Πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο σε όλα τα νησιά

Πρόγραμμα πρόληψης  για τον καρκίνο σε όλα τα νησιά

Πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο σε όλα τα νησιά

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 205 ΦΟΡΕΣ

Από την Περιφέρεια σε συνεργασία με την Ογκολογική Εταιρεία

Η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου με την ΑΜΚΕ Γαληνός υλοποιεί σε συνεργασία με την ελληνική ογκολογική εταιρεία πρόγραμμα πρόληψης για τον καρκίνο σε όλα τα νησιά της περιφέρειας.

Το πρόγραμμα με τον τίτλο «Προστάτεψε την υγεία σου, μάθε για την πρόληψη του καρκίνου» παρουσιάστηκε χτες από τον πρόεδρο της εταιρίας Κώστα Δημουλά, παρουσία του εντεταλμένου περιφερειακού συμβούλου δημόσιας υγείας Νίκου Καραμαρίτη.

Την παρουσίαση παρακολούθησαν και εκπρόσωποι των φορέων υγείας της περιοχής εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης και υπηρεσιακοί παράγοντες.

Πρόκειται όπως τονίστηκε για ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα πρόληψης του καρκίνου στην Ελλάδα και το πρώτο που θα υλοποιηθεί στην περιφέρεια νοτίου Αιγαίου. Αφορά τον εντοπισμό του καρκίνου σε πρώιμο στάδιο ο οποίος είναι 100% θεραπεύσιμος κάτι που γίνεται με ειδικές εξετάσεις και tests.

Την αρχή της παρουσίασης έκανε ο κ. Καραμαρίτης ο οποίος είπε μεταξύ άλλων ότι «στα νησιά οι παροχές υγείας υψηλής ποιότητας διευρύνουν και αμβλύνουν την απομόνωση και άρουν τις κοινωνικές αδικίες και ανισότητες. Η πολιτεία πρέπει να κατοχυρώσει και να στηρίξει το δικαίωμα των πολιτών στην υγεία πράγμα που δεν έπραξε ποτέ καμία κυβέρνηση μέχρι σήμερα».

Σύμφωνα με τον ίδιο έχουν γραφτεί χιλιάδες επιστολές και έγιναν ατελείωτες ώρες συζητήσεων με την πολιτική ηγεσία επί χρόνια. Κανείς όμως δεν μπόρεσε ή δεν θέλησε να καταλάβει ότι τα νησιά μας έχουν ιδιαιτερότητες με πλήθος δυσκολιών και προβλημάτων που επιβραδύνουν την ανάπτυξη τους.

Όπως τόνισε πρέπει να εφαρμοστούν διαρθρωτικές πολιτικές στην υγεία που να διαφοροποιούνται από τις συνήθεις πολιτικές που εφαρμόζονται στον ηπειρωτικό κορμό.

«Εμείς ως περιφερειακή αρχή από την ανάληψη των καθηκόντων μας βάλαμε ως στόχο να απαλύνουμε τα προβλήματα των νησιωτών και σχεδιάσαμε κάποιες δράσεις που θέσαμε σε εφαρμογή. Προχωρήσαμε σε αποζημίωση 450 ευρώ για τους γιατρούς που δέχονται να στελεχώσουν κενά ιατρεία στην περιφέρεια. Σήμερα υπηρετούν 15 αγροτικοί γιατροί που επιχορηγούνται με 450 ευρώ. «Τρέχει» η προκήρυξη για άλλους 40 γιατρούς ειδικότητας που θα στελεχώσουν κέντρα υγείας ιατρεία νοσοκομεία της περιφέρειας. Εκκρεμούν άλλες 25 θέσεις. Καθιερώσαμε τις ιατρικές αποστολές προς τα νησιά σε συνεργασία με τη Γαληνός και τον ΙΣΡ. Εξετάστηκαν 1289 άτομα από τους γιατρούς, εγκαταστήσαμε 10 απινιδωτές σε απομακρυσμένα χωριά της Ρόδου και σε νησιά και εκπαιδεύτηκε ο πληθυσμός για τη χρήση τους. Εμβολιάσαμε 3.527 παιδιά στα σχολεία του δημοτικού καθώς επίσης και τα σώματα ασφαλείας» είπε ο κ. Καραμαρίτης στο πλαίσιο ενημέρωσης για τις δράσεις της περιφέρειας στον τομέα υγείας.

