Ο Σύλλογος Τηλίων Αμερικής η "Πρόοδος"

Ο Σύλλογος Τηλίων Αμερικής η "Πρόοδος"

Ο Σύλλογος Τηλίων Αμερικής η "Πρόοδος"

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 508 ΦΟΡΕΣ

Από την Δωδεκανησιακή Συλλογική Δράση στην Αμερική

Η Ομογένεια της Αμερικής είναι ένα μωσαϊκό, με ψηφίδες του οι μετανάστες και χρώμα του η κουλτούρα νησιών και χωριών, όπως αυτή εκφράζεται μέσα από τους τοπικούς τους συλλόγους. Χωρίς τους τοπικούς συλλόγους θα σβήσει ο Ελληνισμός της Αμερικής, τουλάχιστον όπως τον ξέρουμε.

Το αρχικό καταστατικό του Συλλόγου (1910)Το αρχικό καταστατικό του Συλλόγου (1910)

Ένας απ' αυτούς τους συλλόγους είναι η "Πρόοδος" των Τηλίων που ιδρύθηκε το 1910 και στα χρόνια που πέρασαν προσαρμόστηκε στο νέο περιβάλλον και στους τρόπους ζωής, αλλά δεν απόκλινε από τους αρχικούς της σκοπούς, που στα πρώτα χρόνια ήταν να βοηθήσουν το νησί τους με έργα κοινής ωφελείας.

Μέσα σ' ένα χρόνο τα μέλη του Συλλόγου ανήλθαν σε 124. Κάθε μέλος κατέβαλε δύο δολάρια για συνδρομή τον μήνα, δηλαδή 24 δολάρια τον χρόνο.Την εποχή που το μεροκάματο του εργάτη ήταν μισό δολάριο και 5 δολάρια ισοδυναμούσαν με μια χρυσή λίρα. Τα χρήματα από τις συνδρομές των μελών και οι εισπράξεις από τις εκδηλώσεις της "Προόδου" προορίζονταν για τις ανάγκες του νησιού.

Το έμβλημα της Το έμβλημα της

Με τον καιρό οι σκοποί άλλαξαν και ο Σύλλογος έστρεψε το ενδιαφέρον του στην διατήρηση της πολιτισμικής κληρονομιάς του νησιού μεταξύ των Τηλιακών της Αμερικής και την διάδοση και προβολή της προς την Δωδεκανησιακή παροικία και σ' όλη την Ομογένεια, ιδιαίτερα προς την νεολαία.

Γι’ αυτό και όλες οι εκδηλώσεις του Συλλόγου (χοροεσπερίδες, παραδοσιακά γλέντια, Halloween parties, Χριστουγεννιάτικα πάρτι, Βασιλόπιττες, αρτοκλασίες, εκδρομές) στρέφονται προς αυτόν τον σκοπό.

Στην τελευταία συνεδρίαση η Γ.Σ. του Συλλόγου ασχολήθηκε με τον προγραμματισμό και την οργάνωση των διαφόρων εκδηλώσεων της "Προόδου".

Το χορευτικό συγκρότημα της Το χορευτικό συγκρότημα της

Το Halloween party προγραμματίστηκε και έλαβε χώρα την Κυριακή 30 Οκτωβρίου στο Σταθάκειον μέγαρο στην Αστόρια, σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Το Χριστουγεννιάτικο πάρτι θα γίνει στις 10 Δεκεμβρίου στο ίδιο μέγαρο.

Επίσης η Γ.Σ. αποφάσισε, όπως η προσεχής χοροεσπερίδα του Συλλόγου πάρει την μορφή παραδοσιακού γλεντιού.

Η σύνθεση του Δ.Σ. της "Προόδου" έχει ως εξής: Πρόεδρος-Κατερίνα Μαυρομιχάλη, αντιπρόεδρος-Στέλλα Μπογιαζή, γραμματέας-Άννα Καράντωνη, βοηθός γραμματέας-Ευαγγελία Καμμά, Ταμίας-Άννα Στρατηγάκη, βοηθός ταμίας-Παντελής Καράντωνης, Μέλη: Πόπη Σπαντοπανάγου, Χρήστος Λαρδούτσος, Γιάννης Παπαντωνίου.

Μανώλης Κασσώτης

Διαβάστε ακόμη

Πέθανε ο Πήτερ Άγγελος, ο Καρπάθιος δικηγόρος που έφτιαξε αυτοκρατορία στις ΗΠΑ

Η 77η Χοροεσπερίδα της κοινότητας Λέρου στην Αμερική

Εορτάστηκε στη Βαλτιμόρη η 76η επέτειος της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου

Την 76η επέτειο της Ενσωμάτωσης της Δωδεκανήσου γιόρτασαν οι Δωδεκανήσιοι στην Αμερική

«Την ουσία να είσαι Έλληνας» γιόρτασαν οι Δωδεκανήσιοι της Μελβούρνης

Εκδήλωση στην Αυστραλία για την Ενσωμάτωση της Δωδεκανήσου

Εκδηλώσεις στο Κονέκτικατ για την επέτειο της Ενσωματώσεως της Δωδεκανήσου με την Ελλάδα

Η κοπή πίτας του Παρροδιακού Συλλόγου στη Νέα Υόρκη