Παρροδιακό μέτωπο για την τουριστική σχολή

Παρροδιακό μέτωπο για την τουριστική σχολή

Παρροδιακό μέτωπο για την τουριστική σχολή

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 430 ΦΟΡΕΣ

Ευρεία σύσκεψη την ερχόμενη Δευτέρα με πρωτοβουλία του δημάρχου Φ. Χατζηδιάκου

Σε «πανστρατιά» καλεί ο Δήμαρχος Ρόδου κ. Φώτης Χατζηδιάκος για να γίνει η Τουριστική Σχολή του Πανεπιστημίου Αιγαίου στη Ρόδο και ήδη έχει ξεκινήσει διαδοχικές συναντήσεις για το θέμα αυτό ενώ, την ερχόμενη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου, συγκαλεί «συνάντηση κορυφής» με τους βουλευτές, τους εκπροσώπους της Αυτοδιοίκησης και της πανεπιστημιακής κοινότητας, προκειμένου να αποφασίσουν από κοινού τις παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν στη συνέχεια.

Η τοπική κοινωνία έχει θορυβηθεί μετά την απόφαση της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Αιγαίου η τουριστική σχολή να γίνει τελικά στη Χίο κάτι που η κοινωνία της Ρόδου αλλά και οι τοπικοί φορείς θεωρούν ότι δικαιωματικά ανήκει στη Ρόδο.

Μετά τις επιστολές διαμαρτυρίας που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τις τελευταίες ημέρες, ο Δήμαρχος, χθες, είχε διαδοχικές συναντήσεις στο γραφείο του για το θέμα αυτό, που αναμένεται να συνεχιστούν και σήμερα, με αποκορύφωμα τη σύσκεψη που προγραμματίζει για την ερχόμενη Δευτέρα στις 11:00 το πρωί στην αίθουσα συνεδριάσεων του δημοτικού συμβουλίου, στο πλαίσιο του συντονισμού της όλης προσπάθειας για να μην υλοποιηθεί η απόφαση αυτή.

Ο κ. Χατζηδιάκος, αργά χθες το μεσημέρι, είχε συνάντηση με τον βουλευτή Δωδεκανήσου κ. Δημήτρη Γάκη και συζήτησαν το θέμα αυτό ενώ, νωρίτερα, συναντήθηκε και με τον επίκουρο καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Κώστα Τσολακίδη.

Σε δηλώσεις του, χθες, ο κ. Χατζηδιάκος ανέφερε, καταρχήν, ότι μέχρι τώρα έχει κάνει κάποιες κινήσεις για το θέμα αυτό και έχει έρθει σε συνεννόηση με τους πανεπιστημιακούς, ενώ είχε υπόψη του και τις προσπάθειες που είχαν γίνει από την προηγούμενη κυβέρνηση.
Σύμφωνα με τον ίδιο, έχουμε αυτή τη στιγμή, το Παιδαγωγικό Τμήμα, το Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών και το Τμήμα Νηπιαγωγών στη Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών και την προηγούμενη φορά είχε τεκμηριωθεί ότι μπορεί ως τέταρτο τμήμα να γίνει αυτό του Τουρισμού.

Στη συνέχεια, έκανε γνωστή την πρόθεσή του, την ερχόμενη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου, στις 11:00 το πρωί, να κάνουν μία συνάντηση στην αίθουσα του δ.σ., στην οποία θα προσκληθούν οι βουλευτές, ο Περιφερειάρχης, οι πανεπιστημιακοί, οι Προέδροι των τριών Τμημάτων, η κοσμήτορας και ο Διευθυντής του ΕΟΤ κ. Αγαπητός Ξάνθης. Επίσης, στη συνάντηση αυτή θα κληθούν και οι αυτοδιοικητικοί, πρώην και νυν όπως είπε, όπως και οι επικεφαλής των παρατάξεων του δ.σ. Χθες, μάλιστα, ο κ. Χατζηδιάκος επρόκειτο να έχει τηλεφωνική επικοινωνία με τους βουλευτές της περιοχής μας για να τους καλέσει, πλην του κ. Γάκη ο οποίος δήλωσε ότι θα συμμετάσχει.

