Αρτοποιός από την Κάρπαθο κατηγορούμενος για τοκογλυφία

Αρτοποιός από την  Κάρπαθο κατηγορούμενος για τοκογλυφία

Αρτοποιός από την Κάρπαθο κατηγορούμενος για τοκογλυφία

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1265 ΦΟΡΕΣ

Θα δικαστεί στο Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου

Στο εδώλιο του Πενταμελούς Εφετείου Δωδεκανήσου θα καθίσει αύριο 46χρονος αρτοποιός από την Κάρπαθο κατηγορούμενος για τοκογλυφία.

Η υπόθεση θα εκδικαστεί σε δεύτερο βαθμό σε μία προσπάθεια να μειώσει ή και να εξαφανίσει ο 46χρονος την ποινή των έξι ετών κάθειρξης και το χρηματικό πρόστιμο των 7.000 ευρώ που του είχε επιβληθεί πρωτόδικα από το Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου, τον Οκτώβριο του 2013.

Το δικαστήριο με την απόφασή του αυτή είχε δώσει αναστέλλουσα δύναμη στην έφεση, την οποία άσκησε ο 46χρονος Καρπάθιος και αφέθηκε ελεύθερος. Η έφεση αυτή προσδιορίστηκε να εκδικαστεί αύριο στο Πενταμελές Εφετείο Δωδεκανήσου, με συνηγόρους υπεράσπισης τους κ.κ. Στέλιο Αλεξανδρή και Κώστα Διακονή.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο ο 46χρονος φέρεται να δάνεισε σε δύο αδέλφια που κατοικούν στην Κάρπαθο τον Ιούλιο του 2007 το ποσό των 40.000 ευρώ ως δάνειο για το οποίο με τους τόκους που φέρεται να ζητούσε έφθασε μερικούς μήνες μετά τις 141.000 ευρώ!

Ειδικότερα, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της δικογραφίας τις 40.000 ευρώ που ο αδελφός είχε δανειστεί από τον 46χρονο θα τις αποπλήρωνε έως τις 30-01-2008, ενώ για να διασφαλιστεί η επιστροφή των χρημάτων τα δύο αδέλφια του έδωσαν και εννέα επιταγές συνολικής αξίας 74.000 ευρώ, μαζί με τους τόκους των έξι μηνών.

Βάσει των ίδιων κατηγοριών στις 17 Νοεμβρίου του 2007 ο 46χρονος έδωσε παράταση εξόφλησης του ποσού έως τις 30 Μαρτίου 2008 ωστόσο φέρεται να υποχρέωσε τον κάτοικο Καρπάθου να αναγνωρίσει ότι του οφείλει το ποσό των 104.000 ευρώ.

Και καθώς αυτό συνεχίστηκε, στις 30 Μαΐου 2008, ο 46χρονος φέρεται να εκμεταλλεύτηκε την ανάγκη του συντοπίτη του και να του έδωσε νέα παράταση της προθεσμίας πληρωμής μέχρι τις 30 Ιουνίου 2008 για το ποσό των 126.500 ευρώ, υποχρεώνοντάς τον να καταβάλλει συνολικά το ποσό των 141.200 ευρώ, δηλαδή τόκοι 14.700 ευρώ για ένα μήνα.

Στο δικαστήριο
Κατά την ακροαματική διαδικασία στο Τριμελές Εφετείο επί Κακουργημάτων Δωδεκανήσου, τόσο ο 46χρονος όσο και οι συνήγοροι υπεράσπισης του κ.κ. Στέλιος Αλεξανδρής και Κώστας Διακονής αρνήθηκαν την κατηγορία όπως αυτή αποδίδεται.

Πιο συγκεκριμένα, ο 46χρονος επεσήμανε ότι πράγματι δάνεισε χρήματα στα δύο αδέλφια, τα οποία και είχε την απαίτηση να του επιστρέψουν, όχι με υψηλούς τόκους όπως τον κατηγορούν αλλά ολόκληρα τα ποσά αφού περί αυτού πρόκειται.

Μάλιστα τονίστηκε από τους συνηγόρους του, πως κατά την ακροαματική διαδικασία «αποκαλύφθηκε» πως οι καταγγέλλοντες ουδέποτε κατέβαλαν στον πελάτη τους ούτε ένα ευρώ έστω από το αρχικό κεφάλαιο που τους είχε δανείσει.

Ο 46χρονος τόνισε πως το πρώτο ποσό του δανείου δεν ήταν 40.000 ευρώ όπως αναφέρεται στο κατηγορητήριο αλλά 74.000 ευρώ για αυτό και οι αντίστοιχες επιταγές για την διασφάλιση της εξόφλησής του. Ο ίδιος επεσήμανε πως τα δύο αδέλφια «ανανέωναν» την οφειλή τους, ζητώντας όλο και περισσότερα χρήματα από τον 46χρονο, λίγο πριν την ημερομηνία λήξης των επιταγών οι οποίες ουδέποτε ήταν ληξιπρόθεσμες.

Επίσης ενώπιον του δικαστηρίου κατατέθηκαν έγγραφα σύμφωνα με τα οποία σε βάρος των δύο αδελφών εκκρεμούσαν στο Ειρηνοδικείο Καρπάθου περισσότερες από δέκα διαταγές πληρωμής που έχουν καταθέσει άλλοι κάτοικοι του νησιού.

Τελικά το δικαστήριο αξιολογώντας όλα τα στοιχεία που είχε στη διάθεσή του έκρινε ένοχο τον 46χρονο για τοκογλυφία κατ’ επάγγελμα και κατά συνήθεια επιβάλλοντάς του ποινή κάθειρξης 6 ετών με την έφεση ωστόσο να έχει αναστέλλουσα δύναμη ενώ του επέβαλε και χρηματικό πρόστιμο ύψους 7.000 ευρώ.

Ο 46χρονος άσκησε έφεση και αφέθηκε ελεύθερος. Πολιτική αγωγή στη υπόθεση παραστάθηκε ο κ. Μανώλης Κουτσούκος.

Διαβάστε ακόμη

Καταγγελία για κακομεταχείριση ζώου

Ποινική δίωξη σε βαθμό κακουργήματος στους δύο γονείς

«Κούρεμα» οφειλών άνω των 500.000 ευρώ πέτυχε επιχειρηματίας της Ρόδου

Αποτελέσματα αστυνομικών δράσεων στα  νησιά του Νοτίου Αιγαίου την περασμένη εβδομάδα

Πνίγηκε από τροφή το κοριτσάκι στην Κω - Συνελήφθησαν οι γονείς

Συνελήφθη 54χρονος, υπεύθυνος κέντρου διασκέδασης στη Ρόδο για διακίνηση ναρκωτικών

Επτά άτομα συνέλαβαν οι αστυνομικές αρχές χθες και σήμερα στη Ρόδο

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Δεν αυτοκτόνησε, τον δολοφόνησαν» υποστηρίζει η οικογένειά του