή", αφορούσαν την αγορά έξι μηχανημάτων στο Γενικό Νοσοκομείο της Ρόδου, και αυτά είναι ένα ψηφιακό δερματοσκόπιο το οποίο χρησιμοποιείται για την πρόληψη και τη διάγνωση του καρκίνου του δέρματος, έναν εξειδικευμένο ιατρικό εξοπλισμό για την σύγχρονη χειρουργική αντιμετώπιση του Καρκίνου του Προστάτη, ένα υστεροσκόπιο το οποίο χρησιμοποιείται από τους Γυναικολόγους του Νοσοκομείου για τη λήψη βιοψίας από τον τράχηλο και την μήτρα για τη διάγνωση του καρκίνου, ένα βίντεο-κολονοσκόπιο για την πρόληψη και διάγνωση του καρκίνου παχέως εντέρου, ένα ρινολαρυγγοσκόπιο για τη διάγνωση και θεραπεία κάποιων μορφών καρκίνου του λάρυγγα και πέρσι ένας ειδικός υπερηχοτομογράφος για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού.

Τα χρήματα συλλέγονται από την πώληση μπλουζών η "Ρόδος για τη Ζωή", τα οποία φορούν οι χιλιάδες συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, αλλά και απο ιδιώτες οι οποίοι επιλέγουν να κάνουν κάποιου είδους χορηγία. Για τη φετινή χρονιά, το χρώμα της μπλούζας που θα πωλείται είναι το κόκκινο.

Η σημαντική αύξηση των συμπολιτών μας που κάθε χρόνο ξεπερνούν κάθε προσδοκία σε ότι αφορά τη συμμετοχή τους στο περπάτημα, αποδεικνύει πως η Ρόδος για τη Ζωή έχει πλέον γίνει θεσμός για το νησί της Ρόδου και ο λόγος βέβαια δεν είναι άλλος απο το γεγονός οτι κάθε χρόνο προσφέρεται ένα μηχάνημα στο Νοσοκομείο του νησιού για την καταπολέμηση ή πρόληψη κάθε μορφής καρκίνου.

Η διαδρομή του περπατήματος, θα είναι όπως κάθε χρόνο η ίδια, απο την πλατεία δημαρχείου, μέσα απο την Τάφρο της Παλιάς Πόλης και πάλι πίσω στο δημαρχείο, ενώ το ραντεβού ως συνήθως δίνεται στις 10 το πρωί της Κυριακής.

Σε λίγες μέρες, θα αφιχθούν και οι μπλούζες της εκδήλωσης, οι οποίες θα ξεκινήσουν να πωλούνται στο ειδικό περίπτερο που στήνεται κάθε χρόνο στον πεζόδρομο του Ακταίον, απο τους δεκάδες εθελοντές που συμμετέχουν ενεργά.

Όσοι συμπολίτες μας θελήσουν να συμμετάσχουν ως εθελοντές, μπορούν να επικοινωνήσουν με τη διοργάνωση "Ρόδος για τη Ζωή" μέσω της σελίδας της στο facebook, ενώ εκεί θα μπορούν καθημερινά να αντλούν δεκάδες πληροφορίες σχετικά με τη φετινή εκδήλωση αλλά και την εκστρατεία κατά του παθητικού καπνίσματος.

Φέτος, ο καρκίνος του πνεύμονα, και η ανάγκη πρόληψης απο αυτόν, θα ενώσει και πάλι τους χιλιάδες συντοπίτες μας που θα δώσουν δυναμικό "παρών" στη μεγαλύτερη πανελλαδικά εκδήλωση αντίστοιχης διοργάνωσης!

Η λαοθάλασσα που συμμετέχει στο περπάτημα «Ρόδος για τη Ζωή»  κάθε χρόνο μεγαλώνει όλο και περισσότεροΗ λαοθάλασσα που συμμετέχει στο περπάτημα «Ρόδος για τη Ζωή» κάθε χρόνο μεγαλώνει όλο και περισσότερο

Διαβάστε ακόμη

Γ. Νικητιάδης: Μόνο ένα ισχυρό παρεμβατικό κράτος μιας σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης μπορεί να ενισχύσει τη βιομηχανία

Λευτέρης Καφετζής: Ο πατέρας του Τζέιμς είναι ο πραγματικός Survivor - Ο γύρος του κόσμου, η θύελλα και η δραματική διάσωση

Αθίγγανος πήγε να δει ομόφυλό του στα κρατητήρια και συνελήφθη την ώρα που του έδινε χασίς

Ρόδος: O όμιλος αστρονομίας «Βενετοκλείου» 1ου ΓΕΛ Ρόδου στο Austin Texas για την ολική εκλειψη ηλίου

Εντεταλμένος Θεμάτων Διακυβέρνησης Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ο γενικός διευθυντής του ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου

Συμπαραστάτη του Πολίτη θα εκλέξει το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου

Στ. Κασσελάκης: Θα επισκεφθεί 26 νησιά του Αιγαίου σε 9 μέρες

Πολλές οι «παρθένες» παραλίες στα Δωδεκάνησα που εντάσσονται στις... απάτητες