Τέσσερις ασκήσεις για τη διαχείριση καταστροφών

Τέσσερις ασκήσεις για  τη διαχείριση καταστροφών

Τέσσερις ασκήσεις για τη διαχείριση καταστροφών

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 505 ΦΟΡΕΣ

Ξεκινούν σήμερα στο νησί μας και θα ολοκληρωθούν την Τετάρτη

Μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να δοκιμάσουν όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες και οι αρμόδιοι φορείς στη Ρόδο την ικανότητα ανταπόκρισής τους σε γεγονότα όπως ατυχήματα, φυσικές καταστροφές, ακόμα και στη διαχείριση ανθρωπιστικής κρίσης, είναι οι ασκήσεις που συνδιοργανώνουν δύο μεταπτυχιακά προγράμματα του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, στο πλαίσιο του 6ου Διεθνούς Συνεδρίου «Διαχείριση Θυμάτων καταστροφών», η επίσημη έναρξη του οποίου έγινε χθες και θα ολοκληρωθεί την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου.

Για το σημαντικό αυτό γεγονός, το οποίο περιλαμβάνει τέσσερις ασκήσεις και διάφορες παράλληλες δραστηριότητες που το καθιστούν τη μεγαλύτερη άσκηση που έχει γίνει στον ελλαδικό χώρο, οι διοργανωτές παραχώρησαν χθες συνέντευξη τύπου, παρουσία του Δημάρχου Ρόδου κ. Φώτη Χατζηδιάκου.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Διεθνής Ιατρική – Διαχείριση Κρίσεων Υγείας» της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, υπό την εποπτεία του καθηγητή χειρουργικής κ. Εμμανουήλ Πικουλή, σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων» της Γεωλογικής σχολής Αθηνών, υπό την εποπτεία του καθηγητή Γεωλογίας κ. Ευθύμιου Λέκκα σε συνεργασία με το Δήμο Ρόδου, την Περιφέρεια αλλά και όλων των εμπλεκομένων υπηρεσιών.

Χθες, λοιπόν, μίλησαν ο κ. Λέκκας ο οποίος, όπως είπε ο Δήμαρχος, έχει κλείσει μία μεγάλη περίοδο στη Ρόδο και υπάρχει η σκέψη, κάποια στιγμή, να γίνει και επίτιμος δημότης Ρόδου, ο παιδίατρος κ. Άγης Τερζίδης, ο οποίος εκπροσώπησε τον κ. Πικουλή, και ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας κ. Αγαπητός Πάλλας.

Ξεκινώντας ο Δήμαρχος, αφού ευχαρίστησε όλες τις υπηρεσίες, και του Δήμου και τις κρατικές, για τη συνεργασία που είχαν με τα μεταπτυχιακά, είπε ότι ο Δήμος της Ρόδου έχει από τις καλύτερα οργανωμένες υπηρεσίες Πολιτικής Προστασίας. Τόνισε, ακόμη, ότι αυτό το συνέδριο-σεμινάριο προστίθεται στα μεγάλα συνέδρια, διεθνούς κύρους, που προσελκύει η Ρόδος κάθε χρόνο. Είπε, ακόμη, ότι, πέρα από την σπουδαιότητά του την επιστημονική, έχει και μεγάλη πρακτική σπουδαιότητα και εφαρμογή.

Γι’ αυτό, μαζί με τους καθηγητές έχουν έρθει προσωπικότητες που ασχολούνται με το αντικείμενο απ’ όλη την Ευρώπη και συνάδελφοί τους που ασχολούνται με τα θέματα της Πολιτικής Προστασίας, κάτι που σημαίνει ότι, για άλλη μια φορά, η Ρόδος συγκεντρώνει προσωπικότητες κύρους και στρέφει την προσοχή στην ανάγκη να δούμε κάποια θέματα που έχουν να κάνουν, πολλές φορές, με την ασφάλεια των κατοίκων, την ασφάλεια του τουριστικού προορισμού, που είναι από τα πρώτα πράγματα που ζητούν όταν έρχονται εδώ επίσημοι εκπρόσωποι χωρών.

