Εγκρίθηκαν οι προτάσεις της Περιφέρειας για ένταξη έργων στο Interreg

Για τις δραστηριότητες που εμπίπτουν στις αρμοδιότητές της, το τελευταίο διάστημα, ενημέρωσε χθες, σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, η εντεταλμένη περιφερειακή σύμβουλος, κα Χαρούλα Γιασιράνη. Αναλυτικά:

Για το Interreg
Καταρχήν, ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση αξιολόγησης των έργων Interreg την περασμένη εβδομάδα στην Κω, όπου έγινε η δεύτερη επιτροπή παρακολούθησης. Σ’ αυτήν, συμμετέχουν εκπρόσωποι των Υπουργείων από την Ελληνική και την Κυπριακή πλευρά, Γενικοί Γραμματείας και αιρετοί από τις επιλέξιμες περιφέρειες για το Ελλάδα-Κύπρος οι οποίες είναι το Νότιο Αιγαίο, το Βόρειο Αιγαίο, η Κρήτη και η Κύπρος.

Ανέφερε, ακόμη, ότι η Επιτροπή παρακολούθησης πραγματοποιήθηκε στην Κω μετά από πρόσκληση που έκανε η ίδια πριν από ένα χρόνο στην πρώτη Επιτροπή παρακολούθησης που είχε γίνει στην Κύπρο.

Ο λόγος που συναντήθηκαν στην Κω, στις 8 και 9 Νοεμβρίου, ήταν για να συνεδριάσει την πρώτη ημέρα η τεχνική επιτροπή η οποία επεξεργάζεται τα θέματα της πρώτης φάσης και εισηγείται στην Επιτροπή παρακολούθησης για την έγκριση ποιων έργων πάνε στη β’ φάση αξιολόγησης που αφορά αυτά καθ’ αυτά τα έργα. Δηλαδή, εξετάζεται η ίδια η πρόταση, το φυσικό αντικείμενο.

Στη συνέχεια, η κα Γιασιράνη, εξέφρασε την ικανοποίησή της κάνοντας γνωστό ότι και οι δεκαοκτώ προτάσεις που έχει καταθέσει το Νότιο Αιγαίο, είτε ως επικεφαλής είτε ως εταίρος σε προτάσεις με άλλους επικεφαλής, έχουν περάσει όλες στη β’ φάση.

Τα έργα, τώρα, που περνάνε στη β’ φάση είναι συνολικά 190, πράγμα που σημαίνει ότι στη β’ φάση αξιολόγησης, τα κριτήρια πλέον που θα τεθούν θα είναι πάρα πολύ αυστηρά και θα δούμε τελικά ποιες θα είναι οι προτάσεις που θα εγκριθούν και θα χρηματοδοτηθούν.

Είπε, ακόμη, ότι μεταξύ των προτάσεων που κατατέθηκαν από την Περιφέρεια δεν υπήρχαν σχεδόν καθόλου παρατηρήσεις, πράγμα που σημαίνει ότι η επιλογή τόσο του εταιρικού σχήματος που έκαναν όσο και των έργων που υπέβαλαν για να εγκριθούν είναι σε πάρα πολύ καλό και υψηλό επίπεδο.

Ακολούθως, έγινε η αναθεώρηση του Interreg Ελλάδα-Κύπρος και στην Επιτροπή παρακολούθησης αποφάσισαν να μεταφέρουν, όπως και πέρυσι στην πρώτη Επιτροπή, τους αδιάθετους πόρους από το Ελλάδα-Τουρκία και από το Κύπρος-Τουρκία.
Συνολικά, λοιπόν, 1,4 εκατομμύρια ευρώ μεταφέρονται στο Ελλάδα-Κύπρος και θα προκηρυχθεί σύντομα μία νέα πρόσκληση, ανεξάρτητα από τις προγραμματισμένες, που θα έχει ως αντικείμενο το προσφυγικό, με τέσσερις μόνο δικαιούχους από την Ελλάδα και από την Κύπρο.

Και δήλωσε η εντεταλμένη σύμβουλος: «Αυτό είναι μία σημαντική επιτυχία γιατί, κι αυτό, στην πρώτη Επιτροπή παρακολούθησης πέρυσι στην Κύπρο που συνεδριάσαμε, εγώ το έθεσα και θεωρώ ότι η άποψή μας, όχι απλά πέρασε, αλλά ενισχύθηκε με επιπλέον 800 χιλιάδες ευρώ από τον προγραμματισμό του 2014-20220. Εύχομαι και ελπίζω ότι και οι υπόλοιποι αδιάθετοι πόροι από το Ελλάδα-Τουρκία και Κύπρος-Τουρκία, το επόμενο έτος θα μεταφερθούν στο Ελλάδα Κύπρος. Αυτό σημαίνει πρακτικά ότι θα απορροφήσουμε όλους τους πόρους τους οποίους η Τουρκία αρνείται και δεν θέλει να συμμετέχει για να τους απορροφήσει».

Επίσκεψη στις φυλακές
Η κα Γιασιράνη, κατά την παραμονή της στην Κω, επισκέφθηκε τις φυλακές, μετά από παρότρυνση του Επάρχου, κ. Γιώργου Χαλκιδιού και του περιφερειακού συμβούλου, κ.  Νίκου Τσακίρη.

