Έντονοι προβληματισμοί για τη συνεχιζόμενη ανομβρία

Έντονοι προβληματισμοί για τη συνεχιζόμενη ανομβρία

Έντονοι προβληματισμοί για τη συνεχιζόμενη ανομβρία

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 503 ΦΟΡΕΣ

Την ανησυχία του εξέφρασε χθες ο δήμαρχος Ρόδου

Μέσα στο επόμενο πεντάμηνο, μέχρι την έναρξη της νέας σεζόν, θα πρέπει να δρομολογηθούν ορισμένες καταστάσεις σχετικά με τα φράγματα στο νησί και την ύδρευση περιοχών που αντιμετωπίζουν πρόβλημα, δήλωσε, χθες, ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος.

Συγκεκριμένα, ο Δήμαρχος, ερωτηθείς σχετικά με την ανομβρία, είπε ότι είναι σοβαρό θέμα που ανέδειξε τις όποιες αδυναμίες είχαμε ως νησί, ως Δήμος και ως ΔΕΥΑΡ και ότι πρέπει να παίρνουμε πάντα τα αναγκαία μέτρα. Μάλιστα, δεν παρέλειψε να πει ότι, εάν συνεχιστεί για δεύτερο χρόνο η ανομβρία, θα έχουμε πρόβλημα. Γι’ αυτό και έδωσε κατευθύνσεις στη ΔΕΥΑΡ ότι πρέπει αμέσως, μέσα στο χειμώνα, να δουν ποιες είναι οι περιοχές εκείνες που αντιμετώπισαν ιδιαίτερο πρόβλημα ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει διαδικασίες για ανόρυξη νέων γεωτρήσεων σε δύο περιοχές. Υπάρχουν αιτήματα σε άλλες τρεις περιοχές ενώ υπάρχουν και γεωτρήσεις στις οποίες πρέπει να γίνει συντήρηση ώστε να δουν τι δυνατότητες υπάρχουν.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στα φράγματα, και αφού είπε ότι ο ίδιος έχει την πολιτική ευθύνη, τόνισε ότι πρέπει να διαχωρίσουμε τις ανάγκες ύδρευσης από τις ανάγκες της άρδευσης. Όπως εξήγησε ο κ. Χατζηδιάκος, οι ανάγκες ύδρευσης είναι μεγάλες σε ορισμένες περιοχές, άρα πρέπει να δούμε πως λειτουργεί ο ΤΟΕΒ στην Απολακκιά για την εκμετάλλευση και αξιοποίηση των υφιστάμενων, μεγάλων, ποσοτήτων νερού για άρδευση στο φράγμα της.

Στη λιμνοδεξαμενή του Σκολωνίτη, έγινε μία πρώτη παρέμβαση από τη ΔΕΥΑΡ για να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα δίκτυα προς Λαχανιά και τώρα προς το Γενάδι, και αυτές οι περιοχές αρδεύονται. Όμως, δημιουργούσαν πρόβλημα στο παραλιακό μέτωπο της περιοχής αυτής μιας και επειδή δεν λειτουργούσε το δίκτυο άρδευσης από το Σκολωνίτη, οι παραγωγοί που δουλεύουν εκεί και είναι το μοναδικό τους εισόδημα η γεωργία, έπρεπε να πάρουν νερό από αυτό που έπαιρναν τα ενοικιαζόμενα και τα εξοχικά. Έτσι, είχαμε τις μεγάλες κόντρες στην αρχή της σεζόν, όταν έπρεπε να γεμίσουν όλοι μαζί τις πισίνες και να ποτίζουν το γκαζόν. Φέτος δρομολογήθηκαν αυτά, να προχωρήσει το φράγμα της Απολακκιάς με τον ΤΟΕΒ, υπό την επίβλεψη του Αντιδημάρχου Ανάπτυξης κ. Γιώργου Πόκκια.

Στην Κρητηνία-συνέχισε ο Δήμαρχος-δυστυχώς το φράγμα του Λύρου τρεις φορές επιχειρήθηκε να χρηματοδοτηθεί από το Υπουργείο Γεωργίας, αλλά δεν κατέστη δυνατό και όντως αντιμετωπίζουμε προβλήματα με την άρδευση εκεί με υφάλμυρα νερά.

Είπε, όμως, ότι μέριμνα της ΔΕΥΑΡ είναι να ξεκαθαρίσουν ορισμένα πράγματα που δεν τολμούσε κανείς να το κάνει εδώ και είκοσι χρόνια. Μάλιστα, ανέφερε ότι έδωσε ρητή εντολή ώστε σε όλα ανεξαιρέτως τα δίκτυα άρδευσης να τοποθετηθούν ρολόγια και μετρητές. Όπως είπε, διαφορετικά συμπεριφέρεται κανείς όταν ποτίζει και πρέπει να σκεφτεί και τον διπλανό και δεν το κάνει ανεξέλεγκτα ενώ υπάρχει και το φαινόμενο να μην πληρώνουν το νερό αφού σε πολλές περιοχές είναι το ίδιο δίκτυο άρδευσης και ύδρευσης.
«Αυτά πρέπει το ταχύτερο δυνατό να ξεκαθαρίσουν», τόνισε.

