Σεραφείμ Αθανασίου, ο Αφοσιωμένος Εραστής της Ρόδου

Σεραφείμ Αθανασίου,  ο Αφοσιωμένος Εραστής της Ρόδου

Σεραφείμ Αθανασίου, ο Αφοσιωμένος Εραστής της Ρόδου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 744 ΦΟΡΕΣ

Γράφει η Μαίρη Παπανδρέου

‘Ένα από τα τρία ωραιότερα «βιωματικά» βιβλία που διάβασα τα τελευταία πέντε χρόνια, αναμφισβήτητα είναι και το θαυμάσιο πνευματικό πόνημα του Σεραφείμ Αθανασίου, Μοιράρχου Χωροφυλακής ε.α. και σημερινό αρθρογράφο και Συγγραφέα.


Πολλοί αναγνώστες της έγκριτης «ΡΟΔΙΑΚΗΣ», έχομε απολαύσει και πλουτίσει τις γνώσεις μας και το συναίσθημά μας, με τα άρθρα του κ. Σεραφείμ Αθανασίου, κι ακόμα περισσότερο, συγκινηθήκαμε με το βιβλίο του «Θύμησες & Γεγονότα», που εκδόθηκε από τον ίδιον, το 2012 σε περισσότερα από 500 αντίτυπα, που τα διαθέτει σε φίλους.

Το εξαιρετικό βιβλίο του, ο Συγγραφέας το αφιερώνει: «Στην αγαπημένη μου σύζυγο Φωτούλα και στα παιδιά μας, Μαιρούλα, Χρήστο και Μιχαήλ-Ζήση. Επίσης στο Διονύση μας, τον οποίο αγαπάμε όπως τα παιδιά μας».

Το βιβλίο του Σεραφείμ Αθανασίου, «Θύμησες & Γεγονότα», ένας καλαίσθητος και πυκνογραμμένος τόμος άνω των 280 σελίδων, εμπλουτισμένος με σπάνιες ιστορικές φωτογραφίες και φωτοτυπίες αυθεντικών εγγράφων και επιστολών.

Και τα 60 κεφάλαια του βιωματικού του βιβλίου, ξεχειλίζουν από την αγάπη του για τη Ρόδο, τους Ροδίτες και για τα Δωδεκάνησα στα οποία είχε υπηρετήσει με συνέπεια και ύψιστο συναίσθημα ευθύνης, επί 18 συναπτά χρόνια και αποτελούν ένα πραγματικό ύμνο για τη Ρόδο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το βιβλίο προλογίζει ο έγκριτος Φιλόλογος-Εκπαιδευτικός Αλέξανδρος Δημητρόπουλος, ο οποίος χαρακτηρίζει τον συγγραφέα «ανήσυχο και δημιουργικό πνεύμα», που γράφει σε «δικό του λεκτικό κώδικα, όπου εκφυλλοχωρεί και το προγονικό του γλωσσικό ιδίωμα, αλλά και με ένα εκφραστικό ύφος, που αποκαλύπτει την πραγματικά χαριτόβρυτη προσωπικότητά του», «αποτελεί ξεχωριστή πάστα ανθρώπου, όπου η αυθεντικότητα, η αμεσότητα και η πρωτοτυπία – στην εξωτερίκευση σκέψεων και συναισθημάτων – έχουν τον πρώτο λόγο».

Χαρακτηρίζει το βιβλίο του Συγγραφέα Σεραφείμ Αθανασίου «κατάθεση ψυχής, που σέρνει πίσω του αρμαθιές εμπειριών, βιωμάτων και αναμνήσεων – το βάρος δηλαδή μιας ζωής που σίγουρα ‘δεν πήρε λάθος’».

Ο έγκριτος Φιλόλογος-Εκπαιδευτικός Αλέξανδρος Δημητρόπουλος, γράφει επίσης για τον συγγραφέα Σεραφείμ Αθανασίου προς πρόκειται για έναν «ευαίσθητο αλλά και άγρυπνο Έλληνα».

Ο Σεραφείμ Αθανασίου, έγραψε το πρωτότυπο και αυθεντικό βιβλίο «Αναμνήσεις & Γεγονότα», βουτώντας την πένα του στην καρδιά του. Με το οξύ βλέμμα του ‘Αστυνομικού’, αγνή πρόθεση, και αγάπη για τον συνάνθρωπο, ιδιαίτερα αφοσιωμένος στα Ιδεώδη της Πατρίδας και έκδηλη αγάπη για τη Ρόδο και τους Ροδίτες, αναγνωρίζει την σημαντικότητα της παρουσίας όλων όσων πλησιάζει και αναφέρεται σ’ αυτούς με σεβασμό και βαθιά κατανόηση. Παρόλο που τα περισσότερα από τα 60 κεφάλαια του θαυμάσιου βιβλίου του, αφιερώνονται στη Ρόδο και σε συγκινητικές ιστορίες Ροδιτών, όμως και στα υπόλοιπα, υπάρχουν αναφορές και συγκινητικές αναμνήσεις από τη Ρόδο.

