Θα παραχωρηθεί τελικά  στο δήμο η Ροδιακή Έπαυλη

Δικαίωση της τοπικής κοινωνίας και του Δήμου της Ρόδου, αποτελεί η δέσμευση της κυβέρνησης, δια στόματος του Υπουργού Επικρατείας κ. Αλέκου Φλαμπουράρη, να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για την παραχώρηση της Ροδιακής Έπαυλης στο Δήμο, έστω και κατά χρήση, κάτι που ανοίγει πλέον το δρόμο για την αποκατάσταση του εμβληματικού αυτού κτιρίου στην “καρδιά” της πόλης.

 

Με εμφανή ικανοποίηση, ο Δήμαρχος, κ. Φώτης Χατζηδιάκος, ανακοίνωσε τα καλά νέα στην έναρξη της συνεδρίασης του δημοτικού συμβουλίου χθες το μεσημέρι, λέγοντας ότι είμαστε στην τελική ευθεία για τη διαδικασία παραχώρησης της Ροδιακής Έπαυλης. Στη συνέχεια, έκανε μία μικρή ιστορική αναδρομική στον αγώνα του Δήμου αλλά και των πολιτών, εδώ και πέντε χρόνια, στα διαδοχικά έγγραφα που στάλθηκαν από την αρχή της παρούσας δημοτικής θητείας αλλά και στην προσπάθεια που είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη και τον πρώην Δήμαρχο κ. Στάθη Κουσουρνά. Ειδική αναφορά έκανε ο Δήμαρχος στο βουλευτή Δωδεκανήσου κ. Νεκτάριο Σαντορινιό ο οποίος, έχοντας διατελέσει και σε υπεύθυνη θέση της Διεύθυνσης Προγραμματισμού του Δήμου, είχε αναλάβει όλο αυτό το διάστημα να προωθήσει το θέμα στην κεντρική Διοίκηση, με τελευταία την από κοινού απόφαση με το Δήμο να παρακάμψουν πια την ΕΤΑΔ και να απευθυνθούν σε υψηλότερο επίπεδο. Έτσι, στις 27 Σεπτεμβρίου στάλθηκε επιστολή του Δημάρχου στο γραφείο του κ. Φλαμπουράρη και, προχθές αργά το απόγευμα, ήρθε ένα τελευταίο έγγραφο από τον ίδιο, το οποίο, όπως είπε ο Δήμαρχος, είναι δεσμευτικό.

Σ’ αυτό, ο Υπουργός, αναγνωρίζει το δίκαιο του αιτήματος των πολιτών και του Δήμου της Ρόδου και ανακοινώνει την πρόθεση της κυβέρνησης να αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για την παραχώρηση της Έπαυλης στο Δήμο, έστω και κατά χρήση. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Δήμαρχο, η διαβεβαίωση είναι ότι υπάρχει έτοιμη τροπολογία και εντός των προσεχών ημερών θα τακτοποιηθεί αυτό το θέμα και θα έχουμε αίσιο αποτέλεσμα.

Την είδηση αυτή καλοδέχθηκε το δημοτικό συμβούλιο, με τον επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας κ. Γιώργο Υψηλάντη να εκφράζει τη χαρά του για την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει, έστω και κατά χρήση, η παραχώρηση της Έπαυλης.  Την εξέλιξη αυτή χαιρέτισε και ο κ. Γιάννης Γιαννακάκης, ως εκπρόσωπος της παράταξης του κ. Χατζή Χατζηευθυμίου, ο οποίος απουσίαζε.

Πιο αναλυτικά, η ανακοίνωση του Δήμου της Ρόδου για τη θετική, όπως φαίνεται, κατάληξη, αυτού του αγώνα για την Έπαυλη, είναι η παρακάτω:

«Μετά από πενταετή αγώνα του Δήμου Ρόδου και προσωπική προσπάθεια του Δημάρχου Ρόδου Φώτη Χατζηδιάκου καθώς και του τέως Δημάρχου Στάθη Κουσουρνά, ο αγώνας για το αυτονόητο: την απόδοση της Ροδιακής Έπαυλης στην τοπική κοινωνία, φτάνει σε αίσιο τέλος. Ειδικότερα, τo τελευταίο έτος ο Δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος σε άμεση συνεργασία με τον βουλευτή Δωδεκανήσου κ. Νεκτάριο Σαντορινιό, μέσω επανειλημμένων εγγράφων και προσωπικών επαφών με το Υπουργείο Οικονομίας, την Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ) και με υψηλόβαθμα στελέχη της κεντρικής κυβέρνησης, απαίτησαν την παραχώρηση του ακινήτου της Ροδιακής Έπαυλης συμπεριλαμβανομένου και του περιβάλλοντος χώρου που αποτελεί σημαντικό χώρο  πρασίνου στο κέντρο της πόλης.

