Η επιτροπή προτίμησε την Ελευσίνα για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Η επιτροπή προτίμησε την Ελευσίνα για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Η επιτροπή προτίμησε την Ελευσίνα για Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1652 ΦΟΡΕΣ

Πικρία προκάλεσε στους κατοίκους του νησιού η απόφαση αυτή

Η Ρόδος μας, δυστυχώς, δεν τα κατάφερε και το «ταξίδι» στο όνειρο της κατάκτησης του πολυπόθητου τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης (ΠΠΕ) για το 2021 σταμάτησε εδώ αφού, χθες, στο Υπουργείο Πολιτισμού, η Επιτροπή ανακοίνωσε την επιλογή της που είναι η πόλη της Ελευσίνας.

Όπως είναι φυσικό, διάχυτη ήταν η απογοήτευση στο Δήμο της Ρόδου αλλά και στους πολίτες όταν γύρω στις 12:30 χθες το μεσημέρι, έφθασαν τα νέα από την Αθήνα τα οποία δεν ήταν τα αναμενόμενα.
Ως γνωστόν οι τρεις ελληνικές πόλεις που είχαν προκριθεί για να πάρουν τον τίτλο ήταν η Ρόδος, η Ελευσίνα και η Καλαμάτα και, τελικά, η Επιτροπή επέλεξε την πόλη της Ελευσίνας.

Η ροδίτικη αντιπροσωπεία βρισκόταν στην Αθήνα από την Πέμπτη οπότε και έγινε η παρουσίαση της κάθε μίας από τις πόλεις-φιναλίστ στην αρμόδια Επιτροπή της Ε.Ε. και τους εμπειρογνώμονες και, χθες το μεσημέρι ανακοίνωσαν την επιλογή τους.

Η απογοήτευση είναι μεγάλη αφού η Ρόδος αλλά και η Δημοτική Αρχή είχε επενδύσει πολλά σ’ αυτό το εγχείρημα, θεωρώντας το αφετηρία για να δοθεί μία άλλη αναπτυξιακή πνοή στο νησί τα επόμενα χρόνια.

Μέχρι και χθες, καθώς τόσο ο Δήμαρχος κ. Φώτης Χατζηδιάκος όσο και ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κ. Τέρης Χατζηιωάννου βρίσκονταν στην Αθήνα ως επικεφαλής της αποστολής, δεν υπήρξε κάποια ανακοίνωση από τη Δημοτική Αρχή, κάτι που αναμένεται να υπάρξει σήμερα, με τον πιο επίσημο τρόπο, από τον Δήμαρχο, στην έναρξη των εργασιών του ετήσιου συνεδρίου της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου.

Η επόμενη ημέρα, όπως και να ‘χει, βρίσκει τη Ρόδο “μουδιασμένη” αφού όλο το προηγούμενο διάστημα υπήρχε μία αισιοδοξία ότι η προσπάθεια θα είχε θετική έκβαση και ότι «το ταξίδι στο φως»-όπως ήταν το σλόγκαν της πρότασής της-θα συνεχιστεί και θα κορυφωθεί το 2021. Κυρίως υπήρχε η αίσθηση ότι η Ρόδος το αξίζει αλλά, σύμφωνα με τους αρμοδίους, είχε καταθέσει και μία «δυνατή» πρόταση.

Το αμέσως επόμενο διάστημα, πάντως, αναμένεται να γίνει και μία εσωτερική διαβούλευση, ίσως και αυτοκριτική, για ποιο λόγο δεν πέτυχε το φιλόδοξο αυτό project. Όπως και να ‘χει, πάντως, η Ρόδος, με τη θέση που εξακολουθεί να κατέχει λόγω της ιστορίας, του πολιτισμού της και όντας ένας από τους πιο δημοφιλής τουριστικούς προορισμούς, πρέπει να συνεχίσει το «ταξίδι» προς την ανάπτυξη και την αναβάθμιση που της αξίζει.

ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ Γ. ΥΨΗΛΑΝΤΗ
Σε δήλωσή του ο κ. Υψηλάντης αναφέρει τα εξής:
«Αν πω ότι δεν με πείραξε, δεν θα είμαι ειλικρινής. Ωστόσο πρέπει να δεχόμαστε τα πράγματα όπως αυτά συμβαίνουν. Κάθε μέρα όλοι μας δίνουμε μικρές ή μεγαλύτερες μάχες. Κάποιες φορές τις κερδίζουμε και αισθανόμαστε δικαίωση κι άλλες φορές τις χάνουμε και βιώνουμε την αίσθηση της αδικίας.