Είναι πραγματικά, εντυπωσιακός ο τρόπος που διηγείται τις ‘ανθρώπινες ιστορίες’, όχι μόνον των προσωπικοτήτων που έπαιξαν ένα ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο στη Ρόδο, αλλά και η προσέγγιση και προπαντός η κατανόησή του για τους απλούς συμπολίτες, που με απέριττα λόγια αγάπης, περιγράφει το υψηλό πολιτιστικό επίπεδό τους και αγγίζει συναισθηματικά τον αναγνώστη.

Με την οξυδέρκεια της ματιάς του ‘Αστυνομικού’, και την ευαισθησία του Ψυχαναλυτή, κατανοεί και προπαντός εκτιμά, τον καθέναν και αναγνωρίζει το ρόλο του στο κοινωνικό γίγνεσθαι, χωρίς προκαταλήψεις, χωρίς πρόθεση μομφής, αλλά με αμέριστη αγάπη κι επιθυμία προσφοράς, ακόμα και στους με ποικίλους τρόπους ‘αμαρτήσαντες’.

Οι ιστορίες των καθημερινών ανθρώπων, περιγράφονται με ευαισθησία και η κατανόηση του Σεραφείμ Αθανασίου, ακόμα και για τις μικρές ‘ατασθαλίες’ τους, φανερώνει την ανείπωτη αγάπη του για τον ‘άνθρωπο’. Αληθινές και γι αυτό ιδιαίτερα συγκινητικές ιστορίες, που σε κάνουν να χαμογελάς, ή να δακρύζεις.

Το βιβλίο «Θύμησες & Αναμνήσεις» του Σεραφείμ Αθανασίου, σε καθηλώνει και παρ’ όλο που δεν σου επιτρέπει να το αφήσεις από τα χέρια σου, ταυτόχρονα δεν θέλεις να τελειώσει.

Δημιουργεί στον αναγνώστη αντιφατικά συναισθήματα, όπως ανείπωτη χαρά με αυθόρμητο γέλιο, δάκρυα συγκίνησης, υπερηφάνεια για τις θυσίες των Ροδιτών και Δωδεκανησίων στους αγώνες τους για την Ενσωμάτωση, περιγράφει την αγάπη τους και την αφοσίωσή τους προς την Μητέρα Πατρίδα, αναφέρεται σε συγκινητικές εκδηλώσεις των απλών πολιτών που συγκλονίζουν.

Παράδειγμα προς μίμηση και οι άψογες φιλικές σχέσεις του ως Αστυνομικός με τους πολίτες. Η βαθιά του κατανόηση και η αντιμετώπισή του για τους ‘αμαρτήσαντες’ και ‘παρανομήσαντες’, η εκτίμησή του για την ειλικρίνεια και αυθεντικότητα Ροδιτών, όχι μόνον των ‘υψηλά ισταμένων’ όπως των Δημάρχων Χαρίτου και Πετρίδη, του Υπουργού Κωτιάδη, του Στρατιωτικού Διοικητή Δωδεκανήσου Ναύαρχο Περικλή Ιωαννίδη,

τον Διευθυντή Χωροφυλακής Ρόδου Αντισυνταγματάρχης Αλ. Γεωργιάδη, στον Νομάρχη Γιάννη Μαχαιρίδη, στον τότε Νομαρχιακό Σύμβουλο Βασίλη Υψηλάντη, στον νυν Βουλευτή Καθηγητή Καρδιολογίας Δημήτρη Κρεμαστινό – ο οποίος υπήρξε μαθητής της συζύγου του Φωτούλας Αθανασίου όταν δίδασκε στον Αρχάγγελο, τον πολιτικό Λευτέρη Ζαγορίτη, αλλά και των απλών πολιτών, όπως οι αναφορές του στον Βιβλιοπώλη Γιώργο Μακρή,

στον έμπορο Σάββα Μαμαλίγκα, στον επιχειρηματία Φιλιππή Γιαμαλή, στον Φιλήμοντα Γιαμαλή, στον Μιχάλη Χονδρό τον οποίο χαρακτηρίζει «Ευπατρίδη Καστελοριζιό», ολόκληρο κεφάλαιο αφιερωμένο επίσης στον «Χωροφύλακα-Καθηγητή Κρικώνη Δημήτρη», στη Δέσποινα Μπακίρη,

στον συνοικιακό φούρναρη Δουκάκη και πολλούς άλλους. Αναφέρει και τον Ροδίτη Εστιάτορα που συνάντησε όταν είχε έρθει στη Ρόδο ως συνταξιούχος πλέον, αλλά επαγγελματίας κτηματομεσίτης, ο οποίος του πρόσφερε ενάμιση εκατομμύριο δρχ. και μια γκαρσονιέρα 32 τ.μ. σε καλή περιοχή της Ρόδου, για ν’ αγοράσει τον παπαγάλο του Πέτρο.

