Οι Συμιακοί της Αμερικής γιόρτασαν την Εορτή του Πανορμίτη

Οι Συμιακοί της Αμερικής γιόρτασαν την Εορτή του Πανορμίτη

Οι Συμιακοί της Αμερικής γιόρτασαν την Εορτή του Πανορμίτη

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1788 ΦΟΡΕΣ

Κοντά στην παράδοση

Όσο πλησιάζει η 8η Νοεμβρίου, ο Συμιακός, όσο μακριά κι αν βρίσκεται από την Σύμη, με τη σκέψη του βρίσκεται κοντά στην Σύμη και στον Πανορμίτη. Ίσως αυτός είναι ο λόγος, που οι περισσότεροι παροικιακοί σύλλογοι των αποδήμων Συμιακών της Ελλάδας και του εξωτερικού ονομάζονται "Πανορμίτης" ή "Ταξιάρχης". Έτσι και εδώ στην Αμερική, όταν πριν από ένα αιώνα (το 1916), οι Συμιακοί του Cambell OH ίδρυσαν τον πρώτο Συμαϊκό σύλλογο στην Αμερική τον ονόμασαν "Πανορμίτη".

Σ' ένα προάστειο του Buenos Aires της Αργεντίνας, το Remedios de Escalada, στις αρχές του περασμένου αιώνα, Συμιακοί μετανάστες έκτισαν την πρώτη Ελληνορθόδοξη εκκλησία στη Νότιο Αμερική, την οποία ονόμασαν San Miguel de Panormita, εις ανάμνηση του πολιούχου της Σύμης.

Στο Sydney της Αυστραλίας ο εκεί Συμιακός σύλλογος "Ταξιάρχης" γιορτάζει την ημέρα της γιορτής του Πανορμίτη στην εκκλησία της Αγίας Τριάδας. Στο διάστημα της λειτουργίας και την περιφορά της εικόνας, οι κωδωνοκρουσίες της εκκλησίας αντικαθίστανται με μαγνητοφωνημένους ήχους από τις καμπάνες του Πανορμίτη.

Τα πεντάρτια με την εικόνα του ΠανορμίτηΤα πεντάρτια με την εικόνα του Πανορμίτη


Από το 1925-60, που υπήρχε ανθούσα Συμαϊκή παροικία στο Βελγικό Κογκό, οι Συμιακοί που έμεναν στην Κασέγκα έφτιαξαν μια μικρή εκκλησία, την οποία ονόμασαν Πανορμίτης. Κάθε Κυριακή και γιορτή, οι Συμιακοί της περιοχής συγκεντρώνονταν στην εκκλησία και έψαλαν σχετικές ψαλμωδίες, ύμνους και τροπάρια και μια φορά τον χρόνο, στην γιορτή του Πανορμίτη, έφερναν παπά από το Λεοπολβίλ, για να κάνει την Θεία λειτουργία.

To 1975, βρισκόμενος σε διακοπές στο Dytona Beach FL, σταμάτησα σ' ένα φημισμένο εστιατόριο θαλασσινών. Μπαίνοντας στο parking, με έκπληξη, μου είδα ένα κότερο παρκαρισμένο με την ονομασία "Σύμη". Η έκπληξη μου μετετράπει σε συγκίνηση, όταν μπαίνοντας στο εστιατόριο είδα πάνω στο τοίχο, για διακόσμηση, μια σωσίβιο κουλούρα καϊκιού με το όνομα "Πανορμίτης". Το εστιατόριο ήταν του συμπατριώτη μας Σωτήρη Κωνσταντινίδη, ο οποίος το ίδιο βράδυ με κάλεσε για δείπνο στο σπίτι του.

Συνεχίζοντας την ίδια παράδοση, ο Συμαϊκός Σύλλογος "Αίγλη", που εδρεύει στη Νέα Υόρκη, γιόρτασε την καθιερωμένη γιορτή του Πανορμίτη με αρτοκλασία στην εκκλησία της Αγίας Αικατερίνης στην Αστόρια, ιερουργούντων των ιερέων Αναστασίου Πουράκη (από την Νίσυρο) και Βασιλείου Λούρου. Ο πάτερ Αναστάσιος περιέγραψε την πρώτη του επίσκεψη στη Μονή του Πανορμίτη, όταν ήταν 11ετής, αναφέρθηκε στο ιστορικό της Μονής και στη θαυματουργή εικόνα του Ταξιάρχη.