Ακόμα κι αν αρκετές φορές δεν πρόκειται για αδικία αλλά για αποτέλεσμα δικών μας λαθών. Ναι, με πείραξε το ότι δεν πήραμε τον τίτλο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης.
Πιστεύω πως τον αξίζαμε και μπορούσαμε να τον υλοποιήσουμε καλύτερα από τους άλλους. Όμως δεν τον πήραμε. Ας μείνουμε λοιπόν στο δεδομένο κι ας κοιτάξουμε τι μπορούμε να χτίσουμε πάνω σ’ αυτό.

Η διατύπωση ενός σχεδίου με όχημα τον πολιτισμό που θα διαμορφώσει τη σύγχρονη εικόνα της πολιτιστικής μας ταυτότητας και θα επιδιώξει τη διάχυσή της και στην ευρωπαϊκή μας γειτονιά, υπάρχει. Δική μας ήταν η δέσμευση να το υλοποιήσουμε.

Με δικούς μας πόρους, μέσα και συμμετοχή της κοινωνίας. Ο τίτλος βεβαίως θα το επισημοποιούσε και θα το στόλιζε με την απαραίτητη αίγλη, αλλά ελάχιστα θα συνεισέφερε πρακτικά στην υλοποίησή του.

Το ανθρώπινο δυναμικό που δούλεψε το σχέδιο αυτό, επίσης υπάρχει, όπως υπάρχουν κι όσοι το αγκάλιασαν με θέρμη. Και τους αξίζουν πολλά συγχαρητήρια!

Τα δύο αυτά στοιχεία αποτελούν παρακαταθήκη που πρέπει να αξιοποιηθεί. Γιατί τελικά πέραν της αίγλης του τίτλου, το έχουμε ανάγκη. Σύγχρονη πολιτιστική ταυτότητα μιας κοινωνίας δεν είναι μόνο το άθροισμα των πολιτιστικών προγραμμάτων του φακέλου υποψηφιότητας, αλλά εκείνο που θα άφηναν ως τρόπο αντίληψης των πραγμάτων γύρω μας και ως διαμόρφωση αντίστοιχων συμπεριφορών.

Αυτό το τελευταίο το αναφέρω για τους λίγους μεμψίμοιρους, καλοπροαίρετους «μουρμούρηδες» τους λέω εγώ, που δεν αντιλαμβάνονται ότι ο στόχος τελικά ήταν και είναι ακριβώς αυτός.
Με όχημα τον πολιτισμό, ν’ αλλάξουμε τα πάντα γύρω μας. Από το πως διατηρούμε την πόλη και το νησί μας καθαρό -και δεν είναι μόνο δουλειά του δήμου αυτό-, το πως παρκάρουμε, το πως αντιμετωπίζουμε τους τουρίστες μας, το πως εμπορευόμαστε, το πως επιχειρούμε και τόσα άλλα, που συνθέτουν την καθημερινότητα που δεν μας αρέσει και δεν μας αξίζει.

Η ευκαιρία είναι ακόμα στο τραπέζι. Στο χέρι μας είναι να την αξιοποιήσουμε. Αρκεί να γίνει υπόθεση των πολλών και όχι των ολίγων.
Όσο για την Ελευσίνα, της ευχόμαστε καλή επιτυχία στην υλοποίηση του δικού της σχεδίου! Γιατί πολιτισμός και μικροψυχία δεν πάνε μαζί».

Η ΕΠΙΛΟΓΗ
Η Ελευσίνα θα είναι η πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021 μαζί με τo Νόβι Σαντ της Σερβίας και την Τιμισοάρα της Ρουμανίας.
Η ανακοίνωση έγινε το μεσημέρι της Παρασκευής στο υπουργείο Πολιτισμού.
Οι ελληνικές πόλεις που είχαν προκριθεί ήταν η Ελευσίνα, η Καλαμάτα και η Ρόδος.

