Μιχάλης Μπράτιτσης: για εμάς δεν υπάρχουν δεσμεύσεις

Μιχάλης Μπράτιτσης: για εμάς δεν υπάρχουν δεσμεύσεις

Μιχάλης Μπράτιτσης: για εμάς δεν υπάρχουν δεσμεύσεις

Rodiaki NewsRoom

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1783 ΦΟΡΕΣ

Είμαστε η μόνη πραγματικά ανεξάρτητη παράταξη που κατέρχεται σ’ αυτές τις εκλογές, επισημαίνει σε συνέντευξή του στη “Ροδιακή” ο επικεφαλής της παράταξης “Μηχανικών Ενωσις” κ. Μιχάλης Μπράτιτσης, για τις εκλογές στο ΤΕΕ Δωδεκανήσου.

Θα θέλαμε το ΤΕΕ να γίνει λιγότερο προσωποκεντρικό αναφέρει ο κ. Μπράτιτσης, αναφερόμενος στην γενικότερη παρουσία και τις προσπάθειες που έχει καταβάλει η παράταξη τα τρία χρόνια που λειτουργεί.

Συμμετείχαμε ανελλιπώς με προτάσεις και θέσεις, αναφέρει ο ίδιος, και πιστεύουμε ότι συμβάλλουμε ουσιαστικά στην επίλυση αρκετών ζητημάτων του κλάδου.

Αναφέρει συγκεκριμένα τα εξής:
Η παράταξη «Μηχανικών Ένωσις» είναι μια παράταξη που συμμετέχει για δεύτερη φορά στις εκλογές του ΤΕΕ. Τι νομίζετε ότι μπορείτε να προσφέρετε και τι επιδιώκετε με τη συμμετοχή σας στις εκλογές του ΤΕΕ;

Η παράταξη είναι μια συλλογική προσπάθεια ανεξάρτητων μηχανικών, που αφουγκράστηκε, την έντονη αγωνία των συναδέλφων μας για την αναγκαιότητα να υπάρξει καθαρότητα στις σχέσεις και υγιής ανταγωνισμός μεταξύ των μηχανικών και κατ΄ επέκταση των μηχανικών με τον πολίτη, την απαίτηση να υπάρξουν ίσες ευκαιρίες, ισονομία και διαφάνεια στην άσκηση του επαγγέλματος.

Την πρώτη φορά που συμμετείχαμε σ΄ αυτή τη διαδικασία, είχαμε την τιμή να λάβουμε την ψήφο αρκετών συναδέλφων μας και συμμετείχαμε στα όργανα του ΤΕΕ Δωδεκανήσου, κατέχοντας τις θέσεις του αντιπροέδρου της Διοικούσας Επιτροπής, του προέδρου της Αντιπροσωπείας και του Γραμματέα της Αντιπροσωπείας.

Υπήρξε συνεχής ενασχόληση όλων των εκλεγμένων μελών μας σε συνεδριάσεις και επιτροπές, με αποφάσεις συλλογικές στην αντιμετώπιση των θεμάτων που τίθονταν στην Διοικούσα ή την Αντιπροσωπεία . Λειτουργώντας με πνεύμα ομαδικότητας, η παράταξή μας ανέδειξε τη σοβαρή προσπάθεια που έγινε στη λειτουργία των θεσμικών οργάνων, διατηρώντας τις ισορροπίες μεταξύ των συναδέλφων, αλλά και των συναδέλφων με τους πολίτες, ενώ συνέδραμε στη διοίκηση του ΤΕΕ, με συνεχείς προτάσεις και ουσιαστικές παρεμβάσεις, προβάλλοντας τα προβλήματα, επικεντρώνοντας στην ουσία της επίλυσής τους.

Προτείναμε δράσεις, ήδη από τη προηγούμενη προεκλογική περίοδο, που έγιναν αποδεκτές και πιστεύουμε ότι καταφέραμε αρκετά πράγματα, για αρχή. Σε αυτό το διαφορετικό δρόμο παρέμβασης θα συνεχίσουμε, έχοντας πλέον και την εμπειρία.

