Λαϊκή συνέλευση στη Δαματριά για να εξεταστεί επενδυτική πρόταση

Στην τοπική κοινότητα της Δαματριάς πραγματοποιήθηκε προχτές το βράδυ η πρώτη λαϊκή συνέλευση σε επίπεδο νησιού, για να εξεταστεί η επενδυτική πρόταση που αφορά την παραγωγή ενέργειας από την χρήση καμένων λαδιών.

Σημειώνεται ότι έχουν κατατεθεί 28 τέτοιες επενδυτικές προτάσεις για όλο το νησί της Ρόδου,  οι 15 από τις οποίες αφορούν την ευρύτερη περιοχή του πρώην δήμου Πεταλούδων.

Κατά την πρώτη συνέλευση κατοίκων και τοπικής αυτοδιοίκησης τέθηκαν προς τους επενδυτές που ήταν παρόντες διάφορα ερωτήματα αναφορικά με τον τρόπο λειτουργίας της μονάδας η οποία όπως έγινε γνωστό θα αποτελείται από μηχανή ντίζελ, τοποθετημένη σε κατασκευή προκάτ.

Ως πρώτη ύλη θα χρησιμοποιούνται καμένα οικιακά λάδια ή λάδια από επαγγελματική χρήση τα οποία θα μετατρέπονται σε ενέργεια που θα διοχετεύεται στη ΔΕΗ.

Στη λαϊκή συνέλευση παραβρέθηκε ο αντιδήμαρχος Ρόδου Αγαπητός Πάλλας ο οποίος μάλιστα έκανε γνωστό ότι το συγκεκριμένο θέμα που επρόκειτο να συζητηθεί στη συνεδρίαση της Παρασκευής, αναβάλλεται προκειμένου να συγκεντρωθούν περισσότερες πληροφορίες για την επένδυση.  

«Με πρωτοβουλία του προέδρου της Δαματριάς, κ. Πηδιάκη, έγινε μία λαϊκή συνέλευση για μία επένδυση που σχεδιάζεται και η οποία αφορά την τοποθέτηση μηχανών ντίζελ με πρώτη ύλη τα καμένα λάδια από τα οποία θα παράγεται ενέργεια η οποία θα διοχετεύεται στη ΔΕΗ.

Παρόντες ήταν οι πρόεδροι της δημοτικής ενότητας Πεταλούδων αρκετός κόσμος, οι επιχειρηματίες που θέλουν να επενδύσουν στην περιοχή, έγινε συζήτηση σε πολύ καλό κλίμα, έγιναν ερωτήσεις για να μάθουν τελικά πόσο επιβαρύνει αυτή το περιβάλλον» δήλωσε χτες στα μέσα ενημέρωσης ο κ. Πάλλας και πρόσθεσε:

«Εγώ από την πλευρά μου ενημέρωσα ότι ο δήμαρχος έδωσε εντολή να αναβληθεί το θέμα που ήταν προγραμματισμένο να συζητηθεί στη συνεδρίαση της Παρασκευής για να γίνει έρευνα και να δούμε τα υπέρ και τα κατά της επένδυσης.   

Δεσμευτήκαμε όλοι να ξαναβρεθούμε στον ίδιο χώρο εφόσον ασχοληθούν κάποιοι ειδικοί με το θέμα ώστε να δοθούν και άλλες πληροφορίες.

Ο επενδυτής που είναι από την περιοχή απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις μας, όπως για παράδειγμα από πού θα προμηθεύεται την πρώτη ύλη, από ποιες περιοχές εντός ή εκτός Ρόδου, πόση ποσότητα χρειάζεται, γιατί επελέγη αυτή η περιοχή, πως θα είναι η κατασκευή κ.α.»

Όπως επισημάνθηκε θα πρέπει να γίνει μία καμπάνια ώστε όλες οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά να αποθηκεύουν αυτό το λάδι και στη συνέχεια να προμηθεύουν την επιχείρηση.

Όπως έγινε γνωστό θα υπάρχει μία κατασκευή προκάτ, μέσα στην οποία θα υπάρχει μηχανή και θα λειτουργεί χωρίς να παράγει καυσαέρια.

Πάντως όπως υπογραμμίστηκε τελικά η απόφαση της τοπικής κοινωνίας θα έχει μόνο γνωμοδοτικό χαρακτήρα αφού την τελική απόφαση θα την πάρουν άλλοι και αυτή ήταν η ένσταση των προέδρων και των κατοίκων.

«Εμείς δεν είμαστε αντίθετοι στις επενδύσεις αλλά θα πρέπει να προφυλάξουμε και το περιβάλλον γιατί η περιοχή εκείνη είναι πολύ επιβαρημένη από άλλες δραστηριότητες. Πρέπει να υπάρχει ξεκάθαρη εικόνα για το πώς θα λειτουργήσει το σύστημα» κατέληξε στις δηλώσεις του ο αντιδήμαρχος.