Σε πανελλήνια συνδιάσκεψη  συμμετείχε ο Φίλιππος Τριομμάτης

Στις εργασίες της 3ης πανελλήνιας συνδιάσκεψης δημοτικών και περιφερειακών συμπαραστατών που πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στο Σούνιο συμμετείχε ο περιφερειακός συμπαραστάτης του πολίτη και της επιχείρησης νοτίου Αιγαίου Φίλιππος Τριομμάτης.

 

Η συνδιάσκεψη ήταν υπό την αιγίδα του προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου και είχε τίτλο « 5 χρόνια λειτουργίας του θεσμού του συμπαραστάτη, επιτεύγματα και προοπτικές». Αξίζει να σημειωθεί ότι η 2η συνδιάσκεψη είχε πραγματοποιηθεί τον περασμένο Οκτώβριο στη Ρόδο με πρωτοβουλία του κ. Τριομμάτη.

Παραβρέθηκαν ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης η περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, ο Γιάννης Πατούλης ως εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ, ο τέως υπουργός Γιάννης Ραγκούσης, και βουλευτές από όλα τα κόμματα της βουλής, ενώ τις εργασίες της παρακολούθησαν και αρκετοί δήμαρχοι.

«Οι ομιλητές μίλησαν με θερμά λόγια για το θεσμό και οι παρεμβάσεις τους ήταν καταλυτικές κάτι που θεωρώ ότι από μόνο του είναι ικανό να κάνει το υπουργείο Eσωτερικών να αναθεωρήσει απόψεις και δεύτερες σκέψεις για το σύνολο των παρεμβάσεων που θέλει να κάνει για την τοπική αυτοδιοίκηση» δήλωσε ο κ. Τριομμάτης στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου για τη συμμετοχή του στη συνδιάσκεψη.

Μάλιστα υπογράμμισε ότι ανάμεσα σε αυτά που ειπώθηκαν ήταν και το μεγάλο θέμα  που άνοιξε με την πρόταση που έκανε πρόσφατα το υπουργείο εσωτερικών να τοποθετήσει διοικητικούς γραμματείς σε δήμους και περιφέρειες δηλώνοντας τα εξής: «Κάτι τέτοιο αποδείχτηκε πλέον ότι μάλλον δεν υφίσταται ότι δηλαδή δεν θα το προχωρήσουν. Θεωρώ ότι είναι στο χέρι μας και στο χέρι των μελών της τοπικής αυτοδιοίκησης να δώσουμε τις προτάσεις μας και στη συνέχεια το υπουργείο εσωτερικών θα πρέπει για κάθε θεσμό τον οποίο θέλει να βελτιώσει να συζητήσει με τους ενδιαφερόμενους και αυτούς που αντιμετωπίζουν τα προβλήματα, όπως η ΕΝΠΕ η ΚΕΔΕ οι περιφερειακοί συμπαραστάτες κ.α.»

Μιλώντας για τις ιδιαιτερότητες των νησιών και την ανάγκη να υπάρξει προσαρμογή στα δεδομένα του νησιωτικού χαρακτήρα τους  κατέθεσε συγκεκριμένη πρόταση δηλώνοντας τα εξής: «Σε σχέση με τα νησιά η παρουσία η δική μου ήταν αυτή που πέρασε το τελικό κείμενο των συμπερασμάτων τις βελτιώσεις που πρέπει να γίνουν στο θεσμό ώστε η νησιωτική Ελλάδα γιατί αυτήν εκπροσωπούσα, να τύχει βελτιώσεων που θα έχουν άμεση εφαρμογή στην καθημερινότητά των νησιωτών.

Τέτοιες είναι η δυνατότητα εκλογής σε νησιωτικούς δήμους κάτω των 20.000 κατοίκων. (μόνο ο δήμος Ρόδου και ο δήμος Κω έχουν τέτοια δυνατότητα)».

Σύμφωνα με τον κ. Τριομμάτη ακούστηκαν κάποιες φωνές μέχρι του σημείου να υπάρχουν κυρώσεις αν μέσα στο πρώτο εξάμηνο δεν προκηρύξουν τις θέσεις των συμπαραστατών οι υπόλοιποι δήμοι και περιφέρειες.

«Θεωρώ ότι όλοι οι δήμοι θα πρέπει και όλες οι περιφέρειες να προκηρύξουν τις θέσεις ανεξαρτήτου αποτελέσματος. Είναι μία υπηρεσία που έχει να κάνει με την καθημερινότητα του πολίτη και δεν έχει κανένας το δικαίωμα να την αρνείται στο δημότη, είτε πρόκειται για δήμους είτε για περιφέρειες» είπε για το θέμα και πρόσθεσε ότι είχε μία αγαστή συνεργασία με την περιφερειακή διοίκηση, καθώς δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα σε ότι ζήτησε ενώ τόνισε ότι και οι άλλες παρατάξεις πιστώνονται το ότι η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου έχει δημιουργήσει τη δομή.

Τέλος έκανε γνωστό ότι το δίκτυο συμπαραστατών έγινε σύλλογος καθώς πραγματοποιήθηκαν αρχαιρεσίες στις οποίες ο ίδιος κατέλαβε τη θέση του γενικού γραμματέα, ενώ πολύ σημαντική είναι η δημιουργία επιστημονικής επιτροπής στο σύλλογο στην οποία όλοι οι συμπαραστάτες θα μπορούν να στέλνουν τις δύσκολες υποθέσεις ώστε να λαμβάνουν μία πρώτη γνωμοδότηση από τα μέλη της, με σκοπό να υπάρχει γρηγορότερη εξυπηρέτηση για τους πολίτες.