Otto Wagener: ο έμπιστος σύμβουλος του Χίτλερ και τα μέλη της «Ομάδας της Ρόδου»

Otto Wagener: ο έμπιστος σύμβουλος του Χίτλερ  και τα μέλη της «Ομάδας της Ρόδου»

Otto Wagener: ο έμπιστος σύμβουλος του Χίτλερ και τα μέλη της «Ομάδας της Ρόδου»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 776 ΦΟΡΕΣ

Είναι γνωστό πως στο γειτονικό μας νησί, στη Σύμη, τέθηκε η υπογραφή της παράδοσης της γερμανικής δύναμης στα νησιά στις 8 Μαΐου 1945.

Το συμφωνητικό της παράδοσης υπέγραψε ο Γερμανός στρατηγός Otto Wagener, διοικητής των γερμανικών δυνάμεων νοτιοανατολικού Αιγαίου.

Από την πλευρά των Συμμάχων υπέγραψε ο Αγγλος ταξίαρχος J. Moffatt και από ελληνικής πλευράς παρίστατο ο διοικητής του Ιερού Λόχου, συνταγματάρχης Χριστόδουλος Τσιγάντες, αρχηγός της ελληνικής στρατιωτικής αποστολής στα Δωδεκάνησα.

Με τη λήξη του πολέμου, ο Otto Wagener μαζί με άλλους τρεις Γερμανούς, τους:Herbert Nicklas, Walter Mai και Johann Felten κατηγορήθηκαν ως εγκληματίες πολέμου, κυρίως από τους Ιταλούς.
Η τετράδα αυτή ονομάσθηκε “Ομάδα της Ρόδου” επειδή στο νησί της Ρόδου διέπραξαν δολοφονίες δεκάδων ιταλών πολιτών καθώς και Ροδίων.

Η εγκληματική τους δραστηριότητα, εμφανίζεται στην επικαιρότητα, όταν δοθεί αφορμή για απελευθέρωση Γερμανών εγκληματιών πολέμου.

Στην Ελλάδα και στην Ιταλία, αλλά και σε άλλες χώρες είναι ακόμα ζωντανές στη μνήμη οι εικόνες θανάτου, η πείνα, η δυστυχία, η βία από τη βάρβαρη μεταχείριση των Γερμανικών στρατευμάτων.
Γι’ αυτό και αποτελεί πρόκληση να αποφυλακίζονται εγκληματίες πολέμου.

Τον Μάρτιο του 1948, η Ιταλία είχε καταλήξει σε συμφωνία με τις ελληνικές αρχές για την απελευθέρωση ορισμένων ιταλών εγκληματιών πολέμου. Οι ελληνικές αρχές είχαν τονίσει την ανάγκη να κρατηθεί το μυστικό της είδησης για να αποφευχθεί αντίδραση στη δημόσια ζωή.

Τον Σεπτέμβριο του 1950, μια παρόμοια συμφωνία είχε επιτευχθεί μεταξύ Ιταλίας και Γερμανίας.
Τρεις Ιταλοί εγκληματίες πολέμου απελευθερώθηκαν από Γερμανικές φυλακές και απελάθηκαν στην Ιταλία, συμπεριλαμβανομένου και του πρώην στρατηγού Jovanni Ravalli που καταδικάστηκε σε ισόβια στην Αθήνα το 1946 ως εγκληματίας πολέμου επειδή ήταν ο υπεύθυνος για τα αιματηρά αντίποινα εναντίον των ανταρτών και αμάχων Ελλήνων.

Η ανάγκη για μυστικότητα εκδηλώθηκε επανειλημμένα από πολλές ευρωπαϊκές αρχές.
Πολλά γεγονότα δεν μπορούν για πάντα να κρύβονται.....

Η απελευθέρωση των τεσσάρων της “Ομάδας Ρόδου” είχε διαρρεύσει στον ιταλικό Τύπο και είχε έντονες αντιδράσεις κυρίως από την αντιπολίτευση.

