Η μνήμη των Παμμεγίστων Ταξιαρχών και του Αγίου Νεκταρίου του θαυματουργού

Γράφει ο πρωτοπρεσβύτερος
Κυριάκος Αναστ. Μανέττας
Κληρικός-Εκπαιδευτικός, εφημέριος ιερού ναϋδρίου Αγίας Ειρήνης-Τριών Ιεραρχών Παν/μίου Αιγαίου

 

Ο μήνας Νοέμβριος αφήνοντας πίσω του τη γενναία μορφή του Αγίου Μυροβλήτη και μεγαλομάρτυρα Δημητρίου, στο τέλος Οκτωβρίου, που είναι το καμάρι της Θεσσαλονίκης και όλου του ελληνισμού μας υποδέχθηκε με τους ιαματικούς Αγίους Αναργύρους από την Ασία και στις 8 Νοεμβρίου κάθε χρόνο η εορτή και σύναξη των Αρχιστράτηγων Αρχαγγέλων Μιχαήλ, Γαβριήλ και όλων των επουρανίων ταγμάτων.

 

Την επόμενη ημέρα 9 Νοεμβρίου εορτάζουμε τον πολύπαθο και θαυματουργό πολιούχο άγιο της Αιγίνας τον επίσκοπο Πενταπόλεως Άγιο Νεκτάριο. Λίγες σκέψεις αφιερώνω στη μνήμη, την προσφορά και την ολοζώντανη παρουσία των Αρχαγγέλων και του Αγίου Νεκταρίου.

Από την Αγία Γραφή και τη ζωή της εκκλησίας μας, γνωρίζουμε, ότι υπάρχουν εννέα τάγματα Αγγελικών τάξεων. Αρχές, Αρχάγγελοι, Άγγελοι, Εξουσίες, Δυνάμεις, Κυριότητες, Θρόνοι, Χερουβείμ και Σεραφείμ.

Το Δέκατο Τάγμα ήτανε του Αυγερινού, του Εωσφόρου, όπου έπεσε, από εγωισμό και φιλαυτία.

Είναι το Τάγμα του Διαβόλου, του Σατανά. Αυτό το Τάγμα αναπληρώνουν σε πνευματικό αγώνα, για να ξαναπάρει τη θέση του με τα άλλα εννέα, το Αγγελικό σχήμα, των μοναχών και μοναζουσών, ανά τους αιώνες.

Από την Αγία Γραφή έχουμε πλειάδα όσα θαύματα και παρεμβάσεις των Αγγέλων σε θαυμαστά και σημαντικά γεγονότα. Πριν τη Δημιουργία του ορατού κόσμου στον Θεό Δημιουργό, τον ύμνησαν φωνές επουράνιες αγγελικών ταγμάτων.

Στη Γέννηση του Χριστού ο Αρχάγγελος Γαβριήλ εμφανίστηκε στην Παναγία με κρίνο, για να της αναγγείλει το θαυμαστό γεγονός της ενανθρώπισης του Χριστού. Στο θαυμαστό γεγονός της Γέννησης στη Βηθλεέμ του Χριστού, αγγελικά τάγματα έψαλλαν στο ουράνιο στερέρωμα το «Δόξα εν Υψίστοις Θεώ και επί γης Ειρήνη εν ανθρώποις ευδοκίας.

Στον Ιερέα και Προφήτη Ζαχαρία, για την Ελισάβετ ότι θα γεννηθεί ο Ιωάννης ο Πρόδρομος Άγγελος ο Γαβριήλ, του μετέφερε το θείο θέλημα.

Αυτά τα λειτουργικά πνεύματα εις διακονίαν αποστελλόμενα, η Αγία μας εκκλησία στις 8 Νοεμβρίου κάθε χρόνο τα τιμά και τα παρουσιάζει μπροστά μας. Τον ψυχοπομπό Αρχάγγελο Μιχαήλ, τον Αγγελιοφόρο Γαβριήλ και όλες τις επουράνιες δυνάμεις.

Στη θυσία του Αβραάμ για τον Ισαάκ Άγγελος παρουσιάστηκε, στον Ιησού του Ναυή, στον Ηλία και αλλού άγγελους απέστειλε ο Θεός στη γη.

Γνωρίζουμε ότι είναι άυλα, χωρίς σώμα, αλλά η παρουσία τους όποτε χρειαστεί είναι ολοζώντανη. Με επίκεντρο τον Μεγαλόχαρο Ταξιάρχη στον Πανορμίτη Σύμης, στον Ταξιάρχη τον γεμάτο από αίματα μαρτύρων Μανταμάδων Μυτιλήνης, μέχρι τον Αρχάγγελο Ρόδου κωμόπολη, τη μικρή Μεσαναγρό, σε όλα τα σημεία της γης, όπου υπάρχουν ορθόδοξοι χριστιανοί έχουμε πανήγυρη νεκρών και ζώντων.

