Τιμήθηκε η μνήμη του πολιούχου Κωνσταντίνου του Υδραίου

Τιμήθηκε η μνήμη του πολιούχου Κωνσταντίνου του Υδραίου

Τιμήθηκε η μνήμη του πολιούχου Κωνσταντίνου του Υδραίου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 614 ΦΟΡΕΣ

Μητροπολίτης Ρόδου: το μήνυμα της θυσίας του αγίου δεν έχει χαθεί

Ζωντανό παραμένει το μήνυμα του νεομάρτυρος προστάτη της πόλης της Ρόδου, του Αγίου Κωνσταντίνου του Υδραίου, διακόσια δεκαέξι χρόνια μετά τον θάνατό του, και η Ρόδος, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, τίμησε τον πολιούχο της με κάθε λαμπρότητα.

Η πόλη έβαλε τα γιορτινά της, οι δημόσιες υπηρεσίες ήταν κλειστές, όπως και το καταστήματα μέχρι το πέρας της λιτανείας, και από νωρίς το πρωί, εκπρόσωποι των τοπικών πολιτικών Αρχών, των Σωμάτων Ασφαλείας και πλήθος κόσμου συνέρρευσαν στον Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου στο Νιοχώρι για να παρακολουθήσουν την πανηγυρική Θεία Λειτουργία.

Και φέτος τίμησαν την πόλη μας Αρχιερείς από άλλες περιοχές και συγκεκριμένα, ο Σεβασμιώτατος Λέρου-Καλύμνου-Αστυπαλαίας κ.κ. Παίσιος, ο Σεβασμιώτατος Κω και Νισύρου κ.κ. Ναθαναήλ, ο προστάντας της πανήγυρης Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερονήσου κ. κ. Γεράσιμος και ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Νουβίας.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, πραγματοποιήθηκε λιτανεία της εικόνας του Αγίου και των ιερών λειψάνων του, που πέρασε από όλους τους κεντρικούς δρόμους της πόλης, συνοδεία στρατιωτικού αγήματος, της φιλαρμονικής του Δήμου, του ιερού κλήρου, των εκπροσώπων των τοπικών Αρχών και του λαού.

Η πομπή κατέληξε, όπως πάντα, στην πλατεία Δημαρχείου όπου τελέστηκε αρτοκλασία χοροστατούντων του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Ρόδου κ.κ. Κύριλλου και του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Πέτρας-Χερονήσου.

Ο κόσμος είχε κατακλύσει την πλατεία Δημαρχείου και παρακολούθησε την τελετή.
Μετά το πέρας αυτής, ο κ.κ. Κύριλλος είπε λίγα λόγια για τη χθεσινή μεγάλη ημέρα για την πόλη της Ρόδου, τονίζοντας ότι το μήνυμα της θυσίας του Αγίου δεν χάνεται εδώ και 216 χρόνια.
Στη συνέχεια, ευχαρίστησε όλους τους Σεβασμιώτατους Μητροπολίτες και τον ιερό κλήρο για την παρουσία τους και φέτος στον εορτασμό του πολιούχου της Ρόδου.

Απευθυνόμενος στους ίδιους, τους είπε ότι η παρουσία τους λάμπρυνε την πανήγυρή μας και τίμησε την πόλη μας. Ευχαρίστησε τον ιερό κλήρο, τους ιεροψάλτες που χάρη στην παρουσία τους έγινε λαμπρή και φέτος η πανήγυρη του Αγίου, όπως και τους τοπικούς Άρχοντες και τους εκπροσώπους των Σωμάτων Ασφαλείας. Και είπε:

«Εκφράζουμε ένα γεγονός: Το γεγονός της Εκκλησίας, το γεγονός της ενότητας, το γεγονός του ότι είμαστε ένα σώμα οι πολλοί, ότι είμαστε όλοι μαζί και προχωράμε. Όλους μαζί μας θέλει ο τόπος μας, ενωμένους, όλους μαζί μας θέλει ο Θεός, όχι όμως ως κοπάδι. Μας θέλει ως πρόσωπα τα οποία θα μπορούμε να έχουμε ένα δυναμικό «παρών» και να προχωρούμε όμως παράλληλα όλοι μαζί μπροστά.

Η χάρη του Αγίου να μας σκεπάζει, να φυλάττει την πόλη μας, να δημιουργεί τις συνθήκες εκείνες για την ευημερία της και να την καθιστά πάντοτε σημείον αναφοράς, πίστεως, Χριστιανοσύνης και αγάπης προς την πατρίδα».

Ο Δήμαρχος
Μετά το πέρας της λιτανείας και της αρτοκλασίας, ως είθισται, ο οικοδεσπότης Δήμαρχος Ρόδου δεξιώθηκε στην αίθουσα εθιμοτυπίας τους εκπροσώπους των τοπικών Αρχών και των Σωμάτων Ασφαλείας.

