Σε κάθειρξη 157 ετών δικάστηκε Ουκρανός για μεταφορά προσφύγων

Συνολική ποινή κάθειρξης 157 ετών και φυλάκιση ενός μηνός καθώς και χρηματικό πρόστιμο ύψους 162.500 ευρώ επιβλήθηκε χθες από το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου σε 30χρονο Ουκρανό, κατηγορούμενο για την μεταφορά 153 παράτυπων μεταναστών πέρυσι το καλοκαίρι στη Σύμη.

Πιο συγκεκριμένα, ο 30χρονος κρίθηκε ένοχος για την μεταφορά των μεταναστών χωρίς τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου και μόνο για την μία φορά (19 Αυγούστου 2015) και ένοχος για παράνομη είσοδο στη χώρα.

Για τις πράξεις αυτές του επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 5 ετών και χρηματικό πρόστιμο 10.000 ευρώ για κάθε μεταφερόμενο και 3 μήνες φυλάκιση και 1500 ευρώ για την παράνομη είσοδο, δηλαδή κατά συγχώνευση 157 έτη κάθειρξης, και ένα μήνα φυλάκισης (εκτιτέα τα 25 έτη) και 162.500 ευρώ χρηματικό πρόστιμο, με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.
Συνήγορος υπεράσπισης παραστάθηκε ο κ. Κώστας Αβδελής.

Στην ίδια υπόθεση κατηγορούνταν και ένας 60χρονος από την Ουκρανία, για τον οποίο το δικαστήριο κάνοντας δεκτούς τους αυτοτελείς ισχυρισμούς της συνηγόρου υπεράσπισης κ. Χρυσής Χρυσοχού, αποφάσισε την αθώωση του τόσο για την πράξη της μεταφοράς των αλλοδαπών όσο και της παράνομης εισόδου στη χώρα.

Για τους δύο Ουκρανούς όλα ξεκίνησαν στις 19 Αυγούστου 2015 περίπου στις 2 το μεσημέρι όταν οι Λιμενικοί στην Σύμη εντόπισαν ένα ύποπτο ξύλινο ιστιοφόρο σκάφος σημαίας Τουρκίας στην θαλάσσια περιοχή της Μαραθούντας και το έθεσαν σε διακριτική παρακολούθηση.

Μετά από λίγη ώρα, οι δύο αλλοδαποί κυβερνήτες αφού προσέγγισαν σε βραχώδη περιοχή στην Μαραθούντα με το σκάφος, άρχισαν να αποβιβάζουν τους παράτυπους μετανάστες.

Άμεσα από το Λιμεναρχείο Σύμης στήθηκε επιχείρηση από ξηρά και θάλασσα και εντοπίστηκαν οι 153 αλλοδαποί καθώς και οι δύο Ουκρανοί διακινητές.

Σύμφωνα με πληροφορίες οι Σύριοι μεταφερόμενοι δήλωσαν στους λιμενικούς ότι το ταξίδι τους ξεκίνησε από το Μαρμαρίς της Τουρκίας και για αυτό πλήρωσαν το ποσό των 3000 ευρώ έκαστος, ενώ αναγνώρισαν και τους δύο Ουκρανούς ως τα άτομα που τους μετέφεραν με το σκάφος στη χώρα μας.

Σε ότι αφορά τους αλλοδαπούς διακινητές σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, εξεταζόμενοι από τους λιμενικούς φέρονται να αποδέχτηκαν την πράξη τους και μάλιστα παραδέχτηκαν ότι είχαν κάνει το ίδιο και δύο ημέρες νωρίτερα, δηλαδή στις 17 Αυγούστου 2015 οπότε και μετέφεραν από τα τουρκικά παράλια άλλα 100 άτομα τα οποία είχαν συλληφθεί από τις διωκτικές αρχές της Σύμης.
Σε ότι αφορά την προηγούμενη μεταφορά ο μεν 60χρονος φερόταν να είχε λάβει το ποσό των 2000 ευρώ και ο 30χρονο το ποσό των 500 ευρώ.

Και άλλες καταδίκες
Ένοχος κρίθηκε χθες από το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου 54χρονος Τούρκος ο οποίος συνελήφθη πριν από ένα χρόνο για την μεταφορά 71 μεταναστών και προσφύγων στην Καλόλιμνο της Καλύμνου.

Το δικαστήριο επέβαλλε ποινή φυλάκισης 2 ετών και χρηματικό πρόστιμο 5000 ευρώ για κάθε μεταφερόμενο καθώς και 3 μήνες φυλάκιση για παράνομη είσοδο στη χώρα, δηλαδή κατά συγχώνευση 37 χρόνια και ένα μήνα φυλάκιση (εκτιτέα τα 10) καθώς και χρηματικό πρόστιμο 40.000 ευρώ με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Η σύλληψη του 54χρονου Τούρκου έγινε όταν στη μία και 20 τα ξημερώματα της 19ης Νοεμβρίου 2015 πλωτό του Λιμενικού εντόπισε ιστιοφόρο σκάφος κοντά στην Καλόλιμνο να επιβαίνουν σε αυτό 71 αλλοδαποί, οι οποίοι είχαν ξεκινήσει το ταξίδι τους από τα τουρκικά παράλια.

Επίσης το ίδιο δικαστήριο επέβαλλε συνολική ποινή φυλάκισης 11 ετών και ενός μηνός καθώς και χρηματικό πρόστιμο 21.000 ευρώ με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη σε 40χρονο Τούρκο για την μεταφορά 12 αλλοδαπών από τα τουρκικά παράλια στο Φαρμακονήσι.

Ο εντοπισμός του Τούρκου διακινητή με τους αλλοδαπούς είχε γίνει στις 19 Σεπτεμβρίου 2015 στις 7.30 το πρωί από Λιμενικούς οι οποίοι και προέβησαν στις συλλήψεις.

Στο εδώλιο του Μονομελούς Εφετείου επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου κάθισε χθες και 23χρονος Τούρκος κατηγορούμενος ότι μαζί με ανήλικο αλλοδαπό μετέφεραν 14 αλλοδαπούς πέρυσι τον Νοέμβριο στη Ψέριμο.

Ο 23χρονος Τούρκος κρίθηκε ένοχος από το δικαστήριο και καταδικάστηκε σε συνολική ποινή φυλάκισης 8 ετών και 9 μηνών και χρηματικό πρόστιμο 11.500 ευρώ με την έφεση να μην έχει αναστέλλουσα δύναμη.

Πιο συγκεκριμένα, στον εντοπισμό και τη σύλληψη 14 αλλοδαπών προσφύγων καθώς και των δύο αλλοδαπών διακινητών τους, είχαν προχωρήσει στη μία και 10 τα ξημερώματα στις 24 Νοεμβρίου 2015, στελέχη του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής στην Ψέριμο.

Όπως έγινε γνωστό, περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά της Ψερίμου, πολυεστερικό ταχύπλοο σκάφος από το οποίο είχαν νωρίτερα αποβιβαστεί στο νησί οι αλλοδαποί επιβάτες.

Στο εν λόγω σκάφος επέβαιναν οι δύο αλλοδαποί χειριστές - διακινητές, ηλικίας 23 και 18 ετών αντίστοιχα, οι οποίοι αφού μεταφέρθηκαν στο λιμάνι της Καλύμνου συνελήφθησαν, καθώς επίσης και οι 14 αλλοδαποί οι οποίοι στερούνταν νόμιμων ταξιδιωτικών εγγράφων.
Από το Λιμεναρχείο Καλύμνου που διενήργησε την προανάκριση, κατασχέθηκε το ταχύπλοο σκάφος.

Τέλος συνολική ποινή φυλάκισης 7 ετών και 7 μηνών και χρηματικό πρόστιμο 10.500 ευρώ επιβλήθηκε χθες από το Μονομελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου σε 28χρονο Σύριο για την μεταφορά 12 αλλοδαπών στο Φαρμακονήσι τον Σεπτέμβριο του 2015.

Η σύλληψη του 28χρονου Σύριου είχε γίνει στις 19 Σεπτεμβρίου 2016 στις 7.30 το πρωί από Λιμενικούς και με την δικογραφία που σχηματίστηκε παραπέμφθηκε στη δικαιοσύνη.