Συνεχίζουμε να διεκδικούμε τη διαμόρφωση μιας ατζέντας για το συλλογικό μας όργανο με συνεχή και συνεπή παρουσία δίπλα στους συναδέλφους μηχανικούς στα καθημερινά τους προβλήματα , που είναι πάρα πολλά ειδικά σήμερα.

Ο προσδιορισμός αυτός πρέπει να διαμορφώνεται σύμφωνα με τις προτάσεις των μελών του, δίνοντας τους βήμα, μέσω ανοικτών συνελεύσεων, μέσω διαρκούς επαφής με τα προεδρεία των επιστημονικών συλλόγων, με την ουσιαστική επιμόρφωση όλων των συναδέλφων και δημιουργία μηχανισμού καταγραφής προβλημάτων/παραπόνων/προτάσεων.

Πρέπει να ανακτήσουμε σα μηχανικοί την επιστημονική μας αξιοπρέπεια, διαφυλάσσοντας τη ποιότητα της εργασία μας.

Θα επιδιώξουμε πολυφωνία, συλλογικότητα στις αποφάσεις και τερματισμό του ευτελισμού του επαγγέλματος μας.

Θα θέλαμε το ΤΕΕ να γίνει λιγότερο προσωποκεντρικό με την έννοια ότι το τοπικό ΤΕΕ εμφανίζεται τις περισσότερες φορές ως μονάδα και αναφέρεται στο πρόσωπο του προέδρου.

Θα πρέπει να λειτουργούν τα όργανα ανεξάρτητα με τον πρόεδρο και ίσως θα έλεγα και να τον ελέγχουν, να μην εξελίσσεται η λειτουργία του οργάνου σε παράσταση με ένα ρόλο.

Να μοιράζονται οι αρμοδιότητες σε όλους τους συναδέλφους και να ενεργοποιηθούν σε διάφορες δράσεις συνάδελφοι ακόμα και εκτός Διοικούσας και Αντιπροσωπείας, ώστε να έρθει ο μηχανικός πιο κοντά στα προβλήματα, να προτάξει και τις δικές του σκέψεις και συμμετάσχει ενεργά στα συλλογικά όργανα. Αυτό θα γίνει μόνο όταν όλες οι διαδικασίες ανοικτές σε όλους τους συναδέλφους.

Προσπαθήσαμε και πιστεύουμε ότι έγιναν κάποια βήματα και ως προς αυτό , αλλά θέλουμε να γίνουν ακόμα περισσότερα.

Η κρίση έχει επηρεάσει σημαντικά τον κλάδο των μηχανικών. Πιστεύετε ότι υπάρχουν λύσεις για την αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών;

Η κρίση επηρέασε τον κλάδο μας περισσότερο ίσως από κάθε άλλο κλάδο και η αντιμετώπισή της πρέπει να επιτευχτεί πρωτίστως από την Πολιτεία, παρέχοντας μας τα χρηστικά εργαλεία, (εφαρμογή χωροταξικών και πολεοδομικών σχεδίων κτλ), που είναι προαπαιτούμενα για την Ανάπτυξη που ευαγγελίζεται.

Θα πρέπει να δοθεί έμφαση στην εφαρμογή των επαγγελματικών δικαιωμάτων. Επικρατεί ασάφεια και διάχυση αρμοδιοτήτων και δικαιωμάτων. «Όλοι τα κάνουν όλα». Με τη σωστή εφαρμογή της υπάρχουσας νομοθεσίας, πάνω στο θέμα αυτό, ο κάθε τεχνικός έχει τη θέση του στην αγορά .

Είναι απαραίτητη η οργάνωση , η σωστή και εύρυθμη λειτουργία των υπηρεσιών, με την κωδικοποίηση από τις Δημόσιες Υπηρεσίες των απαιτούμενων δικαιολογητικών ανά εργασία, τη μεταφορά αρχείου αδειών στο χώρο των υπηρεσιών, την πρόσβαση του μηχανικού σε κάθε νέα πληροφορία μέσω οργανωμένης ιστοσελίδας του ΤΕΕ (κοινοποίηση εγκυκλίων, τροποποιήσεων, αποφάσεων κτλ από κάθε υπηρεσία ηλεκτρονικά), με την ανάρτηση εκπονημένων μελετών στην ιστοσελίδα του ΤΕΕ ανά δήμο (παλιών και νέου), με την εύρεση τρόπου εξυπηρέτησης των μηχανικών με τις υπηρεσίες με ηλεκτρονικές μεθόδους και το σπουδαιότερο από όλα τη ψηφιακή ενοποίηση υπηρεσιών.

