Το Αγόρι της Χαρμοσύνης στη Ρόδο

Ο Δήμος Ρόδου και το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου του Δ.Ο.Π.Α.Ρ.   παρουσίασαν το  βιβλίο του  Γιούρι Νετσιπορένκο «Το Αγόρι της Χαρμοσύνης» σε μετάφραση της Φαίδρας Μαλανδρή και εικονογράφηση Εβγκένι Ποντκολζίν, από τις εκδόσεις Kasseris Publications.

Η βραδιά διοργανώθηκε στο πλαίσιο του έτους Ελληνο-Ρωσικής φιλίας, που  γιορτάζεται με δράσεις και εκδηλώσεις σε όλους τους δήμους της χώρας, ενώ συμπίπτει με μια πολύ ιδιαίτερη συγκυρία  για το Δ.Κ.Σ.Μ.Ρ., που φέτος συμπληρώνει είκοσι χρόνια παρουσίας και δράσης στα πολιτιστικά δρώμενα σε επίπεδο τοπικό, εθνικό και διεθνές.

Η βραδιά ξεκίνησε με εικαστική δράση στην οποία συμμετείχαν αγόρια και κορίτσια γυμνασιακών και λυκειακών τάξεων τα οποία συνομίλησαν με τους ρώσους καλλιτέχνες. Ο συγγραφέας συζήτησε με τα παιδιά για τον Νικολάι Γκόγκολ, περιεργάστηκαν μαζί «Το Αγόρι της Χαρμοσύνης» που αποτελεί βιογραφία του ρώσου συγγραφέα, και στη συνέχεια ζωγράφισαν υπό την καθοδήγηση του εικονογράφου Εβγκένι Ποντκολζίν. Τα έργα των παιδιών υπέγραψαν και οι δύο καλλιτέχνες.

Το κύριο μέρος της εκδήλωσης ξεκίνησε με χαιρετισμό από τον Αντιδήμαρχο Πολιτισμού Επικοινωνίας και Μ.Μ.Ε. κ. Τέρη Χατζηιωάννου, ενώ την εκδήλωση χαιρέτισε και ο Πρόεδρος του Δ.Ο.Π.Α.Ρ. κ. Σέργιος Αϊβάζης.
Ο εκδότης του βιβλίου κ. Νίκος Κασέρης αναφέρθηκε στην εμπειρία και τις ιδιαιτερότητες  της συγκεκριμένης έκδοσης, ενώ στη συνέχεια πήρε το λόγο ο συγγραφέας κ. Γιούρι Νετσιπορένκο, ο οποίος με μεγάλο ενθουσιασμό και συγκίνηση αναφέρθηκε στην πολύχρονη σχέση του με τη Ρόδο και το Δ.Κ.Σ.Μ.Ρ., καθώς και στις αφορμές που τον ενέπνευσαν και τον κινητοποίησαν να γράψει «Το Αγόρι της Χαρμοσύνης».

Ο εικονογράφος Εβγκένι Ποντκολζίν ευχαρίστησε θερμά τους συντελεστές της έκδοσης και της εκδήλωσης επισημαίνοντας πως ο θεατρικός συγγραφέας Νικολάι Γκόγκολ, που είναι ο πρωταγωνιστής του βιβλίου, επισκέφθηκε τη Ρόδο κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού του.
Η μεταφράστρια του βιβλίου από τη ρωσική γλώσσα κ. Φαίδρα Μαλανδρή ήταν και η διερμηνέας των δύο ρώσων καλλιτεχνών.

Για το βιβλίο «Το Αγόρι της Χαρμοσύνης» μίλησε αναλυτικά ο τ. Αναπληρωτής Καθηγητής  στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, ο κ. Γιώργος Παπαντωνάκης, με γνωστικό αντικείμενο τη Λογοτεχνία – με έμφαση στην παιδική λογοτεχνία. Μέσα από την ομιλία του αναλύθηκε διεξοδικά το λογοτεχνικό είδος της βιογραφίας και τονίστηκαν οι αρετές και τα ενδιαφέροντα στοιχεία του βιβλίου.


Την παρουσίαση πλαισίωσαν ο ποιητής κ. Σουλεϊμάν Αλάγιαλη – Τσιαλίκ και ο Δημήτρης Αρβανίτης, μέλος της ομάδας δημιουργικής γραφής του Δ.Κ.Σ.Μ.Ρ. «Αγέρι Γραφής» από τις φωνές των οποίων διαβάστηκαν επιλεγμένα αποσπάσματα του βιβλίου.

H βραδιά ολοκληρώθηκε με ένα σύντομο θεατρικό αναλόγιο από μέλη του Θεατρικού Ομίλου των Εκπαιδευτηρίων Ροδίων Παιδεία, υπό την καθοδήγηση της Εκπαιδευτικού Θεάτρου κ. Μυρσίνης Λενούδια. Τα παιδιά διάβασαν με εξαιρετική θεατρικότητα και άνεση αποσπάσματα από έργα του Γκόγκολ, προσφέροντας στο κοινό πληρέστερη εικόνα της προσωπικότητάς του Γκόγκολ στην οποία είναι αφιερωμένο «Το Αγόρι της Χαρμοσύνης», αλλά και μια πολύ ζωντανή και ευχάριστη νότα στην βραδιά, που έτσι ολοκληρώθηκε με τον καλύτερο τρόπο.

Τα παιδιά που έλαβαν μέρος, είναι:
Γιώργος Τριανταφύλλου, Χαρά Καζουλλάκη, Μαρκέλλα Δανεήλα, Κατερίνα Παμπρή, Μιχαέλα Κλαδάκη, Γεράσιμος Πουλάκης – Στεφανίδης.