Δ. Κρεμαστινός: Οι θέσεις  διαμορφώνονται πλειοψηφικά

Για την διαφοροποίηση του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελου Βενιζέλου και την επίδρασή της στο εσωτερικό του κόμματος μίλησε ο βουλευτής Δημήτρης Κρεμαστινός Στο Κόκκινο και τον Γιώργο Τραπεζιώτη.

 «Το να έχει μία άποψη ο Βενιζέλος, ένα στέλεχος, είναι μία άποψη», είπε ο κ. Κρεμαστινός, «το κόμμα διαμορφώνει τις θέσεις του με την αρχή της πλειοψηφίας».
Εκτίμησε πάντως ότι το θέμα πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις από όσες θα έπρεπε και δεν είναι ουσιαστικό.

Απέρριψε εξάλλου τα σενάρια μίας συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ σε μία ευρεία συμμαχία, σημειώνοντας ότι κάτι τέτοιο δεν είναι εφικτό όταν δεν υπάρχει σύμπνοια από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, όπως η ΝΔ που επιμένει στην πρόωρη προσφυγή στις κάλπες.

 Ειδικά για τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σημείωσε ότι δεν έχει νόημα, καθώς μία νέα κυβέρνηση επίσης θα ζητούσε τη συμπαράσταση των άλλων πολιτικών δυνάμεων.
 Η πιεστική στάση των δανειστών, κατά τον ίδιο, είναι αναμενόμενη καθώς αυτός είναι παγίως ο ρόλος τους, να επιδιώκουν δηλαδή την μείωση της αξίας του πλούτου που κατέχει ο δανειζόμενος, προκειμένου να τον αγοράσουν στη συνέχεια σε τιμή ευκαιρίας.

 Από τη στιγμή που ο δανειζόμενος δεν καταφέρνει να ξεχρεώσει, να επανεκκινηθεί η ανάπτυξη και να έρθουν επενδυτές, θα συνεχίσουμε να δανειζόμαστε και αυτό συνοδεύεται πάντα με χειρότερους όρους, εκτίμησε ο κ. Κρεμαστινός. «Είτε το πει κανείς τέταρτο μνημόνιο είτε νέους όρους», όπως είπε.

 Η πίεση του δανειζόμενου στο δανειστή δεν μπορεί να αποδώσει, εκτίμησε, καθώς εάν υποχωρήσει σε έναν, θα πρέπει τελικά να ενδώσει στις πιέσεις όλων, κάτι που θα καταργούσε συνολικά τη διαδικασία του δανεισμού, αφού κανείς δανειστής δεν θα θεωρούσε δεδομένο ότι θα κερδίσει από το δανεισμό.
 Σε κάθε περίπτωση, είπε ότι το ΠΑΣΟΚ και ο ίδιος προσωπικά είναι σύμμαχοι της κυβέρνησης στην προσπάθεια να επιτευχθεί συμφωνία απομείωσης του χρέους, καθώς «άλλο η μικροπολιτική και άλλο η πολιτική, η προσπάθεια να πάει η χώρα μπροστά».

Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ  ΣΤΟ  ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Ο Αντιπρόεδρος της Βουλής βουλευτής Δωδεκανήσου Δημήτρης Κρεμαστινός, κατά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ τόνισε τα εξής:
«Καίτοι προσωπικά πιστεύω ότι η χώρα θα έπρεπε να είχε Κυβέρνηση από όλα τα κόμματα του λεγόμενου «ευρωπαϊκού τόξου» για να μπορεί να διαπραγματεύεται σκληρά με τους λεγόμενους θεσμούς, δηλαδή την Τρόικα και ιδιαιτέρως το ΔΝΤ, δυστυχώς μέχρι σήμερα αυτό δεν υλοποιήθηκε.

Φοβούμαι, ότι κάποια στιγμή όταν τα πράγματα οδηγηθούν σε αδιέξοδο αυτό θα υλοποιηθεί αλλά τότε θα είναι πολύ αργά. Και όταν μιλώ για αδιέξοδο δεν εννοώ μόνο το οικονομικό αδιέξοδο αλλά και το αδιέξοδο των εξωτερικών μας θεμάτων τα οποία, δυστυχώς, λόγω απειρίας των κυβερνώντων είναι αφημένα στην τύχη τους.

Ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας ζητά συνέχεια εκλογές για να αναγκαστεί την επομένη των εκλογών να αναζητά συνεργασίες με όλη την Αντιπολίτευση έστω και αν έχει -που δεν προβλέπεται από τις δημοσκοπήσεις- αυτοδυναμία. Συνεργασίες όμως που από την πράξη έχει αποδειχθεί ότι δεν γίνονται μετά τις εκλογές. Και όταν γίνονται αποσπασματικά, με ένα κόμμα, κατά κανόνα αποτυγχάνουν.

Εάν όμως οδηγηθούμε σε εκλογές θα πρέπει η Δημοκρατική Συμπαράταξη - δηλαδή κυρίως το ΠΑΣΟΚ - πρωτίστως να πείσει γιατί οι ψηφοφόροι του του 44% των εκλογών του 2009 δεν θα πρέπει να ψηφίσουν ούτε ΣΥΡΙΖΑ ούτε Νέα Δημοκρατία.

Εκείνοι που επλανήθησαν και ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ αναζητούσαν κατάργηση του μνημονίου και των μνημονιακών νόμων και είδαν να υλοποιείται το 3ο και χειρότερο από όλα μνημόνιο εν αναμονή του 4ου και οι μνημονιακοί νόμοι όχι μόνο να ισχύουν αλλά να γίνονται σκληρότεροι. Όσον αφορά τους μισθούς και τις συντάξεις όχι μόνο δεν τους επανέφεραν αλλά τους μείωσαν δραματικά.

Το επιχείρημα ότι «και εσείς τους μειώσατε περισσότερο» δεν ισχύει γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ αναγκάστηκε να αποδεχθεί όλες τις μειώσεις και μάλιστα να τις θεωρήσει ανεπαρκείς και να επιβάλλει νέες μειώσεις! Και όλα αυτά, στηριζόμενος επιλεκτικά από ένα κόμμα που δεν έχει καμία ιδεολογική συγγένεια μαζί του και κινείται σαφώς δεξιότερα από τη Νέα Δημοκρατία, προς την άκρα δεξιά.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα μπορούσε να περάσει τα νομοσχέδια για την ιθαγένεια και το μουσουλμανικό τέμενος στην Αθήνα εάν δεν το ψήφιζε το ΠΑΣΟΚ και δεν ακολουθούσε στην Ολομέλεια και Το Ποτάμι. Άραγε, πόσο ικανοποιημένοι μπορεί να είναι με όλα αυτά οι ψηφοφόροι του ΠΑΣΟΚ που ψήφισαν το ΣΥΡΙΖΑ για να δουν καλύτερες μέρες;

Τώρα, όσον αφορά τη Νέα Δημοκρατία, εάν εφαρμόσει την πολιτική που εξαγγέλλει, την πολιτική δηλαδή «πρώτα ανατάσσω την οικονομία και μετά διανέμω ό,τι έχω κερδίσει» πιστεύω ότι αυτό θα οδηγήσει κατ’ ανάγκη σε μια νεοφιλελεύθερη πολιτική. Το ΠΑΣΟΚ έχει αποδείξει ότι παράλληλα με την ανόρθωση της οικονομίας μεριμνά για το κοινωνικό κράτος, για το ανθρώπινο πρόσωπο της εξουσίας.

Είναι ουσιαστική αυτή η διαφορά μας γιατί απλούστατα αποδείχθηκε κατά τη συγκυβέρνηση Νέας Δημοκρατίας – ΠΑΣΟΚ με τα αλλεπάλληλα βέτο μας σε διάφορα νομοσχέδια και κυρίως στην Υγεία και στην Πρόνοια. Άρα το επιχείρημα «ανήκω στο ΠΑΣΟΚ αλλά ψηφίζω ΝΔ για να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ» είναι ένα λάθος επιχείρημα γιατί μπορεί να οδηγήσει σε ακόμα χειρότερες μέρες τον αδύναμο οικονομικά πολίτη. Κατά συνέπεια, χρειάζεται στρατηγική και εκλαΐκευση των επιχειρημάτων μας για να γίνουν κατανοητά από τους πολίτες.»