Σεμινάριο στους υπαλλήλους του Δήμου Ρόδου για τους νέους διαγωνισμούς του δημοσίου

Σεμινάριο στους υπαλλήλους του Δήμου Ρόδου για τους νέους διαγωνισμούς του δημοσίου

Σεμινάριο στους υπαλλήλους του Δήμου Ρόδου για τους νέους διαγωνισμούς του δημοσίου

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 388 ΦΟΡΕΣ

Λόγω της αλλαγής της νομοθεσίας

Σεμινάριο σε υπαλλήλους του Δήμου Ρόδου αλλά και των νησιών που εμπλέκονται με τη διεξαγωγή διαγωνισμών, θα γίνει στις 30 Νοεμβρίου, λόγω του νέου νόμου 4412 του 2016.

Για το θέμα ενημέρωσε, χθες , σχετικά ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Σάββας Διακοσταματίου, μαζί με τον εκπρόσωπο της Εταιρίας που συνεργάζεται με το Δήμο.

Όπως είπε ο Αντιδήμαρχος, ο Δήμος Ρόδου και η Διεύθυνση Οικονομικών Υπηρεσιών, στο πλαίσιο της νέας στρατηγικής που έχουν χαράξει, συνεχίζουν τα σεμινάρια που ξεκίνησαν με την ανάληψη των καθηκόντων τους, που έχουν να κάνουν με τη γνώση που πρέπει να έχει το προσωπικό του Δήμου προκειμένου να ελαχιστοποιήσουν τις αστοχίες που έχουν συνέπειες και έργα να σταματάνε αλλά και να μην μπορεί να πληρωθεί ο οποιοσδήποτε ανάδοχος ή προμηθευτής.

«Για να πηγαίνουν όλα ομαλά, και καλά, και να περιοριστούν αυτά τα φαινόμενα, πρέπει οι υπάλληλοι του Δήμου να γνωρίζουν τις διαδικασίες. Ιδιαίτερα δε τώρα που έχει ψηφιστεί ο νέος νόμος που αφορά τις προμήθειες, συμβάσεις, έργα, και υπάρχει μία δυστοκία στους Δήμους να υλοποιούν έργα, αφού δεν έχουν βγει ακόμα όλες οι φόρμες κτλ.», είπε χαρακτηριστικά.

Διοργανώνουν, λοιπόν, ένα σεμινάριο που θα διεξαχθεί στην αίθουσα του Ροδινιού, την Τετάρτη 30 Νοεμβρίου, από τις 9:00 το πρωί και το οποίο αφορά στην εφαρμογή του νόμου 4412 του 2016 περί δημοσίων συμβάσεων.

Αυτό θα γίνει σε συνεργασία και υπό την αιγίδα του Δήμου Ρόδου, με την ευγενική χορηγία της Εταιρίας «EGRITOS Group Συνεργασία A.E.» και του αντιπροσώπου τους εδώ, που είναι ο κ. Γιάννης Σπύρου. Σημειώνεται ότι πρόκειται για την Εταιρία του υποστηρίζει το Δήμο μηχανογραφικά και με τα λογισμικά προγράμματα. Μάλιστα, τον ευχαρίστησε για την πρωτοβουλία και είπε ότι το σεμινάριο αυτό θα το παρακολουθήσουν οι υπάλληλοι του Δήμου Ρόδου, οι υπάλληλοι των υπόλοιπων νησιών της Δωδεκανήσου, όσοι θέλουν να έρθουν.

Σημειώνεται ότι, για το Δήμο Ρόδου είναι οι υπάλληλοι των Οικονομικών Υπηρεσιών, του Τμήματος προμηθειών, δηλαδή τα λογιστήρια, οι Τεχνικές Υπηρεσίες, οι μηχανικοί, το Τμήμα Προμηθειών για τα προσχολικά κέντρα κ.α.. Δηλαδή, όσοι εμπλέκονται σε μία διαδικασία προμήθειας ή έργου στο Δήμο ενώ, σε συνεργασία με την ΕΔΜΥΔΑΣ, έχουν συμφωνήσει ότι όσα μέλη τους που ενδιαφέρονται αλλά δεν είναι υπάλληλοι του Δήμου, μπορούν κι αυτοί να το παρακολουθήσουν.

Εισηγητής θα είναι ο κ. Παζαρζόγλου Αθανάσιος, οικονομολόγος, στέλεχος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ο οποίος έχει ξανάρθει για σεμινάρια στη Ρόδο.
Από την πλευρά του, ο κ. Σπύρου είπε ότι πραγματοποιούν αυτές τις ημερίδες σε πανελλαδικό επίπεδο, είτε με τη συνεργασία των ΠΕΔ είτε των Δήμων και κυρίως της πρωτεύουσας επειδή τον Αύγουστο του 2016 τους δημιουργήθηκε αυτή η ανάγκη και έτσι όλο αυτό το κομμάτι, αν και έχει περάσει ένα τετράμηνο από τη δημοσίευση του συγκεκριμένου ΦΕΚ για το νόμο 4412, υπάρχουν απορίες.

Ερωτηθείς σχετικά ο κ. Διακοσταματίου για αυτή την περίοδο, είπε ότι υπάρχει μία δυσλειτουργία ωστόσο ο Δήμος έχει διενεργήσει και ανοιχτό διαγωνισμό αυτό το διάστημα, όπως αυτός που βγήκε “στον αέρα” χθες για την προμήθεια συστημάτων έκδοσης εισιτηρίων και ελέγχου στην Κοιλάδα των Πεταλούδων.