Συνεχίζοντας ο κ. Χατζηδιάκος, είπε ότι δεν μπορούμε να παραβλέψουμε την ιστορία αλλά πρέπει να στηριχθούμε πάνω σ’ αυτήν για να ζήσουμε το παρόν και να σχεδιάσουμε το μέλλον. Αναφέρθηκε και στο τοπικό συντονιστικό όργανο (ΣΤΟ) που θα συνεδριάσει σήμερα, στις 11:00 το πρωί, στο κατάλυμα της Ισπανίας και θα επικεντρωθεί στον τρόπο αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών. Σημειώνεται ότι αυτό θα έχει ως θέμα την αντιμετώπιση κινδύνων από την εκδήλωση σεισμικών φαινομένων για την περίοδο 2016-2017.

«Χωρίς να κινδυνολογούμε και αντιμετωπίζουμε κατάφατσα την πραγματικότητα, έγινε εδώ το συνέδριο για πρακτικούς λόγους. Δηλαδή, το πως θα οργανώσουμε τις υπηρεσίες μας, πως θα κάνουμε πέρα από τη θεωρία και μια άσκηση στην πράξη, να είναι ενήμεροι όσοι έχουν την ευθύνη και πως αντιμετωπίζεται μία κατάσταση κρίσεως μετά από ένα φυσικό φαινόμενο», είπε ο Δήμαρχος ο οποίος, θέλοντας να δείξει πόσο επίκαιρο είναι αυτό το συνέδριο-σεμινάριο, έκανε και μία αναδρομή στο παρελθόν.

Από την πλευρά του, ο κ. Τερζίδης, αφού ευχαρίστησε για τη φιλοξενία που έχουν δεχθεί τον τελευταίο καιρό στη Ρόδο, μίλησε για τον σημαντικότερο λόγο που επέλεξαν τη Ρόδο και είπε: «Για μένα προσωπικά αλλά και για το επιστημονικό δυναμικό του μεταπτυχιακού, ο κύριος λόγος για τον οποίο τελικά επιμείναμε να είμαστε εδώ σήμερα, ήταν η πρώτη ανταπόκριση. Και από τον Δήμαρχο θεσμικά, δηλαδή η Πολιτική Προστασία, οι υπηρεσίες του Δήμου αλλά και όλες οι άλλες υπηρεσίες που εμπλέκονται και έδειξαν να έχουν ένα ενδιαφέρον, κάτι που για τους εμάς είναι προτεραιότητα».

Όπως είπε, το ουσιαστικό για τους ίδιους ήταν να βρουν ένα μέρος στο οποίο θα μπορούσαν να κάνουν πράξη το δεύτερο βασικό τους στόχο. Ο πρώτος τους στόχος, προφανώς, είναι η εκπαίδευση των φοιτητών τους αλλά ο δεύτερος, εξίσου σημαντικός, είναι το να εμπλακεί η τοπική κοινωνία σε μία διαδικασία, σε μία συνεργασία μαζί τους, να “ξεσκονίσει “τα σχέδιά της, να δοκιμαστεί στο πεδίο, να μπορέσει ο Δήμος, που είναι και ο φυσικός του ρόλος, να συντονίσει ως πολιτική προστασία, την αντιμετώπιση ενός συμβάντος, έτσι ώστε να μπορέσουμε να έχουμε μία καλύτερη αντιμετώπιση οποιουδήποτε φυσικού φαινομένου, ατυχήματος ή ακόμα και ανθρωπιστικής κρίσης, όπως ήταν η άφιξη προσφύγων τον προηγούμενο καιρό.

Όπως είπε, λοιπόν, αυτή η συνεργασία φαίνεται να απέδωσε και θα δούμε τους καρπούς της τις επόμενες ημέρες. Δηλαδή, θα δούμε ασκήσεις διακλαδικές, όπως πρέπει, όλοι οι φορείς θα εμπλακούν και θα ασκηθούν και στο τέλος θα έχουμε κάποια πολύ χρήσιμα συμπεράσματα, όχι μόνο για τους φοιτητές αλλά και για την πόλη της Ρόδου.

