Παρουσιάστηκε στη Ρόδο το νέο βιβλίο του Πέτρου Τατσόπουλου

Το Διεθνές Κέντρο Συγγραφέων και Μεταφραστών Ρόδου του ΔΟΠΑΡ,  το βιβλιοπωλείο Public και οι εκδόσεις Οξύ πραγματοποίησαν την Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2016 στη Νέα Πτέρυγα του Νεστοριδείου Μελάθρου την πρώτη παρουσίαση πανελλαδικά του καινούριου βιβλίου του Πέτρου Τατσόπουλου με τίτλο «Γκαγκάριν – Ο κόσμος από χαμηλά».

Ο συγγραφέας συζήτησε για το βιβλίο με το δημοσιογράφο Κώστα Σαμιωτάκη και η Ανδρομάχη Μπατζούκη, μέλος της θεατρικής ομάδας ΠΡΑΞΙΣ, διάβασε επιλεγμένα αποσπάσματα. Το συντονισμό της εκδήλωσης είχε η Ελευθερία Μπινίκου, στέλεχος του ΔΚΣΜΡ.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν ο δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος, ο οποίος προλόγισε τον Πέτρο Τατσόπουλο, ο Αντιπεριφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Χαράλαμπος Κόκκινος και οι τέως βουλευτές Δωδεκανήσου κ.κ. Νίκος Ζωίδης και Βασίλειος Υψηλάντης.

Το βιβλίο αποτελεί ένα μη μυθοπλαστικό μυθιστόρημα καθώς μάς ταξιδεύει στην Ελλάδα από το 1944 μέχρι και σήμερα, περιγράφοντας πραγματικά γεγονότα και πρόσωπα υπαρκτά. Ωστόσο, η συγγραφική δεινότητα του Πέτρου Τατσόπουλου συνδέει και δένει με ένα μαγικό τρόπο όλα όσα φαίνονται ή ακούγονται άσχετα μεταξύ τους: την επίσκεψη του Σοβιετικού κοσμοναύτη Γιούρι Γκαγκάριν στην Αθήνα το 1962 και τα ευτράπελα που ακολούθησαν, την περίφημη ομιλία στο Θέατρο Τέχνης του Μάνου Χατζιδάκι για το ρεμπέτικο το 1949, τη συνέντευξη του Μάνου Χατζιδάκι με το Γιάννη Φλωρινιώτη στο Τρίτο Πρόγραμμα το 1979, το Χάρρυ Κλυνν και το σκηνοθέτη γιο του Νικόλα Τριανταφυλλίδη, το Μένη Κουμανταρέα και τον Ανδρέα Εμπειρίκο, τον Έλληνα πορνοστάρ Κώστα Γκουσγκούνη, τον Απόστολο Σουγκλάκο, τη Ζωή Λάσκαρη, τη μουσικοθεατρική σκηνή «Γκαγκάριν 205» της οδού Λιοσίων. Αν και non-fiction, το βιβλίο διαθέτει όλη την πρωτοτυπία και τη σαγήνη που ασκεί ένα βιβλίο με επινοημένους ήρωες και αναπάντεχα περιστατικά.

Ο Κώστας Σαμιωτάκης με τις εύστοχες ερωτήσεις του συνέβαλε δυναμικά ώστε ο συγγραφέας να ξετυλίξει τις βαθύτερες ιδέες του που ήθελε να εκθέσει σε αυτό το βιβλίο: τη νοσταλγία της νεανικής ανδροπαρέας, την αξία που μπορεί να υπάρχει και στο ευτελές, την κατάρρευση των τειχών ανάμεσα στην υψηλότερη και τη χαμηλότερη τέχνη.

Τέλος, το κοινό απόλαυσε με τη ζεστή θεατρική φωνή της Ανδρομάχης Μπατζούκη αποσπάσματα από το βιβλίο.