Με λαμπρότητα γιορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού στη Ρόδο

Με λαμπρότητα γιορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού στη Ρόδο

Με λαμπρότητα γιορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού στη Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 688 ΦΟΡΕΣ

Με κάθε λαμπρότητα και με βραδιές αφιερωμένες στους ανθρώπους εκείνους που αγαπούν και επισκέπτονται τη Ρόδο, γιορτάστηκε και φέτος η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού σε ολόκληρο το νησί.

Δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετικά καθώς η Ρόδος είναι το νησί που το όνομά του είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τον τουρισμό, την ιστορία και τον πολιτισμό και έχει αποτελέσει πόλο έλξης και έμπνευσης για πολλούς επισκέπτες ανά τους αιώνες.

Είναι γνωστό ότι η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού εορτάζεται διεθνώς στις 27 Σεπτεμβρίου, ημερομηνία η οποία καθορίστηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού το 1970, με κύριο στόχο την ανάδειξη της οικονομικής, κοινωνικής, πολιτιστικής και πολιτικής συμβολής του τουρισμού στην ευδαιμονία της διεθνούς κοινότητας. Φέτος, η επίσημη γιορτή της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού (World Tourism Day 2016) πραγματοποιήθηκε στο Μπανγκόκ της Ταϋλάνδης.

Στη Ρόδο, η κεντρική εκδήλωση του εορτασμού έγινε το βράδυ της 28ης Σεπτεμβρίου, στην Πλατεία Ελευθερίας, μπροστά από το Δημαρχείο. Την εκδήλωση διοργάνωσε η Διεύθυνση Τουρισμού του Δήμου Ρόδου σε συνεργασία με το Δ.Ο.Π.Α.Ρ., την Ομοσπονδία Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου, το Τμήμα Επικοινωνίας, Δημοσίων και Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Ρόδου, τη Δημοτική Ενότητα Ροδίων και τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Ρόδου.

Μέλη της Ομοσπονδίας Πολιτιστικών Συλλόγων Ρόδου συμμετείχαν σε παρέλαση κατά μήκος του κεντρικού παραλιακού δρόμου στο Μαντράκι, που παρακολούθησε πλήθος κόσμου και η οποία κατέληξε στο Δημαρχείο. Την έναρξη της παρέλασης έκανε η εταιρία Riding Club of Rhodes Kadmos – Λάκης Χατζηβασιλείου με άλογα και έφιππους συνοδευόμενοι από τα ποδήλατα της Τουριστικής αστυνομίας.

Ακολούθησε συναυλία από τις Φιλαρμονικές της Δημοτικής Ενότητας Ροδίων, της Δημοτικής Ενότητας Αρχαγγέλου και της Δημοτικής Ενότητας Καλλιθέας. Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Κρεμαστής «Η Πρόοδος», Σαλάκου «το Σπήλαιο», Αφάντου «Παναγία Καθολική» και ο Σύλλογος Γυναικών Κοσκινού παρουσίασαν στους επισκέπτες της Ρόδου παραδοσιακούς χορούς και τους προέτρεψαν να συμμετέχουν στους χορούς που στήθηκαν στη συνέχεια. Τους συνόδεψε μουσικό συγκρότημα με τον Αντώνη Σιμιξή στο λαούτο, τον Γιάννη Δραμουντανή στην κιθάρα και τον Μιχάλη Λαουντό στη λύρα.

Η έναρξη της εκδήλωσης έγινε από την Αντιδήμαρχο Τουρισμού, Διεθνούς Προβολής και Αποδήμων Ροδίων κυρία Μαρίζα Χατζηλαζάρου η οποία ανέφερε:

«Σας καλωσορίζω στην εκδήλωση για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού. Το φετινό ειδικό θέμα της είναι «Τουρισμός για όλους: Προωθώντας την καθολική προσβασιμότητα».

Η σημερινή μέρα μας καλεί να συνειδητοποιήσουμε ότι ο κάθε άνθρωπος, ανεξαρτήτως κινητικών, νοητικών ή αισθητηριακών λειτουργιών έχει δικαίωμα πρόσβασης σε όλες τις τουριστικές υπηρεσίες. Ένα δισεκατομμύριο σε όλο τον κόσμο είναι οι συνάνθρωποί μας με κάποια μορφής αναπηρίας. Το σύνθημα «Τουρισμός για όλους» θα πρέπει να πάψει να είναι απλά ένα σύνθημα αλλά στόχος και θεμελιώδης υποχρέωση των εμπλεκομένων φορέων του κράτους και ολόκληρης της κοινωνίας. Ο Δήμαρχος Ρόδου και η Διεύθυνση Τουρισμού στηρίζει έμπρακτα σε διάφορα επίπεδα την προσπάθεια ανάπτυξης και προώθησης του προσβάσιμου τουρισμού.

Η Ρόδος αποτελεί παγκοσμίως έναν επιτυχημένο ελκυστικό τουριστικό προορισμό. Έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια σημαντικά βήματα προόδου στα θέματα προσβασιμότητας και στοχεύουμε διαχρονικά στην περαιτέρω βελτίωση των υποδομών με μεγάλο σεβασμό στην ιδιαιτερότητα γιατί είναι υποχρέωση και κοινωνική μας ευθύνη.