Όπως είπε, έχουν προχωρήσει αρκετά ωστόσο οι υπάλληλοι έχουν κενά αφού αλλάζουν όλα. Δηλαδή, από εδώ στο εξής κανείς δεν αγγίζει διαγωνισμό μια και θα γίνονται όλα μέσω ενός κεντρικού, πανελλαδικού, συστήματος. Η διαδικασία των ενστάσεων γίνεται live, και καταργούνται οι Επιτροπές που εισηγούνταν στην Οικονομική Επιτροπή διότι πλέον θα αποφασίζουν κεντρικά τα όργανα και το σύστημα που παρακολουθεί την όλη διαδικασία.

Ωστόσο, δήλωσε ο κ. Διακοσταματίου: «Πάντως, εμείς, στο Δήμο Ρόδου, φιλοδοξούμε τον διαγωνισμό για την καθαριότητα να τον έχουμε έτοιμο και να περάσει από την Οικονομική Επιτροπή τις επόμενες ημέρες».

Για το ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ.
Ερωτηθείς, στη συνέχεια σχετικά με τις βεβαιωμένες οφειλές από ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ., επανέλαβε ότι έχει δίκιο ο Εμπορικός Σύλλογος Ρόδου αλλά ζητά να του πουν ποιος θα ήταν αυτός στο δ.σ., με βάση τη γνωμοδότηση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους, που θα εισήγαγε αίτημα ατομικό του κάθε ένα για να διαγραφεί το βεβαιωμένο τέλος-«άλλωστε στο δ.σ. υπάρχουν και αντίθετες απόψεις που λένε ότι αυτά που είχαν βεβαιωθεί μέχρι την κατάργηση του νόμου πρέπει να πληρωθούν», είπε.

Σημειώνεται ότι τα βεβαιωμένα από ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. είναι γύρω στα 18-20 εκατ. ευρώ που μαζί με τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις ανεβαίνουον στα 30 εκατ. ευρώ αλλά, όπως σημείωσε ο Αντιδήμαρχος, υπάρχουν και επιχειρηματίες που δεν χρωστάνε μόνο ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ.

«Αν μιλάμε μόνο γι’ αυτούς που χρωστάνε ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. έχουν απόλυτο δίκιο και πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος να απεμπλακούν αυτοί οι άνθρωποι», είπε, σημειώνοντας όμως ότι αυτοί είναι λίγοι και περίμεναν το νόμο Κουρουμπλή για να φύγει αυτό το πρόστιμο διότι δεν έχει κανένα νόημα.
Είπε, ακόμη, ότι δύο δικαστικές αποφάσεις που έχουν εκδοθεί, τις έχει εισάγει στην Οικονομική και έχει ανοίξει το ΑΦΜ.

Από την άλλη πλευρά, τους παροτρύνουν να προσφύγουν στα δικαστήρια και εφόσον υπάρξει απόφαση οριστική, όχι ασφαλιστικά μέτρα, όπως στις δύο αυτές περιπτώσεις, με γνωμοδότηση της νομικής του υπηρεσίας, ο Δήμος δεν θα ασκήσει έφεση και το τελειώνουν το θέμα.
Πάντως, εκτός από το ΔΗ.ΦΟ.ΔΩ. οι οφειλές τρίτων προς το Δήμο ανέρχονται στα σαράντα εκατομμύρια ευρώ.

Κλείνοντας, πάντως, ο Αντιδήμαρχος δεν παρέλειψε να πει ότι, τον τελευταίο καιρό, όπως προκύπτει και από τα τριμηνιαία αποτελέσματα, τα έσοδα του Δήμου πάνε πολύ καλύτερα, «με κόπο βέβαια, με συνεχή προσπάθεια αλλά πάνε καλύτερα και ο κόσμος έρχεται και δίνει».

Διαβάστε ακόμη

Μετά από ερώτηση Νικητιάδη στη Βουλή διαφαίνεται λύση για τους οικοπεδούχους στο Χαράκι

Μνημόνιο Συνεργασίας για θέματα Πολιτικής Προστασίας μεταξύ του Δήμου Ρόδου και της ΚΤΕΛ Ρόδου Α.Ε.

Β΄ ΕΛΜΕ για Νίσυρο: "Θα υπερασπιστούμε μέχρι τέλους τους/τις μαθητές/τριές μας και τις οικογένειές τους από τη διαφθορά , από το σύστημα που τη γεννά"

Την Παρασκευή θα συνεδριάσει το δημοτικό συμβούλιο Ρόδου

Σύσκεψη χθες στον δήμο για τον νόμο που αφορά τον αιγιαλό και την παραλία

Ανακοινώθηκε από την ΕΛ.ΣΤΑΤ. ο μόνιμος πληθυσμός στα χωριά και τα νησιά μας

Δήμαρχος Ρόδου, Αλέξανδρος Κολιάδης: Οποιος σπέρνει ανέμους...

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η ημερίδα "Από τον ρεπόρτερ του 19ου αιώνα στη χρήση Τεχνητής Νοημοσύνης" της ΕΣΗΕΠΗΝ