Ευχαρίστησε και τον κ. Λέκκα για τη συνεργασία τους που ξεκίνησε από πέρυσι, για το αδελφό μεταπτυχιακό, όπως είπε, αφού το ένα συμπληρώνει το άλλο. Θα έχουν δηλαδή διαφορετικές δραστηριότητες αφού άλλο το υγειονομικό κομμάτι και άλλο το συντονιστικό αλλά ουσιαστικά θα δουλέψουν μαζί στο πεδίο όταν χρειαστεί.
Το μεταπτυχιακό της ιατρικής σχολής, προετοιμάζεται για το κομμάτι της αντιμετώπισης των θυμάτων αφού έχει συμβεί ό,τι έχει συμβεί και παρεμβαίνουν για να οργανωθούν πάνω σ’ αυτό και παράλληλα ασκούνται και οι άλλοι φορείς.

Οι τέσσερις ασκήσεις που έχουν, χωρίζονται σε δύο φάσεις: Η μία είναι σε πραγματικό χρόνο, απεγκλωβισμός των θυμάτων και μετά αρχίζει η άσκηση του υγειονομικού, δηλαδή που θα στηθούν οι σκηνές, πως θα μπαίνουν τα ασθενοφόρα κτλ., άσκηση που θα έχει πραγματικό αντίκρισμα.

Από την πλευρά του, ο κ. Λέκκας, μίλησε για ένα πολύ σημαντικό γεγονός αφού το ΕΚΠΑ, το αρχαιότερο και ίσως το καλύτερο πανεπιστήμιο στην Ελλάδα και μέσα στα 200 καλύτερα στον κόσμο, με τα δύο μεταπτυχιακά, της Ιατρικής Σχολής και του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος που και αυτά αξιολογούνται στα δέκα πρώτα της χώρας, συγκεντρώνει τις δυνάμεις μαζί με το Δήμο, τους φορείς και την κοινωνία της Ρόδου προκειμένου να μπούμε σε μία περίοδο ωριμότητας για τη μείωση των κινδύνων και των επιπτώσεων από φυσικές, τεχνολογικές, περιβαλλοντικές, καταστροφές και ανθρωπιστικές κρίσεις.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το κοινό ζητούμενο είναι το πως θα οργανώσουν το νησί της Ρόδου έτσι ώστε οι επιπτώσεις απ’ όλα τα παραπάνω να είναι οι ελάχιστες δυνατές.

Είπε, ακόμη, ότι το νησί της Ρόδου ίσως είναι το πιο όμορφο του Αιγαίου που η ομορφιά του τεκμηριώνεται με βάσει αδιάσειστα γεωφυσικά, γεωμορφολογικά και φυσικογεωγραφικά στοιχεία και για τους λόγους αυτούς ακριβώς έχει αναπτυχθεί ο πολιτισμός που βλέπουμε σε κάθε γωνιά του.

Αυτός ο χώρος, εξήγησε ο καθηγητής, έχει διαμορφωθεί μέσα από μεγάλα φυσικά φαινόμενα, φυσικές καταστροφές και γεωδυναμικά φαινόμενα. Εάν δεν υπήρχαν αυτά, η περιοχή μας θα ήταν μία…Σαχάρα ή μια Σιβηρία. «Μία ζωντανή περιοχή με έντονα φαινόμενα, συνεπάγεται και απαράμιλλη ομορφιά», είπε και εξήγησε ότι αυτά τα φυσικά φαινόμενα που συνοδεύονται και από την ανθρώπινη δραστηριότητα, δημιουργούν κατά καιρούς προβλήματα στους κατοίκους της Ρόδου. Ο στόχος ο δικός τους είναι, λοιπόν, πως θα μειώσουν όλες αυτές τις επιπτώσεις με βάση το καθεστώς το οποίο υφίσταται.