Ένα παγκόσμιο μήνυμα ευαισθητοποίησης που αποτυπώνει την κοινωνική διάσταση που έχει κάθε δραστηριότητα στον παγκόσμιο τομέα του τουρισμού. Η σημερινή εκδήλωση είναι ένα πάντρεμα της παράδοσης και του πολιτισμού και είναι αφιερωμένη στους επισκέπτες του νησιού μας».

Κλείνοντας, αφού ευχαρίστησε όλους τους συμμετέχοντες, απευθύνθηκε στους επισκέπτες της Ρόδου και έκλεισε με την ευχή σε όλους αυτούς που τιμούν με την παρουσία τους το νησί να πάρουν μαζί τους ευχάριστες αναμνήσεις και να διαδώσουν στον τόπο τους ότι η Ρόδος είναι ένας τόπος όμορφος και φιλόξενος με καλές υποδομές για κάθε δραστηριότητα και με πλούσιο και πανάρχαιο πολιτισμό.

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ήταν η αναβίωση της παράδοσής μας και των παραδοσιακών τεχνών μέσα από την τέχνη της κατασκευής ψάθινων καλαθιών από τον κύριο Χρύσανθο Διάκου, την παρουσίαση της τέχνης της κεραμικής από τον κύριο Μιχάλη Ντάκα, την παρουσίαση της τέχνης των σφουγγαράδων από τον κύριο Μικέ Σαρούκο και την παρουσίαση της τέχνης του αργαλειού από την κυρία Ευαγγελία Πολυχρόνη - Χατζηνικολάου.

Στο χώρο είχαν στηθεί κιόσκια στα οποία τοπικοί παραγωγοί παρουσίασαν τα προϊόντα τους. Πιο συγκεκριμένα, πάγκους με προϊόντα τους είχαν στήσει στο Δημαρχείο:

Η κυρία Παρασκευή Μακρή που παρουσίασε τη διαδικασία παρασκευής λουκουμάδων, η κυρία Νίκη Πατούνα (εργαστήριο χειροποίητου σαπουνιού Rodia), η εταιρία DM Natural Farming – Μιχάλης Ντραμουντανής (φαρμακευτικά βότανα και φυσικά καλλυντικά), η εταιρία Φίλεμα – Δημήτριος Πισσάκας (φυσικές γλυκές λιχουδιές - Λινδιακό μελεκούνι), η εταιρία Blutopia – Σάββας Χατζηνικολάου (καταδύσεις και ξεναγήσεις στη γαλάζια φύση της Ρόδου), η κυρία Βίκυ Καμπυλαυκά που κερνούσε ούζο, λικέρ και λάδι, η εταιρία Melissae – Edina Bobrovniska (βιολογικό μέλι), η εταιρία Εύγευσις Ποτό – Πανορμίτης Κουτσομανώλης που κερνούσε κρασί με μέλι, ο κύριος Αποστόλης Καλλίτσης (λουκούμια), η εταιρία Ένατη Διάσταση 9D Throne of Helios που παρουσίασε την ιστορία της Ρόδου σε εννέα διαστάσεις στους παρευρισκόμενους, η εταιρία Φαέθων – Σταμάτης Ντάκας (μικρόσωμα αλογάκια), η κυρία Θέμις Έλληνα (γαϊδουράκια), ο Πολιτιστικός Σύλλογος Φανών που κερνούσε γλυκά του κουταλιού, η κυρία Καλλιόπη Πεταλά (χειροποίητα δερμάτινα παπούτσια και τσάντες), η εταιρία Trekking Hellas Rhodes – Δημήτρης Τζελεπάκης και Μαρία Ευστρατιάδου, ο ελαιοπαραγωγός κύριος Κυριάκος Θεουλάκης, η παραγωγός χαλβαδόπιτας κυρία Νεκταρία Λεντάκη, ο κύριος Νίκος Μεσαναγρενός με το παραδοσιακό του μέλι, η εταιρία Rodos Cycling – Πολυζώης Δρίβας, η εταιρία Emery A.E. η οποία κερνούσε κρασιά τους παρευρισκόμενους, η εταιρία Sports Tourism Greece - Αχιλλέας Τζίμας, η εταιρία Colossus Shooting Ground – Παναγιώτης Πισσάς, η εταιρία Rhodes Segway Tours – Κώστας Χαμηλοθώρης, ο κύριος Βασίλης Μπαριανός (είδη λαϊκής τέχνης), ο κύριος Μιχάλης (παραδοσιακά μελεκούνια από τα Αφάντου), η εταιρία Κτήμα Τριανταφύλλου – Ιάσωνας Ζαφειρόπουλος και Αναστασία Τριανταφύλλου που κερνούσε κρασιά, ο κύριος Κωνσταντίνος Ελένας (δερμάτινα καπέλα), η κυρία Τσαμπίκα Πεζουβάνη (ελαιόλαδο), ο κύριος Απόστολος Διμέλης με τα παραδοσιακά του προϊόντα από λάδι, η εταιρία Β.Α.Π. Κουγιός Α.Ε. που κερνούσε αναψυκτικά και νερά, η εταιρία Ανατολή - Πανάγος και Υιοί (βότανα) και ο κύριος Κώστας Γιμούκης ο οποίος κερνούσε τους παρευρισκόμενους σούμα.

