Ενδιαφέρουσες δράσεις για τους μαθητές της Ρόδου

Ενδιαφέρουσες δράσεις  για τους μαθητές της Ρόδου

Ενδιαφέρουσες δράσεις για τους μαθητές της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 466 ΦΟΡΕΣ

Από το Δωδεκανησιακό Σύλλογο Τυφλών με τη συνδρομή παραολυμπιονικών

«Μάθε για μένα και ας σχεδιάσουμε για όλους», είναι ο τίτλος της δράσης που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα 24 και την Τρίτη 25 Οκτωβρίου, κατά την οποία θα παρευρεθούν εδώ παραολυμπιονίκες ενώ θα την παρακολουθήσουν πεντακόσια παιδιά από σχολεία της Ρόδου!

Για αυτή τη δράση, την οποία διοργανώνουν το Γραφείο Εθελοντισμού του Δήμου Ρόδου και ο Δωδεκανησιακός Σύλλογος Τυφλών ενώ συμμετέχει και η κίνηση «παρέα εν δράσει», παραχωρήθηκε, χθες το μεσημέρι, συνέντευξη τύπου.

Καταρχήν, μίλησε ο χρυσός παραολυμπιονίκης κ. Θανάσης Μπαράκας, ο οποίος αναφέρθηκε στην «παρέα εν δράσει», λέγοντας ότι είναι αυτό ακριβώς που υποδηλώνει η ονομασία της, δηλαδή μία παρέα που δημιουργήθηκε έξω από θεσμούς και συλλόγους, από πρωτοβουλία του κ. Τάκη Αλεξανδράκη ο οποίος είναι δικηγόρος και δημοσιογράφος, Πρόεδρος του πανελλήνιου συλλόγου τυφλών και προβάλει το αναπηρικό κίνημα.

Η κίνηση αυτή, έχει πολλές παρουσίες ανά την Ελλάδα, και σ’ αυτήν συμμετέχουν άτομα με αναπηρίες όπως και αθλητές που είτε έχουν διακριθεί στους παραολυμπιακούς αγώνες είτε είναι μέλη της παραολυμπιακής ομάδας.

Έτσι, την ερχόμενη Δευτέρα και Τρίτη, θα βρίσκεται εδώ ο κ. Αλεξανδράκης ο οποίος έχει ολική απώλεια όρασης, επίσης ο κ. Στέφανος Διαμαντής ο οποίος είναι μέλος της παραολυμπιακής ομάδας που πήρε μέρος στο Ρίο και συμμετείχε στο άθλημα της αντισφαίρισης με αμαξίδιο και η κα Κέλυ Λοπάκη η οποία συμμετείχε επίσης στο άθλημα της ξιφασκίας σε καρότσι.

Την ομάδα θα πλαισιώσει και η ομάδα μπάσκετ σε καρότσι του «Δωδεκάνησος», ο τρίτος παραολυμπιονίκης του Πεκίνο στο στίβο Γιάννης Πρώτος, με πρόβλημα όρασης, και ο ίδιος ο κ. Μπαράκας ο οποίος θα κάνει μία παρουσίαση για το νέο του άθλημα, την ποδηλασία.

Όπως είπε, στόχος αυτής της εκδήλωσης είναι, καταρχήν, να προσελκύσουν όσο γίνεται περισσότερα σχολεία αφού απευθύνονται κυρίως στα μικρά παιδιά ενώ το κεντρικό σύνθημα είναι «μάθε για μένα και σχεδίασε για όλους».

Μάλιστα, τα παιδιά, θα έχουν τη δυνατότητα, από τις 11:00 το πρωί της Δευτέρας στην πλατεία Δημαρχείου, αλλά και την Τρίτη στη Σορωνή, όπου εκεί θα συγκεντρωθούν τα σχολεία της περιοχής, να δουν πως αγωνίζονται τα ΑμΕΑ. Όμως, μετά, τα παιδιά θα μπορούν να φορέσουν μάσκες για να δουν πως μπορεί να κινείται κάποιος χωρίς να βλέπει, να καθίσουν σε ένα καρότσι και να δουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει κάποιος παραπληγικός όταν κινείται μέσα στην πόλη.

