Στη Ρόδο διοργανώνεται το 51ο συνέδριο θαλάσσιας βιολογίας

Στη Ρόδο διοργανώνεται το 51ο συνέδριο θαλάσσιας βιολογίας

Στη Ρόδο διοργανώνεται το 51ο συνέδριο θαλάσσιας βιολογίας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 308 ΦΟΡΕΣ

Οι εργασίες θα ξεκινήσουν και θα διαρκέσουν μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου

Ξεκίνησε χτες και ολοκληρώνεται στις 30 του μήνα στη Ρόδο το 51ο ευρωπαϊκό συνέδριο θαλάσσιας βιολογίας που διοργανώνεται από το ΕΛΚΕΘΕ και το πανεπιστήμιο Αθηνών.

Οι εργασίες του φιλοξενούνται στο ξενοδοχείο Rodos Palace και τις παρακολουθούν κορυφαίοι επιστήμονες οι οποίοι αναμένεται να προχωρήσουν σε σημαντικές ανακοινώσεις.
Το συγκεκριμένο συνέδριο αφορά την επιστήμη της θαλάσσιας βιολογίας με την εφαρμογή της σε διάφορους τομείς που σχετίζονται με υδρόβιες μορφές ζωής. Οι περιοχές αυτές αφορούν τη βιοποικιλότητα, την οικολογία τη γενετική και την εξέλιξη καθώς και την κλιματική αλλαγή.
Οι κύριες θεματικές ενότητες του συνεδρίου αφορούν την κλιματική αλλαγή τα ξενικά είδη τους δείκτες περιβαλλοντικής ρύπανσης καθώς και τα μεταβατικά οικοσυστήματα.

Είναι σημαντική η ενεργή συμμετοχή της χώρας μας στην ευρωπαϊκή έρευνα για τη θαλάσσια βιολογία και τη βιώσιμη ανάπτυξη όπως επίσης είναι σημαντική η μεταφορά της επιστημονικής γνώσης στους ενδιαφερόμενους φορείς (αλιεία, τουρισμός, δημόσια διοίκηση) καθώς και στην ευρύτερη κοινωνία.


Την περιφέρεια νοτίου Αιγαίου εκπροσώπησε ο αντιπεριφερειάρχης βιομηχανίας ενέργειας και φυσικών πόρων Γιάννης Φλεβάρης ο οποίος τόνισε κατά το χαιρετισμό του ότι το συνέδριο αυτό έχει να μας δώσει πολλά πράγματα.
Πάντως ο ίδιος υπογράμμισε με δηλώσεις του στη «Ρ» ότι πλησιάζουμε την ώρα μηδέν. «Μπορεί να το λέμε και να το επαναλαμβάνουμε αλλά δεν έχουμε καταλάβει σε ποιο σημείο κινδύνου βρισκόμαστε. Η κλιματολογική αλλαγή για την οποία μέσα από την έρευνα της θαλάσσιας βιολογίας ασχολήθηκε η πρώτη μέρα του συνεδρίου με ειδικούς ομιλητές από πολλές χώρες δείχνει ότι η αλληλεπίδραση με τη Μεσόγειο είναι τεράστια.

Το τι γίνεται αυτή τη στιγμή στη ζώνη των μεγάλων πάγων που λιώνουν επηρεάζει και εμάς εδώ άμεσα. Ίσως δεν είναι άσχετο το φαινόμενο της διάβρωσης στην Κρεμαστή στη Σίφνο και σε άλλα νησιά με αυτό που συμβαίνει εκεί» είπε χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με τον κ. Φλεβάρη οι αλλαγές δεν επηρεάζουν μόνο τη στάθμη του νερού. Είναι πραγματικά εντυπωσιακές οι μετρήσεις των επιστημόνων που ξεκινούν από τη δεκαετία του 1930 με διαγράμματα. Δείχνουν πώς ήταν ο πάγος και έκτασή του, οι εποχές του χρόνου κ.α. …

Για παράδειγμα στη Γροιλανδία οι πάγοι λιώνουν η θάλασσα ζεσταίνεται και κυρίως μεταβάλλονται οι οργανισμοί που ζουν εκεί. Η πιο απλή μορφή ζωής το πλαγκτόν παραχωρεί τη θέση του σε άλλα είδη πιο ανθεκτικά. Όλα αυτά επηρεάζουν άμεσα την τροφική αλυσίδα, και αυτή η αλλαγή περνά στον άνθρωπο που τρέφεται με τα είδη των βόρειων θαλασσών.

Σύμφωνα με τον αντιπεριφερειάρχη όλη αυτή η εικόνα έχει άμεση αλληλεπίδραση με τα νησιά. τι θα γίνει με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας με τεράστιες πόλεις της Μεσογείου εκατομμυρίων κατοίκων που κινδυνεύουν να βρεθούν κάτω από το νερό; αναρωτήθηκε και πρόσθεσε ότι πρέπει με κάποιο τρόπο και η Ελλάδα ως κατεξοχήν χώρα της Μεσογείου που κυριαρχεί στην περιοχή να έχει ένα ειδικό σχέδιο, όπως άλλες χώρες της Ευρώπης που το έχουν εδώ και πολλές δεκαετίες. Τα ζητήματα αυτά πρέπει τα δούμε και εμείς εδώ και να τα λάβουμε υπόψη.

Μεγάλο μέρος των ομιλητών αναφέρθηκε στο θέμα του γλυκού (πόσιμου) νερού. «Αναφέρθηκαν στο λιώσιμο των πάγων καθώς αυτό επηρεάζει τη στάθμη των θαλασσών αλλά υπάρχει και το θα έχουμε χώρες που θα αλλάξει το κλίμα τους από παγωμένο σε εύκρατο σιγά -σιγά και θα θερμαίνονται και χώρες που δεν θα υπάρχει το φυσικό γλυκό νερό που αναβλύζει από το γη. Θα πρέπει να αναζητηθούν άλλοι τρόποι όπως η αφαλάτωση» δήλωσε ο κ. Φλεβάρης ενώ θα πρέπει να επισημανθεί ότι ειδικός λόγος έγινε και για το ενυδρείο της Ρόδου ένα από τα πιο χαρακτηριστικά ενυδρεία παγκοσμίως .

Διαβάστε ακόμη

Αναφορά στον υπουργό Υγείας από τη Νέα Αριστερά για την καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων του Γενικού Νοσοκομείου Ρόδου

Δύο μέλη από τη Ρόδο στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εκμισθωτών Θαλασσίων Μέσων Αναψυχής

Εγκρίθηκε η σήμανση για την επέκταση του πεζοδρόμου

Εξήντα αιτήσεις κατατέθηκαν για το σύστημα τηλεφροντίδας μοναχικών ηλικιωμένων

Στη Σαουδική Αραβία ταξιδεύουν τρία προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου για να εκπροσωπήσουν την Περιφέρεια

Αύριο η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής των Ευρωεκλογών στη Ρόδο

Με τον πατέρα του 10χρονου που κατήγγειλε τον αρχαιοφύλακα στη Νίσυρο συναντήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Δύο διαμερίσματα στην Αθήνα παραχωρεί η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου