Προχωρεί η Περιφέρεια στους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς για τα Δωδεκάνησα

Προχωρεί η Περιφέρεια στους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς για τα Δωδεκάνησα

Προχωρεί η Περιφέρεια στους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς για τα Δωδεκάνησα

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 269 ΦΟΡΕΣ

Κατά πλειοψηφία ενέκρινε η οικονομική επιτροπή της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου στη χτεσινή της συνεδρίαση τη διεξαγωγή των πανελλήνιων αρχιτεκτονικών διαγωνισμών για τον αστικό εξοπλισμό.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, οι διαγωνισμοί θα «βγουν στον αέρα» εκτός απροόπτου τον Οκτώβριο όπως άλλωστε έχει ανακοινώσει εδώ και αρκετό καιρό η περιφερειακή αρχή.

Όπως έγραψε προ ημερών η «Ροδιακή» ο διαγωνισμός θα περιλαμβάνει εννέα θεματικούς αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς για όλη την περιφέρεια και θα απονεμηθούν 27 έπαθλα για τις προτάσεις που θα διακριθούν. Θα είναι ο μεγαλύτερος διαγωνισμός αστικού εξοπλισμού που έχει πραγματοποιηθεί στη χώρα μας.

Αντικείμενο του διαγωνισμού για τα νησιά της Δωδεκανήσου θα αποτελέσει ο σχεδιασμός πρότυπου τύπου:
- Καθιστικού εξωτερικού χώρου (παγκάκι)
- Φωτιστικού εξωτερικού χώρου
- Καλάθων Απορριμμάτων εξωτερικού χώρου
- Στάσης μέσων μαζικής μεταφοράς
- Εξοπλισμού παραλιών (υπαίθριο αναψυκτήριο , αποδυτήριο, πύργος ναυαγοσώστη και ντουζιέρα)

Σκοπός των διαγωνισμών είναι η αισθητική αναβάθμιση του αστικού περιβάλλοντος των νησιών, αλλά και η απόκτηση χαρακτηριστικών που θα αποτελέσουν στοιχείο της ιδιαίτερης ταυτότητάς τους.

Μέσα από αυτούς θα επιτευχθεί η αναζήτηση πρότυπων σχεδιαστικών προτάσεων, που θα συμβάλουν στη λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση του κοινόχρηστου χώρου των περιοχών, στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών, ενώ μελλοντικά, με την υλοποίησή τους, θα αποτελέσουν χαρακτηριστικό στοιχείο σηματοδότησης των νησιών. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι κάθε αρχιτεκτονικός διαγωνισμός, ανεξάρτητα από την έκβαση του, αποτελεί αφορμή για ουσιαστικό και γόνιμο διάλογο τόσο μεταξύ αρχιτεκτόνων, όσο και μεταξύ επίσημων φορέων και πολιτών.

Οι διαγωνισμοί θα διεξαχθούν με χρηματοδότηση από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, ενώ τα αποτελέσματα των αρχιτεκτονικών διαγωνισμών θα παραδοθούν στους Δήμους της Περιφέρειας για να προχωρήσουν στις αντίστοιχες αισθητικές παρεμβάσεις.

Οι διαγωνισμοί για τα Δωδεκάνησα τους οποίους ενέκρινε η οικονομική επιτροπή είναι οι εξής:
- πανελλήνιος Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός ιδεών, προδιαγραφών, προϋποθέσεων και όρων συμμετοχής με τίτλο: «Σχεδιασμός πρότυπου αναψυκτηρίου, αποδυτηρίων, πύργου ναυαγοσώστη και ντουζιέρας για τον εξοπλισμό των παραλιών των νησιών της Περιφερειακής Ενότητας Δωδεκανήσου».

- πανελλήνιος Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός ιδεών, προδιαγραφών, προϋποθέσεων και όρων συμμετοχής με τίτλο: «Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών για το σχεδιασμό πρότυπης στάσης μέσων μαζικής μεταφοράς για τα νησιά της Περιφερειακής Ενότητας Δωδεκανήσου».

- πανελλήνιος Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός ιδεών, προδιαγραφών, προϋποθέσεων και όρων συμμετοχής με τίτλο: «Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών για το σχεδιασμό καλάθου απορριμμάτων εξωτερικού χώρου για τα νησιά της Περιφερειακής Ενότητας Δωδεκανήσου».

-πανελλήνιος Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός ιδεών, προδιαγραφών, προϋποθέσεων και όρων συμμετοχής με τίτλο: «Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών για το σχεδιασμό καθιστικού εξωτερικού χώρου (παγκάκι) για τα νησιά της Περιφερειακής Ενότητας Δωδεκανήσου».

- πανελλήνιος Αρχιτεκτονικός Διαγωνισμός ιδεών, προδιαγραφών, προϋποθέσεων και όρων συμμετοχής με τίτλο: «Αρχιτεκτονικός διαγωνισμός ιδεών για το σχεδιασμό φωτιστικού ιστού εξωτερικού χώρου για τα νησιά της Περιφερειακής Ενότητας Δωδεκανήσου».

Διαβάστε ακόμη

Το Ισραήλ επιτέθηκε στο Ιράν τα ξημερώματα με πυραύλους - Παγκόσμια ανησυχία για τις εξελίξεις

Συνεδριάζει την Παρασκευή το συμβούλιο της κοινότητας Ρόδου

Ανακοίνωση του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου για τη χθεσινή απεργία

Ανάπτυξη & εμπλουτισμός ψηφιακών υπηρεσιών από το Επιμελητήριο με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους της ΠΝΑι

Την εξαίρεση του Δημήτρη Παπανώτα από το Ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε ο Στ. Κασσελάκης

Ρόδος: Πτώμα σε προχωρημένη σήψη εντοπίστηκε πριν από λίγο στην παραλία του Ζέφυρου

Ανοιχτή επιστολή του Γ. Παρασκευά στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου

(Βίντεο & Φωτογραφίες) Ελεύθερος χωρίς όρους αφέθηκε πριν από λίγο και ο διευθυντής του δημοτικού σχολείου - Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν στα δικαστήρια