Σύμφωνα με τον κ. Μπαράκα, αυτό είναι πολύ σημαντικό και το σημαντικότερο είναι να περάσουν στα παιδιά το μήνυμα της ικανότητας. Δεν παρέλειψε, επίσης, να σχολιάσει ότι τελευταία βλέπουμε και αθλητές από την παραολυμπιακή ομάδα να μιλάνε για το bullying που έχουν δεχθεί, κάτι με το οποίο ο ίδιος διαφωνεί ως μήνυμα που περνάει στην κοινωνία-αν και μπορεί κάποιοι να το έχουν βιώσει αυτό. Ο ίδιος όμως, αυτό που λέει είναι ότι «τα παιδιά σε αντιμετωπίζουν όπως τους παρουσιάζεσαι».

Επίσης, σημαντικό είναι να μάθουν τα παιδιά πως έχει προκληθεί η αναπηρία, που είναι κυρίως από τροχαία ατυχήματα αλλά και από ατυχήματα στη θάλασσα, ώστε να έχουν σωστή οδική συμπεριφορά και να προσέχουν στο νερό.

Εντυπωσιακές είναι, όμως, οι συμμετοχές από τα σχολεία του νησιού, αφού εκτιμούν ότι περίπου 500 παιδιά θα συγκεντρωθούν έξω από το Δημαρχείο, κάτι που είναι πολύ σημαντικό αφού έχει σχέση με την παιδεία που θα πάρουν, «αν θέλουμε να δομήσουμε μία κοινωνία που να βλέπει ίσους τους πολίτες, όπως προβλέπει και το Σύνταγμα».

Από την πλευρά της, η Αντιδήμαρχος Προστασίας και Προαγωγής της Υγείας, Κοινωνικής Πολιτικής, Ισότητας των Φύλων και τρίτης Ηλικίας, κα Άννα Ζωάννου, αφού ευχαρίστησε τον κ. Μπαράκα που, όπως είπε, είναι πρωτοπόρος σε όλες αυτές τις δραστηριότητες, είπε ότι αυτά είναι μαθήματα ζωής, μας εμψυχώνουν όλους και είναι μία καλή ευκαιρία να δουν από κοντά τα παιδιά τις δράσεις τους αφού θα είναι παράδειγμα ζωής γι’ αυτά.

Είπε, ακόμη, ότι, μετά από αυτή τη δράση και μετά από τα ερεθίσματα που ελπίζουν να πάρουν τα παιδιά, επειδή ο Δήμος έχει μπει στις διαδικτυακές πόλεις της χώρας, μέσα από το γραφείο εθελοντισμού, το eco mobility, θα δραστηριοποιούν στο να μπορέσουν να διευκολύνουν τη ζωή των ΑμΕΑ στην πόλη.

Δηλαδή, τα ίδια τα παιδιά μπορούν να είναι παρατηρητές της καθημερινότητας σχετικά με το πως μπορούν να διευκολυνθούν οι άνθρωποι με κινητικά προβλήματα.

Πρόθεσή τους είναι, αμέσως μετά, να κάνουν μία συνάντηση ώστε να βάλουν προτεραιότητα για δράσεις που αφορούν στη συμμετοχή των παιδιών κάτι που η ίδια θεωρεί ότι θα είναι πολύ εποικοδομητικό και θα μπει το πρώτο λιθαράκι απ’ αυτή τη δομή.

Το μέλος της δ.κ. Ρόδου, κ. Στυλιανού, ο οποίος είναι και μέλος της Διοίκησης ΑΣ «Δωδεκάνησος» μπάσκετ με αμαξίδιο, εξέφρασε τη μεγάλη τους χαρά όταν μίλησαν με την Αντιδήμαρχο και τους πρότεινε, ως πρωταθλητές Ελλάδος επί πέντε χρόνια και κυπελλούχοι Ελλάδος τέσσερα χρόνια, να συμμετάσχουν την εκδήλωση.

