Σαντορινιός: στόχος είναι να εφαρμοστεί η ρήτρα νησιωτικότητας

Σαντορινιός: στόχος είναι να  εφαρμοστεί η ρήτρα νησιωτικότητας

Σαντορινιός: στόχος είναι να εφαρμοστεί η ρήτρα νησιωτικότητας

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 470 ΦΟΡΕΣ

Ανέλαβε χθες και επισήμως τα καθήκοντά του

Σε φορτισμένο κλίμα, από τον απερχόμενο υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Θ. Δρίτσα, πραγματοποιήθηκε χθες στο κτίριο του υπουργείου στην Ακτή Βασιλειάδη, στον Πειραιά, η τελετή παράδοσης παραλαβής στον νέο υπουργό, Παναγιώτη Κουρουμπλή.

«Η αποχώρησή μου δεν είναι εθελούσια, όπως γράφτηκε σε δημοσιεύματα του Τύπου, αν και ήξερα κάθε στιγμή που εργαζόμουν σε αυτό το υπουργείο ότι μπορεί και να είναι η τελευταία», τόνισε ο κ. Δρίτσας, ο οποίος δεν προχώρησε σε απολογισμό του έργου του, αλλά έκανε ειδική αναφορά σε εκκρεμότητες που απομένει να υλοποιηθούν, όπως το νομοσχέδιο για την αναδιάρθρωση του ακτοπλοϊκού δικτύου και τη νησιωτικότητα. Προέτρεψε τον νέο υπουργό και υφυπουργό να κάνουν δεύτερο σπίτι τους το υπουργείο, δηλώνοντας ότι «αυτό το υπουργείο, για να σου δώσει χαρά και ικανοποίηση, πρέπει να το παντρευτείς».

Ο απερχόμενος υπουργός αναφέρθηκε στην επιτυχημένη, από πλευράς Λιμενικού, διαχείριση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών, αλλά και στη διατήρηση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής ναυτιλίας σε παγκόσμιο επίπεδο.

Ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Νεκτάριος Σαντορινιός, ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό για την εμπιστοσύνη που του έδειξε με την ανάθεση του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου, αλλά και τον απερχόμενο υπουργό Ναυτιλίας για το έργο που αφήνει πίσω του και έχει δώσει έντονα το στίγμα μίας ρεαλιστικής διακυβέρνησης, με ήθος και προοπτική.

«Σε αυτήν την κατεύθυνση θα προσπαθήσω να κινηθώ, ελπίζοντας να φανώ αντάξιος της κληρονομιάς και των ευθυνών που μας παραδίδει σήμερα ο Θ. Δρίτσας», πρόσθεσε, ενώ χαρακτήρισε τον νέο υπουργό, Παναγιώτη Κουρουμπλή, ιδιαίτερα έμπειρο και διορατικό, πιστεύοντας, όπως είπε, ότι ο συνεργασία μαζί του θα είναι εποικοδομητική και παραγωγική.

Επίσης, ο κ. Σαντορινιός υπογράμμισε ότι το συγκεκριμένο υπουργείο έχει ξεχωριστή πολιτική θεματική, με στόχο τη διασύνδεση των εφαρμοσμένων πολιτικών με τις ανάγκες των νησιών.

«Τα νησιά μας είχαν πολύ καιρό αφεθεί στο έλεος των αρνητικών επιπτώσεων της νησιωτικότητας. Αντικρουόμενες πολιτικές, που υπαγορεύονταν από διάφορα συμφέροντα, έχουν προκαλέσει την έλλειψη στοιχειωδών υποδομών στα νησιά και έχουν φέρει τους κατοίκους σε θέση ώστε να αισθάνονται πολίτες δεύτερης κατηγορίας» συμπλήρωσε.

«Στόχος της κυβέρνησης, μέσω της δημιουργίας του συγκεκριμένου χαρτοφυλακίου, είναι να ακουστούν οι νησιώτες και να υπάρξει μία ολοκληρωμένη προσπάθεια για την αναβάθμιση των νησιών και την εφαρμογή της ρήτρας νησιωτικότητας- έτσι όπως προστάζει το Σύνταγμα της χώρας αλλά και το αντίστοιχο ευρωπαϊκό.

Μαζί με τους νησιώτες θα χαράξουμε ενιαία και στοχευμένη πολιτική, που θα ξεκινά από τη βελτίωση της καθημερινότητάς τους και θα προχωρά σε πρακτικά μέτρα ενίσχυσης της οικονομικής τους δραστηριότητας και θα καταλήγει στο σχεδιασμό των μικρών ή μεγάλων έργων υποδομής», τόνισε.

ΕΧΩ ΣΥΝΑΙΣΘΗΣΗ ΤΩΝ ΕΥΘΥΝΩΝ
Με έντονη τη συναίσθηση της ευθύνης και των δυσκολιών που θ’ αντιμετωπίσει, αναλαμβάνει τα καθήκοντά του στο υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, ο Δωδεκανήσιος υφυπουργός Νεκτάριος Σαντορινιός.

«Η νησιωτική πολιτική είναι πολύ δύσκολο κομμάτι, ιδίως στα χρόνια του μνημονίου που έχει ατονήσει» δήλωσε χθες στην ΕΡΤ Ρόδου, προσθέτοντας ότι η αγωνία τόσο του ιδίου όσο και του πρωθυπουργού είναι η αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των νησιωτών.