Στόχος του Δημάρχου είναι να υπάρξει ένα κοινό μέτωπο και να συντονιστούν όλες οι ενέργειες που γίνονται μετά τη γνωστοποίηση της απόφασης της Συγκλήτου. Όπως είπε, αυτή τη στιγμή, υπάρχει ένα κείμενο από τον Δήμο, ένα κείμενο που είχε υποβάλει παλαιότερα ο βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Μάνος Κόνσολας και ένα κείμενο του Παιδαγωγικού Τμήματος που το υπέγραψαν όλοι οι καθηγητές.

Σήμερα το πρωί αναμένεται να έχει συνάντηση με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου κ. Ιωάννη Σεϊμένη και ξανά με τον κ. Ξάνθη, προκειμένου να συζητήσει το θέμα σε επίπεδο τεχνοκρατών ενώ θα ενημερώσει σχετικά και το δ.σ. στη συνεδρίασή του σήμερα το μεσημέρι. Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος παρέθεσε ορισμένα μόνο από τα πλεονεκτήματα της Ρόδου για να γίνει η Τουριστική Σχολή εδώ λέγοντας:

«Θεωρώ ότι τα επιχειρήματα που υπάρχουν είναι γραμμένα σε κείμενα, συνηγορούν όλα στην ίδρυση του Τμήματος στη Ρόδο-υπάρχει μία αντίθετη άποψη που δημοσιεύτηκε σύμφωνα με την οποία τα κριτήρια θα πρέπει να είναι επιστημονικά και όχι άλλα. Εμείς, όμως, λέμε ότι η Ρόδος σαν τουριστικός προορισμός ίσως είναι η μόνη περιοχή στην Ελλάδα που έχει αυτό το brand name που θα προσελκύει φοιτητές όχι από τον Ελλαδικό χώρο, από το Μεσογειακό χώρο.

Δεύτερον, έχει τις δυνατότητες από πλευράς υποδομών σε αντίκρουση αυτού που λένε ότι οι εφοπλιστές δίνουν ακίνητα ή κτίρια στη Χίο».

Είπε, ακόμη, ότι η δυναμική της Ρόδου σε σχέση με τη Χίο είναι τεράστια καθώς η πρώτη μετά βίας έχει τρεις χιλιάδες κλίνες και πανεπιστήμιο δεν είναι μόνο η θεωρία αλλά και η πρακτική άσκηση και η δυνατότητα απασχόλησης αφού μέσα από το Τμήμα Τουρισμού οι φοιτητές, αυτόματα, θα μπορούν να κάνουν την πρακτική τους και να απορροφούνται στις 200 χιλιάδες κλίνες ή τα 150 μεγάλα ξενοδοχεία. Έτσι, στελέχη διευθυντικά, υψηλού επαγγελματικού επιπέδου πλέον στον τουρισμό, θα είναι εκείνα που θα διαπραγματεύονται με τους μεγάλους tour-operators. Εκτός από αυτό, όμως, θεωρείται ότι μια τέτοια Σχολή στη Ρόδο θα έχει μεγάλη ζήτηση.

«Όλα αυτά συνηγορούν στο να τεκμηριώσουμε την πρότασή μας. Όμως, είναι απόφαση κυβερνητική, στο Υπουργείο Παιδείας, που σημαίνει ότι η βοήθεια των κοινοβουλευτικών εδώ είναι τεράστια και είναι και μία μεγάλη ευκαιρία, σε πολιτικό επίπεδο, να συνδέσουν τη θητεία τους με την ίδρυση αυτής της Σχολής που το παλεύουμε είκοσι χρόνια και δεν το καταφέρνουμε», τόνισε ακόμη ο κ. Χατζηδιάκος.