«Το 2021, η Ελλάδα θα φιλοξενήσει την πολιτιστική πρωτεύουσα της Ευρώπης για τέταρτη φορά μετά την Αθήνα το 1985, τη Θεσσαλονίκη το 1997 και την Πάτρα το 2006» δήλωσε ο Τίμπορ Νάβρατσιτς, επίτροπος αρμόδιος για την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, τη νεολαία και τον αθλητισμό.

Συγχαίροντας την Ελευσίνα για την «επιτυχία» της, ανέφερε επίσης πως ο τίτλος αυτός αποτελεί ευκαιρία για τους επισκέπτες της Ελευσίνας από την Ευρώπη και απ’ όλο τον κόσμο «να γνωρίσουν την πόλη και τα πολιτιστικά αγαθά της» αλλά και «να εκτιμήσουν την πολιτισμική πολυμορφία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και τις κοινές μας αξίες, -πράγμα που είναι σήμερα επιτακτικότερο από ποτέ».

«Όπως έχουν δείξει πολλές προηγούμενες πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης, ο τίτλος μπορεί να αποφέρει σημαντικά μακροπρόθεσμα πολιτιστικά, καθώς και οικονομικά και κοινωνικά οφέλη, που μπορεί να αποκομίσει πλέον και η Ελευσίνα» κατέληξε ο επίτροπος Νάβρατσις.
Σημειώνεται πως οι πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης, ξεκίνησαν το 1985, με πρωτοβουλία της τότε υπουργού Πολιτισμού, Μελίνας Μερκούρη.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής, το αρχικό κίνητρο του θεσμού είναι πιο επίκαιρο από ποτέ: να δώσει στους Ευρωπαίους την ευκαιρία να μάθουν περισσότερα για τον πολιτισμό κάθε χώρας, να απολαμβάνουν την κοινή ιστορία και τις κοινές αξίες τους και να αρχίσει διαπολιτισμικός διάλογος.

Με την πάροδο των ετών, οι πολιτιστικές πρωτεύουσες της Ευρώπης διευρύνθηκαν σε μέγεθος και εμβέλεια και συμβάλλουν στην πολιτιστική, κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη πολλών πόλεων και των γειτονικών τους περιφερειών σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Την τριάδα των Πολιτιστικών Πρωτευουσών της Ευρώπης για το 2021 συμπληρώνουν η πόλη Τιμισοάρα στη Ρουμανία και το Νόβι Σαντ στη Σερβία, μια υποψήφια χώρα για ένταξη στην ΕΕ.
Η πόλη που ανακηρύσσεται «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2021» θα έχει σημαντικά οφέλη από τις διακρατικές συνεργασίες που θα προκύψουν σε πολλούς τομείς και θα αναβαθμιστεί το διεθνές προφίλ της, καθώς για έναν ολόκληρο χρόνο γίνεται το κέντρο του Πολιτισμού της Ευρώπης, η κοιτίδα του πολιτισμού.

Στις ανακηρυχθείσες πόλεις ως «Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης» από το 2010 και μετά απονέμεται βραβείο «προς τιμήν της Μελίνας Μερκούρη», ύψους 1.500.000 ευρώ, ενώ για τα έτη 2014-2020, οι Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης θα χρηματοδοτηθούν από το πρόγραμμα «Δημιουργική Ευρώπη» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Διαβάστε ακόμη

Ρόδος: O όμιλος αστρονομίας «Βενετοκλείου» 1ου ΓΕΛ Ρόδου στο Austin Texas για την ολική εκλειψη ηλίου

Εντεταλμένος Θεμάτων Διακυβέρνησης Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ο γενικός διευθυντής του ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου

Συμπαραστάτη του Πολίτη θα εκλέξει το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου

Στ. Κασσελάκης: Θα επισκεφθεί 26 νησιά του Αιγαίου σε 9 μέρες

Πολλές οι «παρθένες» παραλίες στα Δωδεκάνησα που εντάσσονται στις... απάτητες

Ολοκληρώθηκαν τα αντιπλημμυρικά έργα που χρηματοδότησε η Eurobank

Συλλυπητήρια δήλωση του Γιάννη Παππά για την απώλεια του Κώστα Κωτικώστα

Αλ. Κολιάδης: Ας μην μας κουνάνε το δάχτυλο και ας μην επικαλούνται τη Δημοκρατία αυτοί που έξι μήνες τώρα αρνούνται να αποδεχτούν τη λαϊκή ετυμηγορία