Οι «Ανοικτές Πόρτες» της Rhodes Riches, δείχνουν τον δρόμο…

Οι «Ανοικτές Πόρτες» της Rhodes Riches, δείχνουν τον δρόμο…

Οι «Ανοικτές Πόρτες» της Rhodes Riches, δείχνουν τον δρόμο…

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 750 ΦΟΡΕΣ

Της
Κατερίνας Κουμεντή
Τοπικής Συμβούλου ΔΚ Ρόδου
Δασκάλας


Ποτέ άλλοτε δεν είχα δει στην οδό Ιπποτών τόσο κόσμο! Κι αυτός ο κόσμος δεν ήταν τουρίστες, ήταν Ρόδιοι! Ρόδιοι που θέλησαν να εκμεταλλευτούν μια ευκαιρία αληθινής πολιτιστικής δράσης και όχι μιας επονομαζόμενης…

Η αίσθηση που είχα ανηφορίζοντας την οδό, ήταν ότι βρισκόμουν σε ιστορικό κέντρο ευρωπαϊκής πόλης. Κόσμος που μπαινόβγαινε από τα μνημεία, όπως οι μεμονωμένοι τουρίστες και ομάδες ανθρώπων που παρακολουθούσαν ξεναγήσεις ή διευκρινήσεις και εξηγήσεις από εθελοντές , όπως τα γκρουπ. Όλοι, με έναν χάρτη στο χέρι ακολουθώντας τη διαδρομή για τη ξενάγηση στους διάφορους χώρους! Η διαφορά εδώ βέβαια ήταν ότι έβλεπες παντού γνωστούς! Συνάδελφοι, καθηγητές, μαθητές με τους γονείς τους, φίλοι, γνωστοί, απλός κόσμος, οικογένειες, παντού έβρισκες κάποιον που είχε να σου μεταφέρει τη δική του εμπειρία απ’ όσα είχε ήδη δει.

Κι όπως σε κάθε ευρωπαϊκό ιστορικό κέντρο δεν ξέρεις τι να πρωτοδείς και πού να σταθείς για να φωτογραφίσεις, έτσι κι δω. Γιατί πράγματι ήταν μοναδική η θέα της Ρόδου και του κάστρου από τον Καλλιτεχνικό σταθμό Σχολής Καλών Τεχνών. Οι «Ανοικτές Πόρτες» όμως έκλεισαν και το μνημείο θα επιστρέψει πάλι στους τσιγγάνους, στην επαιτεία, στους καταπατημένους κοινόχρηστους, στους κράχτες, στους θορύβους των κλαμπ και μπαρ, στα καυσαέρια των αμαξιών και των δικύκλων.

Μου έρχεται στο νου η πρόσφατη εικόνα από το ιστορικό κέντρο στο μεσαιωνικό Ταλίν. Πουθενά αμάξια, παντού άρωμα και χρώμα μεσαίωνα, μυρωδιές από τα δέρματα και τα καβουρδισμένα αμύγδαλα. Χρώματα ατόφια και καθαρά από την καλοσυντηρημένη πέτρα και τις ντόπιες φορεσιές ανθρώπων που δεν προσπαθούν να σε τραβήξουν στο μαγαζί τους, αλλά θέλουν να σου εξηγήσουν ευγενέστατα οποιαδήποτε απορία, ακόμα κι αν δεν σταθείς στο μαγαζί τους!

Πλατείες στις οποίες γίνονται αναπαραστάσεις δρώμενων της εποχής και στις οποίες μπορείς να σταθείς για ώρα να φωτογραφήσεις χωρίς να κινδυνεύεις να γίνεις «μπάλα» ανάμεσα σε κράχτες. Κάθε επιχείρηση εναρμονισμένη στο ύφος του μνημείου με σεβασμό στο χρώμα και το ύφος του! Να σημειωθεί δε ότι μέσα στο ιστορικό κέντρο φιλοξενείται το Κοινοβούλιο της Εσθονίας, γεγονός που αν δεν στο επισημάνει κάποιος, δεν το αντιλαμβάνεσαι!

Και με τη δική μας Παλιά Πόλη τι; Γιατί να χάνει το δικό της χρώμα και άρωμα η Παλιά Πόλη των Ιπποτών; Κάθε χρόνο, να πρέπει να αναμένει μια εξαιρετική ιδιωτική πρωτοβουλία της Rhodes Riches, με πολλούς αξιόλογους εθελοντές και αρκετούς ευγενικούς χορηγείς για να ζήσει το αυτονόητο…

Ένα κοινό που αποδεικνύει κάθε χρονιά ότι υποστηρίζει και αποζητά περισσότερες αληθινές πολιτιστικές δράσεις. Που δείχνει ότι δεν θέλει μόνο το ένα είδος διασκέδασης, αλλά ενδιαφέρεται και για ένα άλλο. Και ποιος τα αφουγκράζεται αυτά...;;; Στην επόμενη συνεδρίαση της Δημοτικής Κοινότητας Ρόδου, η ημερήσια διάταξη θα περιλαμβάνει προεγκρίσεις και κοινόχρηστους... Οποιαδήποτε δε πρωτοβουλία εκτός ημερησίας διάταξης πετιέται στον κάδο των αχρήστων… !

Είναι μάλλον σίγουρο ότι οι άνθρωποι που εμπνεύστηκαν αυτή την προσπάθεια και όσοι τη στηρίζουν με τον εθελοντισμό και τα χρήματά τους δε θα «αξιοποιηθούν». Είναι επίσης όμως σίγουρο ότι ο λαός της Ρόδου ξέρει ποιος ανοίγει τις Πόρτες του Πολιτισμού! Ευχαριστούμε Rhodes Riches και μακάρι στις πόρτες που εσείς ανοίγετε, οι τοπικοί φορείς να έστρωναν δρόμους… Οι έμπρακτες πρωτοβουλίες ανήκουν προς το παρόν μόνο σε σας!

Διαβάστε ακόμη

Δρ. Μελίνα Φιλήμονος - Τσοποτού: Τα νησιά, τα μουσεία και οι φύλακες

Σπύρος Συρόπουλος: "Δωριέας: Ο αρχιτέκτονας του πολιτικού μεγαλείου μιας διαχρονικής πόλης"

Φίλιππος Ζάχαρης "«Δικαίωμα στη Λήθη»: H ασφαλιστική κάλυψη των ασθενών που επιβίωσαν από καρκίνο"

Γιάννης Παρασκευάς: Οι ενστάσεις και η ουσία του πολιτικού προβλήματος

Φίλιππος Ζάχαρης: Ο πολύπλευρος άνθρωπος σε μία πολύπλοκη ζωή

Ηλίας Καραβόλιας: «Η επικίνδυνη εμμονή»

Θανάσης Καραναστάσης: Με τους... κράχτες στην Ευρωβουλή

Σωτήρης Ντάλης: "Iσραήλ- Ιράν: Από τον σκιώδη πόλεμο στην απόλυτη σύγκρουση;"