Σε ότι αφορά το συγκεκριμένο πρόγραμμα τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό καθώς γίνεται έγκαιρη εξέταση των νησιωτών μας για την πρώιμη διάγνωση καρκίνων.

Το ιατρικό κλιμάκιο βρίσκεται στη Λέρο μετά θα πάει στη Σύμη ενώ θα ακολουθήσουν και τα άλλα νησιά. Σύμφωνα με τον ίδιο «αυτές οι δράσεις γίνονται για πρώτη φορά και είναι σημαντικές για τον τόπο μας. Πρόκειται για ένα σύνολο δράσεων που προσπαθεί να απαλύνει την κακή παροχή υπηρεσιών υγείας από την επίσημη πολιτεία».

Από την πλευρά του ο επικεφαλής του προγράμματος και πρόεδρος της ΕΟΕ Κώστας Δημουλάς γνωστός στη Ρόδο καθώς ασκούσε καθήκοντα χειρουργού επί 12 χρόνια στο νησί ,αναφέρθηκε αναλυτικά στο περιεχόμενο του προγράμματος και τη συμμετοχή των γιατρών σε αυτό, λέγοντας μεταξύ άλλων και τα εξής: «Είμαστε εθελοντές σε ότι αφορά την εργασία και δεν παίρνουμε χορηγίες και χρήματα από το κράτος. Προσπαθούμε να διοργανώσουμε προληπτικούς ελέγχους, να ανακαλύπτουμε πρώιμους καρκίνους, προκλινικούς καρκίνους μέσα από ένα είδος μεθοδολογίας, tests και ιατρικών εξετάσεων ώστε να εντοπίζουμε τον καρκίνο πριν να γίνει κλινικός».

Όπως είπε ο πρώιμος καρκίνος θεραπεύεται 100%. Επίσης το κόστος θεραπείας του είναι πολύ μικρό σε σχέση με τον κλινικό καρκίνο. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στον περιφερειάρχη Γιώργο Χατζημάρκο ο οποίος όπως είπε βοήθησε στο να αρχίσουμε να υλοποιούμε ένα από τα μεγαλύτερα προγράμματα για την πρόληψη των καρκίνων που έχουν γίνει στην Ελλάδα.

Οι εξετάσεις θα αφορούν:

- Tον καρκίνο του μαστού

- Tον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας

- Tο γυναικολογικό καρκίνο

- Tον καρκίνο του πνεύμονα

- Tον καρκίνο του προστάτη

- Tο μελάνωμα

- Tον καρκίνο του παχέως εντέρου

- Tον καρκίνο στομάχου

- Tον αιματολογικό καρκίνο

Υποστηρικτές της προσπάθειας και συμπαραστάτες του προγράμματος είναι οι: Attica group, Blue star ferries και Dodekanisos seaways.

Διαβάστε ακόμη

Αναφορά στον υπουργό Υγείας από τη Νέα Αριστερά για την καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου

Δύο μέλη από τη Ρόδο στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εκμισθωτών Θαλασσίων Μέσων Αναψυχής

Εγκρίθηκε η σήμανση για την επέκταση του πεζοδρόμου

Εξήντα αιτήσεις κατατέθηκαν για το σύστημα τηλεφροντίδας μοναχικών ηλικιωμένων

Στη Σαουδική Αραβία ταξιδεύουν τρία προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου για να εκπροσωπήσουν την Περιφέρεια

Αύριο η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής των Ευρωεκλογών στη Ρόδο

Με τον πατέρα του 10χρονου που κατήγγειλε τον αρχαιοφύλακα στη Νίσυρο συναντήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Δύο διαμερίσματα στην Αθήνα παραχωρεί η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου