Ξεκίνησε η δίκη για τον θάνατο του Ορέστη Παπαγεωργίου

Ξεκίνησε η δίκη για τον θάνατο του Ορέστη Παπαγεωργίου

Ξεκίνησε η δίκη για τον θάνατο του Ορέστη Παπαγεωργίου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 2411 ΦΟΡΕΣ

Στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου

Με την υποβολή ενστάσεων από πλευράς συνηγόρων υπεράσπισης, ξεκίνησε χθες στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου η εκδίκαση της υπόθεσης του 21χρονου Ορέστη Παπαγεωργίου ο οποίος πριν από πέντε χρόνια απεβίωσε ενώ υπηρετούσε την στρατιωτική του θητεία στη Σύμη.

Στην υπόθεση κατηγορούνται για ανθρωποκτονία από αμέλεια πέντε γιατροί του νοσοκομείου της Ρόδου, οι οποίοι σύμφωνα με το κατηγορητήριο δεν μερίμνησαν ως όφειλαν ώστε να γίνουν άμεσα οι απαραίτητες εξετάσεις στον άτυχο 21χρονο και να του χορηγηθεί η προβλεπόμενη φαρμακευτική αγωγή για την περίπτωση του, με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος και ο ασθενής να παρουσιάσει στις 31 Μαρτίου 2011 εγκεφαλικό οίδημα και να οδηγηθεί σε εγκεφαλικό θάνατο μόλις σταμάτησε η υποστήριξη του από τα μηχανήματα στις 7 Απριλίου 2011.

Χθες το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου ξεκίνησε την εξέταση της υπόθεσης και κατά την προδικασία οι συνήγοροι υπεράσπισης κ.κ. Μανώλης Κουτσούκος, Στέλιος Κιουρτζής, Γιώργος Μαυρομάτης, Ασημένη Βεργή και Εριέττα Βενετσιάνου, υπέβαλλαν δύο ενστάσεις: περί αοριστίας του κλητηρίου θεσπίσματος και ακυρότητας του κατηγορητηρίου λόγω έλλειψης της σφραγίδας του Εισαγγελέως. Και οι δύο ενστάσεις απορρίφθηκαν από το δικαστήριο.

Ακολούθως οι συνήγοροι υπεράσπισης υπέβαλλαν αίτημα κλήτευσης δύο στρατιωτικών γιατρών και ενός ιδιώτη οι οποίοι είχαν εξετάσει τον 21χρονο Ορέστη, ενώ αντίστοιχο αίτημα για έναν ακόμη ιδιώτη γιατρό κατατέθηκε και από την πλευρά της πολιτικής αγωγής η οποία εκπροσωπείται από τον δικηγόρο κ. Θεόδωρο Παπαγεωργίου. Το δικαστήριο διέκοψε τη συνεδρίαση του για τις 11 Οκτωβρίου το πρωί προκειμένου να αποφανθεί περί του αιτήματος αυτού.

Υπενθυμίζεται πως το νεαρό παιδί, που υπηρετούσε τη θητεία του σε μονάδα της Σύμης, είχε αρχίσει να παρουσιάζει συμπτώματα πυρετού στις 23 Μαρτίου 2011. Μάλιστα, ο πυρετός που παρουσίασε υποχρέωσε μετά από δύο μέρες τους αρμόδιους της μονάδας να τον μεταφέρουν στη Ρόδο για περαιτέρω νοσηλεία.

Στη Ρόδο, από τα όσα είχαν γίνει γνωστά, φαίνεται να επισκέφθηκε τα εξωτερικά ιατρεία του νοσοκομείου της Ρόδου όπου αφού οι γιατροί τον εξέτασαν του έδωσαν ιατρικές συμβουλές και αφού δεν διέγνωσαν κάτι σοβαρό όπως τον διαβεβαίωσαν του συνέστησαν να επιστρέψει στο στρατιωτικό νοσοκομείο και να ξεκουραστεί.

Οι μέρες περνούσαν και ο πυρετός δεν υποχωρούσε με τίποτα. Έτσι, λίγες μέρες αργότερα ο νεαρός σε πολύ άσχημη κατάσταση μεταφέρθηκε και πάλι στο νοσοκομείο της Ρόδου, όπου αυτή την φορά οι γιατροί διέγνωσαν ότι υπάρχει σοβαρό πρόβλημα: Μηνιγγίτιδα οξείας μορφής!

Στο νοσοκομείο αμέσως σήμανε συναγερμός και παρά τις προσπάθειες των γιατρών το παιδί έπεσε σε κώμα. Διακομίστηκε με ΕΚΑΒ στην συνέχεια εκτάκτως στο 401 στρατιωτικό νοσοκομείο των Αθηνών, όπου παρά τις προσπάθειες των γιατρών, κατέληξε να είναι κλινικά νεκρός, αφού ήταν πλέον πολύ αργά και η ασθένεια είχε προκαλέσει ανεπανόρθωτη βλάβη στον εγκέφαλο του παιδιού.

Η είδηση μεταδόθηκε αστραπιαία σε ολόκληρο το νησί της Ρόδου και όχι μόνο, καθώς τόσο ο νεαρός όσο και η οικογένειά του, είναι γνωστοί και αγαπητοί στην κοινωνία της Ρόδου.
Οι συγγενείς, μιλούν για λάθη και παραλείψεις, που τελικά κόστισαν τη ζωή στο νεαρό παιδί, με επιστολή που έδωσαν στην “Ροδιακή” και περιγράφουν επίσης ότι αναγκάστηκαν να αναζητήσουν ιδιώτη νευρολόγο, όπου ένας τελικά δέχθηκε να έρθει (με αμοιβή και τον ευχαριστούν) όπου διέγνωσε πόσο σοβαρή ήταν πια η κατάσταση του Ορέστη.

Όταν ο Ορέστης , μεταφέρθηκε σε καταστολή στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο της Αθήνας, οι γιατροί μίλησαν για μεγάλη καθυστέρηση της διάγνωσης στη Ρόδο, όπως οι συγγενείς καταγγέλλουν.
Από τις πρώτες μέρες της δημοσιοποίησης της υπόθεσης ο τότε εισαγγελέας Πλημμελειοδικών Ρόδου Κωνσταντίνος Μπούτσικος είχε παραγγείλει την διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης προκειμένου να διερευνηθεί αν υπάρχουν ευθύνες και σε ποιους, για το θάνατο του 21χρονου στρατιώτη Ορέστη Παπαγεωργίου.

Η εξέλιξη αυτή σημειώθηκε με εντολή του τότε Εισαγγελέα Εφετών Δωδεκανήσου κ. Σταύρου Αθανασάκη, με αφορμή ανώνυμη επιστολή η οποία είχε σταλεί στον ανώτερο εισαγγελικό λειτουργό.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη επιστολή η οποία δεν είχε αποστολέα, τίθονταν ερωτηματικά σχετικά με το αν και ποιοι φέρουν ευθύνη για το θάνατο του άτυχου στρατιώτη.

Άλλωστε ως προς τη κατεύθυνση αυτή κινήθηκε και η δικαστική έρευνα ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχουν ευθύνες τόσο στο στρατιωτικό νοσοκομείο όσο και στο Γενικό Νοσοκομείο της Ρόδου όπου νοσηλεύτηκε ο νεαρός φαντάρος χωρίς όμως να γίνει διάγνωση της πραγματικής κατάστασης της υγείας του.

Από τις πρώτες κιόλας μέρες σοβαρά ερωτηματικά που είχαν προκληθεί για το πώς ένα παλικάρι 21 ετών βρέθηκε να είναι κλινικά νεκρό, ζητούσαν απαντήσεις, ενώ αναφορές σε λάθη και παραλείψεις τονίζονταν και στις επιστολές που ακολούθησαν τόσο από την οικογένεια του άτυχου Ορέστη όσο και από άλλα συγγενικά του πρόσωπα.

Αξίζει να σημειωθεί πως η οικογένεια του άτυχου οπλίτη έχει καταθέσει και αγωγή κατά του νοσοκομείου της Ρόδου, η οποία συζητήθηκε τον Ιούνιο του 2015 από το Διοικητικό Πρωτοδικείο της Ρόδου.

Διαβάστε ακόμη

Νίσυρος: Νέες αποκαλύψεις για τον αρχαιοφύλακα - «Βροχή» οι καταγγελίες – τέθηκε σε αναστολή των καθηκόντων του

Σε βαθμό κακουργήματος οι διώξεις που ασκήθηκαν κατά δύο εκπαιδευτικών

Απεγκλωβισμός 25 ατόμων από βραχώδη περιοχή της Τήλου

Κοινωνικές δράσεις των Υπηρεσιών της Αστυνομίας στο νησί της Ρόδου

Δέκα χρόνια κάθειρξη σε Σκοπιανό που συνελήφθη με 1.273 γραμμάρια χασίς

Συνελήφθη 36χρονος για διακίνηση ναρκωτικών και οπλοκατοχή στη Ρόδο

Παλαιστίνιος κατηγορείται για απόπειρα βιασμού και εκβίαση

«Δεν ήταν δικά μου τα 4,6 κιλά χασίς» ισχυρίστηκε στην απολογία του ο 32χρονος