Πανέτοιμος ο συνδυασμός της  Δημοκρατικής Κίνησης Οικονομολόγων

Στις κάλπες προσέρχονται στις 11 Δεκεμβρίου οι Οικονομολόγοι της περιοχής μας, προκειμένου να αναδείξουν τους νέους εκπροσώπους τους σε όλα τα όργανα. Ο κος Φώτης Κασέκας, υποψήφιος από τον συνδυασμό ΔΗ.ΚΙ.Ο μίλησε στη «Ροδιακή» για τους στόχους, τους σχεδιασμούς και τους βασικούς άξονες πάνω στους οποίους θα κινηθεί η παράταξη.

κ. Κασέκα, όπως είναι γνωστό η παράταξή σας θα συμμετάσχει στις εκλογές του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος.  Πότε είναι οι εκλογές και ποιοι είστε;
Σας ευχαριστώ για την ευκαιρία να εκφράσουμε κάποιες από τις θέσεις μας.
Οι εκλογές για την ανάδειξη των διοικητικών συμβουλίων των περιφερειακών τμημάτων του Οικονομικού Επιμελητηρίου της Ελλάδος διεξάγονται στις 11 Δεκεμβρίου. Η παράταξή μας ονομάζεται Δημοκρατική Κίνηση Οικονομολόγων (ΔΗ.ΚΙ.Ο) και συμμετέχουν οι παρακάτω συνάδελφοι:

Αυγερινού – Παναγιώτου Αυγερινός
Γανωτάκης Γεώργιος – Τσαμπίκος
Ζωγραφίδης Κωνσταντίνος
Καλαθιανάκης Γεώργιος
Καντή Κατερίνα
Καρβέλης Αναστάσιος
Κασέκας Φώτιος
Κερανίδη Ελένη
Κωστόγλου Μιχαήλ
Μαντάλης – Χατζηαποστόλης Γεώργιος

Ταυτόχρονα η ΔΗ.ΚΙ.Ο  συμμετέχει στις εκλογές για την Συνέλευση των Αντιπρόσωπων σε Πανελλήνιο επίπεδο. Τη παράταξή μας, από τη Δωδεκάνησο, εκπροσωπούν οι:
Γεωργάκης Παντελής
Κασέκας Φώτιος
Σιμάτος Αντώνιος
Συμιακός Γεώργιος

Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες του προγράμματος της παράταξής  σας;
Η  παράταξή μας υπόσχεται και δεσμεύεται ότι εφόσον αναδειχθεί νέα διοίκηση του Οικονομικού Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου, θα τιμήσει με έργα και όχι με λόγια την εμπιστοσύνη των οικονομολόγων. Είναι χρέος μας να διεκδικήσουμε συλλογικά την ενδυνάμωση όλων των κλάδων των οικονομολόγων και παράλληλα θα επιδιώξουμε  τον σεβασμό στη συνταγματικά κατοχυρωμένη νησιωτικότητα της Δωδεκανήσου μας καθώς και την κοινωνική αποδοχή του κλάδου μας.

Η πόρτα του Επιμελητηρίου θα είναι ορθάνοικτη σε όλες και σε όλους τους πολίτες.
Η ενημέρωση, επιστημονική και μη,  των συναδέλφων θα είναι επιμελημένη και συνεχής, ενώ τα επιμορφωτικά σεμινάρια άρτια και επίκαιρα.
Θεωρούμε τη στήριξη, τη μέριμνα και την αλληλεγγύη στις νέες και τους νέους συναδέλφους μας, αυτονόητη και επιβεβλημένη.

Η αξιοποίηση και ενεργός συμμετοχή συναδέλφων, παλαιών και νέων σε δράσεις που συνάδουν με το επάγγελμά μας και άπτονται επιστημονικών, οικονομικών, τοπικών, κοινωνικών και άλλων θεμάτων  είναι χρέος μας.

Ιδέες, προτάσεις και προβληματισμοί των συναδέλφων θα  γίνονται σεβαστές. Η πείρα των παλιών και η φρεσκάδα των νέων θα είναι συνοδηγοί στην κοινή μας πορεία.
Απόλυτη όμως προτεραιότητά μας αποτελεί η συνδρομή, με όλες μας τις δυνάμεις, στη προάσπιση των κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των δωδεκανησίων και η διεκδίκηση ίσων όρων ανταγωνισμού για τις επιχειρήσεις του τόπου μας σε όποιον κλάδο κι αν δραστηριοποιούνται.   