Αναφέρθηκε, ακόμη, και σε μία δική του πρόταση την οποία θα φέρει στο δ.σ. Όπως είπε, λοιπόν, ο Δήμαρχος, υπάρχουν κτίρια όπως η μία πτέρυγα του νοσοκομείου που την έχει επισκεφθεί πολλές φορές και έχει έτοιμα δωμάτια όπου θα μπορούσε να λειτουργήσει σαν εστία. Μία δεύτερη σκέψη του αφορά στο κτίριο του ΙΚΑ που είναι ιδιοκτησία του Ιδρύματος και παρά το πρόβλημα πάρκινγκ στην περιοχή θεωρείται ότι δεν θα υπάρξει επιβάρυνση αφού είναι ελάχιστοι οι φοιτητές που κυκλοφορούν με αυτοκίνητο. Επίσης, υπάρχει και το παλιό ξενοδοχείο «Soleil»που είναι κλειστό εδώ και πέντε χρόνια και θέλει να διερευνήσει εάν υπάγεται στο Υπουργείο Ανάπτυξης ή όχι.

Αυτό μπορεί να γίνει χρηστικό αφού πρόκειται για ένα κτίριο κεντρικότατο (σ.σ. στα “Πλατανάκια)” που βρίσκεται κοντά στην κατωτέρα και την ανωτέρα τουριστική σχολή.

Αυτά ο Δήμαρχος θεωρεί ότι μπορούν και να «δέσουν» και να αξιοποιηθούν ώστε και να κρατήσουμε τις κτιριακές υποδομές αλλά, πάνω απ’ όλα, να έχουμε εδώ ένα τμήμα πανεπιστημιακό που μπορεί να ξεκινήσει, απ’ ότι λένε οι πανεπιστημιακοί, με ένα αριθμό εκατό φοιτητών. Όπως είπε, αυτοί μπορούν να ενσωματωθούν στο πανεπιστήμιο με ένα διδακτικό προσωπικό 7-9 καθηγητών.

«Εγώ πιστεύω ότι μπορούμε να το επιδιώξουμε και να το πετύχουμε και η στήριξη είναι πολύ μεγάλη αυτή τη στιγμή από τους βουλευτές μας», κατέληξε ο κ. Χατζηδιάκος.

Ο κ. Γάκης
Από την πλευρά του, ο βουλευτής τον ευχαρίστησε και είπε: «Ο Δήμαρχος…κήρυξε επιστράτευση. Κανείς δεν δικαιούται να απουσιάζει από δύο μεγάλους στόχους που είναι μπροστά μας: Ο ένας στόχος που θα πρέπει γρήγορα να υλοποιηθεί και να υπηρετηθεί από όλους εμάς είναι η διεκδίκηση της πολιτιστικής πρωτεύουσας που θα γίνει τις επόμενες μέρες.

Ο δεύτερος στόχος είναι η διεκδίκηση αυτού του τμήματος του πανεπιστημίου στο Αιγαίο, ένα ζήτημα που είναι συνεχώς υπό διεκδίκηση και συνεχώς το έχουμε μπροστά μας», και συμπλήρωσε ότι «σ’ αυτή την προσπάθεια ανατροπής αυτής της απόφασης πρέπει όλοι να βάλουμε τα δυνατά μας για να ανατρέψουμε και να πείσουμε ότι η ορθή απόφαση είναι να επιλεγεί η Ρόδος σαν έδρα αυτής της Σχολής για όλους τους λόγους που ανέφερε ο Δήμαρχος».

Δεν παρέλειψε, ακόμη, να δηλώσει ότι βρίσκονται στη διάθεση του Δημάρχου στο θέμα αυτό και θεωρεί ότι πρέπει να γίνει ένας πολύ μεγάλος συντονισμός και κινητοποίηση όλων των φορέων της Ρόδου και της Δωδεκανήσου σ’ αυτή την προσπάθεια της διεκδίκησης. Δεύτερον-συνέχισε-οι βουλευτές πρέπει να είναι παρόντες και διεκδικητικοί προς τα πάνω. Και τρίτον θα πρέπει να έχουν μία συνολική άποψη για το πως θα γίνει η διεκδίκηση.

Έκανε, επίσης, γνωστό ότι ο ίδιος είχε συνάντηση με τον κ. Ξάνθη και κατέληξε σε μία επιστολή που προχθές το βράδυ στάλθηκε στο Υπουργείο Παιδείας και χθες στον Πρύτανη και η οποία είναι στο πλαίσιο που έθεσε ο Δήμαρχος.