Η διαδικασία ολοκληρώθηκε το τελευταίο διήμερο, καθώς μετά από τις τελευταίες συνεννοήσεις του Δωδεκανησίου βουλευτή με τον Υπουργό Επικρατείας κ. Αλέκο Φλαμπουράρη, ο Δήμαρχος επανήλθε με νέα επιστολή του προς τον Υπουργό, εξηγώντας την ανάγκη για τη γρήγορη ολοκλήρωση της διαδικασίας και τη σημασία που έχει για την τοπική κοινωνία η αποκατάσταση του ακινήτου.

Ο Υπουργός Επικρατείας δεσμεύτηκε τόσο προσωπικά όσο και εκ μέρους της κυβέρνησης για την απόδοση του χώρου με νομοθετική πρωτοβουλία στο Δήμο Ρόδου, αφενός «απόδειξη της εμπιστοσύνης της κυβέρνησης στην Τοπική Αυτοδιοίκηση» και αφετέρου της «δυνατότητας αξιοποίησης της Δημόσιας περιουσίας και με άλλους επωφελείς τρόπους πέραν των διαδικασιών των ιδιωτικοποιήσεων», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο έγγραφό του ο κ. Φλαμπουράρης.

Ο Δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος ευχαρίστησε τον βουλευτή Δωδεκανήσου κ. Νεκτάριο Σαντορινιό για την συμβολή του στην επίλυση του συγκεκριμένου σημαντικού ζητήματος καθώς μετά τη ψήφιση της υπεσχημένης νομοθετικής ρύθμισης, ο Δήμος θα μπορεί να εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση και να εκτελέσει το έργο αποκατάστασης του ακινήτου της Ροδιακής Έπαυλης και να αποδώσει στον Ροδιακό λαό, ξανά τον κοινόχρηστο δημοτικό ανθόκηπο στο κέντρο της πόλης. Ενός ζωτικού, περιβαλλοντικά, ιστορικά και πολιτισμικά, πνεύμονα για την Ροδιακή κοινωνία».

                                                  

Ο κ. Σαντορινιός
«Πανηγυρικό» χαρακτήρα έχει η ανακοίνωση του κ. Σαντορινιού ο οποίος, επίσης, κάνει λόγο για «δικαίωση των πολύμηνων προσπαθειών». Αναφέρει, συγκεκριμένα, ο βουλευτής:

«Με ιδιαίτερη χαρά και ικανοποίηση υποδέχεται όλη η ροδιακή κοινωνία, την επιστολή του Υπουργού Επικρατείας, κ.  Φλαμπουράρη, προς τον Δήμαρχο Ρόδου, σύμφωνα με την οποία δεσμεύεται η Κυβέρνηση για την παραχώρηση, κατά χρήση, της Ροδιακής Έπαυλης στο Δήμο Ρόδου.

Η εξέλιξη αυτή αποτελεί την δικαίωση πολύμηνων προσπαθειών από την πλευρά μου αλλά και ενός πολυετούς αγώνα από τον Δήμο Ρόδου. Η Κυβέρνηση αποδεικνύει έμπρακτα ότι εμπιστεύεται τον θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης και τους ανθρώπους της, επιδεικνύοντας την κατάλληλη εκείνη πολιτική βούληση ώστε να ξεπεραστούν τα όποια γραφειοκρατικά εμπόδια, με σκοπό να αποδοθούν χώροι πολιτισμού και κοινής ωφελείας στις τοπικές κοινωνίες. Αυτές οι αποφάσεις, αποδεικνύουν την διαφορετική αντίληψη που έχει η Κυβέρνηση της Αριστεράς για την δημόσια περιουσία, σε αντίθεση με τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφαρμόζονταν, μέχρι τώρα, οι οποίες ύψωναν τείχη στην αξιοποίηση του Δημοσίου προς όφελος της κοινωνίας.
Για την ώρα που ο ροδιακός λαός θα μπορεί και πάλι να θεωρεί την Ροδιακή Έπαυλη κομμάτι της καθημερινότητάς του, απομένει μόνο η τυπική ολοκλήρωση της διαδικασίας και η εξεύρεση των απαραίτητων πόρων. Η Ρόδος μπορεί και πάλι να χαίρεται γιατί ένα ιστορικό κτίριο και ένας ακόμη πνεύμονας πρασίνου στο κέντρο της, επιστρέφουν δικαιωματικά στους γνήσιους κατόχους τους: τους πολίτες του νησιού.