Κοιμητήρια, νεκροταφειακοί ναοί φέρουν το όνομα των Ταξιαρχών και Αρχαγγέλων. Ο καθένας μας έχει ένα φύλακα άγγελο από την ημέρα της γέννησής του. Άλλωστε η εκκλησία μας σε κάθε Ακολουθία, ψάλλει το «Άγγελον ειρήνης πιστόν οδηγόν, φύλακα των ψυχών και των σωμάτων ημών»...

Είναι οι φύλακες Άγγελοί μας, οι προστάτες μας, που ανάλογα με τη ζωή, τον αγώνα τον πνευματικό ή τους ευχαριστούμε ή τους κάνουμε να λυπούνται. Ιδιαίτερα όταν δεν εκκλησιαζόμαστε, που μας περιμένουν όλους εκεί σε κάθε λειτουργία.

Όλες οι λειτουργικές ευχές έχουν μέσα και όλες οι Ακολουθίες, τα Αγγελικά Τάγματα. Υπάρχει ειδική ευχή, που διαβάζεται ειδικά κάθε βράδυ στον φύλακα Άγγελο, στην Ακολουθία του Αποδείπνου, για τον Άγγελό μας.

Πρέπει να τη διαβάζουμε και να την πιστεύουμε για να έχουμε και τον Άγγελό μας πραγματικό φύλακα άγρυπνο από κάθε κακό.

Με τις σκέψεις αυτές ευχόμαστε πολύχρονοι όσοι τιμούν και φέρουν το όνομα των Αγγέλων και Αρχαγγέλων και αιωνία η μνήμη όσων βρίσκονται στην αιωνιότητα.

Ο Άγιος Νεκτάριος
Στις 9 Νοεμβρίου την επομένη των Ταξιαρχών κάθε χρόνο η Εκκλησία μας τιμά, στην Αίγινα, στο νησί που εξόριστος έμεινε ο Άγιος Νεκτάριος και όλη η Ορθοδοξία την αγία μνήμη του.

Το 1846 στη Σηλυβρία της Θράκης, γεννήθηκε ο Αναστάσιος Κεφαλάς, ο μετέπειτα Άγιος Νεκτάριος,

Πήγε στην Κωνσταντινούπολη μετά στη Χίο έγινε μοναχός με το όνομα Λάζαρος και μετά διάκονος πρεσβύτερος και επίσκοπος Πενταπόλεως Νεκτάριος.

Η Αλεξάνδρεια για τη δράση και την αγιότητά του μέχρι Πατριάρχη Αλεξανδρείας τον προόριζε. Αλλά ταπεινός και χωρίς επιδείξεις και να πικράνει κανένα, ήλθε στην Αθήνα, τον βλέπουμε ιεροκήρυκα διευθυντή της Ριζαρείου Σχολής, απλό, ταπεινό επίσκοπο στην Αίγινα, φτιάχνοντας γυναικεία μονή και αδελφότητα της Αγίας Τριάδος, συκοφαντημένος αλλά αγιασμένος έγραψε ύμνους και πολλά εποικοδομητικά βιβλία, ιδιαίτερα πνευματικού και κηρυχτικού περιεχομένου.

Στις 8 Νοεμβρίου 1920 κοιμήθηκε στην Αίγινα και το 1960 αγιοποιήθηκε. Περίλαμπρος ναός βρίσκεται στην Αίγινα και τα τίμια λείψανά του.

Στη Μαλακάσα Μεσογαίας, ο Άγιος Γέροντας Νεκτάριος Βιτάλης έκτισε μεγάλο προσκύνημα και ολοζώντανος ο Άγιος παρουσιάστηκε στον ίδιο και στους συνεργάτες του και τον έσωσε από τον καρκίνο.

Την Κυριακή του 2014 στην ημέρα της μνήμης του στην Αίγινα, μας έκανε σε κινητό ολοζώντανη την εμφάνισή του ανοίγοντας τα μάτια του επιλύοντας προβλήματα, το οποίο έχουμε στο ναό μας στο Πανεπιστήμιο το θαύμα αυτό.

Στην Ηγουμένη γερόντισσα Θεοδοσία της Μονής του στην Αίγινα, σε όλο τον κόσμο, στον Άγιο Νεκτάριο Αρχιπόλεως και Φαληρακίου, στη Δέσποινα Κωστομοίρη που έχει στην Κάτω Ηλιούπολη την πρώτη του εικόνα, σε όσους έχουνε γυναίκες και άνδρες το όνομά του βοήθειά μας, στήριγμα, ευλογία και χαρά στην καθημερινότητα ο Άγιος και θαυματουργός Νεκτάριος Κεφαλάς. Αμήν...