Συνεργασία λοιπόν με τους δημόσιους φορείς για εξορθολογισμό και βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών τους, με σκοπό τη βελτίωση της καθημερινότητας του μηχανικού και του παραγόμενου επιστημονικού έργου του, γιατί ο χρόνος είναι χρήμα , και η αξιοποίηση του μπορεί να συμβάλλει στην αποφυγή της ταλαιπωρίας , της αδιαφάνειαςκαι της κακοδιαχείρισης.

Πιστεύετε ότι το ΤΕΕ σε τοπικό επίπεδο μπορεί να έχει ρόλο σε ότι αφορά τα έργα υποδομής και τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες;
Το ΤΕΕ πρέπει να έχει τον πρωταρχικό συμβουλευτικό τεχνικό ρόλο, πρέπει να δίνει το ουσιαστικό παρόν σε ότι αφορά τα έργα υποδομής και τις αναπτυξιακές πρωτοβουλίες, με προσοχή όμως να μην ταυτιστεί με συμφέροντα, ούτε να χρωματιστεί. Επιζητούμε τη συμμετοχή του συλλογικού μας οργάνου σε επιτροπές και διαδικασίες που στόχο θα έχουν να κάνουν το νομό μας καλύτερο και φιλικότερο προς τους πολίτες μας από τη δική μας σκοπιά φυσικά του τεχνικού συμβούλου της πολιτείας και σε τοπικό επίπεδο.

Λέτε στη διακήρυξή σας ότι θέλετε ένα ΤΕΕ ανοικτό στην κοινωνία. Τι εννοείτε με αυτό;
Όλα τα παραπάνω συνιστούν το άνοιγμα του ΤΕΕ στην Κοινωνία, η αμεσότερη παροχή υπηρεσίας του ιδιώτη μηχανικού στον πολίτη, όταν του ζητείται η συμβολή του, η ορθά στελεχωμένη και εύρυθμη δημόσια τεχνική υπηρεσία, που εξυπηρετεί και ενημερώνει γρήγορα και έγκυρα τον πολίτη, η ποιότητα κατασκευής στα δημόσια έργα.

Οι μηχανικοί σαν μεγάλη επαγγελματική ομάδα, με έμπειρα στελέχη, μπορούν εκτός των τεχνικών τους γνώσεων να προσφέρουν στην κοινωνία, μέσω του εθελοντισμού και κοινωνικών - πολιτιστικών δράσεων.

Γιατί κάποιος συνάδελφος σας να σας δώσει τη ψήφο του στις επερχόμενες εκλογές;
Όπως σας είπα και παραπάνω είμαστε μια καινούρια παράταξη που συμμετέχει για δεύτερη φορά στις εκλογές . Προσπαθήσαμε μέσα από αυτή την πορεία τριών χρόνων να βοηθήσουμε , όσο καλύτερα και περισσότερο μπορούμε, ώστε το τοπικό συλλογικό μας όργανο να είναι πραγματικά δίπλα στο συνάδελφο μηχανικό.

Από την προηγούμενη προεκλογική περίοδο γνωστοποιήσαμε τις θέσεις μας για συνεχή λειτουργία των θεσμικών οργάνων, πχ την λειτουργία του Πειθαρχικού, επιμόρφωση των συναδέλφων, αντιμετώπιση των προβλημάτων και των επαγγελματικών θεμάτων των συναδέλφων, παρεμβάσεις σε τεχνικά θέματα που αφορούν την τοπική κοινωνία, συνεργασία με άλλους συλλόγους και φορείς του νομού μας και με όλους τους δημόσιους φορείς , αλλά και άνοιγμα του ΤΕΕ στην κοινωνία.

