Αρκετοί προβληματισμοί για την ανάπτυξη του τουρισμού

Αρκετοί προβληματισμοί για την ανάπτυξη του τουρισμού

Αρκετοί προβληματισμοί για την ανάπτυξη του τουρισμού

Βαρβάρα Μπογδάνου

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 306 ΦΟΡΕΣ

Τέθηκαν στη διάρκεια των εργασιών της διημερίδας για την αλληλεξάρτηση τουρισμού, πολιτικής και επικοινωνίας

Τα γεγονότα στην Τουρκία, τα οποία είχαν σαν αποτέλεσμα να μειωθούν οι τουρίστες που επισκέφθηκαν φέτος τη χώρα είχαν αντίκτυπο και στην Ελλάδα και ειδικά στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου επεσήμανε ο καθηγητής νομικής του Αριστοτέλειου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Νίκος Ιντζεσίλογλου μιλώντας στο Γ΄ διεπιστημονικό συνέδριο με τίτλο «Πολιτική, τουρισμός και επικοινωνία» που διεξήχθη χτες στη Ρόδο.

Αναφερόμενος στις πρόσφατες διεθνείς εξελίξεις και τις συνέπειες που έχουν αυτές στον ελληνικό τουρισμό, έκανε μία σύντομη αποτίμηση της φετινής χρονιάς σε αφίξεις και έσοδα ενώ παρουσίασε και τη στόχευση της χώρας για τα επόμενα χρόνια.

Όπως είπε φέτος είχαμε αύξηση στα άτομα-επισκέπτες και μόνο οριακή αύξηση στα έσοδα. «Υπάρχει μία συνεχής προσπάθεια από τις τουριστικές επιχειρήσεις να προσελκύσουν τουρίστες από άλλες αγορές και μέσω αυτού του ανταγωνισμού μειώνουν τις τιμές των πακέτων. Επομένως τα έσοδα λογικά μειώνονται.

Υπάρχει αλλαγή των καταναλωτικών συμπεριφορών των τουριστών. Δηλαδή οι τουρίστες που έρχονται είναι πλέον πολύ χαμηλότερου οικονομικού επιπέδου από ότι τα προηγούμενα χρόνια και γίνονται πακέτα που προβλέπουν την ικανοποίηση των αναγκών τους εντός των ξενοδοχείων και δε διαχέονται στην κοινωνία» δήλωσε ο κ. Ιντζεσίλογλου.

Παράλληλα υπογράμμισε ότι λόγω της κρίσης στην Ελλάδα δεν έχει γίνει η ανανέωση των τουριστικών υποδομών όπως γινόταν στο παρελθόν και πρόσθεσε ότι φέτος οι τουρίστες που ήρθαν στη χώρα μας ήταν περισσότεροι από αυτούς που πήγαν στην Τουρκία κάτι που οφείλεται στα γεγονότα που σημειώθηκαν εκεί (βομβιστικές επιθέσεις, πραξικόπημα).

Όσον αφορά τις προβλέψεις παρά το γεγονός ότι ζούμε σε καθεστώς αβεβαιότητας όσον αφορά τις πολιτικοστρατιωτικές εξελίξεις στη μέση ανατολή, υπάρχει σχεδιασμός και πρόβλεψη ότι μέχρι το 2021 στην Ελλάδα θα έρθουν περίπου 35 εκατομμύρια τουρίστες ενώ τα έσοδα θα κυμανθούν μέχρι τότε στα 20 δις ευρώ.

Σύμφωνα με τον ίδιο διεθνώς υπάρχει μία οικονομική κρίση, που οδηγεί στη διαμόρφωση φθηνών πακέτων τα οποία περιλαμβάνουν τα πάντα με μικρή διάχυση των χρημάτων στην τοπική τουριστική κοινωνία.

Όπως είπε η τρομοκρατία στην Ευρώπη προκάλεσε μεγάλη μείωση του τουρισμού σε χώρες που είχαν τον υψηλότερο παγκοσμίως αριθμό τουριστών όπως η Γαλλία. Οι τουρίστες όμως που έφυγαν από εκεί ήρθαν σε χώρες που δεν υπήρξαν τρομοκρατικά χτυπήματα όπως η Ελλάδα, η Ιταλία και η Ισπανία.