Έτσι, ξεκινώντας από δύο διαφορετικές αφετηρίες, τη φυσική διάσταση των φαινομένων αυτών αλλά και την ανθρώπινη διάσταση και απόκριση απέναντι στα φαινόμενα, ο στόχος των δύο μεταπτυχιακών είναι να φθάσουν σε μία κοινή πορεία έτσι ώστε οι επιπτώσεις για τον άνθρωπο, το περιβάλλον, την οικονομία, την κοινωνία, να είναι οι ελάχιστες δυνατές στη Ρόδο, ξεκινώντας από διαφορετικά επιστημονικά αντικείμενα.

Ο στόχος τους είναι πρώτα απ’ όλα οι κάτοικοι της Ρόδου να είναι περισσότερο ασφαλείς αλλά και οι επισκέπτες της Ρόδου να είναι και να αισθάνονται περισσότερο ασφαλείς. Και είπε: «Πιστεύω ότι μέσα από τις δράσεις αυτών των πέντε ημερών, όπου συνδυάζεται η πιο προηγμένη γνώση και πρακτική μαζί με τις υπηρεσίες κατά κύριο λόγο του Δήμου της Ρόδου αλλά και των άλλων υπηρεσιών που υπάρχουν στο νησί, ο στόχος είναι αυτός: Να μπορέσουμε να είμαστε πιο οργανωμένοι, πιο συντονισμένοι, για να μειώσουμε ή ν’ απομακρύνουμε, αν θέλετε, τις επιπτώσεις από το χώρο της Ρόδου. Θεωρώ ότι το επόμενο τετραήμερο είναι ένα βήμα προς την ωριμότητα σ’ αυτά τα θέματα, μία ωριμότητα η οποία θα πάρει σάρκα και οστά τα επόμενα χρόνια».

Μάλιστα, είπε ότι θα συζητήσουν με τον Δήμαρχο κάποιες προτάσεις ώστε μόνιμα ν’ αναπτύσσονται εδώ δραστηριότητες πολυποίκιλες πάνω σ’ αυτό τον τομέα.

Τέλος, ο κ. Πάλλας στάθηκε στο Γραφείο ΠΠ που, όπως είπε, με μεγάλη ευθύνη και σοβαρότητα ο Δήμαρχος έκανε Αντιδημαρχία αφού μέσα απ’ αυτό προσπαθούν να συνεργαστούν με πανεπιστήμια για την ενημέρωση του κόσμου ενώ ευχαρίστησε το Πανεπιστήμιο και τους καθηγητές.

Σήμερα, Σάββατο 8 Οκτωβρίου, θα λάβει χώρα η πρώτη άσκηση στο Νοσοκομείο της Ρόδου από τις 11:00 το πρωί μέχρι τις 2:00 το απόγευμα και παράλληλα από τις 9:30 το πρωί μέχρι τις 3:00 το απόγευμα στη Μεσαιωνική Πόλη.

Διαβάστε ακόμη

Δύο μέλη από τη Ρόδο στο Διοικητικό Συμβούλιο του Πανελλήνιου Συνδέσμου Εκμισθωτών Θαλασσίων Μέσων Αναψυχής

Εγκρίθηκε η σήμανση για την επέκταση του πεζοδρόμου

Εξήντα αιτήσεις κατατέθηκαν για το σύστημα τηλεφροντίδας μοναχικών ηλικιωμένων

Στη Σαουδική Αραβία ταξιδεύουν τρία προϊόντα του Νοτίου Αιγαίου για να εκπροσωπήσουν την Περιφέρεια

Αύριο η συνεδρίαση της Διακομματικής Επιτροπής των Ευρωεκλογών στη Ρόδο

Με τον πατέρα του 10χρονου που κατήγγειλε τον αρχαιοφύλακα στη Νίσυρο συναντήθηκε ο Στέφανος Κασσελάκης

Δύο διαμερίσματα στην Αθήνα παραχωρεί η περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου στον Σύλλογο Καρκινοπαθών Δωδεκανήσου

Νέος Περιφερειακός Συμπαραστάτης του Πολίτη και της Επιχείρησης της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου ο δικηγόρος Ρόδου, Στέφανος Καψάλης