Συγκεκριμένα, το «παρών» έδωσαν ο βουλευτής Δωδεκανήσου κ. Μάνος Κόνσολας, ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Χατζημάρκος, ο επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας στο δ.σ., πρώην Δήμαρχος Ροδίων κ. Χατζής Χατζηευθυμίου, Αντιπεριφερειάρχες, Αντιδήμαρχοι και μέλη του δ.σ. και του π.σ., οι πρώην βουλευτές κ.κ. Βασίλης Υψηλάντης και Γιάννης Παππάς, αυτοδιοικητικοί από τις Κυκλάδες (σ.σ. λόγω του συνεδρίου της ΠΕΔ), ο Αστυνομικός Διευθυντής Δωδεκανήσου, ταξίαρχος, κ. Φώτης Νικολόπουλος, ο αερολιμενάρχης, ο περιφερειακός του Λιμενικού Σώματος, ο Λιμενάρχης, ο Διοικητής αεροπορικού αποσπάσματος κ.α.

Καλωσορίζοντάς τους, ο Δήμαρχος είπε, μεταξύ άλλων, ότι η παρουσία τους τιμά το Δήμο και την εορτή του νεομάρτυρα του Κωνσταντίνου του Υδραίου, η οποία συνδέεται άρρηκτα με την ιστορία και την παράδοση της πόλης μας μέσα στο χρόνο.

Συνεχίζοντας, είπε ακόμη ότι 216 χρόνια πέρασαν από την ημέρα της μαρτυρίας του και η 14η Νοεμβρίου, ημέρα αφιερωμένη στον Άγιο της πόλης μας, αποτελεί αναγνώριση της ομολογίας της πίστης του και της μαρτυρικής τελείωσής του, το 1800 στη Ρόδο.

«Η μετάνοια, το θάρρος, η εγκαρτέρηση και η προσευχή, ακατάλυτες αξίες του Χριστιανισμού, ξεδιπλώνονται μέσα από την ιστορική διαδρομή και το βίο του Αγίου μας», ανέφερε ο κ. Χατζηδιάκος και ευχήθηκε σε όλους τους πολίτες «η δύναμη της πίστης να μας ενδυναμώνει και να μας καθοδηγεί στην πορεία και τη ζωή όλων μας προς το λόγο της αγάπης, της προσφοράς, της κοινωνικής αλληλεγγύης, αναπόσπαστες αρχές και αξίες της Ορθοδοξίας. Ειδικά αυτά τα τελευταία χρόνια το χρειαζόμαστε περισσότερο από κάθε άλλη φορά».

Τέλος, ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους Σεβασμιώτατους Μητροπολίτες, γιατί λάμπρυναν τη γιορτή της πόλης μας με την παρουσία τους και ευχήθηκε να μας τιμούν και τα επόμενα χρόνια ενώ έδωσε ένα συμβολικό δώρο με αντίγραφα εικόνες που βρίσκονται στα μοναστήρια μας.

Ο Περιφερειάρχης
Για τη χθεσινή ημέρα, δήλωσε ο Περιφερειάρχης:
«Είναι η γιορτή του πολιούχου της Ρόδου, μια σπουδαία πόλη της πατρίδας μας, με 2500 χρόνια λαμπρής ιστορίας, η οποία κοσμεί νομίζω όλη την Ελλάδα, όλο τον Ελληνισμό και τον λαμπρύνει.
Αυτή η σπουδαία πόλη έδωσε μία πάρα πολύ ευγενή μάχη, μόλις πρόσφατα, για την κατάκτηση του τίτλου της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης και έδωσε την ευγενή αυτή μάχη με τις δικές της δυνάμεις, χωρίς εξωτερικές βοήθειες όπως οι αντίπαλες πόλεις της.

Νομίζω ότι η στενοχώρια θα κρατήσει πάρα πολύ λίγο, είναι δικαιολογημένη από την απώλεια του τίτλου-τον θέλαμε τον τίτλο αλλά, από εκεί πέρα, το περιεχόμενο στον τίτλο αυτό τον δίνουν οι άνθρωποι, τον δίνει η πόλη αυτή καθ’ εαυτή και η Ρόδος έχει και το περιεχόμενο, τώρα έχει και ένα σχέδιο το οποίο με τις δικές μας δυνάμεις μπορούμε να το προχωρήσουμε και να το υλοποιήσουμε», είπε και ευχήθηκε σε όλους τους ροδίτες και τις ροδίτισσες, κουράγιο και δύναμη.

Διαβάστε ακόμη

Συλλυπητήρια δήλωση του Γιάννη Παππά για την απώλεια του Κώστα Κωτικώστα

Αλ. Κολιάδης: Ας μην μας κουνάνε το δάχτυλο και ας μην επικαλούνται τη Δημοκρατία αυτοί που έξι μήνες τώρα αρνούνται να αποδεχτούν τη λαϊκή ετυμηγορία

Επίσκεψη γυναικών από το Κέντρο Ημερήσιας Απασχόλησης «Κορωνίς»

Ν. Γερονικόλας: Περί πολιτικής ηθικής

Απεργία δικαστικών υπαλλήλων στις 24 Απριλίου

Μαθήματα πυρόσβεσης σε εθελοντές για λήψη πιστοποίησης στη Ρόδο

Να καθαριστούν τα οικόπεδα ζητά η κοινότητα Σορωνής

Ανακοίνωση της Νέας Αριστεράς Ν. Δωδεκανήσου για την καταγγελία σεξουαλικής παρενόχλησης στη Νίσυρο