Εκπαιδευτική συνάντηση προγράμματος Erasmus+ στο 7ο Γυμνάσιο Ρόδου

Εκπαιδευτική συνάντηση προγράμματος Erasmus+ στο 7ο Γυμνάσιο Ρόδου

Εκπαιδευτική συνάντηση προγράμματος Erasmus+ στο 7ο Γυμνάσιο Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 763 ΦΟΡΕΣ

Στο 7ο Γυμνάσιο Ρόδου, την Παρασκευή 7 Οκτωβρίου ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της εκπαιδευτικής συνάντησης μαθητών και καθηγητών στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού εκπαιδευτικού προγράμματος Erasmus+: “Learning about our countries – We are united in Europe” στο οποίο μετέχουν και σχολεία από την Λιθουανία (Kulupenai M. Valancius Basic School), την Βουλγαρία (Sou Nikolay Katranov), την Τουρκία (Ahmet Çuhadaroğlu ) και την Πολωνία (Primary School and Lower Secondary School in Pobiedziska).

Το πρόγραμμα της φιλοξενίας στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και έδωσε τη δυνατότητα στους μαθητές μας να συμμετάσχουν σε πολλές και ποικίλες δραστηριότητες με θέμα την ιστορία των χωρών μας, να εργαστούν ομαδικά με συνομηλίκους τους από άλλες χώρες, να ξεναγήσουν τους φιλοξενούμενους σε μνημεία και περιοχές του τόπου μας (Μεσαιωνική πόλη, Ακρόπολη Ρόδου, Λίνδος, Σύμη, Μονή Πανορμίτη κ.α.), να βελτιώσουν τις επιδόσεις τους στην αγγλική γλώσσα και να δημιουργήσουν σχέσεις και φιλίες στην κατεύθυνση της οικοδόμησης της ευρωπαϊκής τους ταυτότητας.

Το θέμα της συνάντησής μας ήταν «Η ιστορία των χωρών μας». Μετά την εναρκτήρια τελετή, την αυτοπαρουσίαση των ομάδων και τα παιχνίδια γνωριμίας, μαθητές και οι καθηγητές ξεναγήθηκαν στους χώρους του σχολείου από τους Έλληνες μαθητές. Στη συνέχεια, παρουσιάστηκε το βίντεο "Talking Monuments"/ «Μνημεία που μιλάνε», που δημιουργήθηκε από το 7ο Γυμνασίο Ρόδου για τα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους και των πέντε χωρών που συμμετέχουν στην σύμπραξη.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας (03/10) οι μαθητές σε μικτές ομάδες μετείχαν σε κουίζ γνώσεων για τα μνημεία, τους αρχαιολογικούς χώρους και τα κυριότερα ιστορικά γεγονότα από όλες τις χώρες του προγράμματος καθώς και για θέματα τοπικής ιστορίας που αφορούν τις πόλεις της Κωνσταντινούπολης, του Kulupenai, της Pobiedizka, της Ρόδου και του Svishtov.

Οι ερωτήσεις του κουίζ δημιουργήθηκαν από το υλικό που όλες οι χώρες είχαν συνθέσει και «ανεβάσει» στον κοινό διαδικτυακό τόπο εργασίας, στην πλατφόρμα twinspace.

Την Τρίτη, 04 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε στην μεσαιωνική πόλη Ρόδου ένα «κυνήγι κρυμμένου θησαυρού» με τίτλο : «Στα ίχνη των διαφορετικών πολιτισμών στην Μεσαιωνική πόλη Ρόδου».

Οι μαθητές χωρισμένοι σε πέντε μικτές ομάδες συνοδευόμενοι από τους καθηγητές τους με επικεφαλής έναν Έλληνα καθηγητή ανακάλυψαν με παιγνιώδη τρόπο ζητήματα ιστορίας και αρχαιολογίας.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας πραγματοποιήθηκε συνάντηση στο Δημαρχείο της πόλης κατά τη διάρκεια της οποίας οι αντιδήμαρχοι Ρόδου κύριος Σάββας Διακοσταματίου και κα Μαρίζα Χατζηλαζάρου μας υποδέχθηκαν, ενημερώθηκαν για τους σκοπούς του προγράμματός μας.

Σε όλους τους συμμετέχοντες επιδόθηκε αναμνηστική βεβαίωση υπογεγραμμένη από το δήμαρχο Ρόδου κο Φώτη Χατζηδιάκο. Ακολούθησε περιήγηση στην πόλη της Ρόδου με το τουριστικό τραινάκι, προσφορά της Δ.Ε.Σ. ΡΟΔΑ.

