Ούτε ένας υπάλληλος δεν έχει μείνει στον δήμο της Κάσου

Ούτε ένας υπάλληλος δεν έχει μείνει στον δήμο της Κάσου

Ούτε ένας υπάλληλος δεν έχει μείνει στον δήμο της Κάσου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 445 ΦΟΡΕΣ

Δεν υπάρχει πλέον κανένας υπάλληλος με αποτέλεσμα να μην μπορεί να λειτουργήσει τίποτα!

Ούτε ένας υπάλληλος δεν υπάρχει στο δήμο Κάσου, γεγονός που συνιστά παγκόσμια μοναδικότητα!

Την κατάσταση που επικρατεί και τα προβλήματα που απορρέουν από αυτήν, παρουσίασε με επιστολή της στο συνέδριο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων, η δήμαρχος Κάσου κ. Μαίρη Σορώτου-Τσανάκη.

Η δήμαρχος Κάσου, μπροστά στα αδιέξοδα που έχουν προκληθεί ζήτησε τη συνδρομή των άλλων δημάρχων, αφού το κράτος όπως επισημαίνει «δεν δείχνει ικανό να ρυθμίσει το θέμα».

Ζητούμε τη συνδρομή σας αναφέρει η δήμαρχος Κάσου, για να μη νεκρωθεί ο δήμος.

Ειδικότερα στην επιστολή της, προς τον πρόεδρο της ΠΕΔ κ. Φ. Χατζηδιάκο αναφέρει τα εξής:

«Κύριε Πρόεδρε της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου και δήμαρχε Ρόδου,

Αγαπητέ Φώτη Χατζηδιάκο,
με την παρούσα επιστολή μου, την οποία με ομόφωνη απόφαση του δ.σ. αιτούμεθα όπως διαβασθεί στο ετήσιο συνέδριο της ΠΕΔ στις 12 και 13 Νοεμβρίου προς γνώση όλων των συναδέλφων, σε ενημερώνω καθώς και όλους τους συνέδρους και γραπτώς ότι ο δήμος Κάσου έχει μια παγκόσμια μοναδικότητα: δεν έχει ούτε έναν μόνιμο υπάλληλο!

Γνωρίζεις από τα συνέδρια της ΚΕΔΕ τακτικά και έκτακτα, καθώς σε όλα έχω αναπτύξει το σοβαρότατο αυτό πρόβλημα όπως και σε εσένα προσωπικά, ότι παρ’ όλες τις προσπάθειες που έχω κάνει από την ανάληψη των καθηκόντων μου, προς όλους τους αρμόδιους φορείς της Τ.Α. (υπουργείο Εσωτερικών, ΚΕΔΕ κλπ.) δεν έχει βρεθεί καμία λύση.

Στο τελευταίο συνέδριο στο Βόλο και στη μετέπειτα επίσκεψή μου στο υπουργείο Εσωτερικών, μου επανέλαβαν για μία ακόμα φορά, ότι ο μόνος τρόπος για άμεση αντιμετώπιση του θέματος είναι η απόσπαση κάποιων υπαλλήλων από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου ή από δήμους της Δωδεκανήσου, έστω για λίγους μήνες και εκ περιτροπής, ώστε με τρεις υπαλλήλους να λειτουργήσει τουλάχιστον η ταμειακή μας υπηρεσία μέχρις ότου καλυφθούν οι θέσεις από μόνιμους υπαλλήλους. Οι θέσεις αυτές έχουν εγκριθεί από τον υπουργό Εσωτερικών πλην όμως η διαδικασία του ΑΣΕΠ είναι χρονοβόρα.

Αντιλαμβάνεσθε ασφαλώς, όλοι οι συνάδελφοι, ότι δεν υπάρχει πλέον κανείς υπάλληλος ούτε για το Δημοτολόγιο, ούτε για το μητρώο αρρένων, ούτε για την έκδοση ενταλμάτων προς εξόφληση των υποχρεώσεων του δήμου.

