Στην άσκηση προσομοίωσης  το 4ο Γενικό Λύκειο Ρόδου

Το 4ο Γενικό Λύκειο Ρόδου είχε τη χαρά και την τιμή να συμμετέχει ενεργά σε άσκηση προσομοίωσης κρίσης που πραγματοποιήθηκε στο νησί μας.

32 μαθητές και μαθήτριες της Α΄ και Β΄ τάξης του σχολείου μας, υπό το συντονισμό και την επίβλεψη της καθηγήτριας του σχολείου κας Φιλιππάκη Λίνας, συμμετείχαν στην 4μερη άσκηση προσομοίωσης με σενάριο, που υλοποιήθηκε στο νησί μας, στο πλαίσιο του 6ου Διεθνούς Συνεδρίου «Διαχείριση Θυμάτων καταστροφών», το οποίο διοργάνωσε το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Διεθνής Ιατρική–Διαχείριση Κρίσεων Υγείας» της Ιατρικής Σχολής Αθηνών, υπό την εποπτεία του καθηγητή χειρουργικής κ. Εμμανουήλ Πικουλή, σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων» της Γεωλογικής σχολής Αθηνών, υπό την εποπτεία του καθηγητή Γεωλογίας κ. Ευθύμιου Λέκκα, το Δήμο Ρόδου, την Περιφέρεια αλλά και όλες τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες.

 


Τέσσερα σενάρια διαχείρισης θυμάτων και καταστροφών περιελάμβανε η μεγαλύτερη αυτή άσκηση που έχει γίνει στην Ελλάδα και τα οποία χωρίστηκαν σε δύο φάσεις. Η μία ήταν σε πραγματικό χρόνο, απεγκλωβισμός των θυμάτων και μετά ακολουθούσε άσκηση του υγειονομικού που είχε πραγματικό αντίκρισμα.

Το Σάββατο 8 Οκτωβρίου, έλαβε χώρα η πρώτη άσκηση. Σύμφωνα με το σενάριο επρόκειτο για ένα τροχαίο ατύχημα σχολικού πούλμαν με μαθητές, οι οποίοι μεταφέρθηκαν για να αντιμετωπιστούν τα τραύματα τους στο νοσοκομείο της Ρόδου. Οι μαθητές-εθελοντές θύματα, οι οποίοι ήταν μακιγιαρισμένοι ανάλογα με τα «τραύματα» που έφεραν, ξαπλωμένοι στον προαύλιο χώρο μετά το «τροχαίο» ατύχημα, περίμεναν τις οδηγίες των γιατρών και του νοσηλευτικού προσωπικού που συμμετείχαν στην άσκηση, οι οποίοι οδηγούσαν ανάλογα την περίπτωση στα εξωτερικά ιατρεία προκειμένου να τους υποβληθούν οι απαραίτητες εξετάσεις.

 


Την Κυριακή 9 Οκτωβρίου, είχε προγραμματιστεί άσκηση στο εμπορικό λιμάνι της Ρόδου και αφορούσε σε τρομοκρατική επίθεση, έκρηξη χειροβομβίδας  και εκδήλωση πυρκαγιάς σε ένα από τα πλοία της γραμμής.   

Την Τρίτη 11 Οκτωβρίου, η τελευταία άσκηση περιελάμβανε σεισμικό επεισόδιο και πυρκαγιά στο ξενοδοχείο Ρόδος Πάλλας με τον εγκλωβισμό 48 ατόμων. Τους μαθητές συνόδευαν και επέβλεπαν, εκτός από την υπεύθυνη καθηγήτρια κ. Φιλιππάκη Λίνα, ο κ. Πιτσογιάννης Σωτήρης και η κ. Τενέντε Αγγελική.

 


Σε όλα τα σενάρια της άσκησης οι μαθητές συμμετείχαν με ενθουσιασμό, συνέπεια και υπευθυνότητα. Υποδύθηκαν τους ρόλους που τους ανατέθηκαν ρεαλιστικά και βίωσαν μία ξεχωριστή εμπειρία, ενώ παράλληλα καλλιέργησαν θετικές στάσεις απέναντι στην εθελοντική προσφορά και στην προληπτική αντιμετώπιση καταστάσεων κρίσης.

Κατά την τελετή λήξης του συνεδρίου την Τετάρτη 12 Οκτωβρίου, οι διοργανωτές συνεχάρησαν θερμά τη διεύθυνση του σχολείου, τους συμμετέχοντες μαθητές και την επιβλέπουσα καθηγήτριά τους.