Ναι υπό προϋποθέσεις για την μεταφορά των τσιγγάνων

Ναι υπό προϋποθέσεις για την μεταφορά των τσιγγάνων

Ναι υπό προϋποθέσεις για την μεταφορά των τσιγγάνων

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 605 ΦΟΡΕΣ

Στην περιοχή 297 Α Γαιών Ασγούρου

«Καταρχήν ναι», υπό πληθώρα προϋποθέσεων όμως, για την περιοχή 297 Α γαιών Ασγούρου, είναι η γνωμοδότηση της Επιτροπής ειδικών που έχει συστήσει η Αποκεντρωμένη Διοίκηση για να εξετάσει τους προτεινόμενους χώρους για την προσωρινή μετεγκατάσταση των ΡΟΜΑ στη Ρόδο.

Όπως είχε γίνει γνωστό, χθες το πρωί συνεδρίασε η Επιτροπή αυτή, η γνωμοδότηση της οποίας παίζει ουσιαστικό ρόλο για την επίλυση του θέματος με την προσωρινή μετεγκατάσταση των ΡΟΜΑ στο νησί.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πάντως, ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Διευθυντής Περιβάλλοντος – Χωροταξίας Δωδεκανήσου της Περιφέρειας, κ. Πάνος Βενέρης, στην εισήγησή του ξεκαθάρισε ότι πρέπει να μπουν αρκετές προϋποθέσεις προκειμένου η Επιτροπή να γνωμοδοτήσει θετικά. Από πλευράς Δήμου Ρόδου, στην Επιτροπή μετέχει ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Δώρος Κωνσταντίνου ο οποίος, βέβαια, εισηγήθηκε την έγκριση της πρότασης και τελικά κατέληξαν στο «καταρχήν ναι» αλλά αφού ικανοποιηθεί μία…πληθώρα από προϋποθέσεις.

Οι ίδιες πληροφορίες θέλουν, πάντως, την πρόταση του Δήμου να έχει πάει στην Επιτροπή δίχως την απαιτούμενη επεξεργασία και τεχνική υποστήριξη, δηλαδή με τη συνοδεία κάποιας τεχνικής έκθεσης, ειδικά τη στιγμή που ο στόχος δεν είναι…να μετακομίσουν τα παραπήγματα αλλά η ένταξη των ΡΟΜΑ στον κοινωνικό ιστό.

Ο κ. Βενέρης, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εισηγούμενος αναφέρθηκε στις προϋποθέσεις που απαιτούνται ώστε η πρόταση να είναι νόμιμη. Ανάμεσα σ’ αυτές θα πρέπει να υπάρχει μία τεχνική περιγραφή της πρότασης, όπως για παράδειγμα γεωμορφολογία, χρήση γης, προσπελασιμότητα, ακόμη αναφορά για ακριβή αριθμό των ατόμων που θα μετεγκατασταθούν κ.α.

Δηλαδή, όπως υποστηρίζουν γνωρίζοντες το θέμα, στην ουσία ελήφθη από το Δήμο μία πολιτική απόφαση αλλά αυτή έπρεπε να υποστηριχθεί και με μία τεχνική έκθεση, μία μελέτη, στην οποία να αποτυπώνεται τόσο η καταλληλότητα του χώρου όσο και τι ακριβώς σχεδιάζεται να γίνει εκεί, ποιος θα είναι ο κανονισμός λειτουργίας του χώρου, πως θα εποπτεύεται κτλ.

Προϋποθέσεις για την καταλληλότητα της περιοχής τίθενται, όμως, και από το Δασαρχείο, αφού ζητείται σχέδιο αντιπυρικής προστασίας, να μην βρίσκεται κοντά σε αρχαιολογικό χώρο ή σε σημεία υδροληψίας κτλ. Σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη περιοχή είναι 25 στρέμματα από τα οποία τα 7 είναι μη δασική έκταση.
Από εδώ και πέρα

Μετά, λοιπόν, την καταρχήν θετική γνωμοδότηση της Επιτροπής (σ.σ. με τις προϋποθέσεις που έθεσε), μόλις καθαρογραφεί το πρακτικό θα σταλεί στο Γενικό Γραμματέα της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Νίκο Θεοδωρίδη. Πιθανότερο σενάριο θεωρείται ότι ο τελευταίος θα ζητήσει να συμπληρωθεί ο φάκελος και αφού αυτό γίνει από το Δήμο, τότε θα σταλεί εκ νέου στην Επιτροπή και στο τέλος πια θα επικυρωθεί.

Φαίνεται, πάντως, ότι μία κοινή πεποίθηση να “ξεμπλοκάρει” το θέμα και να λυθεί ο… «γόρδιος δεσμός» στο νησί.

Σημειώνεται, πάντως, ότι ο φάκελος ο οποίος θα επικυρωθεί θα πρέπει να είναι πλήρης από όλα τα στοιχεία που ζητούνται καθώς αυτά το πιθανότερο είναι ότι θα περάσουν από…το “κόσκινο” Επιτροπών και Διεθνών Οργανισμών που ασχολούνται με τα δικαιώματα των ΡΟΜΑ και τις συνθήκες διαβίωσής τους.

Έτσι, η πληρότητα αυτού του φακέλου που θα συντάξει ο Δήμος, αναμένεται να παίξει καθοριστικό ρόλο στο να προχωρήσει το θέμα.

Διαβάστε ακόμη

Γιάννης Φλεβάρης: Η εμμονή είναι κακό πράγμα κύριε Πρόεδρε!

Παναγιώτης Εγγλέζος για την εκμετάλλευση ασφαλισμένων από ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα

Τμήμα Προετοιμασίας για νέους γονείς από τον ΕΦΚΑ στη Ρόδο

Δύο συνεδριάσεις σήμερα για το περιφερειακό συμβούλιο

Εξηγήσεις για το “The Rhodes Co-Lab” ζητά η παράταξη της Χρ. Καραγιάννη

Σε ανακατανομή αρμοδιοτήτων προέβη με Αποφάσεις του ο δήμαρχος Ρόδου

Συμφωνία Δημάρχου Ρόδου και Υφυπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης για άμεση λύση στο πρόβλημα υποστελέχωσης του Κτηματολογίου

Την Παρασκευή θα συνεδριάσει η περιφερειακή επιτροπή Νοτίου Αιγαίου