Επισημαίνω ότι μερικές από αυτές τις υποχρεώσεις είναι εντελώς απαραίτητο να εκπληρωθούν για να κρατηθεί το νησί ζωντανό. Για παράδειγμα, πρέπει να πληρωθεί η ΔΕΗ για να εγκατασταθεί ρεύμα στα νέα αντλιοστάσια νερού, απαραίτητα για να λειτουργήσουν οι τέσσερις γεωτρήσεις που έγιναν επιτυχώς προ μηνών εξασφαλίζοντας άφθονη διαθεσιμότητα νερού στους κατοίκους της Κάσου. Το μεγάλο αυτό επίτευγμα κινδυνεύει να πάει χαμένο, διότι καθώς δεν έχουμε κανένα μόνιμο υπάλληλο δεν μπορεί να εκδοθεί ένταλμα και να καταβληθεί το αντίτιμο του ρεύματος της ΔΕΗ για τη λειτουργία τους.

Ούτε στα σχολικά κτίρια μπορούν να γίνουν οι απαραίτητες επισκευές, όπως μας έχει υποδειχθεί από τις τεχνικές υπηρεσίες της Περιφέρειας, και οι οποίες είναι απαραίτητες για την ασφάλεια της ζωής και της σωματικής ακεραιότητας των μαθητών μας.

Δεν μπορούμε, επίσης, να εισπράξουμε ανταποδοτικά τέλη από τους δημότες, πράγμα που θα μας έδινε τη δυνατότητα πρόσληψης συμβασιούχων, αναγκαίων για την καθαριότητα, το δίκτυο ύδρευσης και άλλες στοιχειώδεις λειτουργίες.

Δύο χρόνια αντέξαμε με δύο υπαλλήλους, έναν δικόμας, μόνιμο, και μία αποσπασμένη, μόνιμη, από το Επαρχείο Καρπάθου-Κάσου. Με αυτούς και χάρη στην αυταπάρνηση ολίγων αιρετών, κρατήσαμε το δήμο ζωντανό.

Σήμερα δεν έχουμε ούτε αυτούς! Παρ’ όλα αυτά διατηρούμε τις, κατά τον νόμο ευθύνες με αποτέλεσμα να μας τρέχουν στον εισαγγελέα π.χ. για τα απορρίμματα, αν και επί των ημερών μας έγινε ο διαγωνισμός και η αποκατάσταση του ΧΑΔΑ καθώς και η μελέτη του ΧΥΤΑ.

Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,
Εκ μέρους του δημοτικού συμβουλίου της Κάσου σας ζητώ να δείξετε την δέουσα ευαισθησία και αλληλεγγύη για το μεγάλο πρόβλημα που έχει προκύψει στο δήμο μας και στο νησί μας.

Σας ζητάμε να αποσπάσετε, από τους υπαλλήλους των δήμων σας, έστω για λίγους μήνες, ορισμένους υπαλλήλους -εναλλάξ- ώστε να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε στοιχειωδώς μέχρις ότου γίνει ο διαγωνισμός του ΑΣΕΠ ή βρεθεί άλλη λύση από το υπουργείο Εσωτερικών.

Αφού το κράτος δεν δείχνει ικανό να ρυθμίσει το θέμα, σας ζητούμε και σας παρακαλούμε, να εξαντλήσετε όλα τα περιθώρια αλληλεγγύης και έμπρακτης συμπαράστασης για να μην νεκρωθεί ο δήμος μας.

Εμείς, από την πλευρά μας, θα φροντίσουμε να καλύψουμε τη φιλοξενία των ανθρώπων που θα έρθουν για όσο διάστημα χρειαστεί.

Υπάρχει δυνατότητα, υπάρχει λύση, όταν υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ μας.

Επισημαίνουμε ότι κάποιοι δήμοι έχουν πάνω από 1.000 υπαλλήλους, κάποιοι άλλοι κοντά μας, πάνω από 100 και η Κάσος δεν έχει ούτε έναν για δείγμα.