Μάλιστα, ευχήθηκε τα παιδιά που θα συμμετάσχουν στη δράση να δώσουν το ερέθισμα στους γονείς τους ότι πρέπει να σεβόμαστε στο μέγιστο αυτούς τους ανθρώπους και να καταλάβουμε ότι, καθημερινά, δίνουν αγώνα μέσα στην πόλη.

Η κα Ασημίνα Τσιμπιδάκη, επίκουρη καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Αιγαίου, είπε ότι, το Τμήμα, συμμετέχει και στηρίζει τη συγκεκριμένη δράση και αυτό εντάσσεται στην όλη φιλοσοφία και πρακτική του Πανεπιστημίου και μέσω του συμβουλευτικού σταθμού του όπου στηρίζει και έχει ενεργή δράση με εθελοντικές ομάδες φοιτητών και φοιτητριών που προάγουν ό,τι έχει να κάνει με τον άνθρωπο.

Ο κ. Αθανάσιος Κλέτσας, Διευθυντής του Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας, μετέφερε και εκείνος την έμπρακτη στήριξή τους στην όλη προσπάθεια.

Ανέφερε, ακόμη, ότι πρόκειται για ένα σχολείο που απευθύνεται σε ενήλικες και εξασφαλίζει απολυτήριο γυμνασίου σε ανθρώπους που δεν το έχουν λάβει όταν ήταν σε μικρή ηλικία, μέσα από ένα ευέλικτο πρόγραμμα σπουδών το οποίο επικεντρώνεται κυρίως στις δικές τους ανάγκες και τους εξασφαλίζει εργασιακή και κοινωνική ανέλιξη.

Η κα Βασιλική Γκέσου, αναπληρώτρια καθηγήτρια φιλόλογος ειδικής αγωγής του Γυμνασίου Σορωνής, καταρχήν, δήλωσε ότι είναι πολύ χαρούμενοι που φιλοξενούν μία δράση όπως το «μάθε για μένα και σχεδιάζουμε για όλους» και που θα γνωρίσουν από κοντά τους παραολυμπιονίκες και την «παρέα εν δράσει», που θα μάθουν για τις εμπειρίες τους, θα πάρουν τις γνώσεις τους και θα παραδειγματιστούν από τη στάση τους για τη ζωή.

Για το Γυμνάσιο Σορωνής, είπε ακόμη ότι είναι ένα Γυμνάσιο που έχει ως κεντρικό μέλημα την ένταξη όλων των παιδιών της γειτονιάς , είναι πραγματικά σχολείο για όλους μέσα στο οποίο μπορούν να φοιτούν παιδιά, ανεξάρτητα από τη γλωσσική, ψυχική, ψυχολογική ή σωματική τους κατάσταση.

Σημειώνεται, τέλος, ότι, την ερχόμενη Δευτέρα στις 7:00 το απόγευμα, στο σχολείο Δεύτερης ευκαιρίας, στο 7ο Γυμνάσιο (σ.σ. στη Μιχαήλ Πετρίδη), θα πραγματοποιηθεί μία ημερίδα όπου θα μιλήσουν όλοι οι παραολυμπιονίκες για τα βιώματά τους και το πως έφθασαν μέχρι εκεί ενώ θα γίνουν και κάποια βιωματικά εργαστήρια για ενήλικες.

Η είσοδος είναι ελεύθερη.

Διαβάστε ακόμη

Το 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Ρόδου… ταξιδεύει!

Το 1ο ΓΕΛ Ρόδου (Βενετόκλειο) στο Cern

Από το Νεστορίδειο της Ρόδου στα βήματα του Ελ Γκρέκο

Γιορτή ποίησης στο 1ο ΔΣ Κρεμαστής

Oλοκλήρωση επιμορφωτικής δράσης για τη διαχείριση παιδιών με Διαταραχή Ελλειματικής Προσοχής ή /και Υπερκινητικότητας - ΔΕΠΥ

Επίσκεψη του Πειραματικού Γυμνασίου στο Εργαστήριο Ψυχολογίας, Παιδαγωγικών Ερευνών και Μέσων

"Μαθαίνω να παίζω -Μαθαίνω να ζω στο Καστελλόριζο"

Διαδικτυακή επιμόρφωση σήμερα το απόγευμα από το 1ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο