Δ. Γάκης: «Το '40, με τη θυσία του Αλ. Διάκου συντελέστηκε η αδερφοποίηση της Χάλκης με το Νεστόριο. Σήμερα, επικυρώθηκε»

Δ. Γάκης: «Το '40, με τη θυσία του Αλ. Διάκου συντελέστηκε η αδερφοποίηση της Χάλκης με το Νεστόριο. Σήμερα, επικυρώθηκε»

Δ. Γάκης: «Το '40, με τη θυσία του Αλ. Διάκου συντελέστηκε η αδερφοποίηση της Χάλκης με το Νεστόριο. Σήμερα, επικυρώθηκε»

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 356 ΦΟΡΕΣ

Η ομιλία του βουλευτή Δωδεκανήσου Δημήτρη Γάκη στην επίσημη τελετή αδελφοποίησης των Δήμων Χάλκης Δωδεκανήσου και Νεστορίου Καστοριάς, 12 Νοεμβρίου 2016:

«Φιλία, συνεργασία και αμοιβαία ευαισθητοποίηση μεταξύ των πολιτών δύο κοινοτήτων για την ανάπτυξη δράσεων κοινού ενδιαφέροντος», είναι οι αξίες που εκφράζει η αδελφοποίηση δύο πόλεων, όπως τις προσδιόρισαν οι ιδρυτές του θεσμού του ευρωπαϊκού συμβουλίου δήμων και περιφερειών, στις αρχές της δεκαετίας του 1950.

Διαχρονικές αξίες, που μετατρέπουν τη σημερινή συνάντηση των δύο Δήμων, σε πλατφόρμα κοινών δράσεων ενεργών πολιτών, που επιδιώκουν με αυτό τον τρόπο να λειτουργήσουν οι κοινότητές τους με προοπτική, προκειμένου να αντιμετωπίζουν τα προβλήματά τους και να αναπτύσσουν μεταξύ τους ολοένα στενότερους δεσμούς φιλίας.

Αξίες, που οι Δήμοι ΝΕΣΤΟΡΙΟΥ και ΧΑΛΚΗΣ, παρ’ όλη τη γεωγραφική τους απόσταση, με όραμα και συγκεκριμένα έργα μετουσιώνουν σε πράξεις με νόημα και ουσία. Επιβεβαιώνοντας μ’ αυτό τον τρόπο, ότι η σημερινή τελετή της «Αδελφοποίησης των δύο Δήμων», με συνδετικό κρίκο τον ήρωα αξιωματικό από τη Χάλκη, ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΔΙΑΚΟ, που έπεσε μαχόμενος το 1940, στα βουνά της Πίνδου, αποτελεί το επιστέγασμα ανταλλαγών και σχέσεων που ξεπερνούν το πνεύμα μιας ακόμα συνεργασίας.

Αγαπητοί φίλοι,

Η σημερινή τελετή που επισημοποιεί τη σχέση – τη δικτύωση - ενός νησιωτικού και ενός ορεινού δήμου είναι τριπλά σημαντική:

Πρώτον, διότι ο βασικός άξονας που οδήγησε στην αδελφοποίηση μας θυμίζει την κοινή μας ευθύνη για αντίδραση απέναντι στο φασισμό, για την ελευθερία και την προάσπιση της Δημοκρατίας. Στο πλαίσιο αυτό, η παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας στις εορταστικές επετειακές εκδηλώσεις στην Καστοριά μας συνενώνει και ταυτόχρονα στέλνει ένα ηχηρό μήνυμα σ’ όλους, ότι τα διδάγματα του πολέμου μας φέρνουν πιο κοντά στην ειρήνη και στη συνεργασία των λαών.

Δεύτερον, η σημερινή εκδήλωση αποτελεί μια απόδειξη της δύναμης της εθελοντικής συμμετοχής των πολιτών, που σε συνεργασία με τις τοπικές αυτό-διοικητικές αρχές, προωθούν κοινές πολιτιστικές και αναπτυξιακές δράσεις, ενδυναμώνοντας τους ήδη φιλικούς δεσμούς των Δήμων τους και – το σημαντικότερο – βλέπουν μπροστά:

Αναζητούν μέσα από πρωτοβουλίες όπως αυτή (η αδελφοποίηση Δήμων), εργαλεία για τη διαμόρφωση τοπικών πολιτικών που θα ενισχύουν την κοινωνικο-οικονομική και πολιτισμική ανάπτυξη των περιοχών τους, προγράμματα και εργαλεία που θα διασφαλίζουν την εξάλειψη των κοινωνικών ανισοτήτων, θα στηρίζουν τις πιο ευαίσθητες ομάδες του πληθυσμού, σε επίπεδο νησιού, ορεινού οικισμού, σε όλες τις τοπικές κοινότητες των δύο Δήμων.

Και τρίτο, αυτή η αδερφοποίηση Δήμων, έχει ιδιαίτερη συναισθηματική αξία για εμένα προσωπικά, γιατί «αδελφοποιείται» η πατρίδα που με γέννησε (Δυτική Μακεδονία), με την πατρίδα που με μεγάλωσε και με ανέδειξε πολιτικά (Δωδεκάνησος).

Η αδελφοποίηση των ΔΗΜΩΝ ΝΕΣΤΟΡΙΟΥ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ και ΧΑΛΚΗΣ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ, αποτελεί ένα παράδειγμα καλής και αποφασιστικής αυτοδιοικητικής δράσης δύο κοινοτήτων οι οποίες επιθυμούν να αντιμετωπίσουν συλλογικά το πρόβλημα των περιφερειακών ανισοτήτων, που, στην περίπτωση μας, εντείνεται από τα ιδιαίτερα γεωμορφολογικά χαρακτηριστικά τους. Με την σημερινή αδερφοποίηση οι κορυφές της Πίνδου αγγίζουν το γαλάζιο του Αιγαίου.

Με αυτές τις σκέψεις, χαιρετίζω την αξιέπαινη και πρωτοπόρα συνεργασία αδελφοποίησης ενός ορεινού και ενός νησιωτικού Δήμου, που είμαι σίγουρος ότι θα εστιάσει σε ένα εξαιρετικά ευρύ φάσμα θεμάτων συνεργασίας των δύο τοπικών κοινωνιών.

Εύχομαι κάθε επιτυχία στην υλοποίηση της «αδελφοποίησης» των Δήμων Χάλκης και Νεστορίου».

Διαβάστε ακόμη

Στις Βρυξέλλες ο δήμαρχος Χάλκης, Ευάγγελος Φραγκάκης, για το έργο «Οικοδομώντας την Ευρώπη με τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης»

Κεντρικός ομιλητής σε Συνέδριο του Τορίνο ο δήμαρχος Χάλκης Φραγκάκης Ευάγγελος

Με καλούς ρυθμούς προχωρά η κατασκευή του Αρχαιολογικού Μουσείου Χάλκης

Η Λέσχη Lions Χάλκης συνεχίζει την πλούσια δράση της!

Ολοκληρώνεται η κατασκευή του νέου ΚΕΠ Χάλκης

Σημαντικό έργο για την εξοικονόμηση και διασφάλιση ποιότητας νερού πραγματοποιείται στη Χάλκη

City Οn Halki Pass-Η Χάλκη πρωτοπορεί και στην τεχνολογία

Ομιλητής στο Πανεπιστήμιο της Σιένα ο Δήμαρχος Χάλκης, Φραγκάκης Ευάγγελος