Συγκεκριμένα αξίζει να αναφερθούμε στην προσπάθεια που έγινε για να δοθεί μία λύση έστω και προσωρινή για το κτηματολόγιο, τους αρχιτεκτονικούς διαγωνισμούς, που επί τέλους ξεκίνησαν, κοινωνικές δράσεις όπως αιμοδοσία, συλλογή ρούχων για άπορες οικογένειες, αθλητικά τουρνουά μπάσκετ και τέννις, τη συνεχή παρουσία σε όλα τα όργανα του Φορέα μας, αλλά κυρίως η επαναλειτουργία όλων των οργάνων και των διαδικασιών, ώστε να έρθει ο συνάδελφος πιο κοντά και να μπορέσει να εκφράσει τις απόψεις του, όπως για παράδειγμα με τη γενική συνέλευση που πραγματοποιήθηκε.

Συνεχίζουμε την προσπάθεια σε όλα αυτά και επί πλέον θέλουμε να πετύχουμε ανοικτές συναντήσεις για προσδιορισμό ατζέντας ΤΕΕ, βάσει προτάσεων των μελών του, εκσυγχρονισμό του κώδικα δεοντολογίας, αντιμετώπιση του αθέμιτου ανταγωνισμού αλλά και ανάκτηση της επιστημονικής αξιοπρέπειας του μηχανικού, κωδικοποίηση από τις Δημόσιες Υπηρεσίες των απαιτούμενων δικαιολογητικών ανά εργασία και πρόσβαση του μηχανικού σε κάθε νέα πληροφορία μέσω οργανωμένης ιστοσελίδας του ΤΕΕ (κοινοποίηση εγκυκλίων, τροποποιήσεων, αποφάσεων κτλ από κάθε υπηρεσία ηλεκτρονικά), ψηφιακή ενοποίηση υπηρεσιών, συνεργασία με το Εργατικό Κέντρο για την κατάρτιση Μητρώου Κατασκευαστών σε τοπικό επίπεδο αλλά και επιμόρφωση όλων των κλάδων που ασχολούνται στην οικοδομή, βάσει των νέων νόμων και προδιαγραφών.

Τέλος συνεχείς παρεμβάσεις για την επίλυση ασφαλιστικών και συνταξιοδοτικών ζητημάτων συναδέλφων , όπως η διπλή ασφάλιση των συναδέλφων – επιχειρηματιών , των συναδέλφων -εκπαιδευτικών

Για ποιο λόγο να μη ψηφίσει κάποιος τις άλλες παρατάξεις αφού κι εσείς συμμετείχατε στην απελθούσα διοίκηση του συλλογικού σας οργάνου και ενδεχομένως προβλήματα που οι συνάδελφοι σας έχουν, χρεώνονται πλέον και στη δικιά σας παράταξη;
Όπως είπαμε και παραπάνω η παράταξη μας προσπάθησε μέσα από την πρώτη θητεία και συμμετοχή με πρωταγωνιστικό ρόλο στα δρώμενα του συλλογικού μας οργάνου να προτείνουμε λύσεις, να προωθήσουμε αυτά που διακηρύξαμε και να βελτιώσουμε την καθημερινότητα των συναδέλφων μας.

Πιστεύουμε ότι πετύχαμε αρκετά πράγματα όπως περιέγραψα παραπάνω και θέλουμε να κάνουμε ακόμα περισσότερα γιατί τα προβλήματα είναι πάρα πολλά. Παράλληλα αποκτήσαμε και μία εμπειρία από όλες αυτές τις διαδικασίες που δεν την είχαμε. Η δικιά μας παράταξη συμμετείχε ανελλιπώς με προτάσεις και θέσεις σε όλες τις διαδικασίες του οργάνου μας και πιστεύουμε ότι συνέβαλε ουσιαστικά στην επίλυση αρκετών ζητημάτων που προέκυψαν.

