Πρέπει να υπάρξει σύνδεση του τουρισμού με τον πρωτογενή τομέα

Πρέπει να υπάρξει σύνδεση  του τουρισμού με τον πρωτογενή τομέα

Πρέπει να υπάρξει σύνδεση του τουρισμού με τον πρωτογενή τομέα

Βαρβάρα Μπογδάνου

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 163 ΦΟΡΕΣ

Θα συζητηθεί εκτενώς το θέμα στο συνέδριο των νέων αγροτών που διεξάγεται στο νησί μας

Με τη συμμετοχή περίπου 150 ατόμων, νέων αγροτών από διάφορες περιοχές της χώρας ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται σήμερα στη Ρόδο το 23ο πανελλήνιο συνέδριο νέων αγροτών.

Οι εργασίες του φιλοξενούνται στο ξενοδοχείο Rodos palace και μάλιστα χτες βράδυ επρόκειτο να τις παρακολουθήσει στο πλαίσιο της επίσημης έναρξης και ο υφυπουργός κοινωνικών ασφαλίσεων Τάσος Πετρόπουλος.

Με αφορμή τη διεξαγωγή του φετινού συνεδρίου στο νησί μας ο πρόεδρος της πανελλήνιας ένωσης αγροτών Θεόδωρος Βασιλόπουλος αναφέρθηκε στη διοργάνωσή του και στα θέματα τα οποία θα συζητηθούν.

«Επιλέξαμε για το συνέδριό μας τη Ρόδο τα Δωδεκάνησα και την περιφέρεια νοτίου Αιγαίου γιατί γνωρίζουμε ότι τα νησιά είναι τουριστικά αλλά δεν ξεχνάμε ότι η ιστορία τους ξεκίνησε από τον αγροτικό τομέα.

Θέλουμε λοιπόν να συνδέσουμε τον πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό και να στηρίξουμε τους ψαράδες αλλά και τους νησιώτες αγρότες που νοιώθουν λίγο αδικημένοι».

Αναφερόμενος στο θέμα της φετινής διοργάνωσης που αφορά το συνεργατισμό και τα οφέλη της συνεργασίας δήλωσε: «αυτό που διαλέξαμε για τίτλο στο φετινό μας συνέδριο ήταν πως καλλιεργούμε το συνεργατισμό. Καθημερινά συζητάμε μεταξύ μας ότι κάτι πρέπει να αλλάξει κάτι πρέπει να γίνει σε αυτή τη χώρα και πως πρέπει να βγούμε από την κρίση.

Γι’ αυτό πρέπει να ενωθούμε άρα να συνεργαστούμε και να συζητήσουμε πως θα φτιάξουμε υγιείς συνεταιρισμούς και υγιείς ομάδες παραγωγών καλές ατομικές αγροτικές επιχειρήσεις και όλο αυτό να το παντρέψουμε με άλλες κοινωνικές ομάδες που να είναι άλλου είδους συνεταιριστικές επιχειρήσεις.

Όπως εμείς οι αγρότες που μπορεί να μην έχουμε πολλά σε ποσότητα αλλά να έχουμε ποιοτικά προϊόντα πρέπει να ψάξουμε να βρούμε τα κανάλια διεξόδου προς τις υπόλοιπες χώρες και αυτό ακριβώς θα συζητήσουμε».

O πρόεδρος των νέων αρχηγών  Θ. Βασιλόπουλος και ο  αντιπρόεδρος Ν. ΠαυλονάσιοςO πρόεδρος των νέων αρχηγών Θ. Βασιλόπουλος και ο αντιπρόεδρος Ν. Παυλονάσιος

Ενδιαφέρον αλλά και … εμπόδια
Μιλώντας για τις συμμετοχές έκανε γνωστό ότι έχουν έρθει σύνεδροι από όλη τη χώρα περίπου 150 άτομα, νέοι αγρότες αντιπρόσωποι των περιφερειών και κυρίως των νομών στις οποίες υπάρχουν ενώσεις.

«Θα συζητήσουμε επί της ουσίας και στο τέλος ευελπιστούμε με τα συμπεράσματα που θα βγάλουμε ανά θεματική ενότητα να ανακοινωθούν και μην πούμε ότι κάναμε απλά ένα συνέδριο αλλά ότι η Ρόδος ήταν φέτος η αφετηρία μίας αλλαγής που μπορεί να φέρει γρήγορα αποτελέσματα και για τους νέους γεωργούς αλλά και γενικότερα για τον αγροτικό κόσμο για να βγούμε από την οικονομική κρίση» είπε ο κ. Βασιλόπουλος μιλώντας για το στόχο της διοργάνωσης ενώ σε ερώτηση για τα προβλήματα των νέων αγροτών απάντησε: «Δεν είναι μόνο ότι μας έχουν απαξιωμένους, δε θέλουν να παράξουμε. Και το προσωπικό στοίχημα των νέων αγροτών είναι ότι θα παράξουμε παρέα. Είμαστε αισιόδοξοι και γρήγορα θα έχουμε αποτελέσματα. Εμείς δε θέλουμε κατευθύνσεις από τους πολιτικούς, θέλουμε να δίνουμε εμείς κατευθύνσεις για το τι πρέπει να κάνουν. Αυτό το μήνυμα θέλουμε να δώσουμε από το συνέδριο μήπως και τους πείσουμε να αλλάξουν στρατηγική».

