Στην περιφέρεια ο πρόεδρος του συνδέσμου ελαιουργείων

Στην περιφέρεια ο πρόεδρος του συνδέσμου ελαιουργείων

Στην περιφέρεια ο πρόεδρος του συνδέσμου ελαιουργείων

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 362 ΦΟΡΕΣ

Την περιφέρεια επισκέφθηκε χτες ο πρόεδρος του πανελληνίου συνδέσμου ελαιουργείων Παναγιώτης Καραγιάννης, στο πλαίσιο συνάντησης εργασίας για τις αδειοδοτήσεις και τη λειτουργία των μονάδων.

Στη συνάντηση πήραν μέρος ο αντιπεριφερειάρχης πρωτογενή τομέα Φιλήμονας Ζαννετίδης και ο αντιπεριφερειάρχης βιομηχανίας Γιάννης Φλεβάρης καθώς και ο διευθυντής του τμήματος περιβάλλοντος Πάνος Βενέρης.

Ο κ. Καραγιάννης αναγνώρισε τη σοβαρή και αποτελεσματική δουλειά που γίνεται στην περιφέρεια νοτίου Αιγαίου στο θέμα των ελαιουργείων και σημείωσε ότι από την περιφέρειά μας έχει ξεκινήσει η οργάνωση και η εφαρμογή της νομιμότητας και η οργανωμένη προσπάθεια νόμιμης λειτουργίας των ελαιουργείων η οποία θα επεκταθεί σιγά-σιγά στις άλλες περιφέρειες της χώρας.

Ο πρόεδρος εξέφρασε την επιθυμία να γνωρίσει από κοντά και τους αρμόδιους της περιφερειακής αρχής και να δει τα σχέδιά τους για τον κλάδο.
Μάλιστα όλοι συμφώνησαν ότι Ελλάδα ίσον ελαιόλαδο και ότι πρέπει ο κλάδος και να ενισχυθεί και να αφήσει πίσω του τις παθογένειες του παρελθόντος.

Επίσης τόνισε ότι ο σύνδεσμος είναι υπέρ της νόμιμης λειτουργίας και όχι υπέρ μίας ανοχής χωρίς κανόνες όπου θα εξισώνονται οι επιμελείς και οι αδιάφοροι. Πρέπει να δοθούν ευκαιρίες και περιθώριο σε όσους θέλουν και μπορούν να συγκεντρώσουν τα δικαιολογητικά που απαιτούνται.

Τόνισε επίσης ότι προγραμμάτισε τη συνάντηση για να ενημερωθεί για όσα γίνονται στην περιφέρεια μας και ευχαρίστησε τους αντιπεριφερειάρχες που έθεσαν πέραν των άλλων και το θέμα της νησιωτικότητας το οποίο πρέπει να λαμβάνει πάντα υπόψη η νομοθετική και εκτελεστική εξουσία.

Ανέφερε επίσης ότι αμέσως μετά τη συνάντηση με την περιφέρεια νοτίου Αιγαίου θα επισκεφτεί το αρμόδιο υπουργείο και θα ζητήσει εκ μέρους των ελαιουργών Ελλάδος μεταβατική περίοδο ενός έτους για τη συγκέντρωση δικαιολογητικών από τις μονάδες.

Αναγνώρισε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η αδυναμία των μονάδων που τυπικά και ουσιαστικά ασκούν εκτός από την παραγωγική και εμπορική δραστηριότητα να κατασκευάσουν κατάλληλες εδαφοδεξαμενές ή εξατμησιοδεξαμενές κατά την επιταγή της νομοθεσίας.
Πρότεινε μάλιστα κοινές δράσεις γειτονικών μονάδων για κατασκευή κοινών εδαφοδεξαμενών για να μπορέσουν να αδειοδοτηθούν.

Σημαντικό είναι ότι πως νέοι επιχειρηματίες έχουν ενταχθεί στον κλάδο και ο μέσος όρος ηλικίας τους είναι τα 37 χρόνια.

Στη συνάντηση έγιναν αναφορές στο ότι η γειτονική χώρα Τουρκία προσπαθεί να αναπτύξει τον κλάδο και τη φύτευση νέων ελαιοδέντρων και ότι η Ελλάδα που έχει το καλύτερο ελαιόλαδο δεν πρέπει να υστερήσει.
Στην Ελλάδα σήμερα λειτουργούν περίπου 1700 ελαιοτριβεία ενώ στην Ισπανία περίπου 1000 και ίσως λιγότερα στην Ιταλία

Αμέσως μετά τη συνάντηση ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Φλεβάρης δήλωσε «οι ελαιουργοί της Δωδεκανήσου πρέπει να βρεθούν στην πρώτη γραμμή αδειοδότησης και εκσυγχρονισμού των μονάδων και η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου θα βοηθήσει όσους πραγματικά θέλουν να εργαστούν και να επιτύχουν αυτό το στόχο»

Διαβάστε ακόμη

Αντ. Καμπουράκης: Απολύτως Διαφορετικοί! Ακραία Διαφορετικοί δε, όταν πρόκειται για Ήθος και Νομιμότητα!

Κυριάκος Κασάπης προς Αντώνη Καμπουράκη: Σταματήστε να εκτίθεστε

Στο δημοτικό συμβούλιο η διαχείριση του κυνοκομείου

Αυξημένη ανάγκη για αιμοδότες με ομάδα αίματος -0 στο Νοσοκομείο της Ρόδου

Νέο Δ.Σ. του Συλλόγου Εκπαιδευτών Οδηγών και Κυκλοφοριακής Αγωγής - Πρόεδρος ο Στέφανος Πορτσέλλη

Ακυρώθηκε η προγραμματισμένη επίσκεψη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανου Κασσελάκη στη Ρόδο

Γουρούνα "μπήκε" μέσα σε κατάστημα - Σοβαρά τραυματισμένος ο οδηγός

Επιστολή Αντώνη Β. Καμπουράκη προς τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου Ρόδου Κυριάκο Κασάπη