Στις 5 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε στο σχολείο εργαστήριο για την ψηφιακή αφήγηση κατά τη διάρκεια της οποίας οι μαθητές δημιούργησαν τις δικές τους ψηφιακές αφηγήσεις για τα μνημεία και τους αρχαιολογικούς χώρους της χώρας τους.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου παρουσιάστηκαν από όλες τις χώρες θεατρικά δρώμενα με θέματα σχετικά με τα ιστορικά γεγονότα της κάθε χώρας.

Από το σχολείο της Λιθουανίας παρουσιάστηκε μια παράσταση με θέμα την ίδρυση της πόλης Βίλνιους, από το σχολείο της Πολωνίας μια παράσταση κουκλοθέατρου πάνω σε έναν μύθο για τη δημιουργία της Πολωνίας, από το τουρκικό σχολείο μια παράσταση που σχετιζόταν με την μάχη της Καλλίπολης (1915), την ιστορία ενός στρατιώτη που πολέμησε στην πρώτη γραμμή, από το βουλγαρικό σχολείο μια παρουσίαση σχετικά με τα κύρια ιστορικά γεγονότα της βουλγαρικής ιστορίας, ενώ από το 7ο Γυμνάσιο Ρόδου, ένα δρώμενο για το προσφυγικό ζήτημα του 1922 βασισμένο σε ασκήσεις δημιουργικότητας και αυτοσχεδιασμού.

Στη συνέχεια επισκεφθήκαμε το Ενυδρείο της Ρόδου. Η είσοδος για όλη την ομάδα ήταν δωρεάν, προσφορά του Υδροβιολογικού Σταθμού της Ρόδου.

Στις 6 Οκτωβρίου επισκεφτήκαμε την Ακρόπολη της Ρόδου, την πόλη και την Ακρόπολη της Λίνδου, ενώ την επομένη επισκεφθήκαμε το νησί της Σύμης.

Οι μαθητές του σχολείου μας σε όλες τις επισκέψεις ξεναγούσαν τους μαθητές από τις άλλες χώρες. Κατά τη διάρκεια της τελετής λήξης στο σχολείο, το βράδυ της 7ης / 10, η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Δήμου Ρόδου έπαιξε για τους καλεσμένους μας έργα ελληνικής μουσικής και στη συνέχεια συγκρότημα παραδοσιακών χορών με επικεφαλής γονείς των μαθητών που μετείχαν στο πρόγραμμά μας χόρεψε παραδοσιακούς χορούς και προσκάλεσε όλο το κοινό να συμμετέχει.

Η βραδιά έκλεισε με χορό και γλυκά που προσφέρθηκαν από τους γονείς των μαθητών που μετείχαν στο πρόγραμμα.

Αισθανόμαστε την ανάγκη και από αυτή τη θέση να ευχαριστήσουμε τον Δήμο Ρόδου για την υποστήριξη του προγράμματος και ειδικότερα τον Δημοτικό Οργανισμό Πολιτισμού και Αθλητισμού, την Φιλαρμονική Ρόδου και την Δημοτική Επιχείρηση Συγκοινωνιών ΡΟΔΑ.

Ευχαριστίες επίσης οφείλονται στον Υδροβιολογικό Σταθμό Ρόδου. Ευχαριστούμε ακόμα το χορευτικό συγκρότημα του συλλόγου Πελοποννησίων Ρόδου «ο Μωριάς» καθώς και τις επιχειρήσεις Ποντικάκη Δέσποινα και Στυλιανός ΑΕ και την Μελισσοκομική Δωδεκανήσου ΑΕ.

Τέλος, θερμές ευχαριστίες οφείλονται στις οικογένειες των παιδιών που συμμετείχαν, οι οποίες πρόσφεραν απλόχερα τη φιλοξενία τους και συνέβαλαν με κάθε τρόπο στην επιτυχή έκβαση του προγράμματος.

Διαβάστε ακόμη

Από την εφηβεία στην ενηλικίωση: Χτίζοντας γέφυρες

Σε πανελλήνιο συνέδριο μαθητές του 1ου Δημοτικού Κρεμαστής και 1ου Δημοτικού Αφάντου

Λαοί και θρησκείες συναντώνται στο νησί «της πεταλούδας» και του «ελαφιού»

Το 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Ρόδου… ταξιδεύει!

Το 1ο ΓΕΛ Ρόδου (Βενετόκλειο) στο Cern

Από το Νεστορίδειο της Ρόδου στα βήματα του Ελ Γκρέκο

Γιορτή ποίησης στο 1ο ΔΣ Κρεμαστής

Oλοκλήρωση επιμορφωτικής δράσης για τη διαχείριση παιδιών με Διαταραχή Ελλειματικής Προσοχής ή /και Υπερκινητικότητας - ΔΕΠΥ