Από το 1954, η Ευρώπη και ιδιαίτερα η Ιταλία καταγράφουν Γερμανούς αξιωματικούς διαφόρων βαθμών για εγκλήματα που διέπραξαν σε βάρος άοπλων πολιτών.

Για την εγκληματική δράση του O. Wagener προσπάθησαν ορισμένοι κύκλοι φιλικά προσκείμενοι στο ναζισμό, να την παρουσιάσουν διαφορετικά. Λέγοντας πως δεν είναι ο Ο. Wagener, αλλά άλλος με το ίδιο επώνυμο. Αυτά βέβαια ήταν υπεκφυγές.

Γεγονός είναι πως ο στρατηγός Ο. Wagener καταδικάστηκε από στρατιωτικό δικαστήριο για το “αδίκημα” τις δολοφονίες σε πολίτες της Ρόδου, ιδιαίτερα στους Ιταλούς.

Στη στρατιωτική φυλακή Gaeta, υποβλήθηκε αίτηση χάριτος για το υπόλοιπο της ποινής του. Το μέτρο επιείκειας υλοποιήθηκε με Προεδρικό Διάταγμα (της 15ης Μαΐου 1951 αριθμός 1430) της Ιταλικής Κυβέρνησης.

Το δρόμο αυτόν ακολούθησαν και τα άλλα μέλη της “Ομάδας Ρόδου”: Herbert Nicklas, Walter Mai και Johann Felten.

Στη Ρόδο και στην υπόλοιπη Ελλάδα, είναι νωπές οι μνήμες από τις σφαγές και τους τουφεκισμούς των Γερμανών και με την ενεργό συμμετοχή Ιταλών Φασιστών.

Αρκεί να αναφέρουμε τον τουφεκισμό των Κωσταρίδη και Βρούχου.

Στα υπόγεια του κτηρίου της Στρατιωτικής Δικαιοσύνης στη Ρώμη, υπάρχουν ντουλάπια με 700 περίπου φακέλους (χιλιάδες έγγραφα) που περιέχουν ενδιαφέροντα ντοκουμέντα και αφορούν την Ελλάδα και ιδιαίτερα τη Ρόδο και τα νησιά μας.

Στη Γερμανία υπάρχουν 30 εκατομμύρια φάκελοι με τα 47 εκατομμύρια αρχεία για 17,5 εκατομμύρια πολιτών, που φακελώθηκαν από τους ναζί και τους συνεργάτες τους, όπου κρύβονται οι περισσότερες απαντήσεις για τις ναζιστικές θηριωδίες. Οι Γερμανοί διατηρούσαν φακέλους για όσους κατεδιώχθησαν και συνελήφθησαν από τους ναζί, αλλά και για όσους συνεργάστηκαν με τις αρχές κατοχής.

Ποιός ήταν ο Otto Wagener
Ο γερμανός στρατηγός Otto Wagener, γεννήθηκε στο Ourlach στις 29 Απριλίου 1888 και πέθανε στις 9 Αυγούστου 1971.

Για κάποια περίοδο ήταν ο έμπιστος και ο οικονομικός σύμβουλος του Αδόλφου Χίτλερ.
Γιος βιομηχάνου, αποφοίτησε από το γυμνάσιο και στη συνέχεια έγινε αξιωματικός του στρατού. Το 1916, κατά τη διάρκεια του Α’ Π.Π. προήχθη στο Γενικό Επιτελείο.

Μετά τον Α’ Π.Π. συμμετείχε στο σχεδιασμό εναντίον της πόλης Posen (Πόζναν) της Πολωνάις, αλλά αναγκάστηκε να εγκαταλείψει ορισμένες χώρες για να αποφύγει τη σύλληψη. Μετά την επιστροφή του στη Γερμανία, ήταν ενεργός στις επιχειρήσεις Freikorps.

Το 1929 εντάχθηκε στο Ναζιστικό Κόμμα.

Αρχηγός Επιτελείου Στρατού από τον Οκτώβριο 1929 μέχρι τον Δεκέμβριο 1930.