«Δηλαδή, ότι τόσα χρόνια η Ρόδος, που έστησε αυτή την υποδομή την τουριστική και που χαρακτηρίζει όλη την τουριστική ανάπτυξη της χώρας μας, νομίζω ότι θα πρέπει να πάρει καινούργια χαρακτηριστικά, καινούργια ενίσχυση μέσα από την επιστημονική τεκμηρίωση ότι οι ανάγκες πια είναι διαφορετικές από τις μέχρι τώρα», κατέληξε ο βουλευτής.

Ο κ. Τσολακίδης
Όπως είπε μετά τη συνάντησή του με τον Δήμαρχο ο κ. Τσολακίδης, η Σύγκλητος έχει επιχειρήματα αλλά πιστεύουν, ειδικά το Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης που πήρε αυτή την απόφαση να διαμαρτυρηθεί, ότι η Ρόδος έχει πολύ περισσότερα προσόντα και πλεονεκτήματα να γίνει ένα Τμήμα του τουρισμού εδώ. Αυτό άπτεται και της μεγάλης υποδομής που υπάρχει στη Ρόδο από πλευράς τεχνογνωσίας για τον τουρισμό, πρακτικής άσκησης των φοιτητών, κάτι που δίνει μία ακαδημαϊκή προσέγγιση στο θέμα, και έχει ένα αριθμό καθηγητών που θα μπορούσαν να βοηθήσουν το νέο Τμήμα να προχωρήσει.

Είναι αλήθεια, σύμφωνα με τον ίδιο, ότι δεν έχουμε εξειδικευμένους καθηγητές για τη Διοίκηση αλλά όταν φτιαχτεί ένα νέο Τμήμα θα πρέπει να πλαισιωθεί με μερικές προσλήψεις καθηγητών.
Ανέφερε, ακόμη, ότι η Ρόδος έχει πολύ μεγάλες υποδομές όσο αφορά στα κτίρια, έχει υποδομή για να βοηθήσει τα υπόλοιπα μαθήματα του Τμήματος, όπως πληροφορική, ψυχολογία κτλ., ανάλογα με το πρόγραμμα σπουδών που θα βγει. Δεν παρέλειψε, ακόμη, να πει ότι το νησί έχει ένα καλό brand name, άρα ένα τέτοιο Τμήμα αμέσως θα είχε μία πολύ ευρεία απήχηση στον κόσμο.

Επίσης, υπάρχει μία πολύ μεγάλη ομάδα ανθρώπων που θα ήθελαν να σπουδάσουν για τον τουρισμό στη Ρόδο και μαζί με τα άλλα πλεονεκτήματα ότι με την πληθώρα τον ξενοδοχείων υπάρχει και μεγάλη δυνατότητα φιλοξενίας για μεγάλα συνέδρια, η πολύ μεγάλη σχέση με τουριστικά γραφεία και ανθρώπους που θα μπορούσαν να συνεργαστούν σε διεθνές επίπεδο και πολλά άλλα πράγματα, δείχνουν ότι έχουμε όλη αυτή τη δυνατότητα. Κλείνοντας ο κ. Τσολακίδης είπε ότι είναι θέμα του Υπουργείου πλέον αφού αυτό έχει τον πρώτο λόγο.

Διαβάστε ακόμη

Συλλυπητήρια δήλωση του Γιάννη Παππά για την απώλεια του Κώστα Κωτικώστα

Αλ. Κολιάδης: Ας μην μας κουνάνε το δάχτυλο και ας μην επικαλούνται τη Δημοκρατία αυτοί που έξι μήνες τώρα αρνούνται να αποδεχτούν τη λαϊκή ετυμηγορία

Επίσκεψη γυναικών από το Κέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης «Κορωνίς»

Ν. Γερονικόλας: Περί πολιτικής ηθικής

Απεργία δικαστικών υπαλλήλων στις 24 Απριλίου

Μαθήματα πυρόσβεσης σε εθελοντές για λήψη πιστοποίησης στη Ρόδο

Να καθαριστούν τα οικόπεδα ζητά η κοινότητα Σορωνής

Ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς Ν. Δωδεκανήσου για την καταγγελία σεξουαλικής παρενόχλησης στη Νίσυρο