Η τουριστική σχολή πρέπει να γίνει στη Ρόδο

Η τουριστική σχολή πρέπει να γίνει στη Ρόδο

Η τουριστική σχολή πρέπει να γίνει στη Ρόδο

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 453 ΦΟΡΕΣ

Τεκμηριωμένη αντίδραση από τη γενική συνέλευση του παιδαγωγικού τμήματος δημοτικής εκπαίδευσης • Κυριάρχησε το θέμα και στη χθεσινή συνάντηση του περιφερειάρχη με το βουλευτή Μ. Κόνσολα

Την έντονη αντίθεση και τη δυσαρέσκειά τους για το γεγονός ότι η σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αιγαίου αποφάσισε την ίδρυση τουριστικής σχολής στη... Χίο, εκφράζουν οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Ρόδο.

Με απόφασή της η γενική συνέλευση του παιδαγωγικού τμήματος επισημαίνει τα αυτονόητα, ότι δηλαδή η σχολή αυτή θα πρέπει να γίνει στη Ρόδο, πράγμα που απαιτεί η τοπική κοινωνία.
Όπως άλλωστε είχε επισημάνει “Η Ροδιακή”, η απόφαση της συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αιγαίου αποτελεί μία ακόμα απρέπεια σε βάρος της Ρόδου, από τους “προύχοντες” του Πανεπιστημίου που αγνοούν επιδεικτικά την τοπική κοινωνία.

Η απόφαση του παιδαγωγικού τμήματος, έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, διότι προέρχεται από τα σπλάχνα του Πανεπιστημίου.

Και ιδιαιτέρως τεκμηριωμένα, η συνέλευση του παιδαγωγικού τμήματος εξηγεί γιατί η τουριστική σχολή πρέπει να γίνει στη Ρόδο.

Επί του θέματος μάλιστα, υπάρχουν πιέσεις πανταχόθεν στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου, για να αναθεωρήσει την απόφασή του, χωρίς πάντως να αναμένεται ότι θα γίνει κάτι τέτοιο.

Ειδικότερα, η ανακοίνωση της γενικής συνέλευσης αναφέρει τα εξής:
«H Γενική Συνέλευση του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης πληροφορήθηκε με λύπη ότι η Σύγκλητος πήρε απόφαση για την ίδρυση του Τμήματος Τουρισμού στην Χίο. Η απόφαση αυτή έρχεται σε αντίθεση με παλαιότερη, που όριζε τη Ρόδο ως έδρα του Τμήματος αυτού.

Θεωρούμε επιβεβλημένο να υποστηρίξουμε ότι το Τμήμα Τουρισμού πρέπει να γίνει στη Ρόδο και τα επιχειρήματα είναι πολύ ισχυρά:

1. Η Ρόδος είναι αναμφισβήτητα η αιχμή του δόρατος και το σημείο αναφοράς για τον Ελληνικό Τουρισμό. Ο αριθμός των τουριστών, αλλά και το συνολικό πλέγμα των ξενοδοχειακών καταλυμάτων, των ταξιδιωτικών πρακτορείων, των εστιατορίων και των λοιπών μονάδων που δραστηριοποιούνται στον διεθνή τουρισμό συνιστούν αναμφισβήτητα δεδομένα ώστε δίκαια αναγνωρίζεται από όλους η αποφασιστική συμβολή του τουρισμού της Ρόδου στην ελληνική οικονομία.

2. Είναι σαφές ότι η Ρόδος (όπως και άλλες τουριστικές περιοχές) διαθέτει μια κρίσιμη μάζα από νέους και νέες που έχουν τη φιλοδοξία να αποτελέσουν εν δυνάμει στελέχη του τουρισμού γιατί σχετίζονται άμεσα με το αντικείμενο. Αυτοί ευχαρίστως θα επέλεγαν ως πρώτη προτίμηση στις σπουδές τους ένα τέτοιο Τμήμα εφόσον αυτό βρίσκεται στον τόπο κατοικίας τους.

3. Η τουριστική κουλτούρα και παράδοση που υπάρχει στο νησί αποτελεί σημαντικό παράγοντα για την εκπαίδευση, τη διαμόρφωση απόψεων, θέσεων, εικόνων, παραστάσεων που θα συμπληρώσουν και θα επιβεβαιώσουν στην πράξη την θεωρητική κατάρτιση και τις ακαδημαϊκές γνώσεις που θα προσφέρει το Τμήμα Τουρισμού στο Πανεπιστήμιο.