Συναντήθηκε, λοιπόν, με τον Διευθυντή των φυλακών ο οποίος της έκανε μία μικρή ξενάγηση στη δομή και διαπίστωσε ότι οι συνθήκες που επικρατούν αυτή τη στιγμή δεν είναι οι πλέον ενδεδειγμένες από την άποψη ότι η δυναμικότητα των φυλακών είναι περίπου 90 άτομα. Ωστόσο, περιστασιακά αλλά πάρα πολύ συχνά, φιλοξενούνται μέχρι και 180 άτομα. Δηλαδή, σε έναν θάλαμο των 40 ατόμων μπορούν να φιλοξενηθούν, αναλόγως, 50 ακόμη και 60.

Τα πιο επείγοντα ζητήματα που της έθεσε ο Διευθυντής των φυλακών, κ. Δέμος είναι τα εξής: Καταρχήν, λόγω του στενού δημοσιονομικού πλαισίου αλλά και από τον πληθυσμό που κατά καιρούς εμφανίζεται εκεί, υπάρχει μεγάλη ανάγκη σε φάρμακα για τους κρατούμενους. Κάποιοι από αυτούς είναι αλλοδαποί ενώ αρκετοί είναι ανασφάλιστοι οπότε τίθενται ζητήματα σε ό,τι αφορά τη φαρμακευτική τους κάλυψη.
Δεν παρέλειψε, επίσης, ν’ αναφέρει ότι, στο παρελθόν, ο Σύλλογος Φαρμακοποιών Δωδεκανήσου, έχει συνδράμει σ’ αυτό και συνεχάρη δημοσίως τον Πρόεδρο, κ. Φουτούλη.

Όμως, το πρόβλημα δεν σταματάει εκεί αφού οι ανάγκες είναι συνεχείς. Γι’ αυτό έκανε αμέσως έγγραφο σε διάφορους φορείς, μεταξύ των οποίων και ο Σύνδεσμος Ελληνικών Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων, όπου είχε θετική ανταπόκριση και βρίσκονται σε συνεννόηση για το ποια και πόσο σύντομα μπορούν να αποσταλούν τα φάρμακα στις φυλακές.

Το άλλο αίτημα είχε να κάνει με υλικά καθαρισμού αφού με το διπλάσιο αριθμό που φιλοξενείται, στερούνται ακόμη και αυτά. Έτσι, έκανε κρούσεις σε ιδιωτικούς φορείς στη Ρόδο και είχε μεγάλη ανταπόκριση οπότε άμεσα θα σταλεί μεγάλη ποσότητα από καθαριστικά υλικά.

Το τρίτο αίτημα έχει να κάνει με αυτό που διαπίστωσε και ο ίδιος ο Περιφερειάρχης όταν επισκέφθηκε πρόσφατα τις φυλακές, με διάφορες μικροεπεμβάσεις που χρειάζεται να γίνουν στα κτιριακά. Τώρα, επεξεργάζονται το πώς θα υλοποιήσουν το αίτημα αυτό ώστε να έχουν οι άνθρωποι που είναι έγκλειστοι εκεί, ανθρώπινες συνθήκες και ένα καλύτερο περιβάλλον απ’ αυτό που ζουν αυτή τη στιγμή.

Με τους εθελοντές
Ενημέρωσε, τέλος, η κα Γιασιράνη ότι χθες το απόγευμα είχε προγραμματίσει μία συνάντηση με τους αρχηγούς των εθελοντικών ομάδων που είναι πιστοποιημένες στην Πολιτική Προστασία για να προγραμματίσουν την τακτική άσκηση που γίνεται από την Περιφέρεια μαζί με αυτές κάθε χρόνο.

Φέτος, το αντικείμενο της άσκησης θα είναι ο σεισμός και θα πραγματοποιηθεί σε χώρο ο οποίος είναι και κέντρο συγκέντρωσης για τέτοιες περιπτώσεις. Μάλιστα, οι συνθήκες θα είναι πραγματικές αφού η άσκηση θα διενεργηθεί όλη στο ύπαιθρο και οι εθελοντές θα παραμείνουν στην ύπαιθρο χώρα και μέσα σε αντίσκηνα για τις δύο ημέρες που θα διαρκέσει.

Ένα άλλο θέμα που θα συζητήσει  μαζί τους είναι η συλλογή των τροφίμων που θα γίνει ενόψει των Χριστουγέννων. Όπως είναι γνωστό, κάθε χρόνο, πέραν των κοινωνικών δομών που λειτουργεί η Περιφέρεια, δηλαδή του κοινωνικού παντοπωλείου με τους δικαιούχους του, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι και πολλές οικογένειες οι οποίες δεν μπορούν να ενταχθούν στο μητρώο αυτό για διάφορους λόγους.

«Εμείς ποτέ δεν κλείσαμε τα μάτια ούτε και τ’ αυτιά μας στους ανθρώπους αυτούς που έχουν πραγματικές ανάγκες», είπε η εντεταλμένη και ανέφερε ότι, όπως κάθε χρόνο τις γιορτές, έτσι και φέτος τα Χριστούγεννα θα διανείμουν από το γραφείο του περιφερειάρχη τρόφιμα σε περίπου 400 οικογένειες.

Ήδη, λοιπόν, άρχισε η συλλογή τους από τους εθελοντικούς φορείς αλλά έχουν γίνει κρούσεις και σε επίπεδο επιχειρηματιών για να έχουν τη δυνατότητα ν’ ανακουφίσουν, έστω και τις γιορτινές ημέρες, έναν ικανό αριθμό συνανθρώπων μας που έχουν πραγματικές ανάγκες επιβίωσης.

Τέλος, ανέφερε ότι η αναζήτηση χορηγών για να ενισχυθούν σε εξοπλισμό τα νοσοκομεία της Ρόδου, της Κω, της Καλύμνου και της Λέρου, βρίσκεται σε πάρα πολύ καλό δρόμο.