Ποιος είναι ο λόγος που σας ώθησε  στο να  συμμετάσχετε στις εκλογές του  Οικονομικού Επιμελητηρίου;
Όπως μπορεί να γνωρίζετε, στις εκλογές του 2013 λάβαμε τη συνειδητή απόφαση να μην συμμετάσχουμε. Το αποτέλεσμα της απουσίας μας ήταν να μην υπάρχει αντίλογος στο σχεδιασμό και τις κινήσεις της τωρινής διοίκησης απέναντι στην ομολογουμένως καταστρεπτική για τα Δωδεκάνησα οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Κάτι τέτοιο δεν θα αφήσουμε να ξανασυμβεί.

Τι διαφορετικό έχετε να προσφέρετε σε σχέση με την απερχόμενη διοίκηση;
Πάγια θέση μας είναι ότι ως μέτρο αντίδρασης στις προτάσεις της κεντρικής κυβέρνησης πρέπει να προβάλλονται κοστολογημένες και τεκμηριωμένες εναλλακτικές. Οι αόριστες διαμαρτυρίες μπορεί να κερδίσουν τη συμπάθεια ορισμένων αλλά η τρέχουσα οικονομική συγκυρία αλλά και η εποπτεία που ασκείται από τους θεσμούς απαιτεί συγκεκριμένες οικονομικές προτάσεις.

Έχετε να μας δώσετε κάποιο παράδειγμα;
Πρόσφατη έρευνα έρχεται να δείξει ότι το σύνολο της φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής ετησίως στην Ελλάδα ανέρχεται στο 6-9% του ΑΕΠ με κυριότερη αιτία την υπερφορολόγηση. Θεωρούμε ότι η ύπαρξη μιας τέτοιας έρευνας στα χέρια των εκπροσώπων μας θα ισχυροποιούσε τη θέση μας. Ταυτόχρονα θα πρέπει να διεκδικούνται αντισταθμίσματα για κάθε μέτρο που λαμβάνεται εις βάρος των Δωδεκανησίων.

Θα μπορούσε, για παράδειγμα ως αντίβαρο στην αύξηση του ΦΠΑ και του ειδικού φόρου στα οινοπνευματώδη να ζητηθεί ένα ειδικό αφορολόγητο για τα μικρά νησιά, αυξημένες επιδοτήσεις για τις μεταφορές στις άγονες γραμμές ή ακόμα και ελαστικότητα στο πόθεν έσχες για επενδύσεις που πραγματοποιούνται στα νησιά της παραμεθορίου.

Συμμετέχετε και στο ψηφοδέλτιο για τη συνέλευση των αντιπρόσωπων;
Η συμμετοχή στη συνέλευση των αντιπροσώπων (Σ.Τ.Α) εξασφαλίζει τη συνεχή επικοινωνία στους ανθρώπους που συνδράμουν στο σχεδιασμό της οικονομικής πολιτικής της χώρας. Θεωρώ πάρα πολύ πιθανό να διατηρήσει τη προεδρία η ΔΗ.ΚΙ.Ο και αυτή τη τριετία. Είναι πολύ δύσκολο εγχείρημα η εκλογή στη Σ.Τ.Α δεδομένου ότι απαιτεί ψήφους από όλη την Ελλάδα, αλλά θα εκλάμβανα ως μεγάλη τιμή την ευθύνη του να προωθώ για λογαριασμό των δωδεκανησίων τα αιτήματά τους στη Κεντρική Διοίκηση και να παλεύω για τα δίκαια τους.

Ταυτόχρονα όμως η ΔΗ.ΚΙ.Ο είναι μια παράταξη με στελέχη διεθνούς κύρους από όλη την Ελλάδα. Η πόρτα τους είναι πάντα ανοιχτή να προσφέρουν τεχνογνωσία σε κάθε μας επιδίωξη χωρίς να ούτως ώστε να μην προβά­λλουμε συνεχεία σαν δικαιολογία την ελλιπή κρατική χρηματοδότηση για την έρευνα.     

Θέλετε να απευθύνετε κάποιο μήνυμα στους ψηφοφόρους;
Οι ψηφοφόροι στη περιφέρεια μας ζουν και εργάζονται σε ένα ζωντανό σύγχρονο οικονομικό περιβάλλον. Έχουμε ανθρώπους στο τόπο μας με υψηλή κατάρτιση και  ευρύτατο γνωστικό πεδίο. Σε ένα σταθερό οικονομικό περιβάλλον μπορούμε όλοι μαζί να προκαλέσουμε θαύματα στο τόπο μας. Εμπιστεύομαι τη κρίση τους.