Σχετικά με το φράγμα Γαδουρά, αφού ανέφερε ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο αναπτυξιακό έργο που έχει γίνει στο Αιγαίο και είχαμε τη χαρά να λειτουργήσει τον περασμένο χρόνο, είπε ότι επειδή όλοι ξέρουμε πως έγινε η πρώτη φάση, είναι απόλυτα επιβεβλημένη πλέον η συνεργασία της Περιφέρειας, που διαχειρίζεται το φράγμα με την όποια μορφή διαχείρισης θα επιλέξει (σ.σ. με διαγωνισμό, με ανάθεση σε ιδιώτη κτλ.).
Ένα κεφάλαιο, λοιπόν, σύμφωνα με τον Δήμαρχο, είναι η διαχείριση του υδάτινου πλούτου που υπάρχει μέσα στο φράγμα, αφού με 70 εκατομμύρια κυβικά νερού μπορεί να καλύψει ανάγκες αλλά έρχεται μία πολύ μικρή ποσότητα για να υδρεύεται η περιοχή της Ρόδου.

Η προσπάθεια, λοιπόν, είναι να προχωρήσει η β’ φάση του έργου αυτού που προέβλεπε την επέκταση των δικτύων μέχρι τη Λαχανιά και την επέκταση των δικτύων από τη Ρόδο μέχρι και τα Καλαβάρδα. Μάλιστα, θύμισε ότι είχε προτείνει σε συνάντηση με τον Περιφερειάρχη, επειδή υπάρχει οξύτατο πρόβλημα την Κατταβιά ενώ αναπτύσσεται και το Πρασονήσι, να προχωρήσει η β’ φάση και αν χρειαστεί να χρηματοδοτηθεί από την Περιφέρεια το δίκτυο για την Κατταβιά, να γίνει. Τον ενημέρωσαν ότι, έστω και σε μικρό βαθμό, υπάρχει δίκτυο ύδρευσης που μπορεί να μεταφέρει το νερό από τη Λαχανιά στην Κατταβιά.

Εδώ και δύο μήνες είπε να έρθουν οι μελέτες από το ΥΠΕΚΑ, να συνεργαστούν οι υπηρεσίες της ΔΕΥΑΡ με αυτές της Περιφέρειας και να εξετάσουν το θέμα πριν ξεκινήσει η β’ φάση, για να μην περιμένουμε άλλα τόσα χρόνια να γίνουν τα δίκτυα. Όπως είπε ο Δήμαρχος, δεν μπορεί να έρχονται μόνο 6 χιλιάδες κυβικά νερού στη Ρόδο και να επιβαρυνθεί αύριο-μεθαύριο ο πολίτης.

Ο κ. Χατζηδιάκος, είπε ακόμη ότι πρέπει ο αγωγός που έρχεται από το φράγμα να μπορεί να υδροδοτήσει τον οικισμό των Κολυμπίων, τ’ Αφάντου, το Φαληράκι, τις Καλυθιές. «Τότε θα είναι και συμφέρουσα η διαχείριση και του νερού γενικά και του φράγματος από πλευράς όποιου το αναλάβει αλλά και στις δυνατότητες της ΔΕΥΑΡ για να μη χρειαστεί να μετακυλήσει στις πλάτες των πολιτών την οποιαδήποτε επιβάρυνση που θα έρχεται από την μερική μόνο αξιοποίηση των υδάτινων πόρων που βρίσκονται μέσα στο φράγμα», τόνισε.
Είπε, ακόμη, ότι οι προοπτικές και οι δυνατότητες του φράγματος είναι τέτοιες που ακόμα και εάν έχουμε τρία έως τέσσερα χρόνια συνεχόμενης ανομβρίας, μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες με το απόθεμα που έχει.

Πάντως, θεωρεί ότι, φέτος, θα είναι καλύτερες οι συνθήκες και επανέλαβε ότι μέχρι να γίνει η β’ φάση του έργου αυτού, που προβλέπονται και οι συνδέσεις αυτές, περιμένουν την οριστική ένταξη των δύο έργων στο ΕΣΠΑ. Αυτά έχουν να κάνουν με το δίκτυο ύδρευσης των Κολυμπίων και της νότιας Ρόδου. Ακόμα και αν χρειαστεί με ίδιους πόρους της ΔΕΥΑΡ και της Περιφέρειας αν έχει διαθέσιμους, να βρουν τον τεχνικό τρόπο ώστε, τουλάχιστον, ο αγωγός που έρχεται μέχρι τη Ρόδο να εξυπηρετήσει όλες αυτές τις περιοχές οι οποίες είναι τουριστικές που αντιμετώπισαν και πρόβλημα φέτος (σ.σ. Κολύμπια, Αφάντου, Κοσκινού και για πρώτη φορά το Λαδικό).

Καταλήγοντας, ο Δήμαρχος είπε ότι, μέσα στο επόμενο τετράμηνο-πεντάμηνο, μέχρι την έναρξη της νέας σεζόν δηλαδή, πρέπει να δρομολογηθούν κάποιες καταστάσεις.

Διαβάστε ακόμη

Ν. Φαραντούρης: Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ να αναδειχθούν οι δυνατότητες των νησιών

Το Ισραήλ επιτέθηκε στο Ιράν τα ξημερώματα με πυραύλους - Παγκόσμια ανησυχία για τις εξελίξεις

Συνεδριάζει την Παρασκευή το συμβούλιο της κοινότητας Ρόδου

Ανακοίνωση του Σωματείου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ρόδου για τη χθεσινή απεργία

Ανάπτυξη & εμπλουτισμός ψηφιακών υπηρεσιών από το Επιμελητήριο με χρηματοδότηση από ευρωπαϊκούς πόρους της ΠΝΑι

Την εξαίρεση του Δημήτρη Παπανώτα από το Ευρωψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε ο Στ. Κασσελάκης

Ρόδος: Πτώμα σε προχωρημένη σήψη εντοπίστηκε πριν από λίγο στην παραλία του Ζέφυρου

Ανοιχτή επιστολή του Γ. Παρασκευά στον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου