Ολο το Αιγαίο στη σαλάτα του νεαρού σεφ Σταμάτη Μισομικέ

Ολο το Αιγαίο στη σαλάτα του νεαρού σεφ Σταμάτη Μισομικέ

Ολο το Αιγαίο στη σαλάτα του νεαρού σεφ Σταμάτη Μισομικέ

Βαρβάρα Μπογδάνου

ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΚΕ 1699 ΦΟΡΕΣ

Σπινιάλο από το Καστελλόριζο, ροδίτικη τρούφα, πατάτα Νάξου, τομάτες Σαντορίνης και... τσάι Σαλάκου

Τον κάτοχο του τίτλου «European Young Chef 2016» συμπατριώτη μας Σταμάτη Μισομικέ, συνεχάρη και προσωπικά ο περιφερειάρχης νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος μετά τη διάκριση που πέτυχε πρόσφατα σε πανευρωπαϊκό διαγωνισμό γαστρονομίας.

Ο νικητής του διαγωνισμού επισκέφθηκε την περιφέρεια συνοδευόμενος από τον πρόεδρο της λέσχης αρχιμαγείρων Δωδεκανήσου και Κυκλάδων Νίκο Χριστοφόρου και το δάσκαλο και συνεργάτη του σεφ Γιώργο Τρουμούχη.
Όπως τονίστηκε πρόκειται για μία σπουδαία διάκριση όχι μόνο για τον ίδιο και την περιφέρεια αλλά και για την Ελλάδα, καθώς ανέδειξε την τοπική γαστρονομία και τα μοναδικά υλικά των νησιών μας τα οποία χρησιμοποιήθηκαν για να φτιαχτεί η σαλάτα του Σταμάτη Μισομικέ που κέρδισε τις εντυπώσεις και τον ανέδειξε νικητή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στη σαλάτα αυτή όπως δήλωσε ο ίδιος χρησιμοποιήθηκαν 19 διαφορετικά υλικά με επιστέγασμα το… τσάι Σαλάκου που είναι γνωστό στην περιοχή για περίπου 200 χρόνια!

Οι δηλώσεις
Μιλώντας για τη διάκριση ο περιφερειάρχης Γιώργος Χατζημάρκος δήλωσε τα εξής: «Ο Σταμάτης Μισομικές είναι ο κάτοχος του τίτλου του Young chef της Ευρώπης τον οποίο κέρδισε πριν από μερικές μέρες στη Βαρκελώνη, σε διαγωνισμό που έγινε εκεί.
Είναι μία πάρα πολύ μεγάλη επιτυχία για τον ίδιο και για τη χώρα, αλλά και για την περιφέρεια καθώς και για τη λέσχη αρχιμαγείρων και νομίζω ότι είναι από τις περιπτώσεις αυτές που επιβραβεύεται η σοβαρή δουλειά η μεγάλη προσήλωση στο αντικείμενο, ο επαγγελματισμός και όλα αυτά αναγνωρίζονται όχι μόνο τοπικά αλλά σε πανευρωπαϊκό επίπεδο με υψηλό ανταγωνισμό.
Και αυτό γιατί οι άλλες χώρες επενδύουν σε αυτό που λέμε γαστρονομία, τα τελευταία χρόνια και εμείς έχουμε ξεκινήσει μία μεγάλη προσπάθεια η οποία κάθε μέρα που περνά γίνονται βήματα μπροστά.
Συγχαίρω τον ίδιο και του εύχομαι κάθε επιτυχία για τη συνέχεια και τον ευχαριστώ για το εξαιρετικό δώρο που έκανε σε όλους μας. Να συνεχίσει με την ίδια αγάπη το ίδιο πάθος και την ίδια δεξιοτεχνία για αυτό που αγαπά.
Έρχεται από μία οικογένεια που όλοι είναι μάγειροι. Έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, με τη λέσχη αρχιμαγείρων, ο πρόεδρος κ. Χριστοφόρου είναι ένας βασικός πυλώνας της προσπάθειας που κάνουμε και θα συνεχίσουμε. Να ευχηθούμε στο Σταμάτη να μας φέρει και άλλους τίτλους και να συνεχίσει να είναι τόσο δημιουργικός όσο ξεκίνησε».

Σταμάτης Μισομικές
«θα ήθελα να ευχαριστήσω την περιφέρεια για τη στήριξη και τον πρόεδρο της λέσχης για την επιλογή.
Φτιάξαμε ένα πιάτο από την παράδοση της Ρόδου συνοδευόμενο από ένα τσάι της Σαλάκου. Χρησιμοποιήσαμε υλικά από πολλά νησιά του νοτίου Αιγαίου, όπως σπινιάλο από το Καστελόριζο, τη Ροδίτικη τρούφα, πατάτα Νάξου, άνυδρες τομάτες Σαντορίνης και συγκεκριμένα 19 διαφορετικά υλικά με 19 διαφορετικά μυρωδικά.
Σε δέκα μέρες φεύγω για την Ελβετία, αυτό που προσπαθώ να κάνω είναι να εργάζομαι το χειμώνα σε διακεκριμένα εστιατόρια , και το καλοκαίρι να έρχομαι και να μεταφέρω αυτές τις εμπειρίες στη Ροδίτικη γαστρονομία».

Το βραβείο του νικητή  για τον τίτλο “Νέος κορυφαίος chef”Το βραβείο του νικητή για τον τίτλο “Νέος κορυφαίος chef”

Νίκος Χριστοφόρου
«Ευχαριστώ την περιφέρεια για τη στήριξη όλα αυτά τα χρόνια στην προσπάθεια να προβάλουμε την γαστρονομική μας παράδοση. Στο πρόσωπο του περιφερειάρχη βρήκαμε έναν μεγάλο υποστηρικτή, που αγαπά τη γαστρονομία. Για το Σταμάτη θα ήθελα να πώ ότι η νίκη του είναι ακόμα πιο σημαντική επειδή σημειώθηκε σε έναν σημαντικό γαστρονομικό προορισμό της Ευρώπης που είχε να ανταγωνιστεί ανθρώπους με πολλές διακρίσεις και κατάφερε να βγει πρώτος με μεγάλη διαφορά.
Με το δάσκαλό του Γιώργο Τρουμούχη προσπαθούμε χρόνια να δείξουμε τη γαστρονομία μας και έξω από τον τόπο μας».

Γιώργος Τρουμούχης
«Mε το Σταμάτη δουλεύουμε χρόνια, αυτό που προσπαθούμε όμως τελευταία να κάνουμε είναι να πάρουμε την παράδοση και να την προσφέρουμε στους επισκέπτες μας το καλοκαίρι με έναν πιο προσιτό τρόπο, καλύτερες τεχνικές και καλύτερη παρουσίαση, αλλά στο τέλος η γεύση να μείνει η ίδια.
Δηλαδή δουλεύουμε στο πως μπορείς να προσφέρεις καινοτόμες τεχνικές, με ξεχασμένα υλικά και να τα προσαρμόσεις σε παλιές συνταγές. Και αυτό κάναμε, πήραμε μία συνταγή σαλάτας (σαλάς που λέμε στα χωριά) και βάλαμε τα καλύτερα υλικά από τα νησιά και το τσάι που βρήκε ο Σταμάτης στη Σάλακο το οποίο έχει μία παράδοση 200 χρόνων.
Η παράδοση πρέπει να μπει στα εστιατόρια και στις κουζίνες μας γιατί σιγά-σιγά θα ξεχαστεί. Ο πελάτης θέλει πλέον καινούρια υλικά, συνταγές, και ξέρει σε έναν προορισμό που θα επισκεφτεί τι θα ψάξει».

Υπερήφανοι για τη διάκριση δήλωσαν ο περιφερειάρχης Γ. Χατζημάρκος,  ο πρόεδρος της λέσχης αρχιμαγείρων Ν. Χριστοφόρου  και ο δάσκαλος του νικητή σεφ Γ. Τρουμούχης.Υπερήφανοι για τη διάκριση δήλωσαν ο περιφερειάρχης Γ. Χατζημάρκος, ο πρόεδρος της λέσχης αρχιμαγείρων Ν. Χριστοφόρου και ο δάσκαλος του νικητή σεφ Γ. Τρουμούχης.

Διαβάστε ακόμη

Ρόδος: O όμιλος αστρονομίας «Βενετοκλείου» 1ου ΓΕΛ Ρόδου στο Austin Texas για την ολική εκλειψη ηλίου

Εντεταλμένος Θεμάτων Διακυβέρνησης Φορέων Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων ο γενικός διευθυντής του ΦοΔΣΑ Νοτίου Αιγαίου

Συμπαραστάτη του Πολίτη θα εκλέξει το περιφερειακό συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου

Στ. Κασσελάκης: Θα επισκεφθεί 26 νησιά του Αιγαίου σε 9 μέρες

Πολλές οι «παρθένες» παραλίες στα Δωδεκάνησα που εντάσσονται στις... απάτητες

Ολοκληρώθηκαν τα αντιπλημμυρικά έργα που χρηματοδότησε η Eurobank

Συλλυπητήρια δήλωση του Γιάννη Παππά για την απώλεια του Κώστα Κωτικώστα

Αλ. Κολιάδης: Ας μην μας κουνάνε το δάχτυλο και ας μην επικαλούνται τη Δημοκρατία αυτοί που έξι μήνες τώρα αρνούνται να αποδεχτούν τη λαϊκή ετυμηγορία