Πάντως ο κ. Ιντζεσίλογλου ανέφερε ότι «λόγω της πτώσης των τιμών των καυσίμων πολύς κόσμος χαμηλών εισοδημάτων που θα ήθελε να κάνει διακοπές και που πήγαινε διακοπές εντός της χώρας του, τώρα τον συμφέρει οικονομικά να πάρει το αεροπλάνο και να πάει σε άλλη χώρα». Οι τουρίστες όμως αυτοί δεν αφήνουν όπως έχει διαπιστωθεί και στη Ρόδο ιδιαίτερα έσοδα.

Το συνέδριο
Το κεντρικό θέμα των εισηγήσεων τις οποίες παρουσιάζουν πολιτικοί, ακαδημαϊκοί, ειδικοί επιστήμονες δημοσιογράφοι είναι ο συσχετισμός και η αλληλεξάρτηση μεταξύ Τουρισμού, Πολιτικής και Επικοινωνίας.
Οι εργασίες της Διημερίδας που ξεκίνησαν την Πέμπτη στη Ρόδο συνεχίστηκαν χτες στην Κω όπου και θα τερματιστούν σήμερα το βράδυ.

Διοργανωτές της ήταν η σχολή οικονομικών και πολιτικών επιστημών του Αριστοτέλειου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και η σχολή οικονομικών και πολιτικών επιστημών του εθνικού και Καποδιστριακού πανεπιστημίου Αθηνών καθώς και η περιφέρεια νοτίου Αιγαίου.

Το χαιρετισμό της υπουργού τουρισμού Έλενας Κουντουρά για τις εργασίες του συνεδρίου διάβασε η πολιτευτής των ΑΝΕΛ Μαρία Αγγέλου. Μεταξύ άλλων η υπουργός επεσήμανε στο μήνυμά της τα εξής: «ο τουρισμός είναι η εθνική μας δύναμη. Θέσαμε τον τουρισμό ως προτεραιότητα στην κυβερνητική πολιτική μας και το αποδείξαμε μέσα από τις πρωτοβουλίες μας τις δύο χρονιές που πέρασε. Σε ένα δυσμενές περιβάλλον θωρακίσαμε τον τουρισμό μας και πετύχαμε πέρσι το ρεκόρ των 26 εκατομμυρίων αφίξεων και των 14 δις ευρώ εσόδων. Το 2016 θα έχουμε ακόμα υψηλότερες επιδόσεις. Τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου στάθηκαν στο ύψος των περιστάσεων απέναντι σε μία κρίση που αποτελεί ευρωπαϊκό και παγκόσμιο ζήτημα και έστειλαν ένα μήνυμα πολιτισμού αλληλεγγύης και ανθρωπιάς. Στηρίξαμε τα νησιά μας με μία σειρά μέτρων για την τόνωση του τουρισμού αλλά και με διευρυμένες δράσεις και προβολής».

Ακολούθως η Ευγενία Πετρίδου καθηγήτρια, κοσμήτορας της σχολής ΟΠΕ του Αριστοτέλειου πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, αναφέρθηκε στο εύλογο ερώτημα που τίθεται για το αν μπορούμε να στηριχτούμε στις πολιτικές επιλογές και ενέργειες όταν οι διεθνείς οικονομικές και κοινωνικές σχέσεις είναι τόσο ρευστές, πιεστικές και απρόβλεπτες.

Από την πλευρά του ο αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Φλεβάρης μετέφερε το χαιρετισμό του περιφερειάρχη Γιώργου Χατζημάρκου ενός ακούραστου εργάτη για τον τουρισμό όπως είπε, δηλώνοντας ότι το προϊόν του τουρισμού είναι ιδιαίτερα ευπαθές και προσθέτοντας τα εξής: «Έχουμε σχέδιο για τον τουρισμό. Οι πολιτικές του τουρισμού οφείλουν και πρέπει να είναι εναρμονισμένες με το σύγχρονο κόσμο. Με την ελεύθερη οικονομία και τον κρατικό παρεμβατισμό εκεί που χρειάζεται για να διορθώσει τα καλώς κείμενα.


Η Μαριάννα Ψύλλα αναπληρώτρια καθηγήτρια, πρόεδρος του τμήματος επικοινωνίας, μέσων και πολιτισμού Πάντειου πανεπιστημίου, αναφερόμενη στην πολιτική τον τουρισμό και την επικοινωνία δήλωσε ότι αυτά τα τρία πεδία συνδέονται στενά και ειδικά ο τουρισμός αφορά ένα πεδίο ιδιαίτερης δημόσιας δράσης με έντονες και μεγάλες συνέπειες στο αναπτυξιακό επίπεδο στο επίπεδο της πολιτισμικής αναμόρφωσης μίας κοινωνίας και μάλιστα όταν έχουμε ζητήματα μετανάστευσης.