Μιλώντας για την ανταπόκριση της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και των νέων στο κάλεσμα των διοργανωτών είπε μεταξύ άλλων και τα εξής: «Η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου βλέπουμε ότι τα καταφέρνει αλλά και ο δήμος αρχίζει και καταλαβαίνει τι θα πει αγροτικός τομέας. Παράγουμε μπορούμε να πουλάμε άρα έχουμε να διαχειριζόμαστε και στα υπόλοιπα επαγγέλματα. Αυτό είναι το μήνυμα που θέλουμε να βγάλουμε από το συνέδριό μας και ευελπιστούμε ότι σύντομα όχι μόνο αυτοί που θα μοιραστούν τα αποτελέσματα από τις θεματικές ενότητες, αλλά όλοι μαζί να κάνουμε το επόμενο βήμα και να είναι γρήγορο ώστε να αλλάξει αυτή η εικόνα και η μιζέρια.

Εισπράττουμε ενδιαφέρον καθημερινά στις συζητήσεις που κάνουμε και θέλουμε να έρθουν οι νέοι που επιθυμούν να εμπλακούν με τον αγροτικό τομέα για να συζητήσουμε.

Γιατί να μην παράγουμε στο μικρό μας κλήρο κάποια προϊόντα που να τα παράγουμε εδώ και να τα αξιοποιούμε μέσα από τα κανάλια του τουρισμού; Γιατί να μην έχουμε τα δικά μας προϊόντα; Στο χέρι μας είναι και κυρίως στο χέρι των νέων ανθρώπων που είναι στο μέλλον της χώρας».

Αναφερόμενος στα προβλήματα των νέων αγροτών δήλωσε χαρακτηριστικά ότι οι νέοι αγρότες αυξάνονται αλλά… «τους κόβει τα πόδια» η γραφειοκρατία το τραπεζικό σύστημα που δεν τους βοηθά, οι συνεχείς αλλαγές των προγραμμάτων. «Νέοι αγρότες υπάρχουν, ενδιαφέρονται, έχουμε 9.000 ενεργά μέλη σε 29 διαφορετικές ενώσεις σε όλη την επικράτεια. Το στοίχημά μας είναι η επόμενη μέρα να μας βρει με 20.000 μέλη γιατί μπορούμε και είναι στο χέρι μας.

Ένωση νέων αγροτών στη Ρόδο;
Παράλληλα εξέφρασε την ελπιδα να δημιουργηθεί και στην περιοχή μας ένωση νέων αγροτών μετά το τέλος του συνεδρίου δηλώνοντας τα εξής: «Ευελπιστούμε τη Δευτέρα να φύγουμε με μία προσωρινή αντιπροσωπεία μέχρι να γίνουν οι εκλογές, γιατί χρειάζεται μία τοπική ένωση. Ένα συνδικαλιστικό όργανο όταν δουλεύει σωστά μπορεί να κάνει πολλά πράγματα. Οι ενώσεις των αγροτών δεν έχουν χρήματα κινούνται με δικά τους χρήματα και με κάποιες χορηγίες.

Δεν απολογούμαστε στην πολιτεία, καλλιεργούμε προτάσεις για να μπορέσει να αλλάξει και να μειωθούν τα προβλήματα. Αυτά δεν τελειώνουν αλλά εμείς είμαστε εδώ για να προσπαθούμε να τα λύνουμε».

Διαβάστε ακόμη

Συλλυπητήρια δήλωση του Γιάννη Παππά για την απώλεια του Κώστα Κωτικώστα

Αλ. Κολιάδης: Ας μην μας κουνάνε το δάχτυλο και ας μην επικαλούνται τη Δημοκρατία αυτοί που έξι μήνες τώρα αρνούνται να αποδεχτούν τη λαϊκή ετυμηγορία

Επίσκεψη γυναικών από το Κέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης «Κορωνίς»

Ν. Γερονικόλας: Περί πολιτικής ηθικής

Απεργία δικαστικών υπαλλήλων στις 24 Απριλίου

Μαθήματα πυρόσβεσης σε εθελοντές για λήψη πιστοποίησης στη Ρόδο

Να καθαριστούν τα οικόπεδα ζητά η κοινότητα Σορωνής

Ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς Ν. Δωδεκανήσου για την καταγγελία σεξουαλικής παρενόχλησης στη Νίσυρο