Το 1933 έγινε μέλος του Ράιχσταγκ. Προηγουμένως και συγκεκριμένα. Το 1931 διεύθυνε το πολιτικό-οικονομικό τμήμα του Ναζιστικού Κόμματος και το 1932 ανέλαβε σημαντικά πόστα από τον Φύρερ.
Κατά τον Β’ Π.Π. ο O. Wagener κατατάσσεται στους μεγάλους αρχηγούς των Ναζί.

Εγραψε ένα βιβλίο, με τίτλο “Χίτλερ: οι αναμνήσεις ενός έμπιστου”. Το έργο του είδε τη δημοσιότητα μετά το θάνατό του έξι χρόνια, το 1977.

Οι ιστορικοί χρησιμοποιούν τα απομνημονεύματά του σε κάποιο βαθμό όταν αναφέρονται στο Τρίτο Ραϊχ.

Του απονεμήθηκε ο Σταυρός των Ιπποτών ή Σιδηρούς Σταυρός, για όσα πρόσφερε όταν ήταν διοικητής της Ρόδου και της Δωδεκανήσου.

Από τον Οκτώβριο του 1944, ο O. Wagener ήταν στην πραγματικότητα ένας commandant Ost-Αιγαίου, Διοικητής του Ανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων των “Ιταλικών Νησιών” και διοικητής της S. Stum-Division Rhodes, η οποία ήταν τόσο σημαντική για τη γερμανική κατοχή του νησιού της Ρόδου και για την παράδοση 35.000 Ιταλών στρατιωτών μετά από άγρια πάλη.

Το Νοέμβριο 1944 έφτασε στη Λέρο. Νοσηλεύτηκε για τρεις μέρες στο Νοσοκομείο της Στρατιωτικής Βάσης της Λέρου.

Συνελήφθη το 1947 και μεταφέρθηκε στην Ιταλία όπου δικάστηκε στη Ρώμη και καταδικάστηκε σε 15 χρόνια σε καταναγκαστικά έργα ως εγκληματίας πολέμου.

ΣΗΜΕΙΩΣΕΙΣ
1. Ο ιστορικός ερευνητής και καθηγητής Philip Focordi, από τα άρθρα του οποίου βασιστήκαμε στο δικό μας σημείωμα, απεκάλυψε ποιά πολιτικά συμφέροντα κρύβονται πίσω από την ελευθερία που δόθηκε στους εγκληματίες.

2. Ο Ο. Wagener πήγε στη Σύμη συνοδευόμενος από τον διοικητή της Γκεστάπο και από τον ιδιαίτερό του γραμματέα.

3. Ο Κουρτ Βαλντχαϊμ ως αξιωματικός πληροφοριών με δράση στη Ρόδο και στην Κω, κατηγορήθηκε για την εκτόπιση Εβραίων από τη Ρόδο και την Κρήτη.

4. Ο Ρέντζο Ρόσσι του Μάριο και της Ερμιόνης ήταν καταπιεστής του Ροδίτη αγρότη.

Γράφει ο Κυριάκος Μ. Χονδρός

Διαβάστε ακόμη

Η Παλιά και η Νέα Αγορά της Ρόδου (Γ' Μέρος)

Η Παλιά και η Νέα Αγορά της Ρόδου (β' μέρος)

Η Παλιά και η Νέα Αγορά της Ρόδου

Η Ρόδος, ο Γρίβας και ο απελευθερωτικός αγώνας της Κύπρου

Δωδεκάνησα: Η Ενσωμάτωση, η ημερομηνία που δεν άλλαξε και μια προσωπική μαρτυρία

Η ιστορία της Αρχαγγελίτισσας Παρασκευής Γιακουμάκη: Στη Στράτα του Προφήτη Ηλία

Σελίδες Ιστορίας: Ο δρόμος των Παθών με τα γλυπτά, ο Σταυρός του Φιλερήμου και η κατάληψη της Μονής στις 20 Σεπτεμβρίου 1947

Τήλος: Οι πρώτοι γάμοι ομοφύλων το 2008, όπως τους έζησαν 3 από τους πρωταγωνιστές τους