Παρόμοιες εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν σε χωριά της Ρόδου την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου 2016. Πιο συγκεκριμένα:

Στο Θεολόγο η Παγκόσμια Ημέρα Τουρισμού πραγματοποιήθηκε με πολύ μεγάλη επιτυχία στην κεντρική πλατεία του χωριού. Τη διοργάνωση είχαν αναλάβει η Δημοτική Κοινότητα Θεολόγου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Παραδεισίου «Βιλλανόβα», η Αδελφότητα Κρητών Ρόδου «Ο Ψηλορείτης» με την μουσική πλαισίωση του κύριου Γιάννη Κλαδάκη. Στη διάρκεια της εκδήλωσης βραβεύθηκαν επαναλαμβανόμενοι επισκέπτες (Repeaters) της περιοχής.

Στο Φαληράκι, πλήθος επισκεπτών είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σειρά εκδηλώσεων που πραγματοποιήθηκαν στην κεντρική πλατεία Φαληρακίου. Τη διοργάνωση είχαν αναλάβει η Δημοτική Κοινότητα Καλυθιών, το Χορευτικό Εργαστήρι Καλυθιών Ρόδου «Τερψιχόρη», η Ένωση Γυναικών Καλλιθέας Ρόδου «Μεσόγειος», ο Πολιτιστικός και Περιβαλλοντικός Σύλλογος Καλυθιών «Ο Φάρος», η Φιλαρμονική Καλυθιών Ρόδου, η Σχολή Zumba Χορευτές του Αιγαίου και το 1ο και το 2ο Δημοτικό Σχολείο Καλυθιών. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου.

Στη Λίνδο η εκδήλωση έγινε στην κεντρική πλατεία του χωριού, παρουσία πλήθους τουριστών. Τη διοργάνωση είχαν αναλάβει η Δημοτική Κοινότητα Λίνδου, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λίνδου «Απόστολος Παύλος», ο Σύλλογος Γυναικών Λίνδου «Λινδία Αθηνά» και η Εθελοντική Ομάδα Λίνδου «We love Lindos».

Στη Λάρδο εορταστικές εκδηλώσεις έγιναν στην κεντρική πλατεία, όπου συμμετείχαν πλήθος επισκεπτών της Ρόδου. Τη διοργάνωση είχαν αναλάβει η Δημοτική Κοινότητα Λάρδου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Λάρδου «Ο Ταξιάρχης».

Σημειώνεται ότι την ημέρα εκείνη οι προβολές του υπερθεάματος Throne of Helios – Cinema 9D είχαν έκπτωση 50% για το κοινό.

Για την ημέρα εκείνη ο γύρος της πόλης με το τρενάκι της Δ.Ε.Σ. Ρ.Ο.Δ.Α. του Δήμου Ρόδου ήταν δωρεάν για το κοινό.

Στην Πύλη D΄ Amboise, οι επισκέπτες του νησιού είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τις «Μελωδικές Περιπλανήσεις» με τη Φιλαρμονική του Δήμου Ρόδου.

Την επόμενη ημέρα, οι επισκέπτες του νησιού είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν μία βραδιά Αργεντίνικου Tango από την Ομάδα El Abrazo Del Tango στον Τρούλο στο Μανδράκι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μέλη της Ένωσης Ξενοδόχων Ρόδου και τοπικοί επιχειρηματίες στήριξαν τις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρο το νησί για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Τουρισμού.

Στις εκδηλώσεις συμμετείχαν ο Δήμαρχος Ρόδου κύριος Φώτης Χατζηδιάκος, η Αντιδήμαρχος Τουρισμού, Διεθνούς Προβολής και Απόδημων Ροδίων κυρία Μαρίζα Χατζηλαζάρου και τα στελέχη της Διεύθυνσης Τουρισμού του Δήμου Ρόδου.

Διαβάστε ακόμη

Tus Airways: Nέα σύνδεση Λάρνακα - Ρόδος

Μαζική απόβαση των Ισραηλινών στη Ρόδο για το εβραϊκό Πάσχα

Aρχές Μαΐου θα έχουν ανοίξει όλα τα ξενοδοχεία της Ρόδου

Τούρκοι τουρίστες... «κατέλαβαν» τα ελληνικά νησιά

110 πτήσεις τσάρτερ το Σαββατοκύριακο 20-21 Απριλίου στο αεροδρόμιο της Ρόδου

Χιλιάδες Τούρκοι τουρίστες στη Ρόδο

Ασπρονήσια: Οι εξωτικές νησίδες του Ανατολικού Αιγαίου στα ανατολικά των Λειψών που μαγεύουν τους επισκέπτες

TUI: Με νέα πρωτοβουλία υποστηρίζει 500 Έλληνες παραγωγούς σε Ρόδο και Κρήτη