4. Η Ρόδος αποτελεί ένα πεδίο μελέτης, έρευνας και άσκησης σε θέματα που αφορούν τον τουρισμό σε παγκόσμιο, μεσογειακό και ελληνικό επίπεδο. Στη Ρόδο μπορεί κανείς να έχει άμεση πρόσβαση όχι μόνο σε τεράστιο αριθμό τουριστών σε όλες τις φάσεις της διαμονής τους αλλά και σε φορείς και ανθρώπους που εμπλέκονται στην τουριστική βιομηχανία: Σε επενδυτές, ιδιοκτήτες τουριστικών επιχειρήσεων, διευθυντικά στελέχη και εργαζόμενους σε μεγάλες μονάδες και σε οικογενειακές επιχειρήσεις. Όλοι αυτοί μπορούν να υποστηρίξουν την έρευνα στον τουρισμό και ως ομάδες στόχοι αλλά και ως άμεσα ενδιαφερόμενοι για τη διερεύνηση θεμάτων του κλάδου τους.

5. Σχετικά με τις βασικές υποδομές, η Ρόδος προσφέρεται για ένα τέτοιο Τμήμα: Διαθέτει ένα καλό και συγκεντρωμένο Campus με δυνατότητα επέκτασης και παράλληλα στην πόλη υπάρχει ένα μεγάλο κτιριακό απόθεμα το οποίο θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για αυτό το σκοπό.

6. Είναι γεγονός ότι η συγκέντρωση ομοειδών τμημάτων, όπως συμβαίνει με τα τρία τμήματα της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών, βοηθά τη λειτουργία τους. Όμως στην έννοια του Πανεπιστημίου περιλαμβάνεται και η διεπιστημονικότητα, η συνύπαρξη διαφορετικών αντικειμένων και η όσμωση πρακτικών και θεωριών. Αυτό θα επιτευχθεί με την οργανική ένταξη του υπό ίδρυση Τμήματος Τουρισμού στην πανεπιστημιακή μονάδα της Ρόδου.

7. Είμαστε βέβαιοι ότι, αν δημιουργηθεί ένα τέτοιο Τμήμα στη Ρόδο, τα μέλη ΔΕΠ των άλλων πανεπιστημιακών μονάδων του Πανεπιστημίου μας θα βοηθήσουν με χαρά αυτό το εγχείρημα και ιδιαιτέρως τα μέλη ΔΕΠ της Πανεπιστημιακής μονάδας της Χίου. Υπάρχουν αρκετά στελέχη στη Ρόδο που θα βοηθήσουν με τις θεωρητικές και πρακτικές γνώσεις τους, αλλά και η ευρύτερη επιστημονική κοινότητα θα μπορεί να συνδράμει στο έργο αυτό.

8. Η Ρόδος μπορεί να βοηθήσει περισσότερο τις διεθνείς σχέσεις ενός τέτοιου Τμήματος με τη διεθνή προβολή που απολαμβάνει, την εύκολη πρόσβαση από όλη την Ευρώπη και τον κόσμο, αλλά και με τις συνεδριακές υποδομές που διαθέτει. Για τον ίδιο λόγο, το Branding ενός τέτοιου Τμήματος θα είναι πολύ πιο εύκολο να διαμορφωθεί και να διαδοθεί συνδέοντας τις σπουδές τουρισμού με ένα πολύ σημαντικό τουριστικό προορισμό με τεράστια προβολή.

Καταληκτικά, μπορεί η ίδρυση ενός πανεπιστημιακού τμήματος σχετιζόμενο με τον τουρισμό στη Χίο να έχει πλεονεκτήματα αλλά πιστεύουμε ότι η ίδρυσή του στην πανεπιστημιακή μονάδα της Ρόδου έχει πολύ περισσότερα, καθώς επίσης ότι ένα Τμήμα Τουρισμού στη Ρόδο έχει περισσότερες δυνατότητες ανάπτυξης.

Πανεπιστημίου Αιγαίου
Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης».

ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΣΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ-ΚΟΝΣΟΛΑ
Με τον περιφερειάρχη νοτίου Αιγαίου Γιώργο Χατζημάρκο συναντήθηκε χτες ο βουλευτής Δωδεκανήσου Μάνος Κόνσολας.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε με σκοπό να προωθηθούν από κοινού, ζητήματα ιδιαίτερης σημασίας για τη Ρόδο, όπως η σύναψη Προγραμματικής Σύμβασης για την Μεσαιωνική Πόλη, καθώς και το θέμα της τουριστικής εκπαίδευσης, μετά και τις τελευταίες αρνητικές εξελίξεις, όσον αφορά την δημιουργία Τμήματος Διοίκησης Τουρισμού και την ίδρυση Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών στη Ρόδο.

Ειδικότερα, για τη Μεσαιωνική Πόλη της Ρόδου, ο κ. Μάνος Κόνσολας ενημέρωσε τον κ. Χατζημάρκο για την Επίκαιρη Ερώτηση που έχει καταθέσει προς τον Υπουργό Πολιτισμού, για την σύναψη μιας νέας τριμερούς Προγραμματικής Σύμβασης, ανάμεσα στο Υπουργείο Πολιτισμού, την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και το Δήμο της Ρόδου, από την συζήτηση της οποίας στη Βουλή, διεφάνη κατ’ αρχήν η θετική προδιάθεση για την υλοποίησή της.

