Θα λειτουργήσουν τα πετρόκτιστα θερμοκήπια στο Φυτώριο

Θα λειτουργήσουν τα πετρόκτιστα θερμοκήπια στο Φυτώριο

Θα λειτουργήσουν τα πετρόκτιστα θερμοκήπια στο Φυτώριο

Βαρβάρα Μπογδάνου

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1021 ΦΟΡΕΣ

Είχαν κατασκευαστεί από Ιταλούς

Στις αρχές της νέας χρονιάς θα είναι έτοιμα και θα παραδοθούν σε χρήση τα παλιά Ιταλικά θερμοκήπια που βρίσκονται στους χώρους του περιφερειακού φυτωρίου στα Κοσκινού.

Οι εργασίες ξεκίνησαν και θα  ολοκληρωθούν   σε περίπου 3 μήνεςΟι εργασίες ξεκίνησαν και θα ολοκληρωθούν σε περίπου 3 μήνες

Πρόκειται για τρία πετρόκτιστα θερμοκήπια που είχαν κατασκευαστεί στην περιοχή κατά την Ιταλοκρατία και τα οποία σταμάτησαν να λειτουργούν τα τελευταία σαράντα χρόνια λόγω εγκατάλειψης.

Οι εργασίες αποκατάστασης ξεκίνησαν προ ημερών στο πλαίσιο σύμβασης που υπεγράφη με εργολάβο και αφορούν την ανακατασκευή των τριών θερμοκηπίων κόστους 190.000 ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αρχικά το έργο είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα leader όμως τελικά απεντάχθηκε λόγω εμποδίων που παρουσιάστηκαν σε ότι αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς.

Τελικά η αποκατάστασή τους επιτεύχθηκε χάρη στην ένταξη του έργου στο τεχνικό πρόγραμμα της περιφέρειας από την παρούσα περιφερειακή αρχή, με αποτέλεσμα να δοθεί τέλος στην εγκατάλειψη τόσων ετών.

Τα θερμοκήπια θα παραδοθούν προς χρήση σε περίπου τρεις μήνες δηλαδή περί τις αρχές της νέας χρονιάς.

Θα πρέπει να επισημανθεί ότι για την αποκατάστασή τους «επιστρατεύτηκαν» και παλιές φωτογραφίες που υπήρχαν οι οποίες και τα δείχνουν όπως λειτουργούσαν κατά την Ιταλοκρατία παράγοντας και διατηρώντας φυτά κάθε ποικιλίας.

Επίσης τονίζεται ότι στην έκταση μέσα στην οποία βρίσκονται υπάρχει και μία δεξαμενή νερού η οποία επίσης θα αποκατασταθεί και θα δοθεί και εκείνη προς χρήση ώστε να συνδεθεί με τη λειτουργία των θερμοκηπίων.

Όπως δήλωσε στη «Ρ» ο πρόεδρος του περιφερειακού φυτωρίου Μιχάλης Μπαριανάκης, τα θερμοκήπια βρίσκονται σε έκταση πέντε στρεμμάτων η οποία επίσης θα αποκτήσει την παλιά της χρήση, ενώ τα ίδια θα γίνουν λειτουργικά και η λειτουργία τους θα βασιστεί στις προδιαγραφές με τις οποίες λειτουργούσαν κατά την Ιταλοκρατία.

Στόχος της διοίκησης είναι να γίνουν και επισκέψιμα ώστε να αποκτήσουν έναν εκπαιδευτικό ρόλο, για τους μαθητές της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ μπορούν να χρησιμοποιηθούν και για μεταπτυχιακά προγράμματα.

Σύμφωνα με τον κ. Μπαριανάκη, η αξιοποίησή τους θα δώσει μία άλλη πνοή στο φυτώριο της περιφέρειας το οποίο καθώς τα θερμοκήπια τα οποία είχαν παραγωγική δραστηριότητα μόνο κατά το παρελθόν θα καταστούν επισκέψιμα και ενδεικτικά του τύπου και του τρόπου λειτουργίας τους.

Ένα από τα Ιταλικά θερμοκήπια πριν τις εργασίες   αντικατάστασηςΈνα από τα Ιταλικά θερμοκήπια πριν τις εργασίες αντικατάστασης

Διαβάστε ακόμη

Γ. Νικητιάδης: Μόνο ένα ισχυρό παρεμβατικό κράτος μιας σοσιαλδημοκρατικής κυβέρνησης μπορεί να ενισχύσει τη βιομηχανία

Λευτέρης Καφετζής: Ο πατέρας του Τζέιμς είναι ο πραγματικός Survivor - Ο γύρος του κόσμου, η θύελλα και η δραματική διάσωση

Αθίγγανος πήγε να δει ομόφυλό του στα κρατητήρια και συνελήφθη την ώρα που του έδινε χασίς

Ρόδος: O όμιλος αστρονομίας «Βενετοκλείου» 1ου ΓΕΛ Ρόδου στο Austin Texas για την ολική εκλειψη ηλίου

Εντεταλμένος Θεμάτων Διακυβέρνησης Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ο γενικός διευθυντής του ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου

Συμπαραστάτη του Πολίτη θα εκλέξει το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου

Στ. Κασσελάκης: Θα επισκεφθεί 26 νησιά του Αιγαίου σε 9 μέρες

Πολλές οι «παρθένες» παραλίες στα Δωδεκάνησα που εντάσσονται στις... απάτητες