Δήλωση Καπετανά για την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ στα νησιά

Ο Δημήτρης Καπετανάς πρ. Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Αιγαίου και Αναπληρωτής Γραμματέας του ΤΟΜΕΑ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΝΗΣΙΩΤΙΚΩΝ ΧΩΡΩΝ του ΠΑΣΟΚ, με αφορμή την επερχόμενη κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του ΒΑ Αγαίου έκανε την παρακάτω δήλωση:

«Είναι γνωστόν ότι η ειδική μέριμνα του Ελληνικού κράτους για τα νησιά μας είναι Συνταγματική υποχρέωσή του και προβλέπεται στην Ευρωπαϊκή συνθήκη της ΛΙΣΣΑΒΩΝΑΣ.

Έχοντας εργασθεί για την εφαρμογή της ΝΗΣΙΩΤΙΚΟΤΗΤΑΣ ως Γενικός Γραμματέας στο Υπουργείο Αιγαίου το 2003-2004, γνωρίζω ότι η θεσμική αναγνώριση της από την ΕΕ ήταν αποτέλεσμα ενός μακρόπνοου σχεδιασμού και έντονης δράσης της τότε Κυβέρνησης μέσα στα πλαίσια της ΕΕ.
Τα θετικά αποτελέσματα της εφαρμογής των πολιτικών αυτών ήταν ήδη ορατά, στην ζωή των νησιωτών μας, όταν το 2004 το ΠΑΣΟΚ αποχώρησε από την διακυβέρνηση της χώρας.

Σήμερα η εφαρμοζόμενη πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, που χαρακτηρίζεται από την αγνόηση κάθε θέματος της Νησιωτικότητας και ιδιαίτερα στην αντιμετώπιση των αποτελεσμάτων της εισόδου στα νησιά μας μεγάλου πλήθους προσφύγων και οικονομικών μεταναστών και στην νομοθέτηση και εφαρμογή της κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, έχει ήδη καταστροφικά αποτελέσματα.

Η κατάρρευση της τουριστικής βιομηχανίας, η υπολειτουργία των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και η αδυναμία των κρατικών υπηρεσιών ασφάλειας και υγείας ν’ ανταποκριθούν στις νέες πρόσθετες υποχρεώσεις, δημιουργούν πρόβλημα στην οικονομική ανάπτυξη των νησιών μας, ναρκοθετώντας την ευημερία τους και την συνοχή του κοινωνικού ιστού και μάλιστα μέσα σε περιβάλλον επικίνδυνων γεωπολιτικών εξελίξεων στην περιοχή μας.

Συνεχίζοντας να υπηρετώ αταλάντευτα την μακροχρόνια πολιτική μας για την στήριξη των νησιωτών και όσον μου επιτρέπει σήμερα η θέση μου στο πολιτικό γίγνεσθαι, εκφράζω και πάλι την αγωνία μου για την εγκατάλειψη των νησιών μας, στηρίζοντας την ύστατη προσπάθεια όσων αγωνίζονται για την μη εφαρμογή της κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου.

Ειδικά για τα νησιά του ΒΑ ΑΙΓΑΙΟΥ που ήδη έχουν υποστεί τις καταστροφικές συνέπειες της ανεύθυνης Κυβερνητικής πολιτικής των «ανοιχτών συνόρων» και έχουν όλο το δικαίωμα να διεκδικούν την μη κατάργηση του μειωμένου ΦΠΑ, ακόμη και ως ανταποδοτικό μέτρο της δεδομένης πλέον οικονομικής υποβάθμισης τους λόγω της ανάληψης του μεγαλύτερου βάρους που προκάλεσε η προσφυγική κρίση, κάτι που έχει αντιληφθεί όλη η παγκόσμια κοινότητα.

Την αγωνία των νησιωτών και την κριτική του πολιτικού μου χώρου, για την μη λειτουργία των θεσμών εφαρμογής της Νησιωτικότητας, μετέφερε και στην Ελληνική Βουλή με ΕΡΩΤΗΣΗ του ο αρμόδιος βουλευτής της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ Γιώργος Αρβανιτίδης, ζητώντας απ’ τον αρμόδιο Υπουργό να πάρει θέση για την σημερινή εγκατάλειψη των νησιών μας.»