Φ. Χατζηδιάκος και Δ. Γάκης ζητούν υποχρεωτική κινητικότητα των δημοσίων υπαλλήλων λόγω Κάσου

Να γίνει υποχρεωτική η κινητικότητα στην περίπτωση των νησιών ζήτησαν από την υπουργό Διοικητικής Ανασυγκρότησης τόσο ο πρόεδρος της ΠΕΔ Νοτίου Αιγαίου και δήμαρχος Ρόδου Φώτης Χατζηδιάκος αλλά και ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Γάκης.

Συγκεκριμένα, μιλώντας επί του νομοσχεδίου για την κινητικότητα  κατά τη δεύτερη ημέρα συζήτησής του στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής, ο κ. Χατζηδιάκος τόνισε ότι «τα κίνητρα αυτά στη λογική της εθελούσιας κινητικότητας δεν πρόκειται να λειτουργήσουν στα νησιά μας. Ήθελα να εξυπηρετήσω την Κάσο αλλά κανένας υπάλληλος είτε Κασιώτικης είτε Καρπαθιακής καταγωγής δεν ήθελε να μεταταχθεί  εκεί. Άρα η εθελούσια δεν λειτουργεί», πρόσθεσε.

Κατά τον κ. Χατζηδιάκο ένα βασικό κριτήριο που πρέπει να εισαχθεί στις προσλήψεις στα νησιά είναι η εντοπιότητα: «Πρέπει να στελεχωθούν οι δήμοι με μόνιμους κατοίκους των νησιών γιατί όσοι υπάλληλοι διορίζονται σε αυτά και προέρχονται από άλλες περιοχές το πρώτο που κοιτάζουν είναι να φύγουν», είπε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας τα λεγόμενα του κ. Χατζηδιάκου, ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Δ. Γάκης ζήτησε «να υπάρξει η υποχρεωτικότητα γιατί διαφορετικά η Κάσος δεν θα έχει ποτέ υπαλλήλους».

Απαντώντας η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγα Γεροβασίλη αρκέστηκε να πει ότι «η υποχρεωτική απόσπαση αφορά μόνο τα υπουργεία και όχι την Αυτοδιοίκηση. Αυτό έτσι κι αλλιώς ίσχυε», πρόσθεσε η κ. Γεροβασίλη, χωρίς, επί του παρόντος, να αφήσει περιθώρια για αλλαγή της διάταξης τουλάχιστον αναφορικά με τους νησιωτικούς (και ορεινούς;) δήμους που αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα με τις ελλείψεις προσωπικού. “Το ν/σ δεν λύνει όλα τα προβλήματα όπως των προσλήψεων και της νησιωτικότητας. Η Κάσος, για παράδειγμα, δεν έχει να χάσει από το ν/σ”, είπε χαρακτηριστικά η κ. Γεροβασίλη.

Υπενθυμίζεται ότι να γίνει υποχρεωτική η κινητικότητα, τουλάχιστον σε ορισμένες περιπτώσεις, είχαν ζητήσει χθες και οι εκπρόσωποι της ΝΔ και του Ποταμιού, ωστόσο η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης είπε “όχι”.

Πηγή: aftodioikisi.gr