Ο Περιφερειάρχης συμφώνησε ότι η Προγραμματική Σύμβαση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την διάσωση, συντήρηση, προστασία και ανάδειξη του μοναδικού μνημείου της Μεσαιωνικής Πόλης, μέσα από ένα ολοκληρωμένο σχεδιασμό που θα περιλαμβάνει μελέτες και παρεμβάσεις, με την εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων για την χρηματοδότησή τους και επανέλαβε στον κ. Κόνσολα αυτό που και γραπτώς έχει δηλώσει, ότι δηλαδή ο ίδιος προσωπικά και η Περιφέρεια Ν. Αιγαίου θα συμμετάσχει σε μια τέτοια Προγραμματική ευχάριστα και με διάθεση να συμβάλει τα μέγιστα στην υλοποίηση της.

Ο κ. Χατζημάρκος έκανε γνωστό πως στο αμέσως προσεχές διάστημα, θα επιδιώξει επαφές στο Υπουργείο Πολιτισμού, προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες σύναψης της Προγραμματικής Σύμβασης.

Όσον αφορά τα θέματα τουριστικής εκπαίδευσης, ο κ. Κόνσολας ενημέρωσε τον Περιφερειάρχη για τον παραγκωνισμό της Ρόδου ως προς την δημιουργία Τμήματος Διοίκησης Τουρισμού, έδρα του οποίου, με απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ανακηρύσσεται η Χίος.

Όπως ανέφερε ο βουλευτής, η εν λόγω απόφαση έρχεται σε πλήρη αντίθεση με προηγούμενη ομόφωνη απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αιγαίου, το 2014, για την ίδρυση Τμήματος Διοίκησης Τουρισμού στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου με έδρα τη Ρόδο, όπως, επίσης, και με την ίδρυση αγγλόφωνων τμημάτων τουριστικών σπουδών, που θα απευθυνόταν σε αλλοδαπούς φοιτητές με δίδακτρα.

Όσον αφορά το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών με έδρα τη Ρόδο, είχε θεσμοθετηθεί από το 2014, αλλά μέχρι σήμερα δεν έχει υπογραφεί το Προεδρικό Διάταγμα για την ίδρυσή του.

Και για τα δύο θέματα, συμφωνήθηκε να υπάρξει συνεργασία, προκείμενου η Ρόδος , ως ηγέτιδα τουριστική δύναμη, να αποκτήσει την θέση που δικαιωματικά της ανήκει, στο χάρτη της ανώτατης τουριστικής εκπαίδευσης.

Στην διάρκεια της συνάντησης, συζήτηση έγινε και για το μείζον πρόβλημα της υποστελέχωσης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, της πλέον υποστελεχωμένης Περιφέρειας της χώρας, όπου ο κ. Χατζημάρκος ενημέρωσε τον βουλευτή Δωδεκανήσου για την ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, να κλείσουν οι υπηρεσίες της Περιφέρειας στις 15 Νοεμβρίου, αν μέχρι τότε η κυβέρνηση δεν έχει δώσει τις λύσεις που υποσχέθηκε.

Ο κ. Κόνσολας συμφώνησε πως ή έλλειψη αναγκαίου προσωπικού σε κρίσιμες υπηρεσίες και διοικητικές δομές, δημιουργεί πολλά προβλήματα σε μια πολυνησιωτική Περιφέρεια, όπως είναι το Νότιο Αιγαίο.

Τόνισε πως η στελέχωση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται με τις οριζόντιες διατάξεις που ισχύουν και για τις άλλες περιφέρειες της χώρας και πως μια σημαντική παρέμβαση που θα έδινε λύση στο πρόβλημα υποστελέχωσης και έλλειψης προσωπικού είναι η εξαίρεση της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου από το καθεστώς της απαγόρευσης και του περιορισμού προσλήψεων.

Διαβάστε ακόμη

Από την εφηβεία στην ενηλικίωση: Χτίζοντας γέφυρες

Σε πανελλήνιο συνέδριο μαθητές του 1ου Δημοτικού Κρεμαστής και 1ου Δημοτικού Αφάντου

Λαοί και θρησκείες συναντώνται στο νησί «της πεταλούδας» και του «ελαφιού»

Το 2ο Πειραματικό Γυμνάσιο Ρόδου… ταξιδεύει!

Το 1ο ΓΕΛ Ρόδου (Βενετόκλειο) στο Cern

Από το Νεστορίδειο της Ρόδου στα βήματα του Ελ Γκρέκο

Γιορτή ποίησης στο 1ο ΔΣ Κρεμαστής

Oλοκλήρωση επιμορφωτικής δράσης για τη διαχείριση παιδιών με Διαταραχή Ελλειματικής Προσοχής ή /και Υπερκινητικότητας - ΔΕΠΥ