Θα ήθελα και εγώ με την σειρά μου να ευχαριστήσω για την πολύ καλή συνεργασία τον Δήμαρχο Ρόδου, κ. Χατζηδιάκο, τους υπαλλήλους του Δήμου για την ακούραστη εργασία τους, όπως και τον Πρόεδρο της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου (ΕΤΑΔ), το Υπουργείο Οικονομικών και τον Υπουργό Επικρατείας για την κατανόηση του αιτήματος. Όλοι μαζί καταφέραμε να δώσουμε στη Ρόδο το στολίδι της Ροδιακής Έπαυλης και αισθανόμαστε δικαιωμένοι».

Η επιστολή του Δημάρχου
Στην επιστολή που απέστειλε ο Δήμαρχος στον κ. Φλαμπουράρη στις 27 Σεπτεμβρίου, ανέφερε τα παρακάτω:

«Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Ο Δήμος Ρόδου διαχειρίζεται καθ’ όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης το ακίνητο της Ροδιακής έπαυλης και τον κήπο αυτής, στο κέντρο της πόλης, στεγάζοντας σε αυτό χρήσεις και δράσεις πολιτισμού και πρόνοιας, όπως είναι δημοτικά ωδεία, δανειστική βιβλιοθήκη, παιδικός σταθμός και προνοιακές υπηρεσίες του Δήμου. Το κτήριο είναι διατηρητέο και το σύνολό του χώρου αποτελεί σύμφωνα με το Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της πόλης, αποκλειστικά, χώρο πολιτισμού και πρόνοιας.

Ο Δήμος Ρόδου, με ιδιαίτερη προσπάθεια έχει καταφέρει να ωριμάσει τον φάκελο του έργου, εντάσσοντας το παραπάνω έργο αποκατάστασης στο ΕΠ Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013, ολοκληρώνοντας μάλιστα και τη διαδικασία της δημοπρασίας του έργου. Το ακίνητο όμως, φέρεται ιδιοκτησίας του Ελληνικού Δημοσίου με διαχειριστή πλέον την Ε.Τ.Α.Δ. και όπως γνωρίζετε η διασφάλιση της κυριότητας του χώρου αποτελεί απαιτούμενο στοιχείο για την εκτέλεση έργου από τον φορέα υλοποίησης,  με αποτέλεσμα να μην υπογραφεί πότε η σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία.

Προ διμήνου, ο Δήμος Ρόδου υπέβαλλε νέα πρόταση χρηματοδότησης σε Ευρωπαϊκό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα και πιστεύουμε ότι η πρόταση μας είναι ιδιαίτερα ανταγωνιστική, ως προς τον σκοπό όσο και ως προς την ωριμότητα, με μοναδική έλλειψη αυτή της επίλυσης του ιδιοκτησιακού καθεστώτος.

Όπως προκύπτει από τα ανωτέρω, σε αυτή τη φάση η έναρξη υλοποίησης του έργου και επίλυσης του ζητήματος της «Ροδιακής Έπαυλης», δηλαδή της διάσωσης του υπό κατάρρευση κοινόχρηστου δημοτικού ανθόκηπου στο κέντρο της πόλης, ενός ζωτικού, περιβαλλοντικά, ιστορικά και πολιτισμικά, πνεύμονα για την Ροδιακή κοινωνία, εναπόκειται στην πολιτική βούληση της κεντρικής κυβέρνησης.

Για τους παραπάνω λόγους, παρακαλείσθε θερμά Αξιότιμε κ. Υπουργέ, για τις ενέργειες σας,

Ώστε να επέλθει τακτοποίηση του θέματος, αν όχι με οριστική παραχώρηση της συγκροτημένης από τις εξής επτά (7) μερίδες του Κτηματολογίου Ρόδου «Ροδιακής Έπαυλης»: II535A, II-537, II-532, II-534A, II-530, II-473, II-538, τουλάχιστον για επαρκές χρονικό διάστημα στο Δήμο Ρόδου, προκειμένου να χρηματοδοτηθεί το όλο έργο από το ΕΣΠΑ.

Σε περίπτωση θετικής ανταπόκρισης σας, ο Δήμος Ρόδου με απόφαση της αρμόδιας Οικονομικής Επιτροπής στην οποία κοινοποιείται η παρούσα επιστολή, θα προχωρήσει σε απόφαση παραίτησης του από περαιτέρω σχετικές δικαστικές ενέργειες (παραίτηση από δίκη, κ.λπ.), καθώς το θέμα θα λυθεί στο, σαφώς προσφορότερο, πλαίσιο της αρχής της επικουρικότητας των δημοσίων φορέων».