Αναφερόμενος στην κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ από 1ης Ιανουαρίου, τόνισε ότι θα καταβληθεί προσπάθεια ώστε αυτή ν’ ανασταλεί για κάποιο διάστημα, έως ότου ολοκληρωθεί η συζήτηση για τα αντισταθμιστικά μέτρα, που κυρίως θ’ αφορούν τη φορολογική διευκόλυνση των νησιωτών.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΓΑΚΗ
«Με τη βεβαιότητα ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα θα δώσει ισχυρή ώθηση στην αντιμετώπιση των προκλήσεων που είναι μπροστά μας, θα ήθελα να συγχαρώ το Νεκτάριο Σαντορινιό για την ανάληψη του υφυπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και να του ευχηθώ καλή και αποτελεσματική δουλειά στη νέα θέση ευθύνης.

Με την ευκαιρία του ανασχηματισμού, θέλω να σημειώσω τη συνέπεια και τη συνέχεια της στοχο-προσήλωσης της Κυβέρνησης στην εφαρμογή της «Νησιωτικότητας» για την επίλυση των προβλημάτων των νησιωτών και την αναπτυξιακή προοπτική του Αρχιπελάγους.

Προς την κατεύθυνση αυτή, είμαι βέβαιος, ότι τόσο μέσα από το σημαντικό διάλογο και τη συνεργασία για την προώθηση κρίσιμων αναπτυξιακών θεμάτων για τα νησιά μας μέσα στην κοινωνία, αλλά και μέσα από τις διαδικασίες διαβούλευσης στην αρμόδια Υποεπιτροπή Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών της Βουλής, θα έχουμε τη δυνατότητα κοινών δράσεων προς όφελος της Νησιωτικής Ελλάδας.»

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΙΩΝ
Σε επιστολή της προς τον κ. Σαντορινιό η Ομοσπονδία Δωδεκανησιακών σωματείων Αθηνών-Πειραιώς, αναφέρει τα εξής:

«Με την ευκαιρία της ανάληψης των νέων σας καθηκόντων, ως Υφυπουργός Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής, επιθυμούμε να σας εκφράσουμε τα συγχαρητήριά μας και να σας ευχηθούμε υγεία, προσωπική και οικογενειακή ευτυχία.

Είμαστε βέβαιοι ότι θα συνεχίσετε τις προσπάθειές σας με τον ίδιο ζήλο, όπως ήδη το κάνατε ως εκλεγμένος βουλευτής Δωδεκανήσου, προσφέροντας πολύτιμη βοήθεια στους απανταχού συμπατριώτες μας και συμβάλλοντας καθοριστικά στην επίλυση των προβλημάτων των νησιών μας.

Εκ μέρους όλων των μελών του ΔΣ, αλλά και των συμπατριωτών της παροικίας μας, ευχόμαστε ολόψυχα, καλή επιτυχία στο έργο σας.

Με τιμή
Ο Πρόεδρος
Γιάννης Φραγκούλης
Η Γεν. Γραμματέας
Παραδεισούλα Βασιλάκη».

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΕΡΟΥ
Σε επιστολή του προς τον κ. Σαντορινιό ο δήμαρχος Λέρου αναφέρει τα εξής:
«Αξιότιμε κε Υπουργέ,
Φίλε Νεκτάριε,

Με την παρούσα επιστολή επιθυμώ να σε συγχαρώ εκ μέρους του Δημοτικού Συμβουλίου Λέρου κι εμού προσωπικά, για την ανάληψη των νέων καθηκόντων σου, ως Υφυπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και να σου ευχηθώ μια γόνιμη θητεία στην κρίσιμη περίοδο που περνά η Πατρίδα μας και κατ’ επέκταση τα νησιά μας.

Ειδικότερα σου εύχομαι καλή δύναμη και κάθε επιτυχία στο ομολογουμένως δύσκολο έργο σου, προσβλέποντας στη συνεχή συνεργασία μαζί σου για το καλό της Πατρίδας και του Δήμου Λέρου, ώστε να αντιμετωπίσουμε από κοινού τις προκλήσεις της δύσκολης αυτής εποχής, με την ελπίδα ότι οι νησιωτικές πολιτικές θα γίνουν πράξη και δεν θα μείνουν στα λόγια.

Ο Δήμος Λέρου με τεκμηριωμένο τρόπο είναι πρόθυμος να συνδράμει το έργο σου και για τον σκοπό αυτό προσεχώς θα αιτηθούμε συνάντηση μαζί σου.

Με εκτίμηση,
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΛΕΡΟΥ
Κόλιας Μιχαήλ».

Διαβάστε ακόμη

Συνάντηση του Μάνου Κόνσολα με πολίτες, τον Δήμαρχο και δημοτικούς Συμβούλους της Σύμης

Κοινοβουλευτική Αναφορά του Βασίλη Α. Υψηλάντη για να συμπεριληφθεί η Πάτμος στα νησιά της Express Visa

Συνάντηση του Μάνου Κόνσολα με εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης για το πρόβλημα της διάβρωσης των ακτών

Σε Κάλυμνο, Ρόδο και Κω ο Βουλευτής Βασίλης Α. Υψηλάντης

Μ. Kόνσολας: «6 προτάσεις αναβάθμισης της Σχολής Δυτών Καλύμνου»

Γ. Παππάς: Αδιάκοπος αγώνας υπέρ των νησιωτών για τη διασφάλιση του υπέρτατου αγαθού, της υγείας

Ερώτηση 16 βουλευτών ΣΥΡΙΖΑ για την ανάγκη ίδρυσης Ιατρικού Συλλόγου Καρπάθου και Κάσου

Συνάντηση Μίκας Ιατρίδη με τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν, κ. Fariz Rzayev