Αισιόδοξος για τις ηλεκτρικές αφαλατώσεις ο δήμαρχος Πάτμου

Της
Σμαράγδας Μουλιάτη
από το Patmostimes.gr


Ικανοποιημένος επιστρέφει ο δήμαρχος κ. Γρηγόρης Στόικος από την τελευταία του επίσκεψη στην Αθήνα.

Είχε μεταβεί για να παρακολουθήσει τη συζήτηση στο 6ο τμήμα της Ολομέλειας του Ελεγκτικού συνεδρίου για την έγκριση ή μη της υπογραφής της σύμβασης των ηλεκτρικών αφαλατώσεων μεταξύ της Γενικής γραμματείας Αιγαίου, Νησιωτικής πολιτικής και της εταιρείας Κάλλιγκαν η οποία κέρδισε τον σχετικό διαγωνισμό.

Η συνεδρίαση έγινε γιατί το ελεγκτικό συνέδριο έκανε ένσταση στο κατά πόσο η προκήρυξη του διαγωνισμού έπρεπε να γίνει από την Γενική Γραμματεία Αιγαίου και νησιωτικής πολιτικής και όχι από το αρμόδιο υπουργείο.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε στις 10 το πρωί της Παρασκευής 23 Σεπτεμβρίου 2016 και ο Δήμαρχος Πάτμου ζήτησε να μιλήσει στην ολομέλεια σχετικά,  και του επετράπη αν και δεν συνηθίζεται.
Ο κ. Στόικος αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα υπογραφής της σύμβασης άμεσα για να μπορέσει το νησί και οι κάτοικοι της Πάτμου που ζουν από τον τουρισμό να έχουν το νερό που χρειάζονται και να μην παρουσιαστεί ξανά το φαινόμενο του καλοκαιριού, που «τραυμάτισε» τον τουρισμό γιατί πολλές φορές έμειναν ξενοδοχεία και εστιατόρια χωρίς νερό και αναγκάστηκαν να αγοράζουν το νερό από ιδιώτες.

Το ίδιο συνέβη και με τα νοικοκυριά. Επίσης είναι ένας τρόπος να μειωθούν οι κρατικές δαπάνες στη μεταφορά του νερού αφού το ελληνικό κράτος πληρώνει 12 ευρώ το κυβικό ενώ το νερό από τις  ηλεκτρικές  αφαλατώσεις  θα το πληρώνει 0,74 λεπτά.

Όπως μας είπε ο κ. Δήμαρχος , είναι αισιόδοξος για το αποτέλεσμα, γιατί ήταν θετική η εισήγηση του Γενικού επιτρόπου του ελεγκτικού συνεδρίου μετά και όσα  ανέφερε.

Αναμένεται όμως η τελική απόφαση της Ολομέλειας του Ελεκτικού συνεδρίου , για να προχωρήσει το έργο των ηλεκτρικών αφαλατώσεων.