Η πρόεδρος  με αξιωματούχους  και μέλη  της Η πρόεδρος με αξιωματούχους και μέλη της


Την Θεία λειτουργία και αρτοκλασία παρακολούθησε η πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Ευαγγελία Καμμά, με σύσσωμο το ΔΣ και τα μέλη του Συλλόγου. Επίσης παρευρέθηκε ο πρόεδρος της κοινότητας του Αγίου Δημητρίου και Αγίας Αικατερίνης Μανώλης Δρίτσας, ο οποίος έχει καταγωγή από την Πάτμο, και πολλοί άλλοι Δωδεκανήσιοι και αντιπρόσωποι των αδελφών Δωδεκανησιακών συλλόγων.
Μετά το τέλος της λειτουργίας και αρτοκλασίας, ακολούθησε η καθιερωμένη δεξίωση στο κατάμεστο χολ της εκκλησίας. Προς τους παρευρεθέντας ο Σύλλογος πρόσφερε τα φημισμένα Συμιακά "ακούμια", άλλα παραδοσιακά εδέσματα, καφέ και αναψυκτικά.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις της "Αίγλης", προς τιμή του Πολιούχου της Σύμης, θα ολοκληρωθούν με την ετήσια χοροεσπερίδα του Συλλόγου που θα γίνει το Σάββατο 12 Νοεμβρίου στο Terrace in the Park στο Flushing της Νέας Υόρκης, με την ορχήστρα του Νίκου Σοφού. Θα χορέψει το χορευτικό του Συλλόγου με Συμιακούς παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια.

Στο χολ της εκκλησίας  ο Σύλλογος πρόσφερε  παραδοσιακά εδέσματα,  καφέ και αναψυκτικάΣτο χολ της εκκλησίας ο Σύλλογος πρόσφερε παραδοσιακά εδέσματα, καφέ και αναψυκτικά


Η σύνθεση του ΔΣ της "Αίγλης" έχει ως εξής: Πρόεδρος-Ευαγγελία Καμμά, Αντιπρόεδρος-Άλεξ Κωνσταντόπαις, Γεν. Γραμματέας-Αικατερίνη Ζουρούδη, Ειδ. Γραμματέας-Σεβαστιάνα Βογιαζή, Ταμίας-Μιχάλης Λεβεντέρης, Μέλη: Μαρία Πήλιου, Άννα Λινδιακού-Παύλου, Κυριάκος Κωνσταντόπαις, Ευαγγελία Πλατέλα, Άννα Σεμερζάκη, Κωσταντίνος Τσαβαρής, Ελένη Κωνσταντόπαις-Τσέλιος.

Μανώλης Κασσώτης.

Διαβάστε ακόμη

Τα ερωτήματα που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση προς συζήτηση στη Συνεδρίαση Λογοδοσίας της περιφέρειας

Ολοκλήρωση έργων αντιπλημμυρικής – αντιδιαβρωτικής προστασίας στη Ρόδο

Δράση “Explore the Aegean ΙΙ” από την Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου

Αλέξανδρος Κολιάδης: Η επέκταση του γηπέδου και η αύξηση χωρητικότητας του Κλειστού Γυμναστηρίου της Καλλιθέας, είναι μόνο η αρχή!

Εκπτώσεις σε ακτοπλοϊκά και αεροπορικά εισιτήρια για τη μετάβαση αναπληρωτών εκπαιδευτικών στον τόπο μόνιμης διαμονής τους για τις εορτές του Πάσχα

Ενημερωτική δράση της Κινητής Μονάδας Ρόδου του ΚΕΘΕΑ ΑΡΙΑΔΝΗ ενόψει των εορτών του Πάσχα

Με προσωπική παρέμβαση του Δημάρχου Ρόδου κ. Κολιάδη, ανοίγεται επιτέλους ο δρόμος για την ευρωπαϊκή πορεία του Κολοσσού Η Ηotels Collection

Τα... μποφόρ φύσηξαν ταλαιπωρία και ακυρώσεις πτήσεων στα νησιά μας