Φυσικά δεν δέχθηκε την δελεαστική πρόταση, φανερώνοντας ακόμα μια φορά την αγάπη του και προς όλα τα ζωντανά πλάσματα, θυμίζοντάς μας το γνωμικό: «Να φοβάστε τον άνθρωπο που δεν αγαπάει τα ζώα».

Ιδιαίτερα σημαντικές και οι αναφορές του στο «Κυπριακό» με πολλά και λιγότερα γνωστά ιστορικά στοιχεία, όπως και η επίσημη επίσκεψή του στην Τουρκία, όταν υπηρετούσε στο Καστελόριζο.

Μέσα από τα κείμενά του, φανερώνονται και οι αστείρευτες γνώσεις του, ιδιαίτερα της Ιστορίας της Πατρίδας, της Λογοτεχνίας και Λαογραφίας, κι ακόμα της Φιλοσοφίας του Καζαντζάκη. Τα παιδιά του ‘κληρονόμησαν’ τα ενδιαφέροντά του, έκαναν ανώτερες και ανώτατες σπουδές και αξίζει να σημειωθεί, ότι η εγγονή του Ηβέτ, της κόρης του Μαίρης και Νικολάου Παυλή που ζουν στην Αυστραλία, αποφοίτησε με διακρίσεις από το Πανεπιστήμιο της Νέας Ουαλίας, μπήκε στη Στρατιωτική Σχολή της Canberra και ήταν η μικρότερη σε ηλικία στο «Intelligence Department», ενώ συνεχίζει για Ανώτερο Αξίωμα στη Στρατιωτική Ακαδημία.

Ο Σεραφείμ Αθανασίου, σε ένα από τα υπέροχα κεφάλαια του βιβλίου του, αναφέρει: «Φίλοι της Ρόδου, εγώ ο στεριανός Ρουμελιώτης που κατοικώ στο Βόλο και ως εκ τούτου ‘κοντεύω’ να γίνω και λίγο Θεσσαλός, θέλω με ειλικρίνεια να σας ομολογήσω ότι σας θυμάμαι με συγκίνηση».

Ο Σεραφείμ Αθανασίου, εξακολουθεί να ‘διαφημίζει’ τη Ρόδο και τα Δωδεκάνησα, μέσα από την αρθρογραφία του σε πολλές εφημερίδες και σε Αστυνομικό περιοδικό. Γράφει και στην έγκριτη «ΡΟΔΙΑΚΗ». Το βιβλίο του «Θύμησες & Γεγονότα», είναι ένας ‘Ύμνος για τη Ρόδο, τους Ροδίτες και τα Δωδεκάνησα.

Η Ρόδος και οι Ροδίτες, πως ανταπέδωσαν αυτή την αγάπη του; Ποιοι, πόσοι και πως αναγνώρισαν την προσφορά του και την Αγάπη του για το κομμάτι της Πατρίδας μας, τη Ρόδο και τα Δωδεκάνησα που κρατάει μέσα στην καρδιά του και διαφημίζει προς πάσα κατεύθυνση;

Οι εραστές του ποιοτικού βιβλίου, οι πραγματικοί πατριώτες, μπορούν να βρουν το πνευματικό αλλά και ιστορικό έργο «Θύμησες & Γεγονότα» του Σεραφείμ Αθανασίου στην ηλεκτρονική του έκδοση, στην ιστοσελίδα: www.serathan.com

Διαβάστε ακόμη

Φίλιππος Ζάχαρης: Ο πολύπλευρος άνθρωπος σε μία πολύπλοκη ζωή

Ηλίας Καραβόλιας: «Η επικίνδυνη εμμονή»

Θανάσης Καραναστάσης: Με τους... κράχτες στην Ευρωβουλή

Σωτήρης Ντάλης: "Iσραήλ- Ιράν: Από τον σκιώδη πόλεμο στην απόλυτη σύγκρουση;"

Μαρία Καρίκη: Πώς χτίζεται η αυτοπεποίθηση;

Θάνος Ζέλκας: "Τηλεπερσόνες στα ψηφοδέλτια: Αυτή η μάστιγα"

Αγαπητός Ξάνθης: Η μετεγκατάσταση των ταχυδρομείων Ρόδου στην Εθνικής Αντιστάσεως είναι μια πολεοδομική «βόμβα» στα θεμέλια της πόλης μας

Κοσμάς Σφυρίου: Τα 50 χρόνια της Δημοκρατίας μας απάνηση στην 7χρονη δικτατορία 1967-74