Πέραν από αυτό όμως πρέπει να γίνει κατανοητό ότι όλες οι άλλες παρατάξεις συμμετέχουν σ΄ αυτή τη διαδικασία σχεδόν μία εικοσαετία, τόσο στις εκλογικές διαδικασίες όσο και στη διοίκηση του ΤΕΕ και θα πρέπει να αναλογιστούν οι συνάδελφοι μας, αν αυτές οι παρατάξεις δικαιούνται να λένε ότι δεν έχουν ευθύνες για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σήμερα για τους μηχανικούς, κύρια στο τοπικό επίπεδο, με τα προβλήματα που όλοι γνωρίζουμε.

Είμαστε η μόνη πραγματικά ανεξάρτητη παράταξη που κατέρχεται σ΄ αυτές τις εκλογές, Το λέω αυτό γιατί έχει γίνει της μόδας να διακηρύσσουν όλοι ότι είναι ανεξάρτητοι. Ας είμαστε ειλικρινείς,όλες οι υπόλοιπες παρατάξεις, είτε έχουν καθαρά κομματική εξάρτηση , είτε τα βασικά τους στελέχη είναι κομματικά στελέχη και χρησιμοποιούν τους αντίστοιχους κομματικούς οργανισμούς για την οργάνωση, τόσο των ψηφοδελτίων όσο και των θέσεων τους.

Ας αναλογιστούν όλοι οι συνάδελφοι που έχουν οδηγήσει όχι μόνο το ΤΕΕ αλλά και την κοινωνία μας αυτές οι πρακτικές και ας αποφασίσουν ανάλογα. Για μας δεν υπάρχουν δεσμεύσεις. Είμαστε μηχανικοί που παλεύουμε για την καθημερινότητα και την επιβίωση μας, που πιστεύουμε ότι υπάρχει ελπίδα για κάτι καλύτερο, αρκεί να αλλάξει η νοοτροπία και οι πρακτικές.

Επιζητούμε να ενεργοποιηθούν όλοι οι συνάδελφοι, παρά την απογοήτευση τους για την κατάσταση που επικρατεί γιατί υπάρχει δυναμική για να αλλάξουν τα πράγματα και αυτό θα γίνει μέσα από τη συμμετοχή όλων μας και την προώθηση ιδεών και πρακτικών έξω από τις συνηθισμένες αποστειρωμένες κομματικές που μας οδήγησαν εδώ που είμαστε σήμερα.

Τέλος, θα θέλαμε να προτρέψουμε τους συναδέλφους μηχανικούς να δώσουν το παρών στη διαδικασία, να εκφράσουν την ανησυχία τους, γιατί μόνο με τη συμμετοχή μπορούν να δείξουν τη δύναμή τους. Απευθυνόμαστε με ειλικρίνεια στους συναδέλφους μηχανικούς και τους λέμε ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι. Υπάρχει και μία άλλη επιλογή , η ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΕΝΩΣΙΣ , που θεωρούμε ότι εκφράζει περισσότερο την αδέσμευτη και ανεξάρτητη σκέψη κάθε συνάδελφου επιστήμονα μηχανικού.

Διαβάστε ακόμη

Γιάννης Παππάς: «Οι Eυρωεκλογές δεν είναι επίδειξη επαναστατικής γυμναστικής»

Νίκος Παντελής: Ο κωμικός από τη Ρόδο, είναι το πιο «φρέσκο» πρόσωπο της ελληνικής stand-up σκηνής

Αυξημένοι οι ατμοσφαιρικοί ρύποι στο κέντρο της Ρόδου το καλοκαίρι

Άφησε την Αδελαΐδα για να μεγαλώσει την οικογένειά της στη Λαχανιά

Όλγα Κεφαλογιάννη: Το 2024 θα είναι ακόμα μία εξαιρετική χρονιά για τον ελληνικό Tουρισμό

Γ. Χατζής: Πρέπει να καθίσουμε όλοι σε ένα τραπέζι και να συνθέσουμε ένα εθνικό σχέδιο υποδομών

Αντώνης Ζερβός: Ξεκίνησε ως «παιχνίδι» και κατέληξε ως στοίχημα με τον εαυτό μου

Ο ελληνικός Τουρισμός χρειάζεται εθνικό σχέδιο για να διατηρηθεί στην κορυφή, δηλώνει ο Γιάννης Ρέτσος