Χ. Κόκκινος: «H Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση να μετεξελιχθεί σε Περιφερειακή Διακυβέρνηση με διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια»

Χ. Κόκκινος: «H Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση να μετεξελιχθεί σε Περιφερειακή Διακυβέρνηση με διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια»

Χ. Κόκκινος: «H Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση να μετεξελιχθεί σε Περιφερειακή Διακυβέρνηση με διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 187 ΦΟΡΕΣ

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου κ. Χαράλαμπος Κόκκινος παρέστη και μίλησε με την ιδιότητα του συνέδρου και του προέδρου του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΝ.Π.Ε. στο 4ο Τακτικό Συνέδριό της, που πραγματοποιήθηκε στις 22.10.2016 στην Αθήνα.

Στην κορυφαία συνάντηση των αυτοδιοικητικών στελεχών της χώρας μας, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμου Β΄, αρχηγών και στελεχών των πολιτικών κομμάτων και μελών της Κυβέρνησης, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν το παρόν και το μέλλον της Αυτοδιοίκησης Β’ Βαθμού της χώρας μας, τέθηκαν οι στόχοι και οι διεκδικήσεις και αναλύθηκαν τα προβλήματα που την ταλανίζουν.

Εκδόθηκαν σχετικά ψηφίσματα, ενώ εγκρίθηκαν τα οικονομικά της ΕΝ.Π.Ε., όπως αυτά αναλυτικά διανεμήθηκαν στους συνέδρους και αναφέρθηκαν «στην Ειδική Έκθεση επί του απολογισμού οικονομικής διαχείρισης έτους 2015».

Ο κ. Χ. Κόκκινος στα βασικά σημεία της ομιλίας του επισήμανε τα εξής:

«Η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση πρέπει να μετεξελιχθεί σε Περιφερειακή Διακυβέρνηση με διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια με στόχο την ανάπτυξη του τόπου και την κοινωνική ευημερία. Είναι λυπηρό και άνευ ουσίας να αναγνωρίζεται διαρκώς από τις εκάστοτε κυβερνήσεις το σημαντικό έργο που επιτελεί, αλλά να μην της δίνουν τη δυνατότητα να βοηθήσει τον τόπο, έχοντας ουσιαστική στήριξη από το κράτος, ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο και διοικητική και οικονομική αυτονομία.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση στη χώρας μας είναι αυτή που καλείται να λύσει προβλήματα που δημιουργούν άλλοι/ες. Να στηρίξει την κοινωνική συνοχή που διασπάται από άλλους παράγοντες. Να είναι σε διαρκή επαφή με την κοινωνία με την οποία κάποιο/ες έχουν πάρει «διαζύγιο». Να στηρίξει την αναπτυξιακή προσπάθεια της χώρας κάτω από δύσκολες συνθήκες.

Είναι απαραίτητο να αλλάξει το κανονιστικό πλαίσιο που διέπει την Αυτοδιοίκηση. Τα «τερτίπια» και οι «διαρροές» που εμφανίζονται το τελευταίο χρονικό διάστημα και αφορούν τον εκλογικό νόμο που θα ισχύσει στις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές, οδηγούν σε ακυβερνησία και σύγχυση. Ο «Καλλικράτης» χρειάζεται αλλαγές που πρέπει να γίνουν με ουσιαστικό διάλογο και με συμμετοχή και εκπροσώπηση της ΕΝ.Π.Ε..

Επίσης, ο κ. Χ. Κόκκινος αναφέρθηκε στην απουσία νησιωτικών πολιτικών που υποβαθμίζουν τη ζωή των κατοίκων του Νοτίου Αιγαίου, την αύξηση των συντελεστών του Φ.Π.Α. στα νησιά μας, τις διαρκείς φοροεπιδρομές, τα προβλήματα που δημιουργούνται από την παράτυπη μετανάστευση και την απουσία του κεντρικού κράτους στην αναζήτηση για βιώσιμη λύση, στα προβλήματα στην υγεία και στην παιδεία, στη μείωση των ακτοπλοϊκών και αεροπορικών δρομολογίων και στην υποστελέχωση των υπηρεσιών της Π.Ν.Αι., καθώς και στην απόφαση να «κλείσει» συμβολικά η Π.Ν.Αι. στις 15.11.2016, στα πλαίσια των κινητοποιήσεων για τη διεκδίκηση του αυτονόητου, δηλ. της καλύτερης στελέχωσής της.

Ζήτησε τη στήριξη της ΕΝ.Π.Ε. σε αυτήν την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου και υποστήριξε την ανάγκη και άλλων κινητοποιήσεων, όταν τα κυβερνητικά στελέχη κωφεύουν στα δίκαια αυτοδιοικητικά αιτήματα και στις κοινωνικές διεκδικήσεις.»

Τέλος επισήμανε ότι «ο ρόλος της Αυτοδιοίκησης δεν είναι διαχειριστικός, ούτε είναι ο «σάκος του μποξ», όπως θέλουν να το μετατρέψουν κάποιοι/ες. Ο ρόλος της είναι διεκδικητικός, μεταρρυθμιστικός, κοινωνικός, δημιουργικός, αναπτυξιακός και βαθιά πολιτικός.»

Διαβάστε ακόμη

Συλλυπητήρια δήλωση του Γιάννη Παππά για την απώλεια του Κώστα Κωτικώστα

Αλ. Κολιάδης: Ας μην μας κουνάνε το δάχτυλο και ας μην επικαλούνται τη Δημοκρατία αυτοί που έξι μήνες τώρα αρνούνται να αποδεχτούν τη λαϊκή ετυμηγορία

Επίσκεψη γυναικών από το Κέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης «Κορωνίς»

Ν. Γερονικόλας: Περί πολιτικής ηθικής

Απεργία δικαστικών υπαλλήλων στις 24 Απριλίου

Μαθήματα πυρόσβεσης σε εθελοντές για λήψη πιστοποίησης στη Ρόδο

Να καθαριστούν τα οικόπεδα ζητά η κοινότητα Σορωνής

Ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς Ν. Δωδεκανήσου για την καταγγελία σεξουαλικής παρενόχλησης στη Νίσυρο