Στη συνέχεια ο Δημήτρης Χαραλάμπης καθηγητής, πρόεδρος τμήματος επικοινωνίας και ΜΜΕ του ΕΚΠΑ είπε χαρακτηριστικά «ξαφνικά καταλάβαμε ότι ο τουρισμός είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο της χώρας μας το οποίο αν αξιοποιήσουμε δε σημαίνει ότι θα γίνουμε τα γκαρσόνια της Ευρώπης. Κανένας δεν έγινε». Μάλιστα υπογράμμισε ότι βρισκόμαστε σε ένα χώρο ο οποίος από τα τέλη της δεκαετίας του ’70 αποσταθεροποιείται. «Ο κόσμος γενικότερα είχε συνηθίσει σε μία κατάσταση που έδινε μία σταθερότητα. Αυτές οι γνώριμες καταστάσεις αρχίζουν να αποσταθεροποιούνται και τα τελευταία χρόνια βλέπουμε την αλλαγή αυτού του περίγυρου. Η κατάσταση είναι πολύ επικίνδυνη» δήλωσε.

Μιλώντας για τη φετινή τρίτη κατά σειρά διοργάνωση η καθηγήτρια κοινωνιολογίας στη σχολή ΟΠΕ του Αριστοτελείου Τέσσα Δουλκέρη τόνισε ότι διεξάγεται στη Ρόδο ήταν είναι και θα είναι ένας δημοφιλής τουριστικός προορισμός. έχει πολιτιστική κληρονομιά, φυσικές ομορφιές και παράδοση στην τουριστική εκπαίδευση, ενώ υπάρχει και στήριξη από την περιφέρεια νοτίου Αιγαίου.


Σημειώνεται ότι οι φετινές εργασίες ξεκίνησαν από τον Ιούνιο, και ειδικότερα από την Πάτμο όπου έγινε το προσυνέδριο. Το συνέδριο συνεχίζεται και στην Κω, η οποία όπως τονίστηκε επελέγη γιατί είναι ένα νησί που δοκιμάστηκε εξαιτίας του προσφυγικού.

Το συνέδριο περιλάμβανε και τους εξής ομιλητές: Δημήτρη Σκιαδά, αναπληρωτή καθηγητή του τμήματος διεθνών και ευρωπαϊκών σπουδών στο πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Ελευθερία Φτακλάκη διεθνολόγο υποψήφια διδάκτορας του πανεπιστημίου Αιγαίου περιφερειακή σύμβουλο, Κυριάκο Νικολάου-Πατραγά επίκουρο καθηγητή του τμήματος Τουρκικών σπουδών του ΕΚΠΑ , Γιώργο Κυρίτση δημοσιογράφο βουλευτή Β Αθηνών, Σοφία Βούλτεψη δημοσιογράφο βουλευτή Β Αθηνών.

Τις εργασίες του παρακολούθησαν εκπρόσωποι της αυτοδιοίκησης φορέων και συλλόγων μεταξύ των οποίων οι: Θωμάς Σωτρίλλης, Χαράλαμπος Κόκκινος, Τέρης Χατζηιωάννου, Λούης Σορωνιάτης, Μιχάλης Τσουβαλάς, Στράτος Καρίκης, Αγαπητός Ξάνθης, Χρήστος Μπάρδος, Χαρούλα Γιασιράνη, Δημήτρης Τσοπανάκης, Στέφανος Κυριαζής και Κώστας Μάτσης.

Διαβάστε ακόμη

Tus Airways: Nέα σύνδεση Λάρνακα - Ρόδος

Μαζική απόβαση των Ισραηλινών στη Ρόδο για το εβραϊκό Πάσχα

Aρχές Μαΐου θα έχουν ανοίξει όλα τα ξενοδοχεία της Ρόδου

Τούρκοι τουρίστες... «κατέλαβαν» τα ελληνικά νησιά

110 πτήσεις τσάρτερ το Σαββατοκύριακο 20-21 Απριλίου στο αεροδρόμιο της Ρόδου

Χιλιάδες Τούρκοι τουρίστες στη Ρόδο

Ασπρονήσια: Οι εξωτικές νησίδες του Ανατολικού Αιγαίου στα ανατολικά των Λειψών που μαγεύουν τους επισκέπτες

TUI: Με νέα πρωτοβουλία υποστηρίζει 500 Έλληνες παραγωγούς σε Ρόδο και Κρήτη