Αιτούμεθα, επίσης, να ψηφισθεί από το συνέδριό σας το αίτημά μας για άμεση νομοθετική ρύθμιση από το υπουργείο Εσωτερικών για τη στελέχωση, έστω και στοιχειωδώς του δήμου μας, προκειμένου να έχουμε τη δυνατότητα της κάλυψης των εκ του νόμου υποχρεώσεών του.

Το πρόβλημα είναι σοβαρότατο, και θέλω να υπενθυμίσω ότι αφορά ένα νησί που στους απελευθερωτικούς αγώνες έχει γράψει μια μεγαλειώδη ιστορία σφραγισμένη με το αίμα του και το ολοκαύτωμά του. Τότε η Κάσος καταστράφηκε γιατί τα άλλα ναυτικά νησιά αδιαφόρησαν για την τύχη της...

Μην αφήσετε να οδηγηθούμε σε νέο Ολοκαύτωμα.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς, ευχές για επιτυχία του συνεδρίου και εκτίμηση
Η Δήμαρχος Κάσου
Μαίρη Σορώτου-Τσανάκη».

Οσύλλογος Κασιωτών Ρόδου
Για το ίδιο θέμα ο σύλλογος Κασιωτών Ρόδου «Ο Χαδιώτης» αναφέρει σε ανακοίνωσή του τα εξής:

«Εκφράζουμε την πικρία, την απογοήτευση και αγανάκτηση της παροικίας της Ρόδου, αλλά και των απανταχού Κασιωτών για την αδιαφορία του Κράτους και την έλλειψη μέριμνας για την ακριτική και πολύπαθη Κάσο.

Είναι αδιανόητο και παγκόσμια μοναδικότητα να μην έχει πλέον ο Δήμος Κάσου ούτε έναν μόνιμο υπάλληλο!

Υπάρχουν ζητήματα για τα οποία δεν υπάρχουν δικαιολογίες και ελαφρυντικά.

Εδώ δεν χωράνε πολιτικές αντιπαραθέσεις και προσεκτικές φραστικές διατυπώσεις.

Δήμος χωρίς κανέναν υπάλληλο ισοδυναμεί με κατάργησή του!

Νησί χωρίς Δήμο σημαίνει αφανισμό!

Δεν τίθεται κανένα θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης και διαφορετικών προσεγγίσεων. Σε αυτή τη περίπτωση όλοι οι Κασιώτες είναι ενωμένοι και έχουν μια και μοναδική φωνή.

Το δημοκρατικό ήθος δεν μας επιτρέπει να ασκούμε επιζήμια κριτική σε θέματα που αφορούν την επιβίωση των κατοίκων της Κάσου.

Η Κάσος δεν είναι μόνο μια κουκίδα στο Αιγαίο, για να χαράζονται τα Εθνικά μας σύνορα.

Καλούμε όλους τους κυβερνητικούς βουλευτές, οι οποίοι είμαστε βέβαιοι δεν είναι αδιάφοροι, αλλά και της αντιπολίτευσης, να λάβουν πρωτοβουλίες ενημέρωσης του αρμόδιου Υπουργείου, την Κεντρική εξουσία να πράξει το καθήκον της και τους γειτονικούς δήμους να δείξουν την αλληλεγγύη τους.

Για το Δ.Σ.
Ο πρόεδρος
Νίκος Κωνσταντινίδης».

Διαβάστε ακόμη

Έναρξη εργασιών του έργου «Πλακοστρώσεις Η.Ν. Κάσου»

Ψήφισμα για την κάλυψη υγειονομικών αναγκών των κατοίκων της Κάσου

Δράσεις προληπτικής ιατρικής στην Η.Ν. Κάσο

Πραγματοποιήθηκε η ημερίδα στο Ευγενίδειο ίδρυμα για την Κασιώτικη Ναυτιλία

Τέσσερις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από το Ολοκαύτωμα της Ηρ.Ν. Κάσου

H Kάσος τιμά τα 200 χρόνια από το Ολοκαύτωμά της

Κάσος: Το διήμερο εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από το Ολοκαύτωμα του νησιού

Ανακοίνωση της παράταξης "Μαζί για την Κάσο" για τον αδόκητο θάνατο συμπολίτη τους